Terhességi cukorbetegség utánkövetése nőknél
Szerző: Cukorbetegközpont Létrehozva: 2019.05.14 14:32 Módosítva: 2019.05.15 14:03

Terhességi cukorbetegség utánkövetése nőknél

Mivel a gesztációs cukorbetegség az édesanyáknál jelentős kockázati tényezőt jelent későbbi cukorbetegség kialakulására, ezért utánkövetése létfontosságú az anya és a gyermek szempontjából egyaránt.

Kockázati tényezők

Mivel a gesztációs diabétesz a cukorbetegség egy formája, így természetesen emelkedett rizikótényezővel rendelkezik egyes betegségek szempontjából.

Az alábbi betegségek rizikótényezője nő a gesztációs dibétesz kialakulásával: Terhességi cukorbetegség utánkövetése

 • cukorbetegség
 • szív- és érrendszeri kórképek
 • veseműködési zavar
 • látásromlás

Egy éven belüli teendők

A terhességi diabétesz az esetek többségében a szülést követően már nincs jelen. Ilyenkor két lehetőség áll fent: vagy helyreáll a szénhidrát anyagcsere, vagy a cukorbetegség továbbra is fennáll. Kiemelten fontos tehát az anya utánkövetése, hiszen, ha a cukorbetegség a szülés után is fennáll további diabetológiai kezelést igényel.

A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve pontosan meghatározza a teendőket az anya és a gyermek diabetológiai utánkövetése szempontjából.

A szülést követő napokban a vércukorszintet érdemes ellenőrizni. Ha normál tartományba esik a vércukorszint (éhomi: 3,9-6,1 mmol/l), akkor az édesanyát a dietetikai tanácsadásban, oktatásban kell részesíteni, mivel fokozott kockázattal rendelkezik cukorbetegség manifesztációjára. A várandósság alatt bevezetett életmódbeli változtatásokat, mint a rendszeres testmozgás, vagy a finomított cukor mentes diéta, ugyanúgy ajánlott követnie az édesanyának. Fontos felhívni a figyelmét az éves kontroll vizsgálatok jelentőségére is.

Amennyiben emelkedett a vizsgált vércukorérték, a szülést követő 6. héten orális glükóz tolerancia teszt elvégzése (OGTT) indokolt. Ennek eredménye határozza meg a további teendőket:

 • A rendszeres diabetológiai kontroll abban az esetben is jelentős, ha az OGTT eredménye normál, egészséges tartományt ölel fel.
 • Ha a 6. héten elvégzett OGTT eredménye emelkedett értékeket mutat, és cukorbetegség egy formáját igazolja, a nőt azonnal gondozásba kell venni, gondoskodni kell a dietetikai edukációról és a gyógyszeres vagy inzulinkezelésről.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Ezért fontos a terhességi diabétesz gyors és hatékony kezelése

Terhességi diabétesz kezelésének és utánkövetésének jelentősége

Cukorbetegség kezelése mozgásterápiával

Telediabetológia-modern segítség a diabetológiai gondozásban

Terhességi diabétesz utánkövetése gyermekeknél

Hosszú távú utánkövetés

A gesztációs diabétesszel rendelkezett nő évente, kétévente történő vizsgálata indokolt.

Ez magában foglalja a vércukorszint ellenőrzését, és egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzését is, például HbA1c mérését.

A helyes életmód követése a szülés után is kiemelt jelentőségű. Nem elhanyagolandó a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egészségre gyakorolt hatása, akkor is, ha nem áll fent az anyánál cukorbetegség. Ha cukoranyagcsere-zavar jelentkezik a szülést követően, akkor pedig speciális étrendi változtatásokra lesz szükség, például a finomított cukrok elhagyása, a teljes kiőrlésű pékáruk preferálása a fehér lisztből készült termékekkel szemben.

Mit tehet Ön a gyermeke és a maga egészségéért?

 1. Biztosítsa gyermekének legalább fél évig az anyatejes táplálást!
 2. Folytassa a már megtanult és alkalmazott étrendet, kontrollálja a testtömegét!
 3. Időben tájékoztassa a terhességi cukorbetegségről kezelőorvosát, védőnőjét egyaránt!
 4. Szülést követően jelentkezzen a 6 hetes kontroll vizsgálatra a nőgyógyásznál és az OGTT vizsgálatot is végeztesse el!
 5. A szülést követően 1-2 évente jelentkezzen kontroll vizsgálatra!
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont

Forrás:

Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve