Terhességi cukorbetegség utánkövetése gyermekeknél

Terhességi cukorbetegség utánkövetése gyermekeknél

Szerző: Cukorbetegközpont | Létrehozva: 2019.05.14 15:21 | Módosítva: 2019.10.14 09:45

A terhességi cukorbetegség utánkövetése a gyermekeknél is nélkülözhetetlen, hiszen a magzat, ahol az édesanyának gesztációs diabétesz jelentkezett a várandósság alatt, fokozott kockázattal bír a gyermekeknél is a cukorbetegség kialakulására.

Terhességi cukorbetegség következménye gyermekeknél

A gesztációs cukorbetegség a gyermeknél is számos krónikus megbetegedésre hajlamosíthat, ez alatt nemcsak szénhidrátanyagcsere-zavart, hanem metabolikus szindrómát és akár szív- és érrendszeri betegségeket is értjük. Már a megszületés után azonnal illetve a kórházban töltött napok alatt gyakran történik vércukor vizsgálat és ha bármilyen eltérés tapasztalnak a neonatológusok azonnali kezelésben részesítik az újszülöttet.

A gesztációs diabéteszes anya újszülöttjének már a születés után azonnal történik vércukormérés.

Fokozott kockázattal rendelkeznek a következőkre:

 • elhízás
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • kardiovaszkuláris kórképek

Terhességi diabéteszből született gyermek életmód terápiája

Kiemelten fontos, hogy a gyermek számára korán kialakítsák a helyes életmódot, amely tulajdonképpen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres testmozgást, játékot jelenti.

Ami a táplálkozást illeti, a magyar szakmai ajánlások konkrét, gyakorlatias példákat állítanak.

Mi kerüljön a gyermek tányérjára egy nap:

 • legalább 4 adag zöldség, vagy gyümölcs
 • legalább 3 adag gabonaféle, amelyből 1 adag teljes értékű
 • minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét (húsfélét, halat, tojást vagy tejterméket)
 • fogyasszon egy nap legalább 8 pohár folyadékot, amelynek döntő része ivóvíz legyen
 • fogyasszon minél kevesebb sót, cukrot az ételeiben, italaiban

A rendszeres testmozgás is elengedhetetlen része egy diabétesz kockázattal bíró gyermek számára. A testmozgás hatására az ideális testtömeget is kontroll alatt tartható, illetve számos egyéb jótékony hatással bír.

Az egészséges, kiegyensúlyozott életmód mellett a rendszeres szakorvosi kontroll is elengedhetetlen.

A terhességi diabétesz orvosi utánkövetése

A Magyar Diabetes Társaság legújabb szakmai irányelve szerint a gyermekorvos feladata a gesztációs diabéteszes édesanya gyermekének utánkövetése, már a születés utáni hazaérkezésztől számítva. 

A rendszeres testtömeg kontroll elengedhetetlen. Ha túlsúly jelentkezik (BMI percentilis értéke >85), érdemes minél hamarabb endokrin kivizsgálást kezdeni, melyhez a laboratoriumi vizsglatok (vércukorvizsgálat, vérzsírok, stb) elengedhetetlenek.

Abban az esetben, ha elhízás jelentkezik (BMI percentilis >95), akkor 10 éves gyermeknek orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT) is szükséges elvégezni, az egyéb laborvizsgálatok (vese-, májfunkció, lipidek), illetve a vérnyomás ellenőrzése mellett.

Súlyos elhízás esetében fiatalabb korban is indokolt a cukorterheléses vizsgálat, az esetlegesen háttérben meghúzódó diabétesz miatt.

Előfordulhat, hogy az édesanya esetében, a szülést követően, 1-es típusú diabétesz igazolódik. Ekkor a gyermeknél is fokozódik a kockázata a gyermekkori diabétesz kialakulására. Ebben az esetben az előírt vizsgálatokat minél hamarabb el kell végezni.

Edukáció jelentősége

Kulcsfontosságú a cukorbeteg edukáció mihamarabbi lebonyolítása. Ha esély van arra, hogy cukorbetegség kialakulására, akkor a helyes életmóddal, a rendszeres vércukorszint ellenőrzéssel megelőzhető, vagy ha már kialakult a cukorbetegség, akkor az életmódváltással és a gyógyszeres kezeléssel jól karban tartható a diabétesz.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Barkai László

 • Szakterületek:
  • diabetológus, gyermekgyógyász, gyermek tüdőgyógyász
 • Specialitások:
  • csecsemő-, gyermek- és fiatalkori 1-es és 2-es típusú cukorbetegség
  • fiatalkori metabolikus szindróma
  • inzulinpumpa kezelés
  • folyamatos szöveti cukormonitorozás

Forrás:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- szakmai ajánlás

Hírek

Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség terápiájában a diétán és a mozgáson kívül szükség lehet még gyógyszeres vagy/és inzulinos kezelésre is. De vajon mikor melyiket kell alkalmazni? A kérdést Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek
Keton a vizeletben terhesség során- aggódjak?

Keton a vizeletben terhesség során- aggódjak?

Várandósság során több, kötelező vizsgálaton esik át az édesanya. Ilyen például a vizeletvizsgálat, melyből több betegség és kóros állapot is kiszűrhető. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, mit jelent az, ha keton található a vizeletben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica