Cukorbetegség szövődményeinek kivizsgálása és kezelése

Cukorbetegség szövődményeinek kivizsgálása és kezelése

Létrehozva: 2018.01.25 18:35 | Módosítva: 2019.11.20 10:30

Cukorbetegség fennállása esetén kiemelt jelentőséggel rendelkezik a szövődmények időben történő felismerése, folyamatos nyomonkövetése és kezelése. Cukorbeteg vizit keretén belül lehetőség nyílik a szövődmények felderítésére és a szükséges terápia átbeszélésére, esetlegesen további szakorvosi konzulátciós javaslatra.

Cukorbetegség szövődményeinek csoportosításadiabéteszes láb

 1. Látásromlás, vakság - Retionopátia

 2. Idegi fájdalmak, zsibbadások - Neuropátia

 3. Veseműködési zavar, fehérje ürítés - Nefropátia

 4. Érszűkület -  koszorúerek, agyi erek, végtagok

 5. Diabéteszes láb-  Lábszárfekélyek

 6. Szívinfarktus, agyembólia, bénulások

Cukorbetegség szem szövődményeinek kivizsgálása - Retinophátia

A szemfenéki eltérések eleinte nem okoznak panaszt a cukorbetegek számára, épp ezért, még ha nem is érzékelhető a látásromlás, akkor is javasolt évente a szemészeti kontroll cukorbetegek esetében. A szemfenék vizsgálatával a kezdődő retinopátia még az első tünetek megjelenése előtt felfedezhető és kezelhető, így a rendszeres szemészeti kontroll mellett elkerülhető a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek kialakulása, látásvesztés fellépése.

A retinophátiáról bővebben itt olvashat>>

Idegi fájdalmak, zsibbadások – Neuropátia

.Az ajánlott vizsgálatok menete neuropathia esetén:

 • Tünetek, panaszok átbeszélése

 • A láb, kiemelten a talp vizsgálata, mely során elsősorban a szárazság, megvastagodás, talpi fekély kerül megvizsgálásra. A  sudomotor funkció vizsgálata neurotesttel

 • Reflex vizsgálat

 • Vibráció érzet vizsgálata hangvilla segítségével

 • Hőérzet vizsgálata

 • Tapintás – és fájdalomérzet vizsgálata

Az idegfádalmak, zsibbadásokról bővebben itt ovashat>>

Diabéteszes nefropátia vizsgálata

A cukorbetegség okozta szövődmények, szerv károsodások  között fontos helye van a vesének. Kialakulásában több tényező szerepel.:

 • a genetikai tényezők mellett
 • a tartós hyperglykaemiának és
 • hypertoniának van kialakulását elinditó és progressiót okozó szerepe.

A nephropathia  vezető tünete az albumin ürülés fokozódása és a vérnyomás emelkedése. A keringési kockázatnövekedése mellett romlik a vese funkció, és a folyamat progressziója végül veseelégtelenséghez vezethet.

A fehérje vesztéssel párhuzamosan  igen gyakran jelentkezik retinopáthia is. Az I-es típusú cukorbetegségben általában később lép fel, míg a II-es típusúban korábban .Sokszor a romló veseműködés hívja fel először a figyelmet  a cukorbetegségre. A klinikai kép egy lassú fokozatos progressziót mutató veseműködés romlást mutat. A végstádiumú vesebetegség fő oka a diabéteszes nephropathia. 

Diabetológiai szempontból a legnagyobb jelentősége microalbuminuriával járó korai vesekárosodásnak van, mert megfelelő kezeléssel előnyösen befolyásolható a folyamat. A vesebetegség súlyosságát az albuminuria mértéke határozza meg. A napi 300 mg/nap szinten még visszafordítható lehet a folyamat. Amennyiben a fehérje ürülés fokozódik a macroprotein- ill az albuminuria, már visszafordíthatatlan állapotot jelez.

A vesefunkció romlását a GRF értéke jelzi. A normál 125ml/perc érték fokozatos csökken.

Más okok is szerepet játszhatnak:

 • az emelkedett vérnyomás,
 • a vese erek meszesedése és
 • húgyutak fertőzése

A progresszió jó cardiovaskuláris kezeléssel stagnál vagy javul. A keringés gondozása mind az I-es típusú cukorbetegségben, mind a II-es típusú cukorbetegségben javíthatja az eredményeket. Tovább javíthat az eredményeken a jó diabétesz gondozás, a vese pótlás.

Itt is nagy szerepe van a megelőzésnek. A jól vezetett anyagcsere gondozás, a dohányzás elhagyása, a hypertonia kezelése a prevenció legfőbb eszközei.

A már elindult folyamat megállításának, kezelésének eszközei:mit tehetünk, ha már elindult a folyamat?

 • a cukor anyagcsere stabilizálása,
 • a magas vérnyomás kezelése,
 • a só bevitel mérséklése (napi 6 g alá),
 • a fehérje bevitel korlátozása ( maximálisan 0,9 g /testsúly/ nap értéket engedélyezve).

Vérnyomás beállításában a renin-angiotenzin rendszerre ható szereké a vezető szerep. Általában az I-es típusú cukorbetegség esetében, jó vizelet ürítés esetében az enzim konvertáló (ACE gátló) szerek, míg a II-es típusú cikrobetegségben mind a konvertáló enzim bénítás, mind az angiotenzin receptor bénítás szóba jön. A veseműködés romlásával utóbbiak jelentősége fokozódik. A kezelés és gondozás részét képezik a jó lipid szint elérése és a krónikus vesebetegeknél kialakuló anaemia rendezése is. 

Nefropátiárólbővebben itt olvashat>>

Érszűkület kivizsgálása

Kapcsolódó cikkünk

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

A cukorbetegség számtalan szövődményt indukálhat, melyek egy része komoly hatást gyakorol a mindennapi életre. A tartósan magas vércukorszint vonzata sajnos a perifériás idegeket is érintheti, melynek következtében neuropátia jön létre. Hogy ez pontosan mit takar, mik a tünetei, és hogy milyen vizsgálatok szükségesek a szűréséhez, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Az érszűkület korai kivizsgálása, minél hamarabbi felismerése akár a lábamputáció elkerüléséhez is vezethet. Az alsó végtagi erek szűkülete, meszesedése nem csupán kellemetlen lábszárfájdalomhoz vezethet, de az érbetegségek az egész érrendszer területét érinthetik, emiatt egyidejűleg fennállhat a szívkoszorúerek vagy az agyat ellátó erek betegsége is.Az érszűkület vizsgálata fizikális vizsgálattal kezdődik., illetve magában foglalja a bőr megtekintését, tapintását, a pulzus monitorozásával együtt. A fizikális vizsgálatot kiegészítő vizsgálatok közé tartozik a:

 • duplex ultrahang vizsgálat
 • EKG vizsgálat,
 • nyaki verőér ultrahang vizsgálat,
 • illetve a kontrasztanyagos érfestés is.

A cukorbetegség okozta érszűkületről bővebben itt olvashat>>

Diabéteszes láb kivizsgálása

A diabéteszes láb az egyik leggyakoribb szövődménye a cukorbetegségnek, mely érzéskieséssel, zsibbadással, lábszárfekélyek kialakulásával járhat. A diabéteszes láb szakvizsgálat menete a következő:

 1. Tünetek, panaszok átbeszélése
 2. A láb, kiemelten a talp vizsgálata, mely során elsősorban a szárazság, megvastagodás, talpi fekély kerül megvizsgálásra
 3. Reflex vizsgálat
 4. Vibráció érzet vizsgálata hangvilla segítségével
 5. Hőérzet vizsgálata
 6. Tapintás – és fájdalomérzet vizsgálata

Vizsgálat, mely segít a diagnózis felállításában a doppler index a segmentális doppler index mérése. Színes duplex scan vizsgálattal kimutathatók a szükülete, az áramlás és a plakk morfologiája is ). Az érszövödmények esetén fontos az érsebész bevonása mind a vizsgálatok elvégzésében,mind a kezelésben.A diabeteses lábon kialakult deformitások miatt orthopaediai szakvizsgálat és kezelés szükséges. .

Rendszeres láb szakvizsgálattal, illetve a vércukor, vérzsír értékek, vérnyomás rendszeres ellenőrzésével és karban tartartásával, az elhízás kezelésével és a dohányzás elhagyásával a lábszövődmények megelőzhetőek. Maga a beteg is sokat tehet a megelőzésben. Fontos a lábhigiénia, bőr szárazra törölése, a bőrkeményedéseket  habkővel távolítsuk el ( nem ollóval, késsel ) és kerülendők a tyúkszem irtó oldatok is, mert kimaródást, felülfertőzést okozhatnak. Megfelelő puha zokni és cipő viselése javasolt. Kerülendő a mezítláb járás, mert a neuropáthia miatt csökkent az érzékelés.

A diabéteszes lábról bővebben itt olvashat>>

Lábszárfekély kezelése lökéshullám terápiávallökéshullám terápia

Sok cukorbeteg szenved a nehezen gyógyuló, újra-újra kiújuló lábszárfekéllyel, melyre megoldást tud nyújtani a lökéshullámterápia. A kezelés előtt sebész szakorvossal kell konzultálni, hogy mely terápiát lehet alkalmazni, milyen stádiumban van a láb elfekélyesedése.

Lökéshullám terápia javítja a vérkeringését a kezelt területnek, ezáltal elősegíti az új sejtek képződését, a sejtképződés pedig meggyorsítja a seb gyógyulását. A lökéshullám terápia alkalmazásának nagy előnye, hogy a kezelt terület vérbősége, élénkülő anyagcseréje nem csupán a kezelés során érvényesül, hanem még az azt követő hetekben is fennmarad.

Érdemes a problémával mielőbb sebész szakorvosunkhoz fordulni, mert egyes esetekben már nem alkalmazható a lökéshullám terápia.

A kezelésről bővebben itt olvashat >>

Téma szakértői

dr. Medgyesy Gábor

dr. Medgyesy Gábor

sebész
dr. Polyák Annamária dr. Polyák Annamária

dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
dr. Bibok György dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász

Hírek

Az extrém fáradtság a cukorbetegség egyik tünete is lehet

Az extrém fáradtság a cukorbetegség egyik tünete is lehet

Az extrém fáradtság nem csak a koronavírus fertőzés egyik sokáig tartó tünete lehet, hiszen számos betegség okozhat ilyen panaszt. Dr. Bibok György, a CukorbetegKözpont diabetológusa a cukorbetegséggel összefüggésben ismertette az okokat.

További részletek
Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

A Prima Medica EgészségHálózat és páciensei ismét a ferencesekkel együtt segítenek a rászorulóknak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészségházlózat