Cukorbetegség kezelése mozgásterápiával

Cukorbetegség kezelése mozgásterápiával

Létrehozva: 2019.01.24 15:33 | Módosítva: 2019.09.23 21:47

A napi fizikai aktivitás és a rendszeres testmozgás kiemelten fontos része a cukorbetegek életmód terápiájának, a diéta mellett.

Cukorbetegek mozgásterápiájacukorbeteg mozgásterápia

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható sportolással, a rendszeres mozgás segít a betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában, a cukoranyagcsere kiegyenlítettségéhez szükséges normál testsúly elérésében és megtartásában, a szövődmények elkerülésében.

A mozgásterápia felosztása

A szakirodalom különválasztja a napi szintű fizikai aktivitást és a testmozgást, de mindkettő fontos része a cukorbetegek életmód terápiájának.

Kapcsolódó cikkünk

Nemrég tudtam meg, hogy cukorbeteg vagyok. Mi mindenre kell figyelnem?

A 2-es típusú cukorbetegség egyre több ember érint manapság, melynek hátterében legtöbbször a helytelen életmód és a genetikai hajlam áll. Sokan, amikor szembesülnek a diabetes diagnózisával, úrrá lesz rajtuk a pánik, mivel úgy gondolják, nehezen kordában tartható a betegség, és az életük gyökeresen felborul. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa ismerteti azokat a tényezőket, amelyekre mindenképp figyelniük szükséges a betegeknek.

Fizikai aktivitás

Ahogy a szénhidrátbevitelt el kell osztani egész napra a táplálkozásban, úgy kell a napi mozgást is megosztani a cukorbetegeknek: hosszabb ülő tevékenység esetén 30 percenként javasolt három vagy több perces könnyű mozgás – mint pl. gyaloglás, nyújtózkodás, néhány tornagyakorlat végzése –annak érdekében, hogy javuljon a cukoranyagcsere (Amerikai Diabetes Társaság ajánlása), de ide sorolható a kutyasétáltatás, és a kerti- és házimunkák is. A fizikai aktivitásról jó becslést adhat a napi lépésszám monitorozása, ami már könnyen megvalósítható mobilos applikációkkal vagy különféle okosórákkal is.

Testmozgás

A testmozgást/edzést ezen felül kell beépíteni a mindennapokba: a nemzetközi és hazai szakmai ajánlás szerint hetente 150 perc közepes intenzitású (maximális pulzus 60-65%-a) kardiomozgást kell végezni legalább minden másnap, és 30 perces izomerősítő edzés két alkalommal. Kezdetben javasolt elsősorban a tempós gyaloglás, kerékpározás, de bármilyen olyan mozgásforma hatásos, ami ezen az intenzitáson tartja a pulzust (szívütések számát) legalább 30 percig. A rendszeres, tudatos testmozgás nem csak a cukoranyagcserét, inzulinérzékenységet javítja, de csökkenti a kardiovaszkuláris rizikófaktort és a testsúlyt, illetve növeli a fittséget és az életminőséget.

A megfelelő intenzitás beállítása pulzusmérő óra, alkalmazás segítségével különösen fontos nem csak a hatékony edzés meghatározásához, de hipoglikémia elkerülése miatt is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

I-es és II-es típusú cukorbetegség

Mozgás tekintetében megegyezik a két típus terápiája (sőt, a prediabetes és az inzulinrezisztencia esetében is), de az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében mindenképp fontos a testmozgás tervezése a gyógyszeradagolás és az étkezés mellett, amit mindenképp érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.

Fontos, főként a kezdetekkor a rendszeres vércukormérés edzés előtt és után egyaránt (akár közben is!), hiszen nem kezdhető el az edzés a vércukor 3,7 mmol/l értéke alatt, valamint a mozgás halasztása javasolt 16 mmol/l felett - 13,9 mmol/l feletti vércukorértéknél a ketontestek jelenléte kizárja a mozgást, meglétük esetén alacsony-közepes intenzitású mozgás kivitelezhető. Hosszabb, egy óránál tovább tartó edzés közben javasolt bevinni kevés szénhidrátot a cukoregyensúly fenntartásához.

A mozgás élettani hátteremozgás élettani háttere

A mozgás vércukor szintre gyakorolt jótékony hatása mögött több tényező is meghúzódik. Izommozgás során az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa, mely a károsodott inzulintól függő felvételi képesség esetén is tovább működik. Ráadásul az izomszövet cukorfelvétele testmozgást követően is megmarad a következő 24 órában. A rendszeres, közepes intenzitású mozgás javítja az izom inzulin érzékenységét azáltal, hogy emeli a cukoranyagcserében és inzulinválaszban részt vevő egyes fehérjék termelésének szintjét és azok aktivitását.

A mozgásterápia elkezdése előtt mindig ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát. Kutatások bizonyítják, hogy a mozgásterapeuta, gyógytornász vagy edző segítségével végzett edzések jelentősen növelik az edzés hatását, így tanácsos segítségükkel megtenni legalább az első lépéseket mozgásos felmérés, majd egy személyre szabott pulzuszóna, edzésterv készítésével, betanításával.

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont

Téma szakértői

dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász
dr. Turi Zsuzsanna dr. Turi Zsuzsanna

dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus

Hírek

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

A cukorbetegség széles körben ismert fő típusai az 1-es és a 2-es típus. Viszont a harmadikról már jóval kevesebb szó esik, ez pedig az ún. MODY diabetes. Hogy mit kell tudni a cukorbetegség ezen formájáról, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

További részletek
Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

A 1-es típusú diabéteszt gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, mely során a beteg élete végéig inzulinterápiában részesül, ami mellet pedig szigorú életvitelt kell követni. Ezért is lehetnek bajban azok, akik a 18. életévüket betöltve a felnőttkorba lépnek, hiszen ekkor amellett, hogy búcsút inthetnek a gyermek diabetológiának, a betegek sokszor merőben már életvitelt is kezdenek folytatni, mint korábban. Hogy ez hogy hat a fiatal felnőtt cukorbetegek mindennapjaira, és hogy mikre kell figyelni, azt Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica