Diabéteszes neuropátia

Diabéteszes neuropátia

Módosítva: 2024.06.21 16:22

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakoribb és súlyos szövődménye. A hosszú távon fennálló magas vércukorszint idegkárosodást okoz, ami fokozatosan alakul ki. Jelenleg nem létezik gyógymód a diabéteszes neuropátiára, így még nagyobb hangsúlyt kap a vércukorszint normalizálása, ennek kezelése ugyanis lassíthatja a progressziót és megelőzheti a szövődményeket.

Online Bejelentkezés

Neuropátiás vizsgálat - Posta Máté

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Cukorbetegközpontban

Hogyan jön létre a diabéteszes neuropátia?

A diabéteszes neuropátia egy gyakori szövődménynek számít a cukorbetegek között, legalább a cukorbetegek felénél kialakul valamilyen neuropátia. A diabéteszes neuropátia leggyakrabban a lábakban és a lábfejekben lévő idegeket károsítja, és elsősorban az érzékelés (tapintás) képességének csökkenését veszik észre magukon a betegek. Az érintett idegektől függően a diabéteszes neuropátia további tünetei közé tartozik a fájdalom és a zsibbadás, mely jelentkezhet a lábakban, lábfejekben és kezekben. A diabéteszes neuropátia problémákat okozhat az emésztőrendszerben, a húgyutakban, az erekben és a szívben is. Egyeseknél a diabéteszes neuropátia tünetei enyhék, míg másoknál igen fájdalmas lehet és akár rokkantságot okozó tüneteket is okozhat. Minél régebb óta áll fenn a cukorbetegség, annál nagyobb a diabéteszes neuropátia kockázata. A másik legnagyobb kockázati tényező, hogyha valakinek nincsen rendesen beállítva a vércukorszintje, és gyakoriak a magas vércukor értékek. A magas vércukorszint ugyanis károsítja az idegeket, többek között a következő mechanizmusokkal:

 • Glikáció: A magas vércukorszint következtében a glükóz (cukor) a fehérjékhez és más molekulákhoz kapcsolódik egy glikáció nevű folyamat során. A glükóz az idegrostok alkotóelemeihez is kapcsolódik, károsíthatva ezzel az idegeket.
 • Oxidatív stressz: A magas vércukorszint szabad gyökök képződéséhez vezethet, amelyek mérgezőek, károsíthatják az idegsejteket.
 • Gyulladás: A magas vércukorszint krónikus gyulladást okoz a szervezetben, ami szintén károsíthatja az idegeket.
 • Mikrocirkulációs zavarok: A magas vércukorszint a kis ereket is károsítja, ami megnehezíti az idegek vérellátását.

Összességében tehát a kontrollálatlanul magas vércukorszint károsítja az idegeket, és zavarja jelátviteli képességüket, ami vezet a diabéteszes neuropátia tüneteihez. A magas vércukorszint nem csak az idegeket károsítja, hanem a kis erek (kapillárisok) falát is. A kis erek károsodása révén csökken az idegek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátása is, ami közvetve további idegkárosodást okozhat. Érdemes azonban tudni, hogy mindez a folyamat megelőzhető. A diabéteszes neuropátia megelőzhető vagy lassítható az előrehaladása, ha a betegek következetesen betartják a vércukorszint szabályozást és egészséges életmódot folytatnak.

Kapcsolódó cikkünk

Cukorbeteg? Ezeket a vizsgálatokat ne hagyja ki!

A cukorbetegség egy igen gyakori és veszélyes szövődménye a diabéteszes láb, mely elhanyagolt esetben akár járásképtelenséget, sőt, amputációt is okozhat. Hogy ez elkerülhető legyen, fontos, hogy a beteg rendszeresen vegyen részt szűréseken, melyek során kiderülhet, hogy vajon milyen szinten károsodtak az idegek. A vizsgálatokat dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa ismerteti.

Mik a diabéteszes neuropátia típusai és azok tünetei?

A diabéteszes neuropátia négy fő típusba sorolható, de ezek közül egyszerre több is jelen lehet egy embernél. A diabéteszes neuropátia különböző típusai jellegzetes tüneteket okoznak, és a tünetek általában fokozatosan alakulnak ki. Előfordulhat, hogy egészen addig nem veszi észre a tüneteket, amíg jelentős idegkárosodás nem következik be.Diabeteszes_neuropatia

Perifériás neuropátia

A neuropátia ezen típusát distalis szimmetrikus perifériás neuropátiának is nevezik, vagy kesztyű-zokni neuropátiának. Ez a diabéteszes neuropátia leggyakoribb típusa, ami először a lábakat és a lábszárakat érinti zokniszerűen, majd a kezeket és a karokat is kesztyűszerűen. A perifériás neuropátia tünetei gyakran éjszaka rosszabbodnak, és a következők lehetnek:

 • Zsibbadás
 • Csökkent fájdalomérzet
 • Hőmérsékletváltozás
 • Bizsergés vagy égő érzés
 • Éles fájdalmak vagy görcsök
 • Izomgyengeség
 • Rendkívüli érzékenység az érintésre - egyesek számára még az ágynemű bőrrel történő érintkezése is fájdalmas lehet
 • Fekélyek, fertőzések, csont- és ízületi károsodások kialakulása a lábakon

Proximális neuropátia (diabéteszes poliradikulopátia)

Ellenben a perifériás neuropátiával, a diabéteszes neuropátia ezen típusa gyakran a centrális területen lévő idegeket érinti. A tünetek általában a test egyik oldalán jelentkeznek, de átterjedhetnek a másik oldalra is. A proximális diabéteszes neuropátia a következő tünetekről ismerhető fel:

 • Súlyos fájdalom a fenékben, a csípőben vagy a combban
 • Gyenge és zsugorodó combizmok
 • Nehézségek az ülő helyzetből való felállásban
 • Mellkasi vagy hasfali fájdalom

Autonóm neuropátia

Az autonóm neuropátia a vegetatív idegrendszert érinti. A vegetatív idegrendszer feladata a vérnyomás, szívverés, emésztés, vizeletürítés és a nemi funkciók szabályozása. Autonóm neuropátia esetén a következő tüneteket tapasztalhatja:

 • Csökkent akkomodációs képesség: A szem alkalmazkodóképességének csökkenése a fényről sötétre vagy a távolról közelre való átállás során.
 • Ortosztatikus hipotenzió: Ülésből vagy fekvésből való felálláskor fellépő hirtelen vérnyomásesés, amely szédülést vagy ájulást okozhat.
 • Gasztroparezis: Lassú gyomorürüléshez is vezethet a diabáteszes neuropátia, amely hányingert, hányást, teltségérzetet és étvágytalanságot okoz.
 • Hólyag- vagy bélproblémák: A diabéteszes neuropátia hatással lehet az emésztést és a vizeletürítést szabályozó idegekre is, előfordulhat hasmenés vagy székrekedés, illetve kieshet a vizeletürítés kontrollja.
 • Szexuális problémák: Nőknél jelentkezhet például hüvelyszárazság, míg férfiaknál merevedési zavarok a diabéteszes neuropátia miatt.

Mononeuropátia (fokális neuropátia)

A mononeuropátia vagy fokális neuropátia esetén egyetlen, meghatározott ideg károsodik. Az ideg lehet akár az arc, törzs, kar vagy a láb területén. Ez a típusú diabéteszes neuropátia a következő tüneteket okozhatja:

Milyen további szövődményeket okozhat a diabéteszes neuropátia?

A diabéteszes neuropátia számos szövődményt okozhat testszerte. Az előző bekezdésben már említettünk ezek közül párat, most viszont ki szeretnénk emelni az érzéskiesés okozta szövődményeket. A diabéteszes neuropátia előrehaladottabb formáiban károsodnak az érzékelő – és a mozgató (motoros) funkciók is. Ez oda vezethet, hogy a beteg nem veszi észre, hogy megsérült, és a sérülést épp ezért nem is látja el megfelelően. A hőérzékelés kiesése is komoly kockázatot jelenthet diabéteszben. Előfordulhat például, hogy a beteg nem veszi észre, hogy a fürdővíz túl forró, vagy nem érzékeli a fűtőtest forróságát, és könnyen megégetheti magát. A keringés romlása miatt a diabéteszes beteg sérülései, sebei sem gyógyulnak megfelelő módon. Még egy kisebb sérülés is súlyos fertőzéshez vezethet, és fekélyek, tályogok alakulhatnak ki. Ezek akár a csontot is elérhetik, amely azután a lábfej, a láb és a fertőzött részek amputációját is maga után vonhatja.

Van lehetőség a diabéteszes neuropátia szűrésére?

Ha valaki cukorbeteg, és zsibbadást, bizsergést, fájdalmat vagy gyengeséget észlel a kezében vagy a lábában, forduljon mihamarabb orvoshoz! Ezek a perifériás neuropátia korai tünetei lehetnek, és fontos, hogy még ilyenkor felismerésre kerüljön az állapot. Cukorbetegség esetén akkor is javasolt a rendszeres neurológiai kivizsgálás, ha nincsenek tünetek. Mint említettük a diabéteszes neuropátia sok esetben csak akkor okoz tüneteket, amikor már súlyos, viszont szűrővizsgálatokkal már korábban is felismerhető az állapot. Fontos a vércukor kontrollálása is, melyben az orvos segíthet, hogy megelőzzék a diabéteszes neuropátia kialakulását.

A diabéteszes neuropátia miatti károsodás leggyakrabban a perifériás érző idegeket érinti. Éppen ezért a szűrővizsgálatok során arra keressük a választ, hogy a beteg ugyan úgy érzi-e a külvilág impulzusait, mint az egészséges emberek. Ehhez használható kérdőív is, melyben a pácines tüneteire kérdeznek rá, valamint eszközös vizsgálatok is végezhetőek. Az alábbi vizsgálatok végezhetőek el a diabéteszes neuropátia szűrésére:

Kezelhető a diabéteszes neuropátia?

A diabéteszes neuropátia nem gyógyítható, viszont bizonyos lépésekkel megelőzhetjük a kialakulását vagy lassíthatjuk a betegség előrehaladását. Az egyik legfontosabb lépés, a vércukorszint egészséges tartományban tartása. Ez a legjobb módja annak, hogy csökkentsük a diabéteszes neuropátia kialakulásának valószínűségét, valamint lassítsuk a folyamatot. Ez segíthet a tünetek enyhítésén is. A dohányzásról való leszokás és a rendszeres testmozgás szintén segíthet. Fontosak emellett a rendszeres orvosi vizsgálatok és a szűrővizsgálatok, amelyekkel ellenőrizhető a cukorbetegség terápiájának sikeressége, és felmérhető a diabéteszes neuropátia kockázata. Legalább évente érdemes elvégezni a vibrációérzet csökkenését jelző un. Riedel- Seifert-féle kalibrált hangvilla-tesztet, a tapintó funkciót vizsgáló Semmes-Weinstein-féle monofilamentum tesztet és a hőérzetet vizsgáló Tip Therm próbát. Mivel nem tudjuk kezelni a diabéteszes neuropátia betegségét, a megelőzés jelenti a legjobb utat, ehhez pedig elengedhetetlenek az orvosi ellenőrzések. A diabéteszes neuropátia tünetei enyhítésére adható ugyan kezelés (például fájdalomcsillapítók, gyógyszerek a merevedési zavar kezelésére), de ezek csupán tüneti terápiát jelentenek, nem oldják meg az alap betegséget és az idegek károsodását.

Téma szakértője

 • Neuropátiás vizsgálat - Posta Máté

 • Szakterületek:
  • cukorbeteg neuropátia kivizsgálás
 • Specialitások:
  • zsibbadás kivizsgálása
  • hideg, fagyos végtag okának vizsgálata
  • égető, tűszúrásokra emlékeztető érzés kivizsgálása
  • nehezen gyógyuló sebek hátterének kivizsgálása

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK