Orvosi méz használata sebkezelés esetén

Orvosi méz használata sebkezelés esetén

Módosítva: 2022.05.10 11:56

A méz számos jótékony hatásáról már az ókorban is tudtak. A sebkezelés esetén a hagyományos mézzel szemben az orvosi mézet külön erre a célra termesztik Újzélandon, mert az itteni méz magas metilglioxál tartalma miatt hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen.

Minden méz rendelkezik ozmotikus képességgel, alacsony a pH-juk és kb. 70 %-os cukortartalmuk miatt. Minden egyes mézfajták különböznek egymástól, és ez az olyan növénytől eredeztethető tényezőknek tulajdonítható, mint ásványok, vitaminok, enzimek, szerves savak, fitokemikáliák és egyéb növényi eredetű anyagok.

Milyen tulajdonságai teszik hatékonnyá a sebek és égési sérülések kezelésében az orvosi mézet?

Különböző vegyületei és fizikai tulajdonságai egymást felerősítve pusztítják el a baktériumokat és segítik a sebgyógyulást. Így nem emelhetjük ki külön az méz egyetlen aktív összetevőjét sem. Az általunk használt orvosi méznek összesen 5 hatásmechanizmusa van:

  • sebtisztítás
  • immunrendszer stimulálása
  • kellemetlen szag megszüntetése
  • gyulladáscsökkentő hatás
  • antibakteriális hatás

Milyen esetekben használható az orvosi méz?

  • Artériás eredetű lábszárfekély
  • Diabéteszes lábszárfekély
  • Különféle eredetű lábszárfekélyek
  • Onkológiai sebek
  • Felfekvések (I-IV. fokú)
  • Traumás és műtéti eredetű sebek
  • Vénás eredetű lábszárfekély
  • Első- és másodfokú égési sérülések

Újzélandi, manuka méz (orvosi méz) különlegessége

A Leptospermum mézet magas metilglioxál tartalma miatt választották, mely hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok tanúsága szerint ez az egyetlen mézfajta, mely elősegíti a sebgyógyulást. A vizsgálatok során a Manuka mézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. Míg más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű (hidrogén-peroxidnak köszönhető) antibakteriális hatással mikor a kaptárból kiveszik őket, ez a hatás nem tartós.

A Manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve szinergisztikus hatása stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatásra.

Minden méz rendelkezik ozmotikus képességgel, alacsony a pH-juk és kb. 70 %-ban cukrot és 20 %-ban vizet tartalmaznak. A fennmaradó 10 % az, amiben az egyes mézfajták különböznek egymástól, és ez az olyan növénytől eredeztethető tényezőknek tulajdonítható, mint ásványok, vitaminok, enzimek, szerves savak, fitokemikáliák és egyéb növényi eredetű anyagok. Ezek a jellemzők növényenként eltérőek. A metilglioxál (ld. lent) tartalom különösen nagy mértékben változik, és minden fajta közül a Leptospermum esetében a legmagasabb.

Tudósok kimutatták, hogy a metilglioxál (MGO) az egyik fő összetevője, mely az aktív antibakteriális hatással összefüggésbe hozható. Az orvosi mézben található MGO szint kb. 400-500mg/kg, míg más (orvosi) mézek esetében ugyanez a szám akár 18 mg/kg is lehet. 

Fontos tudnivalók az orvosi mézről

  • Cukorbetegek is biztonsággal használhatják az orvosi mézet, hiszen bizonyítottan nincs hatással a vércukorszintre és így teljesen biztonságos cukorbetegek kezelése során is. Ugyanakkor javasoljuk, hogy ha cukorbeteg mindig gondosan kövesse figyelemmel vércukorszintjét. 

  • Kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is használható a mézes kötszer.

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK