Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa elhozza a közkedvelt karácsonyi sütemény, a ZSERBÓ, cukorbarát változatát, hogy az Ünnepek mindenki számára élvezetesen teljenek.

 

Hozzávalók
 

  • 150 g finomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g + 20g vaj
  • 80 g eritrit
  • 1 db tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 0,5 dl tejföl
  • 300 g cukormentes sárgabaracklekvár
  • 150 g darált dió
  • 80 g eritrit
  • 100 g cukormentes étcsokoládé

 

Elkészítés


A liszteket összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk az édesítőt és a tojást, majd összedolgozzuk a tésztát. Hozzáadjuk a tejfölt, négy részre osztjuk és 20 percig pihentetjük.

Az első részből lisztezett deszkán téglalapot nyújtunk, melyet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítunk. Megkenjük a lekvár egyharmadával és megszórjuk az édesítővel kevert dió harmad részével. Így következik további 2 réteg még ugyanebben a sorrendben. A tetejét megszurkáljuk villával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

 

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk. A csokoládémázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy kis vajat is. A mázat a kihűlt zserbóra öntjük és egy egyenletesen elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük, ha a máz teljesen megszilárdult. -

A recept körülbelül egy közepes tepsi zserbót jelent.


1 kisebb szelet zserbó tápanyagtartalma:

1 adag energiatartalma: 108 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 7 g

Szénhidrát: 9 g

 

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Kuffa Bianka

Kuffa Bianka

dietetikus

Bejelentkezés
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Bejelentkezés
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus

Bejelentkezés

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/Doktor úr, glükózterheléses vizsgálaton voltam, egyben az inzulinszintet is nézték. Éhgyomri vércukorszint (kis műszerrel 5.9) kémcsőből: 5.3. Majd glükozterhelés után: a cukorértékek között nagyon alacsonyak is lettek: 60 percnél 2.7, 120 percnél 2.6. Inzulin értékek: éhgyomri 2.2, 60 percnél:7,7, 120 percnél: 10.1. Csak novemberre kaptam időpontot a diabetológiára, kérem segítsen, hogy mi állhat az értékek mögött, illetve mit tegyek, hogy ne essen le ennyire, mert olyankor nem vagyok jól. Egyek, vagy ne egyek bármilyen szénhidrátot? Figyelmét, válaszát előre is hálásan köszönöm! üdvözlettel Jánosa Veronika
Jánosa Veronika

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus
Kedves Veronika!

Ez csak egy lelet. Arról hogy véleményt lehessen alkotni sok adatra van szükség pl.: miért került sor a vizsgálatra , milyen panaszai vannak. Milyen a testsúlya, milyen gyógyszereket szed …stb.

Ezeket csak személyesen elvégzett diabetológiai vizsgálat során lehet majd értékelni.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak