Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.08.09

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

Neuropátia- az idegek károsodása

A diabéteszes neuropátia olyan idegkárosodás, amely cukorbetegségben szenvedőknél fordulhat elő. A tartósan magas vércukorszint idővel - vagy a közvetlenül vagy a kiserek károsodásának következményében - károsítja az idegeket. Cukorbetegség esetén bármikor kialakulhat a probléma, sőt, néha a neuropátia lehet a cukorbetegség első jele (sajnos gyakran szövődmények hívják fel a diabeteszre a figyelmet). A jellemzőbb azonban, hogy a jelentősebb idegproblémák a cukorbetegség diagnózisát követő első 10 évben jelentkeznek. A neuropátia kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél hosszabb ideig marad kezeletlen (vagy rosszul kezelt) a cukorbetegség.

 

Több fajátja van a neuropátiának, és a különböző típusú idegkárosodások különböző tüneteket okoznak. A panaszok a lábak fájdalmától és zsibbadásától a belső szervek, például a szív és a húgyhólyag funkcióival kapcsolatos problémákig is terjedhetnek. Vannak, akik csupán enyhe tüneteket tapasztalnak, de mások számára a diabéteszes neuropátia meglehetősen fájdalmas és a mindennapi életet befolyásoló tényező lehet.

 

A diabéteszes neuropátia súlyos cukorbetegség szövődmény, amely a cukorbetegek 50% -át érintheti, ám a megfelelő, idejében történő kezelés megakadályozhatja kialakulását, vagy lassíthatja annak romlását.

 

A diabéteszes neuropátia típusai

A diabeteszes neuropátiákat többféleképpen csoportosíthatjuk. Egy lehetséges felosztás a következő:

 

Perifériás neuropátia (szenzoros vagy motoros neuropátia)

Ez a fajta neuropátia a diabéteszes neuropátia leggyakoribb típusa- ekkor a központi idegrendszeren kívüli idegek károsodnak. Szűkebb értelemben a végtagok idegeinek károsodását jelenti. Negatív hatással van a kezekben, lábakban lévő idegekre. Általában az alsó végtagokon kezdődik a probléma és éjszaka erősebben jelentkezhet. Panaszok:

 • cukorbetegség okozta neuropátia - CukorbetegközpontCsökkent képesség a fájdalom vagy a hőmérsékletváltozások érzékelésére
 • Zsibbadás, bizsergő vagy égő érzés a végtagokban
 • Izomgyengeség
 • Éles fájdalmak vagy görcsök a végtagokban
 • Fokozott érzékenység az érintésre - néhány ember számára még az ágynemű súlya is fájdalmas lehet
 • Súlyos lábproblémák, például fekélyek, fertőzések, valamint csont- és ízületi fájdalom

 

Autonóm neuropátia

Az autonóm idegrendszer szabályozza a vérnyomást, szívfrekvenciát, izzadást, a húgyhólyag -, a gyomor -, a belek -, a nemi szervek -, a szem működését. A cukorbetegség ezen területek bármelyikén befolyásolhatja az idegeket, ami a következőket okozhatja:

 • Húgyhólyag- vagy bélproblémák
 • Lassú gyomorürítés- ez hányingert, hányást és étvágytalanságot okoz
 • nyelési nehézségek
 • verejtékmirigye kóros működése
 • Szemfájdalom, látászavar, szemhéjak megereszkedése
 • Szexuális diszfunkció (pl. hüvelyszárazság vagy merevedési zavar)

 

Proximális neuropátia

Ez a fajta neuropátia a comb, a csípő, a fenék vagy a lábak idegeit károsítja. A tünetek általában a test egyik oldalán vannak, de átterjedhetnek a másik oldalra.

 • Súlyos fájdalom a csípőben, a combban vagy a fenékben
 • Gyenge és zsugorodó combizmok
 • Az ülő helyzetből való felállás nehézsége

 

Fokális neuropátia

A károsodás a fej, a törzs vagy a comb területén lép fel

 • Fókuszálási nehézség vagy kettős látás
 • Fájdalom a szem mögött
 • Bénulás az arc egyik oldalán (Bell bénulása)
 • Izomgyengeség fej/törzs/láb területén
 • Mellkas/hasfal/medence fájdalma

 

Legjobb kezelés a vércukorszint stabilizálás

A neuropátia esetében is elmondható, hogy a legjobb gyógyítás a prevenció, amit a megfelelő életmóddal érhetünk el - hívja fel a figyelmet dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Ha azonban már kialakult a probléma, akkor is elsődleges a vércukorszint optimalizálása, valamint a fájdalom csillapítása, esetleg fizikoterápia. Fontos továbbá a lábak mindennapos átnézése sérülések után kutatva, hiszen diabetes esetén egy kis sebből is nagy gond (akár fekély) lehet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Két sikertelen lombik után vizsgálták nálam az inzulinrezisztenciát. A vizsgálat eredménye a következő lett:

éhgyomri glükóz: 5,08
120 perces glükóz:5,06

éhgyomri Inzulin: 63,5
120 perc Inzulin : 273

A kérdésem az lenne, hogy a fenti értékek utalhatnak-e inzulinrezisztenciára?

Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Emőke!

A terheléses laborvizsgálat sajnos egy masszív inzulinrezisztenciára utal.
Szakrendelésünkön szívesen nyújtunk segítséget!

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
belgyógyász,diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató és kedves

Dr. Borus Hajnal doktornő nagyon megértő, kedves és türelmes, szavai ebben az időben nagyon megnyugtatóak voltak, emellett rengeteg tanáccsal ellátott.

További vélemények

Hírek

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek
Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!