Terhességi cukorbetegség kezelése

Terhességi cukorbetegség kezelése

Módosítva: 2024.07.05 21:39

A terhességi cukorbetegség a várandósság ideje alatt jön létre és a baba megszületéséig tart. Hátterében a várandósságot kísérő, megváltozott hormonális egyensúly állhat. Mind a kismama, mind a baba egészsége érdekében nagyon fontos, hogy mielőbb felismerésre kerüljön a terhességi cukorbetegség.

Mit jelent a terhességi cukorbetegség?
Miért jön létre a terhességi cukorbetegség?
Mik a terhességi cukorbetegség tünetei?
Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?
Hogyan történik a terhességi cukorbetegség kezelése?
Miért fontos a terhességi cukorbetegség kezelése?
Szükséges a terhességi cukorbetegség kezelése a szülés után?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Cukorbeteg Központban:

Mit jelent a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség a diabétesz egy különleges formája, melyet a terhesség alatt diagnosztizálnak először. A diabétesz többi típusához hasonlóan terhességi cukorbetegség esetén is túl magasra emelkedik a vércukorszint, ami ugyanúgy következményekkel járhat. Terhességi cukorbetegség esetén viszont bonyolítja a képletet, hogy az édesanya várandós, vagyis minden ami az ő szervezetében történik, hatással van a magzatra is. Éppen ezért érdemes különös figyelmet fordítani a terhességi cukorbetegség témakörére, hiszen a betegség két életre is hatással lehet.

A terhességi cukorbetegség általában a várandósság közepén, a 24. és 28. hét között jelentkezik. Mivel a terhességi cukorbetegség meglehetősen gyakori (2-10%), szűrővizsgálatot is kifejlesztettek annak érdekében, hogy korán felismerhető legyen az állapot. Ezen a szűrésen minden hölgy átesik, aki részt vesz a kismama gondozásban. A terhességi cukorbetegség kezelése akkor lesz sikeres, ha hamar felismerik az állapotot. Természetesen a diagnózis kezdetben rendkívül aggasztó lehet, különösen egy kismama számára, de van azonban jó hír is. A terhességi cukorbetegség kezelése hatásos lehet a várandósság alatti egészséges táplálkozással, testmozgással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel. Az édesanya oldaláról nagyobb odafigyelést és több vizsgálatot, szorosabb követést igényel a terhességi cukorbetegség, ám aggodalomra nincs ok; a terápiás terv betartásával egészséges kisbaba születhet és az édesanya egészsége is megőrizhető. A vércukorszint a szülés után általában hamarosan visszatér a normál értékekhez. Érdemes azonban tudni, hogy a terhességi cukorbetegség hajlamosít a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Éppen ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintet és részt venni kontroll vizsgálatokon azoknak az anyukáknak, akiknél terhességi cukorbetegség alakult ki.

Kapcsolódó cikkünk

A cukorbetegeknek az ünnepek után is ajánlott a mértékletesség

A cukorbetegek számára a mértékletesség a legfontosabb, valamint szénhidrát és zsírszegény táplálkozásra kell törekedniük – mondta el az InfoRádiónak Fövényi József diabetológus professzor, a Prima Medica Egészséghálózat Cukorbetegközpontjának munkatársa.

 

Miért jön létre a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség hátterében a várandósság alatt létrejövő hormonális változások állnak. Az inzulin feladata, hogy lebontsa a táplálékból származó glükózt (cukrot), és eljuttassa a sejtekhez. Az inzulin biztosítja az egészséges glükózszintet a vérben. Ha azonban az inzulin nem működik megfelelően, vagy nincs belőle elég, a cukor felhalmozódik a vérben, és kialakul a cukorbetegség. A terhességi cukorbetegség úgy jön létre, hogy a méhlepényből származó hormonok blokkolják az inzulin felhasználásának vagy előállításának képességét. Gyakoribb a terhességi cukorbetegség kialakulása a 35 évnél idősebb és a 25-ös BMI-nél nagyobb kismamák körében, valamint azoknál, akik asszisztált reprodukcióban vettek részt vagy már korábban is fennállt (terhességi) cukorbetegség.

Mik a terhességi cukorbetegség tünetei?

A legtöbb esetben a terhességi cukorbetegség nem okoz észrevehető jeleket vagy tüneteket. Egyes anyukák fokozott szomjúság érzetet, nagy fáradékonyságot és gyakoribb vizelési ingert tapasztalnak. Mivel a legtöbb esetben terhességi cukorbetegség ,,néma”, fokozott hangsúlyt kap a terhességi cukorbetegség szűrése a felismerésben.

Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség szűrése a 24-28. hét között történik, hiszen ilyenkor fejlődik ki általában a betegség. Ezalól kivételt képeznek azok az esetek, amikor már a várandósság előtt is fennállt inzulinrezisztencia, vagy korábbi terhesség alatt már kialakult terhességi cukorbetegség. Ilyen esetben már a várandósság korai szakaszában, a 10-12. héten történik a cukorterhelés. A terhességi cukorbetegség szűrését minden kismama esetében elvégzik, ugyanúgy mint az ultrahang vizsgálatokat. A szűrés vércukorterheléssel történik. A vércukor terheléses vizsgálata során 75 gramm glukózt (szőlőcukrot) kell elfogyasztania a kismamának. Az első vérvétel az éhomi vércukorszintet méri fel, ezután a kismama a cukoroldatot elfogyasztja, mely után 120 perc múlva egy újabb vérvétel történik. A cukor elfogyasztását követően levett 120 perces vérből megállapítható, hogy a sejtek normál ütemben veszik-e fel a cukrot vagy sem. Az terheléses vizsgálat során kapott eredményeket szakorvos értékeli ki.

A vércukorterhelés eredménye alapján lehet kimondani a terhességi cukorbetegség diagnózisát. Ha az értékek emelkedettek, de az éhomi érték még nem éri el a 7,0 mmol/l-et vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l alatt van, akkor terhességi hiperglikémiáról beszélünk. Ilyenkor életmódválás és sűrűbb vércukorvizsgálat szükséges. Ha az értékek efelett vannak, kimondható a terhességi cukorbetegség diagnózisa. Ilyen esetben mielőbb javasolt egy diabetológus felkeresése, hogy átbeszélhessék a további teendőket!

  Éhomi vércukorszint 120 perces vércukorszint
Normál vércukorérték 4,1-5,6 mmol/l <5,6mmol/l
Terhességi hiperglikémia >5,6 mmol/l 7,8 mmol/l
Terhességi diabétesz >7,0 mmol/l >11,1 mmol/l

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik a terhességi cukorbetegség kezelése?

Amennyiben a terheléses vizsgálaton kiszűrik a betegséget, fontos, hogy mihamarabb megkezdődjön a terhességi cukorbetegség kezelése. A magas vércukorszint diagnosztizálását követően a kismamának 2 hétre szigorú, 160g-os diétát kell tartania. A diéta mellett fontos egy vércukornapló vezetése is, melybe feljegyzi az étkezések előtt közvetlenül és az étkezések után egy órával mért vércukor értékeket. Ezeket az értékeket aztán a diabetológus értékeli, és dönti el, hogy milyen terápiát javasol.Terhességi cukorbetegség kezelése - Cukorbeteg Központ

Egyeseknek gyógyszeres kezelésre, például inzulinra van szükségük a terhességi cukorbetegség kezelése érdekében. A legtöbb kismama azonban pusztán az étrend megváltoztatásával és testmozgással kordában tudja tartani vércukorszintjét. A testmozgás segít a szervezetnek több glükózt felhasználni, ami csökkentheti a vércukorszintet. Egy mozgásterapeuta sokat segíthet abban, hogy biztonságos edzéstervet állítsanak össze a kismama számára. Érdemes dietetikussal alaposan átbeszélni a javasolt diétát is. A terhességi cukorbetegség kezelése során ugyanis napi ötszöri étkezést javasolnak, ám ezeken is figyelni kell az energiatartalmat és a tápanyagok összetételét. Érdemes több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és teljes értékű, állati fehérjét fogyasztani, ezek ugyanis nem növelik meg olyan hirtelen a vércukor értéket. Érdemes az egész terhesség alatt többször, legalább napi 4-6 alkalommal, de lehetőség szerint az étkezések előtt közvetlenül és utána 1 órával vércukormérést végezni. Ezeknek az adatoknak a vércukornaplóba dokumentálása alapján meghatározható, hogy mennyire sikeres a terhességi cukorbetegség kezelése, vagy szükség van módosításokra.

Terhességi cukorbetegség esetén általában szorosabb terhesgondozásra van szükség, hogy ellenőrizzék a magzat növekedését ultrahanggal, és figyelemmel kísérjék a súlygyarapodását. Ezeken a konzultációkon a vércukorszint szabályozásának sikerességét is átbeszélik.

Miért fontos a terhességi cukorbetegség kezelése?

A terhességi cukorbetegség szoros követést és rendszeres kontrollvizsgálatokat igényel. Ilyen esetben gyakrabban szükséges konzultálni az orvossal, hogy ellenőrizhető legyen a várandósság egészséges lefolyása. A terhességi cukorbetegség mind a magzat, mind az anya számára veszélyt jelent, így a terhességi cukorbetegség kezelése során a cél ezeket elkerülni.

Terhességi cukorbetegség esetén nagyobb lehet az anyai fertőzések kockázata. Leggyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések. A terhességi cukorbetegség legsúlyosabb szövődménye a toxémia, ami mind az anyára, mind a kisbabára nézve is életveszélyes lehet. Ennek tünetei között szerepel a magas vérnyomás, az ödémásodás (lábdagadás, arc és szemkörüli vizenyő) és a fehérje megjelenése a vizeletben. Preeclampsia is létrejöhet a terhességi cukorbetegség miatt.

A magzati oldalról meg kell a terhességi cukorbetegség következtében kialakuló méhlepény elégtelenséget, ami miatt elmaradhat a magzat fejlődése és akár a szervei is károsodhatnak. Ennek ellenőrzése érdekében szükségesek a rendszeres ultrahang vizsgálatok. Az anyai emelkedett inzulinszint következtében nagyobb születési súllyal jöhetnek világra a kisbabák. A nagyobb babák pedig születéskor sérülékenyebbek, légzési nehézségek jöhetnek létre, és az anyuka számára is nehezebb lehet a szülés. Emiatt előfordulhat, hogy az orvos kezdeményezi a baba születésének idő előtti megindítását, de koraszülés előfordulhat a méhlepény károsodása miatt is. A terhességi cukorbetegség növeli a gyermek elhízásának és 2-es típusú cukorbetegségének a kockázatát.

Szükséges a terhességi cukorbetegség kezelése a szülés után?

A legtöbb esetben a terhességi cukorbetegség a szülést követően rövidesen megszűnik. A szervezet egyensúlya és a hormonháztartás is normalizálódik a szülést követően, így megszűnik az inzulinrezisztencia és az emelkedett vércukorszint is. Ennek ellenőrzésére az orvosok általában javasolnak ellenőrző vércukorszint méréseket. Ezeket a szülést követően még az osztályon elvégzik, de 6 héttel később is javasolt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a cukorbetegség valóban megszűnt. Ezt követően is érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vércukorszintet, mert a terhességi cukorbetegség növeli a későbbi, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint a következő terhességek alatt is valószínűbb a terhességi cukorbetegség kialakulása. A későbbi cukorbetegség elkerülése érdekében javasolt az egészséges életmód fenntartása és az elkezdett életmódbeli változtatások (például egészséges étrend, gyakori testmozgás) folytatása a szülés után is. A vércukorszint normalizálásában a szoptatás is segíthet. A baba esetében is lehetnek rövid távú következmények a terhességi cukorbetegség miatt. Ilyen például az átmeneti, szülés utáni hipoglikémia (alacsony vércukorszint). Az újszülött vércukorszintjét ezért szorosan ellenőrzik a születés utáni napokban, valamint érdemes tájékoztatni a védőnőt, gyermekorvost a terhességi cukorbetegség tényéről. A baba számára is előnyös a legalább fél évig tartó anyatejes táplálás.

Téma szakértői

Nagy Abonyi András

Nagy Abonyi András

gyógytornász
Prof. Dr. Somogyi Anikó

Prof. Dr. Somogyi Anikó

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK