Diabéteszes láb tünetei és kezelése

Diabéteszes láb tünetei és kezelése

Módosítva: 2024.06.21 16:34

A diabéteszes láb, vagy más néven cukorbeteg láb a cukorbetegség egyik súlyos és nem is olyan ritka szövődménye. Kialakulásában összetett patológiai elváltozások játszanak szerepet. A probléma előfordulhat 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetében is, általában hosszabb ideje fennálló cukorbetegség esetén és tartósan rossz anyagcsere helyzet fennállásakor. Diabéteszes láb legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, legfontosabb tünetei közé tartozik a száraz bőr, gombás fertőzések, lábujj deformitások.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

A diabétesz rövid áttekintése

A diabétesz mellitus, vagy egyszerűen cukorbetegség, egy krónikus anyagcserebetegség, amelyben a vérben a glükóz (cukor) szintje emelkedik. Ez azért következik be, mert a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni vagy megtermelni az inzulint, ami a glükóz sejtekbe történő bejutását szabályozza. A betegségnek több típusa létezik, de a két leggyakoribb a 2-es típusú diabétesz és az 1-es típusú diabétesz.

 • Az 1-es típusú diabétesz esetében a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint.Ez egy autoimmun folyamat, és gyakran gyermekkorban vagy fiatalkorban diagnosztizálják, és általában az inzulinterápia a kezelés alapja.

 • A 2-es típusú diabétesz esetében a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a hasnyálmirigy által megtermelt inzulint, vagy nem termel elegendő mennyiségűt. Általában felnőtteknél jelentkezik, és a korábbi életmódbeli tényezők, például az elhízás és a mozgásszegény életmód, nagyban hozzájárulhatnak kialakulásához. Kezelése gyakran magában foglalja az életmódbeli változtatásokat (például egészséges étrend és rendszeres testmozgás), valamint gyógyszereket és az inzulint.

A diabétesz kezelése kiemelten fontos a szövődmények megelőzése érdekében, amelyek közé tartoznak a diabéteszes láb, az idegkárosodás, a vesebetegség, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a vakság. A rendszeres vércukormérés, az egészséges étrend, a testmozgás és a szükséges gyógyszerek szedése mind segíthet a betegség kontrollálásában és a szövődmények elkerülésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A diabéteszes láb szindróma

A diabéteszes láb egy olyan szövődmény, amely a diabetes mellitus hosszú távú és rosszul kezelt állapotához kapcsolódik. Ez a szövődmény akkor alakul ki, amikor a diabétesz miatt a perifériás idegek (azaz  pl az idegek a végtagokban) és az erek sérülnek, valamint a véráramlás csökken a lábakban. Ez a károsodás gyakran észrevétlen maradhat, mivel a diabéteszes neuropátia (az idegkárosodás) csökkenti a fájdalom érzékelését.

A diabéteszes láb kialakulhat sebek, fekélyek, vagy fertőzések formájában a lábakon, különösen a nyomásnak kitett helyeken vagy az ujjaknál. Ezek a sebek lassabban gyógyulnak a károsodott vérátáramlás miatt, és könnyebben fertőződhetnek, mivel a diabétesz által okozott keringési problémák miatt a vér és az immunrendszer nem tudja hatékonyan meggyógyítani vagy védeni az érintett területeket.

A diabéteszes láb kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, amely magában foglalja az orvosi kezelést (például sebfertőtlenítés, antibiotikumok), a sebészeti beavatkozásokat (például sebészeti tisztítás, amputáció), a lábápolást, a rendszeres követést és a diabétesz gondozásának optimalizálását. A megelőzés szintén kulcsfontosságú, ideértve a megfelelő lábápolást, a rendszeres lábellenőrzéseket, a megfelelő cipőválasztást és az életmódbeli tényezők (például a vércukorszint szabályozása, az egészséges étrend és a testmozgás) figyelembevételét.

A diabéteszes láb szindróma alatt tehát azt értjük, amikor a cukorbetegségre jellemző tünetek együttesen vannak jelen. A kezdeti időszakban jellemző a neuropátia, vagyis az idegek károsodásának jelenléte a kórképre, majd idővel a keringési zavar tünetei is megjelenhetnek. A lábamputálások közel felének hátterében cukorbetegség, azon belül is a diabéteszes láb kialakulása áll. Elkerülhető lenne a lábamputáció, ha a cukorbetegség tünetei, szövődményei egyensúlyban lennének tartva, a páciensek megfelelő cukorbeteg kezelési módban részesülnének, figyelnének a diabéteszes láb tüneteire, ígymegelőzve annak kialakulását. 

Kapcsolódó cikkünk

Cukorbetegség: elhanyagolta a fekélyét? Ezt tegye!

A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye a láb fekélye, ami az amputációk és a halálozás jelentős részéért felelős.

 

A diabéteszes láb: hogyan alakul ki?

A diabéteszes láb kialakulása több lépésből áll, és számos tényező játszik közre a folyamatban. Az alábbiakban részletesen lehet olvasni a diabéteszes láb kialakulásának folyamatát:

 • Diabetes diagnózisa és hosszú távú kezelése: A diabéteszes láb kialakulásának első lépése a diabetes mellitus diagnózisa és hosszú távú kezelése. A diabetes általában a vér glükózszintjének (vércukorszint) tartós emelkedésével jár, ami különböző szövődményekhez vezethet, beleértve a diabéteszes láb kialakulását.
 • Neuropátia (idegkárosodás): A diabétesz gyakran idegkárosodást okoz, amelyet neuropátiának nevezünk. A diabéteszes neuropátia érinti az idegeket, beleértve a perifériás idegeket, amelyek az alsó végtagokat látják el. Az idegkárosodás miatt a lábak érzékenysége csökken, ami azt jelenti, hogy a beteg nehezebben veszi észre a sérüléseket, sebeket, vagy fájdalmat a lábán.
 • Vaszkuláris károsodás (keringési problémák): A diabétesz károsíthatja az erek belső falát, valamint a kis és nagy erek egészségét. Ez a vaszkuláris károsodás gátolhatja a megfelelő véráramlást az alsó végtagokban. A csökkent véráramlás sérülékenyebbé teszi a lábak bőrét és szöveteit, és lassíthatja a sebgyógyulást.
 • Lábsérülések kialakulása: A diabéteszes láb kialakulásának következő lépése a lábsérülések kialakulása. Mivel a neuropátia miatt a lábérzékenység csökken, a beteg könnyebben sérülhet anélkül, hogy észrevenné. A mindennapi tevékenységek során fellépő kisebb sérülések, például karcolások, égési sérülések vagy apró sebek, könnyen átfordulhatnak súlyosabb problémákká a diabéteszes láb kontextusában.
 • Sebek és fekélyek kialakulása: A lábsérülések következtében könnyen kialakulhatnak sebek és fekélyek a lábakon. Ezek a sebek lassabban gyógyulnak a csökkent véráramlás és az idegkárosodás miatt. Emellett a diabéteszes láb esetén a fertőzés kockázata is magasabb, mivel a sérülések nem gyógyulnak megfelelően, és a fertőzés könnyen terjedhet.
 • Szövődmények és amputáció: Ha a sebeket és fekélyeket nem kezelik megfelelően, vagy ha fertőzés alakul ki, a szövődmények kialakulhatnak. Ezek a szövődmények súlyosak lehetnek, és az esetek egy részében amputációra lehet szükség a láb megmentése érdekében.

Összességében a diabéteszes láb kialakulása egy összetett folyamat, amely a diabetes hosszú távú és rosszul kezelt állapotából fakad. A megfelelő diabétesz-kezelés, a rendszeres lábápolás és a sérülések megelőzése kiemelten fontos a diabéteszes láb megelőzésében és kezelésében.

A diabéteszes láb tünetei

Számos különböző tünet jellemzi a diabéteszes láb fennállását. 

diabéteszes láb, cukorbeteg lábAz idegi károsodás jellemző tünetei

 • bizonytalan járás, láb helyzetének érzékcsökkenése
 • érzékelési zavarok (nem érzi a nyomást, hideget, meleget a lábán)
 • égő, bizsergő érzés
 • nagyon száraz bőr a lábon
 • kevesebb izzadás
 • láb kipirosodása, forróságérzet
 • láb formájának deformitása
 • bőrkeményedések kialakulása

A keringési zavar tünetei közé tartozik

 • sebek, fekélyek megjenelése a lábon
 • lábfájdalom
 • hideg, sápadt lábak
 • láb bőrének színváltozása
 • fényes, sima bőr
 • lassan növő lábkörmök, lábköröm megvastagodás
 • lábszőrzet elvesztése
 • lábikra görcsök

A diabéteszes láb szövődményei

A diabéteszes láb szövődményei közé tartoznak azok a problémák és állapotok, amelyek a diabetes mellitus hosszú távú és rosszul kezelt állapotából fakadnak, és amelyek az alsó végtagokban jelentkeznek. Ezek a szövődmények lehetnek súlyosak és akár életveszélyesek is. Néhány gyakori diabéteszes láb szövődmény:

 • Sebek és fekélyek: A csökkent érzékenység és a lassú sebgyógyulás miatt a diabéteszes betegek hajlamosabbak a lábsérülésekre, amelyek könnyen fekélyekké alakulhatnak, és nehezen gyógyulnak meg.
 • Fertőzések: A diabéteszes láb sebei és fekélyei könnyen felülfertőződhetnek, és a fertőzés gyorsan tova terjedhet. A fertőzések súlyos szövődményekhez vezethetnek, például cellulitiszhez vagy osteomyelitishez.
 • Gangréna: A gangréna súlyos szövődmény, amely a szövetek elhalását jelenti. A diabetes miatt károsodott keringés és az idegkárosodás miatt a láb sérüléseinek és fertőzéseinek gangréna lehet a vége, amely végül amputációt tesz szükségessé.
 • Charcot láb: A Charcot láb egy ritka, de súlyos szövődmény, amely az idegkárosodás és a sérült lábcsontok miatt alakul ki. Ez az állapot a láb deformációját és instabilitását eredményezi, és súlyosabb esetekben amputációt igényelhet.
 • Atheroszklerózis: A diabetes gyakran jár atheroszklerózissal, amely az erek falainak elmeszesedését jelenti. Ez a keringési probléma még tovább súlyosbíthatja a diabéteszes láb szövődményeit.
 • Érrendszeri problémák: A diabéteszes láb magában foglalja az érrendszeri problémákat is, például az érelzáródást vagy az érfalak károsodását. Ez a keringési probléma szövődményekhez vezethet, beleértve a súlyos sebeket és a vérellátás hiányát a lábakban.

Az időben történő diagnózis, a megfelelő diabétesz-kezelés és a rendszeres lábápolás kiemelten fontos a diabéteszes láb szövődményeinek megelőzésében vagy kezelésében. A szövődmények súlyosbodásának megelőzése érdekében fontos figyelmet fordítani az életmódra, a rendszeres orvosi ellátásra és az egészséges életmódra.

A diabéteszes láb kezelése

Elsősorban orvosi feladat a diabéteszes láb kezelése, hiszen az elsődleges feladat a láb boltozatának és a mozgásképesség megőrzése. Ezt általában speciális cipőkkel, talpbetétekkel szokták kezelni.

A kóros nyomáspontok miatt kialakult bőrkeményedések és tyúkszemek kezelése, valamint ezek kialakulásának megelőzése illtetve visszafordítása a cél.

A diabéteszes láb kezelése egy multidiszciplináris megközelítést igényel, amely az alábbi területeket foglalja magában:

 • Sebkezelés: A diabéteszes láb sebeit és fekélyeit gondosan kell kezelni a szisztémás fertőzés elkerülése érdekében. Ez magában foglalja a sebek tisztítását, fertőtlenítését, és a megfelelő sebkezelési technikák alkalmazását, például a nyomásmentesítést.
 • Fertőzés kezelése: Ha fertőzés alakul ki, fontos az antibiotikumok vagy más fertőtlenítő szerek alkalmazása a fertőzés kezelésére. A fertőzés elleni gyógyszerek pontos típusát az orvos határozza meg az adott fertőzés típusa és súlyossága alapján.
 • Sebészeti beavatkozások: Súlyosabb esetekben, például ha a gangréna vagy más súlyos szövődmények alakulnak ki, sebészeti beavatkozásra lehet szükség, például sebek tisztítására, nekrózis eltávolítására vagy akár amputációra.
 • Lábápolás: A megfelelő lábápolás kiemelten fontos a diabéteszes láb kezelésében és megelőzésében. Ez magában foglalja a láb bőrének rendszeres ellenőrzését, a lábfejek és körmeik megfelelő ápolását, valamint a megfelelő lábbelik viselését.
 • Vércukorszint kontroll: Fontos, hogy a beteg szorosan együttműködjön azorvossal a vércukorszint megfelelő szabályozása érdekében. A jó vércukorszint-ellenőrzés csökkenti a szövődmények kockázatát és elősegítheti a sebek gyógyulását.
 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges étrend betartása és a testmozgás fontos szerepet játszik a diabéteszes láb kezelésében és megelőzésében. Az egészséges életmód hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához és az általános egészség javításához.

A diabéteszzes láb kezelése a Cukorbetegközpontban

Központunk nagy hangsúlyt fektet a minél modernebb és hatékonyabb kezelés mellett, hogy a hozzánk forduló páciensek a legjobb szolgáltatást kapják az egészségük javulása érdekében. Éppen ezért a diabéteszes lábszárfekély kezelése során mézes sebkezelésen kívül lökéshullám terápiát is alkalmazunk, hogy lerövidítsük a gyógyulási időt miközben az okozott kellemetlenségeket is enyhítjük.

A diabéteszes láb kezelése otthon

Van néhány fontos szempont, melyet érdemes szem előtt tartania diabéteszes lábbal élőknek:

 • kerülje a forró vízben való fürdőzést
 • mezítláb járás is sérüléseket okozhat a lábon, ezért kerülendő
 • bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök kezelését bízza szakemberre
 • legkisebb deformitás, érzéskiesés észrevétele esetén is forduljon diabetológushoz, ortopéd szakorvoshoz
 • viseljen kényelmes cipőt, mely nem szorít
 • szükség esetén használjon kényelmes, speciális talpbetétet

A láb egészségnek megőrzése 

A diabéteszes láb szindróma esetében kiemelten igaz, hogy sokkal könnyebb a problémát megelőzni, mint a már kialakult problémát kezelni.

Mit tehet a lába egészsége érdekében? 

 • Mérje rendszeresen a vércukor szintjét!
 • Tartsa az orvosával egyeztetett céltartományban a vércukor értékét, HbA1c értékét és koleszterin szintjét.
 • Mozogjon rendszeresen! Napi 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás (gyaloglás, séta, kerékpározás stb) javasolt a cukorbetegség kezelése érdekében minimum. 
 • Végezzen rendszersen értorna gyakorlatokat!
 • Figyeljen az étkezésére, kövesse az előírt cukorbeteg diétát, fogyasszon többnyire alacsony glikémiás indexű ételeket!
 • Ápolja a lábát rendszeresen, és naponta egyszerr vizsgálja át alaposan a lába állapotát!
 • Hidratálja a lábát lábápoló krémekkel, hogy elkerülje a bőrének kiszáradását!
 • Bőrkeményedés esetén enyhe esetben, otthonában is eltávolíthatja habkővel, előre haladottabb állapotban forduljon szakemberhez a professzionális lábápolás érdekében!
 • Körömápolás se felejtse ki! Körömvágásnál kövesse a lábujjak ívét, majd reszeléssel vegye el a köröm­szél élességét. Soha ne vágja ki a köröm­ágyat. Amennyiben benő a körme, vagy körömfertőzést kapott, forduljon gyógypedikűröshoz. 
 • Viseljen mindig kényelmes cipőt és zoknit! Túlságosan bő vagy éppen túl szűk cipő viselése nem ajánlott. Előb­bi esetben a nyomásnak kitett helyeken nyomásos sebek, fekélyek alakulhatnak ki, utóbbi esetben járás közben csúszkálhat a cipőben a láb, ami feldörzsöl­heti a bőrt és vízhólyagok kialakulásával járhat. Szükség esetén viseljen diabtészes talpbetétet. A zokni ne vágjon a lábába, ne legyen túl szoros gumival ellátva. Műszálas zoknikat kerülje. 
 • Amennyiben seb jelenik meg a lábán, és nem gyógyul, mielőbb forduljon szakorvoshoz! 

  Téma szakértője

  • Neuropátiás vizsgálat - Posta Máté

  • Szakterületek:
   • cukorbeteg neuropátia kivizsgálás
  • Specialitások:
   • zsibbadás kivizsgálása
   • hideg, fagyos végtag okának vizsgálata
   • égető, tűszúrásokra emlékeztető érzés kivizsgálása
   • nehezen gyógyuló sebek hátterének kivizsgálása

    

   Rendelés típusa:

   • személyes, rendelői vizit

Hírek

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK