Szarka Dorottya

  • dietetikus
Az alábbi panaszokkal fordulhat hozzám:
  • inzulinrezisztencia
  • prediabétesz
  • geszteációs diabétesz (terhességi cukorbetegség)
  • I. típusú diabétesz
  • II. típusú cukorbetegség dietetikai kezelése
E-mail:

Online bejelentkezés az EgészségMagazin OrvostKeresek rendszerével történik, ami regisztrációhoz kötött!

 

Szarka Dorottya szakmai önletrajza

Szakra Dorottya tanulmányai:

  • 2009-2014 Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás szak,
    dietetikus szakirány
  • 2010-2011 Szinergia Szakképző Iskola Óbudai Tagintézménye, sportedző (aerobik szakirány)

Szarka Dorottya szakai tapasztalatai:

  • 2015. június – 2017. június Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet, Hatvan, klinikai dietetikus
  • 2015. január – június Eurest Kft., Budapest, dietetikus
  • 2015. január – augusztus TRInfo, dietetikus, cikkíró
  • 2014. június – december JógaLiget és Fitness Stúdió, dietetikus
    • egészségtábor szervezése iskoláskorú gyermekeknek
    • szakmai előadások

Dietetikusként fő szakterületei közé tartozik az egyénre szabott étrend tervezés, a diabéteszes betegek táplálkozási tanácsadása és a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák terápiája.

 

Kapcsolódó hírek

A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor

A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk diabetes-szel. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.

Orvos válaszol

Alkoholfogyasztás cukorbetegeknek

Kedves Dóra!

Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?

Köszönettel: T. Róbert
Kedves Róbert!

A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.

Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.

Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.

Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:

Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!

Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport