Alkohol cukorbetegség esetén- nem mindegy, mit és mennyit iszik

Alkohol cukorbetegség esetén- nem mindegy, mit és mennyit iszik

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2019.12.30

A nyári hónapokban igen sokan tartanak és mennek el kerti partikra, ahol a bogrács és a grill mellett különböző alkoholok is előkerülnek. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy vajon koccinthatnak-e velük a cukorbetegek, vagy inkább mást töltsenek a poharukba? A kérdést Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa válaszolja meg.

A cukorbetegek speciális étrendre szorulnak

Azok, akik diabetes-szel küzdenek, kénytelenek nagy figyelmet fordítani az étkezésükre, hiszen a túl magas/alacsony vércukorszint igen komoly következményekkel járhat. Éppen ezért fontos ügyelniük arra, hogy minden nap, a dietetikus által meghatározott szénhidrát-és kalóriamennyiséget vigyenek be, ügyelve a gyors és a lassú szénhidrátok megfelelő napi elosztására. A cukorbeteg diéta egyik legfontosabb pillére -több más mellett-, hogy ki kell iktatni az étrendből az olyan ételeket és italokat, melyek cukrot tartalmaznak. Persze nekik sem kell lemondaniuk az édes ízekről, hiszen mesterséges és természetes édesítőszerekkel (pl. stevia, eritrit) remekül lehet helyettesíteni a tiltólistás készítményeket.

Mi a helyzet az alkoholokkal?

Az alkoholfogyasztás igen megosztó kérdéskör a cukorbetegek esetében, hiszen sokan úgy gondolják, diabetes fennállásakor teljes mértékben száműzni kell őket. Pedig valójában, ha a beteg ügyel arra, mit, mivel és mennyit kortyol belőlük, akkor nyugodtan tölthet a poharába.

Nem mindegy, mit iszik

Először is fontos tudni, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, míg a huzamosabb idejű, nagy mennyiségű italozás veszélyes mértékben lecsökkentheti azt, ugyanis gátolja a máj glükóz-kibocsátását.

Ezen túl lényeges tudni azt is, hogy az adott ital tartalmaz-e cukrot, ha igen, mennyit, valamint hogy mennyi a szénhidrát-tartalma.

alkohol cukorbetegenA likőrök, koktélok, pálinkák, édes borok/pezsgők nagy része igen cukros, ezért ezeket tanácsos elkerülni, mivel először gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd utána hirtelen túlzott mértékben le is esik. Egy pohár jó minőségű – nem édes – bor vagy száraz pezsgő azonban megengedett, sőt, bizonyos mértékben még jót is tesz a vércukor szintjének. Egy több hónapig folyó tanulmány bizonyította, hogy hosszútávon az éhomi vércukor jelentősen csökkenthető napi 1 dl száraz vörösbor ebéddel vagy vacsorához történő elfogyasztásával.

Sörfogyasztásnál mindig számoljuk bele a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is!

Mindig egyen mellé valamit

Már korábban említettük, az alkohol gátolja a máj glükóz-kibocsátását, ezért könnyen hipoglikémiához vezethet túlzott mértékű fogyasztása, főleg, ha nem rágcsál mellé valamit!

Hogy elkerülhesse a glükózszint túlzott csökkenését, étkezéshez kötötten történjen az alkoholfogyasztás! A legjobb, ha rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót fogyaszt, pl. teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit - javasolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Óvatosan a mozgással

Sokan bulikban, fesztiválokon nyúlnak főleg alkoholhoz, amikor az embert sokszor elkapja a hangulat és táncol, folyton mozog, ami odafigyelés nélkül önmagában is megnövelheti a hipoglikémia esélyét. Ha azonban alkoholt fogyasztott a beteg, akkor ennek rizikója még nagyobb, ezért ekkor vagy kerülje a túlzott mozgást, vagy figyeljen oda nagyon a vércukorszintjére, egyen, és lehetőleg többször ellenőrizze a vércukorszintjét!

Pótolja a folyadékveszteséget

Az alkohol köztudottan vízelvonó és vízhajtó hatással rendelkezik, ezért az illető könnyen dehidratálódhat. Ez az egészségeseknél is veszélyes, pláne cukorbetegségnél, mivel a kiszáradás sűrűbb vért, ami pedig magasabb vércukorszintet eredményez!

Óvatosan az étkezéssel

Említettük, miszerint alkoholfogyasztás mellett fontos rágcsálni valamit, ám a ló másik oldalára sem szabad esni! Ugyanis az alkohol hatására jelentősen megnő az étvágy, ezért fontos, hogy ne lépje túl a javasolt szénhidrát- és kalória mennyiséget, mely sem a vércukrának, sem pedig a testsúlyának nem tesz jót!

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus

Orvos válaszol

Kedves Dóra!

Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?

Köszönettel: T. Róbert

Kedves Róbert!

A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.

Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.

Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.

Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:

Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!

Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Cukorbetegeknél a magas vérnyomás kezelése is elengedhetetlen

Cukorbetegeknél a magas vérnyomás kezelése is elengedhetetlen

A magas vérnyomás fokozottan veszélyezteti a cukorbetegeket, a két betegség együttes jelenléte pedig megsokszorozza többek közt a vesebetegség és a szívinfarktus rizikóját is. Dr. Fövényi József PhD, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus az összefüggésekre és a komplex kezelés döntő szerepére hívta fel a figyelmet.

További részletek
A 2 fő diabétesz típuson túl

A 2 fő diabétesz típuson túl

A cukorbetegség 2 fő típusa az 1-es és a 2-es típus. Ez terjedt el a legszélesebb körben, ám sokan nem tudják, hogy ezeken kívül léteznek még más diabétesz fajták. Hogy melyek ezek, és hogy mik jellemzik azokat, dr. Borús Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Seb a lábon- cukorbetegség esetén ne legyintsen rá

Seb a lábon- cukorbetegség esetén ne legyintsen rá

A cukorbetegség egyik lehetséges szövődménye a diabéteszes láb, valamint a fekély. Már egy apró sebet is komolyan kell venni, hiszen megfelelő kezelés nélkül könnyen súlyos problémákhoz vezethet. A cukorbetegség világnapja alkalmából készült friss hazai kutatás leírja, milyen ismeretekkel rendelkeznek erről az érintettek, illetve megkérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról, miért is okozhatnak gondot a legkisebb sérülések is, és mit takar a diabéteszes láb kifejezés.

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat