Cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség kezelése

Létrehozva: 2018.11.05 14:30 | Módosítva: 2019.09.01 11:37

A cukorbetegség kezelésének alapvető pillérei a nem gyógyszeres terápia (életmód kezelés) és a gyógyszeres terápia, mely magában foglalja az inzulinterápiát is a gyógyszerek mellett. Minden esetben egyénre szabottan kell a megfelel terápiát beállítani minden cukorbeteg esetében. A két kezelési típus nem helyettesíti egymást, hanem egymás kiegészítve segítik a megfelelő terápia kialakítását.

Cukorbetegség kezelése táplálkozásterápiával

Cukorbetegség kezelése mozgásterápiával

Cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Nem gyógyszeres kezelése a cukorbetegségnek

A cukorbetegség első vonalbeli terápiája minden cukorbeteg esetében az életmód kezelés. Ennek része a rendszeres, személyre szabott étkezési program és napi rendszerességű fizikai aktivitás.  Ezekhez adaptálva lehet egy megfelelő nem gyógyszeres kezelést beállítani.

Kapcsolódó cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!

Kapcsolódó cikkünk

Bőr alá ültethető szenzorok cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek készült a bőr alá ültethető, mobil applikációval összehangolható glükózszenzor, amely elődeinél jóval tovább, akár 90 napig is használható. Megkérdeztük dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusát az innovatív eszközökről, újdonságokról.

 

Egy külön tudományág az orvosláson belül az életmód orvoslás, mely a krónikus életmód betegségek - köztük a cukorbetegség - gyógyítása érdekében táplálkozásterápia, mozgásterápia és stresszemenedzsement eszközeit alkalmazza a betegség gyógyítás és a szövődményeinek az elkerülése érdekében. 

Cukorbeteg étrend

A megfelelően összeállított étrend kulcsfontosságú az optimális testsúly elérésében, a hipoglikémiák és hiperglikémiák elkerülésében, így a kiegyensúlyozott vércukorszint beállításában. Az étrend során alapvető fontosságú a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek elkerülése, a meghatározott szénhidrát tartalmú étrend követése. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni az ételek fehérje és zsiradék tartalmát sem. Rostban gazdag, főleg növényi élelmiszereken alapuló táplálkozásra van szükség, ahol a gyakori, kis mennyiségű étkezések a cukorbeteg étrend sikerének a kulcsa. Tudj meg többet a cukorbeteg étrendről ide kattintva.

Az étkezés összeállításában érdemes a témában jártas dietetikus segítségét kérni, aki személyre szabottan rávilágít a szükséges módosításokra, javaslatokat tesz az étkezés könnyű, mindennapokban is megvalósítható kivitelezésére.

Cukorbetegséggel mozgás

Sok cukorbeteg tart a mozgástól, pedig egy jól összeállított mozgásprogram:

 • csökkenti a vércukorszintet,
 • segít a testsúly normalizálásában,
 • javítja a keringési kockázati tényezőket.

Minden cukorbeteg számára javasolt legalább heti 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás végzése. Tovább ellenjavallat hiányában felnőtteknek javasolt heti alkalommal legalább rezisztencia vagy más néven erősítő típusú terhelés végezése is. A mozgás  intenzitását, időtartamát, formáját és gyakoriságát egyénre szabottan kell meghatározni, lehetőleg cukorbeteg terápiában jártas mozgásterapeuta iránymutatásával..

Az igazán hatékony életmód kezelés része a mozgás és táplákozásterápia is együttesen, melyek külön –külön is jótékony hatásúak, de együttes alkalmazásuk mutatja a legjobb eredményeket.

Többet akarok olvasni a cukorbeteg mozgásterápiáról>>>

Cukorbetegség kezelése gyógyszeresen

Az alkalmazott gyógyszeres terápia eltérő a cukorbetegség egyes típusaiban. Alkalmazató gyógyszeres kezelés, inzulinterápia, inzulinpumpa és így tovább.

2-es típusú cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Az életmód terápia mellett első körben szájon át szedhető gyógyszeres kezelésre van szükség az esetek többségében. Gyakori, hogy egy gyógyszer szedése önmagéban nem elegendő a megfelelő vércukorszint eléréséhez, ilyenkor több gyógyszer együttes alkalmazására lehet szükség, esetleg inzulinterápiával kell kiegészíteni a kezelést.

Heveny anyagcsere kisiklások esetét leszámítva az újonnan diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegség kezelésének első lépése a megfelelően beállított életmód kezelés.

Heveny anyagcsere kisiklás lehet:cukorbetegség kezelése, gyógyszer, inzulin

 • diabéteszes ketoacidózis
 • hyperglikémiás állapot
 • kifejezett katabolizmussal járó állapotok:
  • éhomi vércukor >13,9 mmol/l, és/vagy
  • bármikor mért vércukor >16,7 mmol/l, és/vagy
  • HbA1c >10,0 %, és/vagy
  • ketontestek fokozott vizeletbeni kiválasztása

A megfelelően beállított kezelés hozzájárul az ideális vércukorértékekhez, és ezen túl alapvető fontosságú a cukorbetegség szövődményeinek elkerülése érdekében.

Cukorbetegség kezelése során elsősorban célértékek kerülnek meghatározásra. Kettes típusú cukorbetegségnél a kezelési célérték általában HbA1c <7,0% (kezelési céltartomány 6,0 – 8,0 %). Amennyiben a cukorbeteg egy terápia mellett nem éri el az egyénileg megállapított célértéket 3 hónap alatt, akkor rendszerint változtatni érdemes a kezelésen.  

Számos tényező befolyásolja a gyógyszeres terápia kiválasztását kettes típusú cukorbetegség esetén, mint például:

 • életkor, várható élettartam
 • tárbetegségek
 • testsúly
 • szociális környezet
 • cukorbetegség fennállásának ideje
 • hypoglikémia kockázat stb

Részletesen a gyógyszeres kezelési lehetőségekről itt olvashatsz. 

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegek esetében elsősorban inzulinterápia jöhet szóba a gyógyszeres kezelések közül, melyek élethosszig szükségesek. A tartós inzulinterápia minden esetben maghatározott számú, típusú és idejű injekciót tartalmaz, melyhez előre meghatározott számú és idejű étkezés tartozik előre kikalkulált szénhidrát tartalommal.  

A betegség felismerésétől a normál vércukorszintre kell törekedni egyes típusú cukorbetegség esetében, hogy a cukorbetegség szövődményei minél később, vagy esetleg ne is alakuljanak ki, és az esetlegesen már kialakult szövődmények rosszabbodása megálljon, vagy a lehető leglassabb legyen.

1-es típusú cukorbetegségben nagyon gyakori az anyagcsere labilitás. Az alábbi céltartományokra érdemes törekedni:

 • az éhgyomorra elfogadható vércukor érték  4,0 és 6,5 mmol/l közötti,
 • étkezés után 90-120 perccel pedig 6,0 és 8,0 mmol/l közötti,
 • éjszakai hipo elkerülése érdekében a lefekvés előtti vércukorértéket érdemes kicsit magasabban tartani, 6,0-8,0 mmol/l között.

Amennyiben a mért esetek legalább 70%-ában a vércukor a a korábban felsorolt céltartományokon belül mozog, és a HbA1c szintje az egyénileg megállapított célértéken (6,0-8,0% közötti céltartományon belül a kockázat nélkül elérhető legalacsonyabb értéken) van, a glykaemiás kontroll jónak tekintendő. Vércukorszint monitorozásában segítshet vércukor napló vezetése, ide kattintva le is töltheti!

Az orális antidiabetikumok az 1-es típusú diabetes kezelésében alárendelt jelentőségűek és csak az inzulinkezelés kiegészítéseként alkalmazhatók kivételes esetben.

Az gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés megválasztásának minden esetben betegközpontúnak kell lennie. Fontos mérlegelni a terápiás lehetőségek kiválasztásánál, hogy milyen lehetséges hatástani előnyök, mellékhatások lehetnek, hogy passzol a kiválasztott gyógyszer a kezelendő személy testsúlyához, keringési állapotához, társbetegségeihez stb.

Cukorbetegség kezelése inzulinpumpával

Központunkban lehetőség van inzulinpumpa terápia beállítására, mely nagy fokú kényelmet biztosít a használója számára. A pumpa automatikusan adagolja a megfelelő mennyiségű bázis és búlus inzulint, így jobb vércukor profil, kevesebb hipoglikémia érhető el használatával. Téma szakértői

Prof. Dr. Barkai László

Prof. Dr. Barkai László

diabetológus, gyermekgyógyász, gyermek tüdőgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász

Források:

 1. EüM szakmai irányelv: A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban
 2. AMERICAN DIABETES ASSOCIATION: STANDARDS OF MEDICAL CARE IN DIABETES—201

Hírek

Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség terápiájában a diétán és a mozgáson kívül szükség lehet még gyógyszeres vagy/és inzulinos kezelésre is. De vajon mikor melyiket kell alkalmazni? A kérdést Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek
Keton a vizeletben terhesség során- aggódjak?

Keton a vizeletben terhesség során- aggódjak?

Várandósság során több, kötelező vizsgálaton esik át az édesanya. Ilyen például a vizeletvizsgálat, melyből több betegség és kóros állapot is kiszűrhető. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, mit jelent az, ha keton található a vizeletben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica