Prediabétesz jelentése és hatása

Prediabétesz jelentése és hatása

A prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem emelkedett olyan mértékben, hogy cukorbetegséget diagnosztizáljon ki az orvos. A prediabétesz tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, és veszélyessége abban rejlik, hogy már a prediabétesz alatt megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázata.

prediabéteszPrediabétesz esetén arról van szó, hogy a szervezet inzulintermelése még működik olyan mértékben, hogy nincs jelentős mértékben emelkedett vércukorszint. Ám a helytelen életmód, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény mindennapok egy idő után oda vezetnek, hogy a diabétesz kialakul, s az már nagyon komoly életminőségbeli változásokkal, és súlyos szövődményekkel - végtagvesztéssel, a trombózissal, a stroke-kal, szívinfarktussal - járhat. 

Jó hír azonban, hogy a prediabétesz lehetőséget biztosít az Ön számára is, hogy javítsa az egészségét, mivel a betegségnek 2. típusú cukorbetegséggé fejlődése elkerülhető. Az egészséges életmódbeli változtatások, mint az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, és az egészséges testsúly fenntartása által a vércukorszint visszaállhat a normális értékre, szükség esetén gyógyszeres terápiát is javasolhat a diabetológus szakorvos.

Prediabétesz típusai:

Prediabétesz kivizsgálásáról és kezeléséről itt olvashat>>

prediabéteszEgy friss kutatás kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik kezeltették prediabéteszüket, mintegy 56 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, míg a kezeletlen esetek közel kábé 70 százaléka végződik kettes típusú cukorbetegséggel.

 Már kisebb mértékű vércukorszint emelkedéssel is mindenképpen érdemes foglalkozni, hiszen megfelelő, személyre szabott kezeléssel - amely gyógyszereket és életmódbeli változásokat is jelenthet - a diabétesz kialakulása jó eséllyel elkerülhető.

A normális glukóztolerancia és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diagnosztikai kritériumai
(WHO, 2006)

A szénhidrát-anyagcsere állapota

Glukózkoncentráció, mmol/l
(vénás plazma, laboratóriumi mérés)

Normális glukóztolerancia:
Éhomi vércukorszint
OGTT 2 órás érték

≤ 6,0 prediabétesz
< 7,8 prediabétesz
Emelkedett éhomi vércukor (IFG):
Éhomi vércukorszint és
OGTT 2 órás érték

≥ 6,1 de < 7,0 (azaz: 6,1-6,9) prediabétesz
< 7,8 prediabétesz
Csökkent glukóztolerancia (IGT)*
Éhomi vércukorszint és
OGTT 2 órás érték

≤ 7,0 prediabétesz
≥ 7,8 de < 11,1 (azaz: 7,8-11,0) prediabétesz
Diabetes mellitus:
Éhomi vércukorszint vagy
OGTT 2 órás érték

≥ 7,0 prediabétesz
≥ 11,1 prediabétesz

OGTT: orális glukóztolerancia teszt (kivitelezésének módja: ld. a szöveget)

*Ha a 2 órás értéket nem mérik, akkor a kórisme bizonytalan marad. Abban az esetben, ha a 2 órás érték megfelel az IGT-nek és az éhomi vércukorérték <6,0 mmol/l, akkor izolált IGT áll fenn. Az IGT egyéb esetei IFG és IGT együttes fennállását valósítják meg, a hivatalos nevezéktan azonban csak az IGT kategória nevet használja.

 

Bejelentkezés prediabétesz szűrésre és kezelésre a Cukorbetegközpontba:

+36 70 409 3141

bejelentkezés, cukorbetegközpont

Cukorbetegközpont

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport