SAXENDA 6 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELŐRETÖLTÖTT INJEKCIÓS TOLLBAN

SAXENDA 6 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELŐRETÖLTÖTT INJEKCIÓS TOLLBAN

Módosítva: 2023.02.26

Hatóanyag: liraglutide
ATC-kód: A10BJ02
Nyilvántartási szám: EU/1/15/992

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.02.25-én frissült. Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon! Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Saxenda?

A Saxenda liraglutid hatóanyagot tartalmazó, fogyást elősegítő gyógyszer. Szerkezete hasonló a bélben természetesen előforduló, étkezés után felszabaduló glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormonhoz. A Saxenda az agyban lévő, az étvágyat szabályozó receptorokon keresztül hat, fokozza a teltségérzést, és csökkenti az éhségérzetet. Ezáltal segíthet Önnek, hogy kevesebbet egyen és lefogyjon.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Saxenda?

A Saxenda, a diéta és a testmozgás kiegészítéseként, a testtömeg csökkentésre szolgál 18. életévüket betöltött felnőtteknek, abban az esetben, ha

 • a testtömegindex (BMI) értéke 30 kg/m2 vagy annál nagyobb (elhízás) vagy
 • a testtömegindex (BMI) értéke 27 kg/m2 és kevesebb mint 30 kg/m2 (túlsúly) és ezzel kapcsolatos egészségügyi problémákkal (pl. cukorbetegséggel, magas vérnyomással, kóros vérzsírszinttel vagy az ún. "obstruktív alvási apnoé" nevű légzési problémával) küzdenek.

A testtömegindex (BMI - Body Mass Index) az Ön magasságához viszonyított testtömegét mérő szám.
Csak abban az esetben folytassa a Saxenda alkalmazását, ha 12 héten át napi 3 mg adagot alkalmazva a kezelés megkezdésekor mért testtömegének legalább 5%-át leadta (lásd 3. pont). Beszélje ezt meg kezelőorvosával, mielőtt folytatná a kezelést.

Hogyan kell alkalmazni a Saxenda injekciót?Saxenda alkalmazása

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Kezelőorvosa diétát és testmozgási programot rendel el Önnek. A Saxenda alkalmazásának időtartama alatt tartsa be az ezekre vonatkozó előírásokat.

Hogyan és mikor kell alkalmazni a Saxenda injekciót?

Mielőtt először használná az injekciós tollat, kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember megmutatja Önnek, miként kell azt használnia.

 • A Saxenda injekciót bármely napszakban beadhatja, étkezéstől, illetve ivástól függetlenül.
 • A Saxenda injekciót mindennap nagyjából azonos időben alkalmazza - válassza ki, hogy mikor a legalkalmasabb Önnek.

Terhesség és szoptatás

Ne alkalmazza a Saxenda injekciót, ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne. Ennek az az oka, hogy nem ismert, hogy a Saxenda hatással van-e a magzatra.
A Saxenda szoptatás alatt nem alkalmazható. Ennek az az oka, hogy nem ismert, hogy a Saxenda bekerül-e az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Saxenda befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Néhány betegnél szédülés jelentkezhet a Saxenda alkalmazása alatt, főleg kezelés első 3 hónapja során (lásd a "Lehetséges mellékhatások" pontot). Ha szédülést érez, különösen óvatos legyen, amikor vezet vagy gépeket kezel. További információért forduljon kezelőorvosához.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 • A Saxenda injekcióval végzett kezelésben részesülő betegeknél ritkán súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciókról számoltak be. Azonnal forduljon orvoshoz, amennyiben olyan tüneteket tapasztal, mint légzési probléma, a torok és az arc duzzanata vagy gyors szívverés.
 • A Saxenda injekcióval végzett kezelésben részesülő betegeknél nem gyakran hasnyálmirigy-gyulladásról (pankreatitiszről) számoltak be. A hasnyálmirigy-gyulladás egy súlyos, esetlegesen életveszélyes, orvosi kezelést igénylő állapot lehet.
 • Hagyja abba a Saxenda alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
  • Erős és nem múló hasfájás (a gyomor területén), ami a hátába sugározhat,
  • hányinger és hányás, mert ezek hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünetei lehetnek.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Saxenda injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós toll címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Saxenda injekciót. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

A készítmény hatóanyaga a liraglutid. 1 ml injekciós oldat 6 mg liraglutidot tartalmaz. 

Egyéb összetevők a dinátrium-foszfát-dihidrát, propilén-glikol, fenol, sósav és nátrium-hidroxid (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz.

Forgalomba hozatali eng. jogosultja: Novo Nordisk A/S

Készítmény engedélyezésének dátuma: 2015.03.23

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok