Diabéteszes láb

Diabéteszes láb

A diabéteszes láb, vagy más néven cukorbeteg láb komplex szövődmények miatt alakul ki, mely érinti az erek és az idegrendszer károsodása miatt alakul ki. Legnagyobb veszélye a diabéteszes láb kialakulásának, hogy akár lábamputációhoz is vezethet. Kialakulása megelőzhető a vércukorszint beállításával, a cukorbetegség szövődményeinek korai felismerésével és kezelésével.

Diabéteszes láb jelei

Csökkent fájdalomérzés

A perifériás erek érző működése károsodik, emiatt csökkent a fájdalomérzés, sok esetben kialakult sérüléseket sem vesznek észre a cukorbetegek, ezért nagyon fontos a láb rendszeres vizsgálata. 

Izületi deformitások, bizonytalan járás

Idegkárosodás másik jele, hogy a láb statikája megváltozik, az izomegyensúly megváltozik, ezért bizonytalan járás figyelhető meg a diabéteszes lábbal élők között. Ennek követleztében új nyomáspontok jönnek létre a lábon, ami bőrkeményedésekehez, megvastagodásokhoz vezethet, hosszú távon akár lábszérfekély kialakulását is okozhatja.

Tudjon meg többet a lábszárfekélyekről>>>

Láb kiszáradása, fertőzések

A vegetatív idegrendszer megváltozása miatt csökken a verejtékmirigyek tevékenysége, gyakran tapasztalható diabéteszes lábbal élők között a láb kiszáradása, a bőr berepedezése, mely jó táptalajul szolgál különböző fertőzések kialakulásának. 

Cukorbeteg láb kezelése

cukorbeteg láb, cukorbetegközpont

Elsősorban a orvosi feladat a diabéteszes láb kezelése, hiszen az elsődleges feladat a láb boltozatának megörzése és a mozgásképesség megörzése. Ez általában speciális talpbetétekkel szokták kezelni.

A kóros nyomáspontok miatt kialakult bőrkeményedések és tyúkszemek kezelése, valamint ezek kialakulásának megelőzése illtetve visszafordítása.

 

diabéteszes láb, cukorbeteg lábHa elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás akkor is igyekszik az orvos a legkisebb beavatkozást elvégezni és a kezelt felületeket a legmodernebb sebkezelési módszerekkel befedni a diabéteszes lábat.

Ezek az orvosi kezelések is hatástalanok vagy csak rövid ideig tartósak, ha közben nincs betartva a diéta valamint nincsenek megfelelően beállítva a páciens gyógyszerezése.

 

Diabeteszes láb kezelése a Cukorbetegközpontban:

Központunk nagy hangsúlyt fektet a minél modernebb és hatékonyabb kezelés mellett, hogy a hozzánkforduló páciensek a legjobb szolgáltatást kapják az egészségük javulása érdekében. Éppen ezért a cukorbeteg láb kezelése során mézes sebkezelésen kívül lökéshullám terápiát is alkalmazunk, hogy lerövidítsük a gyógyulási időt miközben az okozott kellemetlenségeket is enyhítjük.

Tudjon meg többet itt a diabéteszes láb kezeléséről>>

Diabéteszes láb kezelése otthon

Van néhány fontos szempont, melyet érdemes szem előtt tartania diabéteszes lábbal élőknek:

  • kerülje a túl forró vízben való fürdőzést
  • mezítláb járás is sérüléseket okozhat a lábon, ezért kerülendő
  • bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök kezelését bízza szakemberre
  • legkisebb deformitás, érzéskiesés észrevétele esetén is forduljon diabetologushoz, ortopéd szakorvoshoz
  • viseljen kényelmes cipőt, mely nem szorít
  • szükség esetén használjon kényelmes, speciális talpbetétet

Megelőzés

diabéteszes láb, cukorbeteg láb, kezeléseA diabéteszes láb megelőzésének a módja, hogy legalább évente részt kell venni diabéteszes láb vizsgálaton, ahol teljes körűen át kell tekinteni a bőr állapotát, a láb alakját, é a hő és fájdalomérzetet is. Emellett kiemelt jelentősége van cukorbetegek körében a lábápolásnak (beleértve a körmök ápolását is), a láb rendszeres puhításának, hogy a láb kiszáradása, bőr berepedése, lábszárfekély kialakulása megelőzhető legyen. 

 


Bejelentkezés diabéteszes láb kivizsgálásra és kezelése a Cukorbetegközpontban:
+36 70 409 3141

bejelentkezés, cukorbetegközpont

Cukorbetegközpont

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport