Élelmi rostokszerepe a cukorbeteg étrendben

Élelmi rostokszerepe a cukorbeteg étrendben

Szerző: Cukorbetegközpont | Módosítva: 2019.12.23

Az élelmi rostok jótékony szerepe manapság már köztudott. Ám sokan nem tudják, mi az oka a magas rosttartalmú étrendi ajánlásoknak, esetleg tartanak a teljes kiőrlésű kenyér és pékáru fogyasztástól. Az élelmi rostok olyan fel nem szívódó növényi részek, amelyek képesek a vércukorszintet optimalizálni, így az 1-es és 2-es típusú diabétesz, a prediabétesz, illetve az inzulinrezisztencia étrendjében is nagy jelentőséggel bírnak.

Mi is az élelmi rost?

Az élelmi rostok csoportjába tartozik minden olyan növényi alkotórész, amelyet az emésztőrendszerünk nem, vagy csak részlegesen tud feldolgozni. A diétás rostokat bizonyos szénhidrátok, mint például az oligoszacharidok, poliszacharidok, lignin és a hozzájuk tartozó növényi részek alkotják.

Az élelmi rostok végighaladnak a tápcsatornán, a vastagbélbe jutva fermentálódnak valamilyen mértékben a bélbaktériumok által. Kémiai szerkezetük és jótékony hatásuk alapján két csoportra oszthatóak, vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokra.

A vízben oldódó rostok:

  • pektin
  • Béta-glükán
  • inulin
  • pár oligoszacharid

A vízben oldódó rostok a szénhidrát- és zsíranyagcsere működését befolyásolják olyan módon, hogy a rendszeres fogyasztásukkal normalizálható a vércukorszint, illetve optimalizálható a vérzsírszint (triglicerid, koleszterin). Jelentős mennyiségű vizet képesek megkötni, és zselés, kocsonyás állagot alakítanak ki, amely hozzájárul a tápanyagok felszívódásának lassításához, vagy egyes tápanyagok megkötéséhez. Vízben oldódó élelmi rostot tartalmaz a zabpehely, zöldségek, gyümölcsök nagy része.

Fontos megjegyezni a prebiotikus hatásukat is, hiszen a vastagbélben található jótékony baktériumtörzsek számára táplálékul szolgálnak ezek a növényi alkotórészek, így közvetetten segítik a megfelelő bélflóra fenntartását, az immunrendszerünk zökkenőmentes működését.

Vízben nem oldódó rostok:

  • cellulóz
  • hemicellulóz
  • lignin

A vízben nem oldódó rostok tulajdonképpen emésztetlen, változatlan formában haladnak végig a tápcsatornán, segítik beállítani a széklethabitust, a bélsár térfogatát növelik, segítenek megőrizni a bélfalak rugalmasságát, így járulnak hozzá az emésztőrendszer optimális működéséhez. Kalória értékük elenyésző, ugyanakkor telítettségérzetet okoznak, így a fogyókúrázók étrendjében is kiemelt szerepük van. Fő forrásaik a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és lencsefélék.

Az élelmi rostok jótékony tulajdonságai

Az élelmi rostok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, az egyik legfontosabb ezek közül, hogy lassítják az élelmiszerekben jelen lévő cukrok, szénhidrátok felszívódását, így segítenek az optimális vércukorgörbe elérésében, a normál vércukorszint kialakításában. Mivel vizet kötnek meg, így telítettségérzetet okozva járulnak hozzá a mértékletes táplálkozási elvek betartásához, a fogyni vágyók számára is kimondottan hasznos a rendszeres fogyasztásuk.

Nemcsak a szénhidrát anyagcsere betegségeiben, hanem a zsíranyagcsere betegségeiben is javasolt a mindennapi fogyasztásuk, mivel a vér koleszterin- és trigliceridszintjének optimalizálásához járulnak hozzá.

Mivel a vízben nem oldódó rostok az emésztőrendszer optimális állapotának fenntartásáért felelősek, nem engedik pangani a bélsarat a vastagbél redőiben így hozzájárulnak a vastagbél egészségének megőrzéséhez a vastegbél daganatok kialakulásának megelőzéséhez.

Érdemes megemlíteni a közvetett immunmoduláns hatásukat is, hiszen a vastagbélben található, az immunműködést befolyásoló baktériumok fermentálják, felhasználják egy részüket, így prebiotikumként funkcionálnak.

Élelmi rostok szerepe a cukorbeteg diétában

A cukorbeteg étrend alapját a mennyiségi zöldségfogyasztás, a teljes kiőrlésű pékáruk és magas rosttartalmú köretek választása adja. Ennek hátterében az élelmi rostok vércukorszint moduláló hatása áll, mivel lassítják az élelmiszerek cukortartalmának, szénhidráttartalmának felszívódását. Rendszeres fogyasztásukkal elérhetőek a kívánt vércukor eredmények is.

Mivel a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát életmódbeli tényezők is alakítják, melyek között szerepel az elhízás, így akár a 2-es típusú diabétesz megelőzésének étrendi eleme is a magas rosttartalom. Illetve a 2-es típusú diabéteszhez sokszor társul túlsúly, elhízás. A plusz kilókat leadva a páciens optimálisabb vércukorértékeket mérhet, a fogyáshoz pedig a megfelelő élelmi rosttartalmú étrend is hozzájárul. Az élelmi rostok a víz megkötésével telítettségérzetet keltenek a gyomorban, kalóriaértékük elenyésző, így a fogyni vágyók diétájának egyik alappillérét alkotják.

A legújabb hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér is napi 4-5 adag zöldség- és gyümölcs elfogyasztását javasolja, a magas rosttartalmú köretek preferálása mellett.

Miben található élelmi rost?

Élelmi rostokat tulajdonképpen minden növényi eredetű élelmiszerben találunk, ugyanakkor vannak olyan források, amelyek kiemelt mennyiségben tartalmazzák ezeket, míg mások- például az avokádó, burgonya- nem.

A keményítőszegény zöldségek, teljes értékű, magas rosttartalmú gabonafélék, gyümölcsök, olajos magvak is jó forrásai a rostoknak.

A WHO ajánlása szerint naponta 30g élelmi rostok lenne szükséges elfogyasztani. Ehhez képest a magyar társadalom csupán töredékét, jó esetben a felét fogyasztja el.

Legkiemeltebb képviselői:

Élelmiszer (100g)

Rosttartalom (g/100g)

birsalma

5,9

málna

5,4

ribizli

4,3

brazil dió

9,6

mák

10

szezámmag

11,9

búzakorpa

50

hajdina

26

konjacliszt

82

zabpehelyliszt

10

graham liszt

19

csicseriborsó

9

lencse

12

articsóka

6

cékla

3

 

Hogyan lehet bevinni a napi ajánlott élelmi rost-mennyiséget?

Mivel kiemelten fontos a rostban gazdag táplálkozás cukorbetegségek étrendi kezelésében, így az alábbi minta étrend segít átlátni, mégis hogyan lehet belecsempészni az élelmi rostokat a napi étrendünkbe.

Minta nap rostdús táplálkozásra:

  • Reggeli: 1 szelet (70g) teljes kiőrlésű kenyér vajjal, csirkemell sonkával és egy közepes paradicsommal – 6g
  • Tízórai: 1 db közepes alma+ 3 szem korpás keksz – 5 g
  • Ebéd: vegyes zöldségleves gerslivel+ mustáros sertéstarja rozmaringos kölesrizottóval (60g kölesből) és olívaolajos-citrusos madársalátával – 9g
  • Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt+ 2 ek zabpehely – 2g
  • Vacsora: tonhalsaláta egy szelet (70g) teljes kiőrlésű pirítóssal – 7g

Téma szakértői

Drégely Anikó

Drégely Anikó

dietetikus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Hírek

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

További részletek
Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

A terhességi cukorbetegség a babára és a kismamára nézve is veszélyes állapot lehet, így mindenképp kezelést igényel. Szerencsére a betegség legtöbbször jól kezelhető, ezért is szükséges annak mielőbbi felismerése. A várandósság során ezért minimum egyszer (24-28. hét között) kötelező jelleggel szűrik a terheseket cukorbetegségre. Ám, ha az alábbi tüneteket tapasztalja babavárás bámely időszakában, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket, a terhességi komplikációkat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a panaszokat ismerteti.
 

További részletek
Ezek befolyásolják a vércukorszintet a nyáron

Ezek befolyásolják a vércukorszintet a nyáron

A vércukorszint optimális tartományban való tartása olykor nehézségekbe ütközhet, hát még a nagy kánikulában! Ilyenkor gyakrabban fordulnak elő hipo-és hiperglikémiás időszakok is, így érdemes tisztában lenni a vércukorszintet befolyásoló tényezőkkel. Hogy melyek ezek, azt Dr. Borus Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!