Cukorbetegség kezelése mozgásterápiával

Cukorbetegség kezelése mozgásterápiával

Létrehozva: 2019.01.24 15:33 | Módosítva: 2019.01.24 16:27
A napi fizikai aktivitás és a rendszeres testmozgás kiemelten fontos része a cukorbetegek életmód terápiájának, a diéta mellett.

Cukorbetegek mozgásterápiájacukorbeteg mozgásterápia

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható sportolással, a rendszeres mozgás segít a betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában, a cukoranyagcsere kiegyenlítettségéhez szükséges normál testsúly elérésében és megtartásában, a szövődmények elkerülésében.

A mozgásterápia felosztása

A szakirodalom különválasztja a napi szintű fizikai aktivitást és a testmozgást, de mindkettő fontos része a cukorbetegek életmód terápiájának.

Kapcsolódó cikkünk

Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége!

A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

 

Fizikai aktivitás

Ahogy a szénhidrátbevitelt el kell osztani egész napra a táplálkozásban, úgy kell a napi mozgást is megosztani a cukorbetegeknek: hosszabb ülő tevékenység esetén 30 percenként javasolt három vagy több perces könnyű mozgás – mint pl. gyaloglás, nyújtózkodás, néhány tornagyakorlat végzése –annak érdekében, hogy javuljon a cukoranyagcsere (Amerikai Diabetes Társaság ajánlása), de ide sorolható a kutyasétáltatás, és a kerti- és házimunkák is. A fizikai aktivitásról jó becslést adhat a napi lépésszám monitorozása, ami már könnyen megvalósítható mobilos applikációkkal vagy különféle okosórákkal is.

Testmozgás

A testmozgást/edzést ezen felül kell beépíteni a mindennapokba: a nemzetközi és hazai szakmai ajánlás szerint hetente 150 perc közepes intenzitású (maximális pulzus 60-65%-a) kardiomozgást kell végezni legalább minden másnap, és 30 perces izomerősítő edzés két alkalommal. Kezdetben javasolt elsősorban a tempós gyaloglás, kerékpározás, de bármilyen olyan mozgásforma hatásos, ami ezen az intenzitáson tartja a pulzust (szívütések számát) legalább 30 percig. A rendszeres, tudatos testmozgás nem csak a cukoranyagcserét, inzulinérzékenységet javítja, de csökkenti a kardiovaszkuláris rizikófaktort és a testsúlyt, illetve növeli a fittséget és az életminőséget.

A megfelelő intenzitás beállítása pulzusmérő óra, alkalmazás segítségével különösen fontos nem csak a hatékony edzés meghatározásához, de hipoglikémia elkerülése miatt is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

I-es és II-es típusú cukorbetegség

Mozgás tekintetében megegyezik a két típus terápiája (sőt, a prediabetes és az inzulinrezisztencia esetében is), de az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében mindenképp fontos a testmozgás tervezése a gyógyszeradagolás és az étkezés mellett, amit mindenképp érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.

Fontos, főként a kezdetekkor a rendszeres vércukormérés edzés előtt és után egyaránt (akár közben is!), hiszen nem kezdhető el az edzés a vércukor 3,7 mmol/l értéke alatt és 16 mmol/l felett, illetve így elkerülhető a hipoglikémia. Hosszabb, egy óránál tovább tartó edzés közben javasolt bevinni kevés szénhidrátot a cukoregyensúly fenntartásához.

A mozgás élettani hátteremozgás élettani háttere

A mozgás vércukor szintre gyakorolt jótékony hatása mögött több tényező is meghúzódik. Izommozgás során az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa, mely a károsodott inzulintól függő felvételi képesség esetén is tovább működik. Ráadásul az izomszövet cukorfelvétele testmozgást követően is megmarad a következő 24 órában. A rendszeres, közepes intenzitású mozgás javítja az izom inzulin érzékenységét azáltal, hogy emeli a cukoranyagcserében és inzulinválaszban részt vevő egyes fehérjék termelésének szintjét és azok aktivitását.

A mozgásterápia elkezdése előtt mindig ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát. Kutatások bizonyítják, hogy a mozgásterapeuta, gyógytornász vagy edző segítségével végzett edzések jelentősen növelik az edzés hatását, így tanácsos segítségükkel megtenni legalább az első lépéseket mozgásos felmérés, majd egy személyre szabott pulzuszóna, edzésterv készítésével, betanításával.

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont

Téma szakértői

dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász
dr. Polyák Annamária

dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
dr. Turi Zsuzsanna dr. Turi Zsuzsanna

dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus

Hírek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Szinte kivétel nélkül minden szülő megrémül, mikor az orvos közli velük, hogy gyermekük 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nem is csoda, hiszen gyakran merőben más életvitelt kell majd a jövőben folytatniuk, szigorú diétát kell tartani, rendszeres testmozgást végezni, nem beszélve az inzulinkezelésről, folyamatos vércukormérésről, kellemetlen tünetekről, esetleges szövődményekről. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott az 1-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek.

További részletek
Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért fontos, hogy ha felmerül egy-egy betegség gyanúja, akkor mihamarabb vizsgáltassa ki, hogy minél előbb a megfelelő terápiához jusson. Ez különösen igaz akkor, ha cukorbetegségre utaló tünetek jelentkeznek, hiszen óriási gondokat okozhat az, ha nem kap idejében kezelést a beteg. Prof.dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta a szülőkkel azokat a jellemző panaszokat, melyek a gyermekeknél fennálló magas vércukorszintre utalhatnak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica