Lábszárfekély

Lábszárfekély

Módosítva: 2022.05.10

A fekély esetén a szövetek felszínének elhalásáról beszélünk, mely szövethiányt hoz létre az érintett területen. A fekély nagyon nehezen gyógyul, és ha mégis begyógyul, hamar kiújulhat. Az alsó végtagon megjelenő fekélyt nevezzük lábszárfekélynek.  A lábszárfekély az életkilátásokat és életminőséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelent.

A lábszárfekély a legtöbb esetben a középkorú, vagy idősebb emberek betegsége, de időnként betegség vagy helytelen életmód esetén fiatalabb korosztályt is érinthet. Kialakulásuknak okát tekintve a fekélyeknek három típusát különítjük el.

 

A lábszárfekély típusai

 • artériás fekély
 • visszeres fekély
 • diabéteszes fekély

 

A diabéteszes fekély

A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely sok esetben nem gyógyul magától és orvosi segítség szükséges a kezeléséhez. A cukorbetegség okozta lábszárfekély nagyjából minden 8. cukorbeteg embert érint, és vezető hellyel bír a végtag-amputációk okában.lábszárfekély

Kialakulásának hátterében a magas vércukorszint húzódik meg, mivel ez károsítja a vért szállító erek falait és ennek következtében a szövetek, sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz. Eleinte csak apró, sérülésre emlékeztető sebek jelennek meg, melyre talán nem is fordít figyelmet a beteg. A fekélyes apró sebek állandóan visszatérnek, nem gyógyulnak kellő gyorsasággal és méretük fokozatosan nő. A diabéteszes fekély leggyakrabban a talp elülső oldalán jelenik meg, de előfordulhat még a boka és a lábujjak környékén is.

Diabéteszes lábszárfekély kezelésében nélkülözhetetlen a cukorháztartás egyensúlyának a megtartása, mivel a cukorháztartás rendezése nélkül a sebgyógyulás nem lehetséges. Nagy körültekintéssel és odafigyeléssel szükséges kezelni ezt az állapotot, ugyanis a vércukorszintre a gyulladt fekélyes seb jelenléte is hatással van. Ez az állapot egy ördögi kör a cukorbetegek számára: a magas vércukorszint fekélyt okoz, a sebes gyulladás tovább emeli a vércukorszintet, így a seb még nehezebben gyógyul vagy rosszabbodik. Komoly erőfeszítésre, kitartásra, és állandó vércukorszint ellenőrzésre van szükség ahhoz, hogy megkezdődjön a várva-várt gyógyulás.

A diabéteszes fekély tünetei

 • bőrszárazság
 • bőrviszketés
 • a bőr hámlása
 • magas vércukorszint
 • több apró seb megjelenése
 • elszíneződés
 • érzéskiesés – neuropatia

A diabéteszes lábszárfekély kezeléseLábszárfekély kezelése

Kezeletlen esetekben a fekélyes seb könnyen fertőződhet, ami miatt egyre mélyebb rétegekbe terjed a szöveti károsodás, elhalás. Sajnos sokan otthon, házi módszerekkel próbálják kezelni a cukorbetegség okozta lábszárfekélyt, pedig minél több időt vár orvosi segítségre a beteg, annál inkább súlyosbodik az állapot, amelyet egyre nehezebb lesz a későbbiekben eredményesen kezelni.

A diabéteszes lábszárfekély kezelés menete

 • fertőzés megszűntetése
 • keringés optimalizálása
 • vércukorszint normalizálása
 • sebgyógyulási képesség gyorsítása

 

A lábszárfekély kezelése akkor hatékony, ha egyszerre kezeljük a fekély kialakulásában szerepet játszó összes tényezőt. Többféle módszer létezik a kezelésre. Amennyiben valaki diabéteszes lábszárfekéllyel küzd, kiemelt jelentőségű a seb tisztán tartása, az elhalt szövetek eltávolítása, szükség szerint a fertőzések elleni célzott antibiotikumos kezelés, valamint olyan hatékony alternatív terápiás módszerek, mint például a lökéshullám-terápia vagy a mézes sebkezelés. Ezek a módszerek a nemzetközi kutatások szerint is élen járnak a fekély gyógyításában. Mindkét eljárás kúraszerű alkalmazása segíti a sebgyógyulást, és hozzájárul a mielőbbi regenerációhoz, a keringés fokozásához

 

Lábszárfekély kezelése lökéshullám terápiával

Ezt az eljárást német és svájci kutatók fejlesztették ki. A kezelés alkalmával a hanghullámok lokálisan fejtik ki gyógyító hatásukat a problémás területen. A lökéshullám terápiának köszönhetően jelentősen felgyorsul az egyébként lassan gyógyuló sebek regenerálódási ideje.

 

Lábszárfekély kezelése mézes sebkezeléssel

Széleskörű orvosi vizsgálatok azt találták, hogy az Új-Zélandról származó Leptospermum (manuka) méz alkalmazásával hatékonyan kezelhetőek a fertőzött sebek, fekélyes sebek már rövid ideig tartó használat után is. A manuka méz egy speciális orvosi méz, mely a hagyományos mézekkel ellentétben nem tartalmaz baktériumokat, ezért biztonságosan használható fekélyes sebek kezelésére is. 

 

Fontos, hogy a kialakult lábszárfekéllyel mielőbb szakorvoshoz forduljon, hiszen a cukorbetegség okozta lábszárfekély gyorsan és alattomosan fordul át szepszissé (vérmérgezés). Nagyon gyakori a csonthártyagyulladás kialakulásának lehetősége is. Ezek a szövődményes betegségek pedig sajnos az érintett végtag amputációját teszik szükségessé időbeni kezelés hiányában.

Téma szakértői

Dr. Markotics Attila

Dr. Markotics Attila

traumatológus, rehabilitációs szakorvos
Dr. Medgyesy Gábor

Dr. Medgyesy Gábor

sebész

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok