Lábszárfekély

Lábszárfekély

Módosítva: 2022.05.10

A fekély esetén a szövetek felszínének elhalásáról beszélünk, mely szövethiányt hoz létre az érintett területen. A fekély nagyon nehezen gyógyul, és ha mégis begyógyul, hamar kiújulhat. Az alsó végtagon megjelenő fekélyt nevezzük lábszárfekélynek.  A lábszárfekély az életkilátásokat és életminőséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelent.

A lábszárfekély a legtöbb esetben a középkorú, vagy idősebb emberek betegsége, de időnként betegség vagy helytelen életmód esetén fiatalabb korosztályt is érinthet. Kialakulásuknak okát tekintve a fekélyeknek három típusát különítjük el.

 

A lábszárfekély típusai

 • artériás fekély
 • visszeres fekély
 • diabéteszes fekély

 

A diabéteszes fekély

A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely sok esetben nem gyógyul magától és orvosi segítség szükséges a kezeléséhez. A cukorbetegség okozta lábszárfekély nagyjából minden 8. cukorbeteg embert érint, és vezető hellyel bír a végtag-amputációk okában.lábszárfekély

Kialakulásának hátterében a magas vércukorszint húzódik meg, mivel ez károsítja a vért szállító erek falait és ennek következtében a szövetek, sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz. Eleinte csak apró, sérülésre emlékeztető sebek jelennek meg, melyre talán nem is fordít figyelmet a beteg. A fekélyes apró sebek állandóan visszatérnek, nem gyógyulnak kellő gyorsasággal és méretük fokozatosan nő. A diabéteszes fekély leggyakrabban a talp elülső oldalán jelenik meg, de előfordulhat még a boka és a lábujjak környékén is.

Diabéteszes lábszárfekély kezelésében nélkülözhetetlen a cukorháztartás egyensúlyának a megtartása, mivel a cukorháztartás rendezése nélkül a sebgyógyulás nem lehetséges. Nagy körültekintéssel és odafigyeléssel szükséges kezelni ezt az állapotot, ugyanis a vércukorszintre a gyulladt fekélyes seb jelenléte is hatással van. Ez az állapot egy ördögi kör a cukorbetegek számára: a magas vércukorszint fekélyt okoz, a sebes gyulladás tovább emeli a vércukorszintet, így a seb még nehezebben gyógyul vagy rosszabbodik. Komoly erőfeszítésre, kitartásra, és állandó vércukorszint ellenőrzésre van szükség ahhoz, hogy megkezdődjön a várva-várt gyógyulás.

A diabéteszes fekély tünetei

 • bőrszárazság
 • bőrviszketés
 • a bőr hámlása
 • magas vércukorszint
 • több apró seb megjelenése
 • elszíneződés
 • érzéskiesés – neuropatia

A diabéteszes lábszárfekély kezeléseLábszárfekély kezelése

Kezeletlen esetekben a fekélyes seb könnyen fertőződhet, ami miatt egyre mélyebb rétegekbe terjed a szöveti károsodás, elhalás. Sajnos sokan otthon, házi módszerekkel próbálják kezelni a cukorbetegség okozta lábszárfekélyt, pedig minél több időt vár orvosi segítségre a beteg, annál inkább súlyosbodik az állapot, amelyet egyre nehezebb lesz a későbbiekben eredményesen kezelni.

A diabéteszes lábszárfekély kezelés menete

 • fertőzés megszűntetése
 • keringés optimalizálása
 • vércukorszint normalizálása
 • sebgyógyulási képesség gyorsítása

 

A lábszárfekély kezelése akkor hatékony, ha egyszerre kezeljük a fekély kialakulásában szerepet játszó összes tényezőt. Többféle módszer létezik a kezelésre. Amennyiben valaki diabéteszes lábszárfekéllyel küzd, kiemelt jelentőségű a seb tisztán tartása, az elhalt szövetek eltávolítása, szükség szerint a fertőzések elleni célzott antibiotikumos kezelés, valamint olyan hatékony alternatív terápiás módszerek, mint például a lökéshullám-terápia vagy a mézes sebkezelés. Ezek a módszerek a nemzetközi kutatások szerint is élen járnak a fekély gyógyításában. Mindkét eljárás kúraszerű alkalmazása segíti a sebgyógyulást, és hozzájárul a mielőbbi regenerációhoz, a keringés fokozásához

 

Lábszárfekély kezelése lökéshullám terápiával

Ezt az eljárást német és svájci kutatók fejlesztették ki. A kezelés alkalmával a hanghullámok lokálisan fejtik ki gyógyító hatásukat a problémás területen. A lökéshullám terápiának köszönhetően jelentősen felgyorsul az egyébként lassan gyógyuló sebek regenerálódási ideje.

 

Lábszárfekély kezelése mézes sebkezeléssel

Széleskörű orvosi vizsgálatok azt találták, hogy az Új-Zélandról származó Leptospermum (manuka) méz alkalmazásával hatékonyan kezelhetőek a fertőzött sebek, fekélyes sebek már rövid ideig tartó használat után is. A manuka méz egy speciális orvosi méz, mely a hagyományos mézekkel ellentétben nem tartalmaz baktériumokat, ezért biztonságosan használható fekélyes sebek kezelésére is. 

 

Fontos, hogy a kialakult lábszárfekéllyel mielőbb szakorvoshoz forduljon, hiszen a cukorbetegség okozta lábszárfekély gyorsan és alattomosan fordul át szepszissé (vérmérgezés). Nagyon gyakori a csonthártyagyulladás kialakulásának lehetősége is. Ezek a szövődményes betegségek pedig sajnos az érintett végtag amputációját teszik szükségessé időbeni kezelés hiányában.

Téma szakértői

Dr. Medgyesy Gábor

Dr. Medgyesy Gábor

sebész
Dr. Markotics Attila

Dr. Markotics Attila

traumatológus, rehabilitációs szakorvos

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok