Ingadozó vércukorérték
A cukorbetegség kezelése minden technológiai újítás ellenére is egy nehéz feladat maradt. A szövődmények elkerülése érdekében egy optimális tartományon belül kellene tartani a vércukorértékeket, ám ez közel sem egyszerű. Ha valaki szóról szóra követi az utasításokat, még akkor is előfordulhat ingadozó vércukorérték.
Mit jelent az ingadozó vércukorérték?
Miért alakulhat ki ingadozó vércukorérték?
Előfordulhat, hogy természetes az ingadozó vércukorérték?
Mit lehet tenni az ingadozó vércukorérték ellen?
Minden esetben szükség van a terápia módosítására ingadozó vércukorérték esetén?
Foglaljon időpontot orvosainkhoz!
Kapcsolódó szolgáltatásaink a Cukorbeteg Központban
- Diabetológiai szakorvosi vizit a cukorbetegség kezelésére
- Dietetikai szolgáltatás az alacsony vércukorszint értékének növelésére
- Telediabetológiai szolgáltatás a kényelmesebb diabetológiai gondozásért
- Labor vizsgálatok a vércukorszint ellenőrzésére
- Mozgásterápia cukorbetegségben
- Neuropátia kivizsgálás
Mit jelent az ingadozó vércukorérték?
Az ingadozó vércukorérték egy viszonylag relatív fogalom. Azt jelenti, hogy a vércukorérték egy tág tartományon belül gyakran változik, mozog. A vércukorérték a vérben mérhető glükóz koncentrációját fejezi ki. Mint minden más egészségügyi paraméternek, természetesen a vércukorértéknek is van egy ,,normálértéke”, vagyis egy egészségesnek tartott szintje. Pontosabb azonban normál- vagy referenciatartományról beszélni, ami megengedőbb, és szélesebb határ között mondja egészségesnek a vércukorértéket. A normáltartományokat az egészséges lakosság túlnyomó többségének értékei alapján határozzák meg. Eszerint az éhgyomri vércukorszintünk 4-6 mmol/l között mondható optimálisnak, míg étkezés után 2 órával 7,8 mmol/l alattinak kellene lennie.
Egy tökéletes világban a vércukorszintünk állandóan 6,1 mmol/l lenne, de a való életben ez teljesen irreális. A vércukorértékünk ugyanis egyénenként, napszakonként és különböző tényezők hatására (például evés, mozgás, stressz) is változik. Valójában egy folyamatosan változó paraméterről van szó: étkezések után például megnő a szintje, majd fokozatosan csökken, de stressz hatására ismét nőhet, ahogy a szervezet bontani kezdi a tartalékait. Éppen ezért nagyon fontos tisztáznunk, hogy (egy bizonyos tartományban) az ingadozó vércukorérték egy normális jelenség! Más értéket fogunk mérni reggel felkelés után, mint egy kiadós ebédet követően. A vércukorszint gyakori és jelentős ingadozása viszont már nem normális dolog. Problémára utalhat, ha a szervezet nem tudja kompenzálni a környezeti hatásokra változó vércukorértéket, és tünetek jelentkeznek. Ilyen esetekben kivizsgálásra lehet szükség, hogy ellenőrizzük az anyagcserét. Ismert cukorbetegek körében is előfordulhat ingadozó vércukorérték, ilyenkor szóba jöhet a kezelési terv felülvizsgálata. Számukra ugyanis kritikus fontosságú, hogy ne legyen túl magas a vércukorszint. Erre a lehetséges diabéteszes szövődmények, például a vesebetegség, idegkárosodás, szemproblémák, stroke és szívbetegségek elkerülése érdekében van szükség. Mivel azonban sok minden hat a vércukorszintünkre, a teljes ingadozás kiküszöbölése szinte lehetetlen, helyette inkább a cél a kisfokú ingadozás elérése. A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. Kapcsolódó cikkünk
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár
Miért alakulhat ki ingadozó vércukorérték?
Az ingadozó vércukorérték bizonyos határok között egy normális jelenség. Azt jelenti, hogy a szervezetünk alkalmazkodik: például megemelkedik a vércukorszint étkezések hatására, majd ezt különböző mechanizmusokkal lecsökkenti. A szervezetünk próbál egyensúlyt létrehozni, ezért hormonokat szabadít fel, hogy viszonylag állandó szinten tartsa a vércukorszintet függetlenül a környezeti tényezőktől. Ha ebbe a szabályozási rendszerbe hiba csúszik, akkor sérülhet a cukorháztartásunk és megjelenhet az ingadozó vércukorérték. A cukorháztartás irányításában az inzulin az elsődleges hormon. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik és fő funkciója a vércukorszint csökkentése. Ezt a következő módokon éri el:
- Elősegíti a glükóz felvételét a sejtekbe (különösen az izom- és zsírsejtekbe)
- Stimulálja a cukor glikogénként történő raktározását a májban
- Gátolja a glükóz újratermelődését a májban
Az inzulinnal szinte ellentétes módon dolgozik a glukagon, ami szintén egy hasnyálmirigyben termelődő hormon. A glukagon a vércukorszint emelésén dolgozik szükség esetén, ehhez pedig serkenti a májban a glikogén lebontását és a glükóz felszabadítását a vérbe; valamint elősegíti a glükóz előállítását nem szénhidrát alapú vegyületekből. Az adrenalin stresszhelyzetben emeli meg a vércukorszintet az alábbi módokon:
- Serkenti a glikogén lebontását a májban és az izmokban
- Csökkenti az inzulin termelését, miközben növeli a glukagon kibocsátást
- Támogatja a zsírsavak felszabadulását energiaforrásként
A kortizolnak a hosszabb távú stresszhelyzetben van szerepe. Hosszabb távon tartja fent a vércukorszintet azáltal, hogy fokozza a glükoneogenezist a májban, csökkenti a sejtek inzulin iránti érzékenységét, hogy a vércukorszint magas maradjon, valamint serkenti a fehérjék lebontását aminosavakká, amelyekből glükóz képződhet. A cukorháztartás szabályozásában a pajzsmirigyhormonoknak és a növekedési hormonnak is szerepe van. Ezeknek a hormonoknak a szabályozása, az emelkedő és csökkenő szintjük határozza meg a vércukorszintet. Egy nagyon finoman összehangolt rendszerről van szó, ami próbálja minden körülmények között kiegyenlíteni a vércukorszintet. Ha azonban bármelyik hormon termelésébe vagy szabályozásába hiba csúszik, könnyen felborulhat az egyensúly és megjelenhet az ingadozó vércukorérték. Leggyakrabban az inzulin termelés hiányát (1-es típusú cukorbetegség) vagy az inzulin iránti érzéketlenséget látjuk (2-es típusú cukorbetegség).
Már ismert és kezelt cukorbetegek körében sem ritka az ingadozó vércukorérték. A vércukorszint tökéletes szabályozására való törekvés egyik veszélye a hipoglikémia, vagyis az alacsony vércukorszint kialakulásának lehetősége. Míg a magas vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegek számára aggodalomra ad okot, a túlságosan agresszív kezelés néha túl alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a szédülés, zavartság, izzadás és súlyos esetben eszméletvesztés.
Előfordulhat, hogy természetes az ingadozó vércukorérték?
Az ingadozó vércukorérték tehát utalhat anyagcserebetegségekre és cukorbetegségre, de azt is fontos tudni, hogy sok esetben természetes oka van. Gondoljuk végig miket ettünk és miket csináltunk aznap, mert előfordulhat, hogy valamilyen természetes ok áll az ingadozó vércukorérték hátterében. Kialakulhat ingadozó vércukorérték például egy szokásosnál nagyobb vacsorát követően, vagy ha tudtán kívül magas szénhidráttartalmú ételt tartalmazott. A testmozgás és a stresszes események is hatással vannak a vércukorszintünkre. A cukorbetegeknek fontos megtanulniuk, hogy az ételválasztás hogyan befolyásolja a vércukorszintjüket, mik az alacsony és mik a magas glikémiás indexű ételek. Ezekkel elkerülhetik az ingadozó vércukorszint kialakulását, valamint a cukorbetegség hosszútávú szövődményeinek elkerülése érdekében is fontos. Az inzulint szedő emberek vércukorszintje néha magasra szökhet testmozgás után, ami egy természetes jelenség. Ez akkor fordulhat elő, ha az edzés előtt nem volt elegendő inzulin a véráramban. Betegségek hatására is létrejöhet ingadozó vércukorérték. A vércukorszint kiszámíthatatlanul ingadozhat például influenza vagy megfázás esetén. Ilyenkor érdemes gyakrabban mérni a vércukorszintet és nagy eltérések esetén konzultálni diabetológus szakorvossal.
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Mit lehet tenni az ingadozó vércukorérték ellen?
Ahogy már említettük, az ingadozó vércukorérték minden okát nem tudjuk kiküszöbölni. De bizonyos lépések bevezetésével sokat tehetünk annak érdekében, hogy egészséges tartományban maradjon a vércukorszintünk. Ezek a következők:
- Egyenletes étkezés: Érdemes egészséges, egyenletesen elosztott étrendet fogyasztani a nap során. Fontos odafigyelni a szénhidrátbevitelre és inkább a többszöri, kisebb étkezéseket preferálni, amik egész napra egyenletesebb tápanyagellátást és vércukorszintet biztosítanak. Ezekkel elkerülhető az ingadozó vércukorérték. Szakértők azt javasolják, hogy napi 50-80 gramm szénhidrát fogyasztása optimális vércukorszint-szabályozást eredményez.
- Rendszeres vércukorszint ellenőrzés: Érdemes továbbá gyakran ellenőrizni a vércukorértékünket. Egyszeri mérések során kiugró értékeket láthatunk, ám ha gyakrabban mérjük, akkor kiderül, hogy valójában mennyire jól tudja szabályozni a vércukorszintünket a szervezet. Sokan elfelejtik, hogy mikor kellene mérni a vércukorszintet. Ez ellen segíthet, ha beállít a mobiltelefonján egy ébresztést, és ha közeli, jól látható helyen tartja a vércukormérőt. Hosszútávon érdemes megfontolni a szöveti cukormonitorozás lehetőségét is.
- Vércukornapló, rendszeres kontrollvizsgálatok: Ha minden nap többször is feljegyezzük a vércukorszintünket, az segít felismerni az ingadozó vércukorérték tendenciáit. Különösen hasznos, ha a vércukorszintek mellett az étkezéseket és a testedzést is felírjuk a naplóba, hogy ehhez képest követhessük az ingadozó vércukorérték változásait. Az orvosi kontrollvizsgálatokon ez alapján tudják meghatározni, hogy szükség van-e terápia módosításra.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
- Gyors és lassan felszívódó szénhidrátok - Cukorbeteg Központ
- A súlyváltozások befolyásolják a cukorbetegség kezelési menetét is! - Endokrin Központ
- Hogyan függ össze a túlsúly, a vérnyomás, a vérzsírszint és a cukorbetegség? - Kardio Központ
- Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén? - Cukorbeteg Központ
Minden esetben szükség van a terápia módosítására ingadozó vércukorérték esetén?
A cukorbetegeknél ingadozó vércukorérték esetén mindenképpen javasolt felkeresni egy diabetológust és részletesen átbeszélni a problémát. A diabetológus részletesen ki fogja kérdezni a kezelés menetét, azt, hogy mennyire pontosan tartja, az étrendjét, napi szokásait stb. Mindezekkel a cél felmérni, hogy vajon a kezelésben van-e hiba vagy valamilyen más ok áll az ingadozó vércukorérték hátterében. Ahogyan ugyanis korábban bemutattuk, számos olyan nem várt dolog érhet minket, ami miatt megugrik vagy éppen leesik a vércukorszintünk. Éppen ezért ingadozó vércukorérték esetén a fő feladat felmérni, hogy a terápia elégtelensége okozza-e a tüneteket, vagy valamilyen más hatás. Csak akkor kell változtatni a terápián, ha az ingadozó vércukorérték hátterében a terápia elégtelensége áll. Ellenkező esetben is tehet pár életmódbeli vagy akár gyógyszeres javaslatot is az orvos, melyek segítenek kiküszöbölni a vércukorszint ingadozását.
Fontos, hogy ilyen esetben se keseredjen el és ne adja fel a terápiát! Az ingadozó vércukorérték gyakori jelenség, még ha nem minden esetben is találjuk meg az okát. Nem annak a jele, hogy Ön hibázott volna, vagy rosszul követné a terápiás utasításokat, mert még a legprecízebben betartott diéta mellett is előfordulhat ingadozó vércukorérték. Érdemes átbeszélni az orvossal a célértékeket is. Ahelyett, hogy egy adott időpontban egy konkrét célértéket adna meg, érdemesebb inkább az orvossal átbeszélve egy tartományt kitűzni célul. A céltartománynak reálisnak kell lennie az életkor és az életmód tekintetében is. Segíthet a szöveti cukormonitorozás is abban, hogy ne csak egyetlen számra koncentráljunk, hanem a nagyobb képet is szem előtt tartsuk. Sokkal fontosabb ugyanis az általános tendenciákra és mintákra összpontosítani, mint az egyszeri kiugró értékekkel foglalkozni.Téma szakértői