Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.01.04

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

Neuropátia- az idegek károsodása

A diabéteszes neuropátia olyan idegkárosodás, amely cukorbetegségben szenvedőknél fordulhat elő. A tartósan magas vércukorszint idővel - vagy a közvetlenül vagy a kiserek károsodásának következményében - károsítja az idegeket. Cukorbetegség esetén bármikor kialakulhat a probléma, sőt, néha a neuropátia lehet a cukorbetegség első jele (sajnos gyakran szövődmények hívják fel a diabeteszre a figyelmet). A jellemzőbb azonban, hogy a jelentősebb idegproblémák a cukorbetegség diagnózisát követő első 10 évben jelentkeznek. A neuropátia kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél hosszabb ideig marad kezeletlen (vagy rosszul kezelt) a cukorbetegség.

 

Több fajátja van a neuropátiának, és a különböző típusú idegkárosodások különböző tüneteket okoznak. A panaszok a lábak fájdalmától és zsibbadásától a belső szervek, például a szív és a húgyhólyag funkcióival kapcsolatos problémákig is terjedhetnek. Vannak, akik csupán enyhe tüneteket tapasztalnak, de mások számára a diabéteszes neuropátia meglehetősen fájdalmas és a mindennapi életet befolyásoló tényező lehet.

 

A diabéteszes neuropátia súlyos cukorbetegség szövődmény, amely a cukorbetegek 50% -át érintheti, ám a megfelelő, idejében történő kezelés megakadályozhatja kialakulását, vagy lassíthatja annak romlását.

 

A diabéteszes neuropátia típusai

A diabeteszes neuropátiákat többféleképpen csoportosíthatjuk. Egy lehetséges felosztás a következő:

 

Perifériás neuropátia (szenzoros vagy motoros neuropátia)

Ez a fajta neuropátia a diabéteszes neuropátia leggyakoribb típusa- ekkor a központi idegrendszeren kívüli idegek károsodnak. Szűkebb értelemben a végtagok idegeinek károsodását jelenti. Negatív hatással van a kezekben, lábakban lévő idegekre. Általában az alsó végtagokon kezdődik a probléma és éjszaka erősebben jelentkezhet. Panaszok:

 • cukorbetegség okozta neuropátia - CukorbetegközpontCsökkent képesség a fájdalom vagy a hőmérsékletváltozások érzékelésére
 • Zsibbadás, bizsergő vagy égő érzés a végtagokban
 • Izomgyengeség
 • Éles fájdalmak vagy görcsök a végtagokban
 • Fokozott érzékenység az érintésre - néhány ember számára még az ágynemű súlya is fájdalmas lehet
 • Súlyos lábproblémák, például fekélyek, fertőzések, valamint csont- és ízületi fájdalom

 

Autonóm neuropátia

Az autonóm idegrendszer szabályozza a vérnyomást, szívfrekvenciát, izzadást, a húgyhólyag -, a gyomor -, a belek -, a nemi szervek -, a szem működését. A cukorbetegség ezen területek bármelyikén befolyásolhatja az idegeket, ami a következőket okozhatja:

 • Húgyhólyag- vagy bélproblémák
 • Lassú gyomorürítés- ez hányingert, hányást és étvágytalanságot okoz
 • nyelési nehézségek
 • verejtékmirigye kóros működése
 • Szemfájdalom, látászavar, szemhéjak megereszkedése
 • Szexuális diszfunkció (pl. hüvelyszárazság vagy merevedési zavar)

 

Proximális neuropátia

Ez a fajta neuropátia a comb, a csípő, a fenék vagy a lábak idegeit károsítja. A tünetek általában a test egyik oldalán vannak, de átterjedhetnek a másik oldalra.

 • Súlyos fájdalom a csípőben, a combban vagy a fenékben
 • Gyenge és zsugorodó combizmok
 • Az ülő helyzetből való felállás nehézsége

 

Fokális neuropátia

A károsodás a fej, a törzs vagy a comb területén lép fel

 • Fókuszálási nehézség vagy kettős látás
 • Fájdalom a szem mögött
 • Bénulás az arc egyik oldalán (Bell bénulása)
 • Izomgyengeség fej/törzs/láb területén
 • Mellkas/hasfal/medence fájdalma

 

Legjobb kezelés a vércukorszint stabilizálás

A neuropátia esetében is elmondható, hogy a legjobb gyógyítás a prevenció, amit a megfelelő életmóddal érhetünk el - hívja fel a figyelmet dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Ha azonban már kialakult a probléma, akkor is elsődleges a vércukorszint optimalizálása, valamint a fájdalom csillapítása, esetleg fizikoterápia. Fontos továbbá a lábak mindennapos átnézése sérülések után kutatva, hiszen diabetes esetén egy kis sebből is nagy gond (akár fekély) lehet.

Téma szakértője

 • Neuropáthiás vizsgálat - Nagy Zsófia

 • Szakterületek:
  • cukorbeteg neuropátia kivizsgálás
 • Specialitások:
  • zsibbadás kivizsgálása
  • hideg, fagyos végtag okának vizsgálata
  • égető, tűszúrásokra emlékeztető érzés kivizsgálása
  • nehezen gyógyuló sebek hátterének kivizsgálása

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm! 48 éves hölgy vagyok,segítségét szeretném kérni! Két hete voltam laborban,mert kiütések jöttek ki rajtam,mint később kiderült,a cukor miatt.Nagyon magas cukorszintet mutattak ki,(15)de az igazság az,hogy nagyon sok édességet ettem az elmúlt két hónapban!Napi szinten!Akkor megijedtem,és az orvos tanácsára diétába kezdtem,teljesen elhagytam a cukros dolgokat,két hét alatt önerőből letornáztam a cukorszintem 6.2-ig(éhgyomri) A Doktornő azt mondta,hogy ez már cukorbetegség,és az Adimet-et írta fel nekem.Nem merem szedni,mert meggyőződésem,hogy nem vagyok cukorbeteg,csak a sok édesség emelte fel az értéket!Javasoltam,hogy küldjön mégegyszer laborba,de megtagadta,azt mondta,nem,mert ez már cukorbetegség!Kérdésem:Sürgősen kezdjem el a gyógyszert szedni,vagy kérjek még egy megerősítő vizsgálatot(hasi ultrahang még hátravan,mert a májeredményem is magasabb lett a megengedettnél..alkoholt soha nem iszom!!)Köszönettel várom válaszát!

Kedves Kis Sándorné !

Egy tetszőleges időben mért 15mm/l--es vércukorszint esetén sajnos már cukorbetegségről beszélünk, aminek kezelésében nagy szerepe van többek között a megfelelő diétának is.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
diabetológus
Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus, endokrinológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató és kedves

Dr. Borus Hajnal doktornő nagyon megértő, kedves és türelmes, szavai ebben az időben nagyon megnyugtatóak voltak, emellett rengeteg tanáccsal ellátott.

További vélemények

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok