Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás

Módosítva: 2024.05.05 18:18

A diabétesz szövődményei között igen gyakoriak lehetnek a látásproblémák. A hosszú távú magas vércukorszint károsíthatja az erek falát, különösen a szemekben lévő apró hajszálereket. Ez a károsodás hozzájárulhat a retinopátia kialakulásához, ami egy olyan állapot, amikor a retina sérül, így veteve látásromlás kialakulásához. Ez befolyásolhatja a látásélességet és akár vakságot is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.

Cukorbetegség szövődményei

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: Milyen gyakori a kialakulása?

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: Mit jelent a retinopátia?

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: A retinopátia kialakulásának oka

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: A retinopátia kialakulásának folyamata

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: A retinopátia szövődményei

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: Terápia

Cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szövődményei nagyjából három fő csoportba sorolhatók:

 • Mikrovaszkuláris szövődmények: A cukorbetegség szövődményei közül ezek az apróbb ereket érintik, és általában hosszú ideig tartó magas vércukorszint miatt alakulnak ki. Ebbe a csoportba tartozik például a retinopátia (a retina károsodása), ami látásromlás kialakulásával jár, a neuropátia (idegkárosodás, amely érzészavarokat okozhat), és a nefropátia (vesekárosodás, ami veseelégtelenséghez vezethet).
 • Makrovaszkuláris szövődmények: A cukorbetegség szövődményei közül ezek a nagyobb ereket érintik, és általában magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel és hosszú ideig tartó magas vércukorszinttel függnek össze. Ide tartozik például az érelmeszesedés, ami szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.
 • Egyéb szövődmények: Ide sorolhatók olyan problémák, mint például a bőrelváltozások, fogínybetegségek, szexuális zavarok vagy lábszárfkélyek, amelyek gyógyulási nehézségeket és fertőzéseket eredményezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a cukorbetegség szövődményei kialakulásának kockázatát csökkenthetjük a vércukorszint stabilizálásával, egészséges életmóddal (például egészséges táplálkozás, testmozgás), rendszeres orvosi ellenőrzésekkel és a szükséges gyógyszerek szedésével.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: Milyen gyakori a kialakulása?

A látásromlás, különösen a diabéteszes retinopátia, egyike a cukorbetegség szövődményei közül a legjellemzőbb. A gyakorisága függ a cukorbetegség típusától, időtartamától és a vércukorszint szabályozásának hatékonyságától.

Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb ideig van valakinek magas vércukorszintje, annál nagyobb a cukorbetegség szövődményei és a látásromlás kialakulásának kockázata. A kutatások szerint a cukorbetegségben szenvedők körülbelül fele tapasztal legalább valamilyen mértékű retinopátiát a diagnózist követő tíz évben. Azoknál, akiknek a cukorbetegség továbbra is rosszul szabályozott marad, vagy akik nem kapnak megfelelő kezelést, a látásromlás kockázata tovább nőhet.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő vércukorszint-szabályozás, az egészséges életmód és a rendszeres szemészeti vizsgálatok segíthetnek csökkenteni a látásromlás kockázatát és lassítani a diabéteszes retinopátia előrehaladását. Ezért is fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőriztessék a szemüket, és szükség esetén időben kapjanak megfelelő kezelést.

Kapcsolódó cikkünk

Cukorbetegségben nő a zsírmáj kialakulásának kockázata

Az inzulinrezisztenseknek és a  2-es típusú cukorbetegséggel élőknek komoly kockázata van a nem alkoholos zsírmáj kialakulására, de nagyon sokat lehet tenni a megelőzésért, a következmények visszaszorításáért. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az összefüggésekről és a teendőkről beszélt.

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: Mit jelent a retinopátia?

A retinopátia egy olyan állapot, amikor a retina károsodik, és látásromlás alakul ki. A retina, vagyis az ideghártya a szem hátsó részén található, és az a része, amely az optikai információkat érzékeli és továbbítja az agyba, hogy azt észleljük, mint látás. A cukorbetegségben szenvedők esetében a hosszú távú magas vércukorszint következtében kialakuló cukorbetegség szövődményei károsítják a retina kis ereit és sejtjeit, ami a retinopátia kialakulásához vezethet, így eredményezve a látásromlás tüneteit.

A retinopátia különböző formái léteznek, beleértve a következőket:

 • Nem proliferatív retinopátia: Ez a kezdeti szakasz, amikor a cukorbetegség szövődményei és okozta károsodások még nem vezettek új erek növekedéséhez a retina területén.
 • Proliferatív retinopátia: Ez a súlyosabb állapot, amikor a retina károsodása miatt a test próbálja "meggyógyítani magát", és új, törékeny hajszálerek kezdenek kialakulni a retina területén. Ezek az újonnan kialakult erek könnyen megrepedhetnek és vérzést okozhatnak a szemben.

A retinopátia tünetei között lehet a látásromlás, homályos látás, látótérbeli elváltozások, látássérülés vagy akár vakság. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a látásromlás megelőzésében vagy csökkentésében. Ezért rendkívül fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen járjanak szemészeti vizsgálatokra, hogy az esetleges problémákat időben felismerjék és kezeljék.

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: A retinopátia kialakulásának oka

A retinopátia kialakulásának fő oka a hosszú távú magas vércukorszint, ami a cukorbetegség jellemzője. A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a retinát, amely a szem Cukorbetegség szövődményei-Látásromlásfényreceptorainak, azaz a látásért felelős sejteknek az elhelyezkedéséhez szükséges. Így ez látásromlás kialakulásához vezet.

A magas vércukorszint károsíthatja az apró véredényeket (mikroangiopátia), amelyek a retina táplálásáért felelősek. Ez a károsodás vezethet a retina vérellátásának romlásához, ami végül a cukorbetegség szövődményei közül a látásromlás kialakulásához vezet.

A retinopátia, és így a látásromlás egyik fő mechanizmusa az érfalak elvékonyodása és megszilárdulása, ami a retina károsodását eredményezi. Ezenkívül a szervezet válaszreakciója a sérült erekre az, hogy új, törékeny erek kezdenek kialakulni (proliferatív retinopátia, ami korábban említésre került), ami további, a cukorbetegség szövődményei esetén megjelenő látásromlás kialakulásához vezet.

További tényezők is hozzájárulhatnak a látásromlás kialakulásához, például a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint, amelyek mind a cukorbetegség szövődményei lehetnek, és súlyosbíthatják a retinális károsodást.

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: A retinopátia kialakulásának folyamata

A cukorbetegség szövődményei közül a diabéteszes retinopátia kialakulása egy összetett folyamat, amely hosszú idő alatt történik, és a magas vércukorszint okozta károsodásokat tükrözi a retina kis erekben és sejtjeiben. A retinopátia és így a látásromlás folyamata általában a következő lépésekből áll:

 • Mikroangiopátia: A cukorbetegségben szenvedők esetében a magas vércukorszint károsíthatja a retina apró véreit, amelyek táplálják a retina sejtjeit. Ez a károsodás az ér falának vastagodásához, elzáródásához vagy gyulladásához vezethet, ami csökkenti a vérellátást a retina területén, és így vezet látásromlás kialakulásához.
 • Retinális ischemia: A cukorbetegség szövődményei során az érkárosodás miatt a retina kisebb vérellátása következtében kialakulhat retinális ischemia, vagyis a retina vérellátásának elégtelensége. Ez az állapot további károsodást okozhat a retina sejtjeiben és struktúráiban.
 • Angiogenezis: A retina vérellátásának csökkenése miatt a test próbálja ellensúlyozni a károsodást azáltal, hogy új vérerek keletkeznek a retina területén. Azonban ezek az új erek általában érzékenyebbek és instabilabbak, mint az eredeti erek, ami könnyen vezethet vérzésekhez, látásromlás megjelenéséhez és más szövődményekhez.
 • Vérzések és hegképződés: Az új, törékeny erek könnyen megrepedhetnek és vérzéseket okozhatnak a retina különböző régióiban. A vérzések és a hegképződés tovább súlyosbíthatják a látásromlás tüneteit és más retinális problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy a cukorbetegség szövődményei és a retinopátia kialakulásának folyamata egyéni lehet, és függ a cukorbetegség időtartamától, súlyosságától, valamint a vércukorszint szabályozásának hatékonyságától. A szabályozott vércukorszint, az egészséges életmód és a rendszeres szemészeti vizsgálatok segíthetik a retinopátia kialakulásának kockázatának csökkentését és a látásromlás megelőzését.

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: A retinopátia szövődményei

A diabéteszes retinopátia szövődményei súlyosak lehetnek, és jelentősen befolyásolhatják a látást és az életminőséget. A cukorbetegség szövődményei kapcsán kialakult látásromlás szövődményei a következők:

 • Látásromlás: A retinopátia okozta leggyakoribb szövődmény a látásromlás. Ez lehet homályos látás, látásélesség csökkenése vagy akár teljes vakság.
 • Macula ödéma: A retina központi részében található macula megdagadása, ami homályos vagy torzított látást eredményezhet.
 • Retinális leválás: A retinális szövet elválása a szem hátsó részéről, ami súlyos látásromlást okozhat.
 • Glaukóma: A retinopátia során kialakulhat glaukóma, amely a szem nyomásának növekedésével jár, ami károsíthatja az idegeket és látáskárosodást okozhat.
 • Vitrectomia: A súlyos retinális vérzések esetén szükség lehet vitrectomiára, ami az üvegtest eltávolítását és a szemgolyó belső tartalmának tisztítását jelenti. Ez egy invazív sebészeti eljárás, amelynek szövődményei lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a retinopátia szövődményeinek súlyossága változhat, és az időben történő kezelés, a megfelelő vércukorszint-szabályozás és a rendszeres szemészeti vizsgálatok segíthetnek minimalizálni a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség szövődményei - Látásromlás: Terápia

A cukorbetegség szövődményei kapcsán kialakult látásromlás, különösen a retinopátia kezelése szerteágazó lehet, és többféle terápiás megközelítést alkalmazhatnak a szakemberek. A  cukorbetegség szövődményei kapcsán kialakult látásromlás terápiája:

 • Vércukorszint-szabályozás: A megfelelő vércukorszint-szabályozás alapvető fontosságú a retinopátia kezelésében és megelőzésében. A szigorú vércukorszint-ellenőrzés segíthet csökkenteni a retinopátia kialakulásának kockázatát és lassíthatja a már kialakult állapot előrehaladását.
 • Szemészeti kezelések: A retinopátia kezelésére számos szemészeti eljárás létezik. Ezek közé tartozik például a lézerterápia (retinális lézerkoaguláció), amely segíthet a kóros vérerek összehúzásában és a vérzések megelőzésében. Injekciók is alkalmazhatók, például anti-VEGF (vascular endothelial growth factor) gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a retinális ödémát és javíthatják a látásromlás tüneteit.
 • Vitrectomia: A súlyos retinális vérzések esetén vitrectomia lehet szükséges. Ez egy sebészeti eljárás, amely során eltávolítják a szemgolyó belső tartalmát és kitisztítják a vitreous (üvegtest) zselés anyagát.
 • Egyéb kezelések: A látásromlás egyéb okai, például a makuladegeneráció vagy a glaukóma, szükség esetén más típusú kezeléseket is igényelhetnek, például gyógyszereket vagy műtéteket.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a kezelési terv egyedi lehet minden páciens esetében, és a legmegfelelőbb terápiás megközelítést az orvos vagy a szemészeti szakember határozza meg a betegség típusa, súlyossága és az egyéni egészségi állapot alapján. Rendszeres orvosi ellenőrzések és szemészeti vizsgálatok elengedhetetlenek a látásromlás kezelésében és megelőzésében.

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Prof. Dr. Somogyi Anikó

Prof. Dr. Somogyi Anikó

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Hírek

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK