2-es típusú diabetes

2-es típusú diabetes

Módosítva: 2024.04.26 10:13

A 2-es típusú cukorbetegség a diabetes leggyakoribb formája, amelyet az inzulinelválasztás és az inzulinhatás károsodása jellemez. A 2-es típusú cukorbetegség alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. Ennek következtében megnő a vércukor, ami számos szövődményt okozhat testszerte.

Mit jelent a 2-es típusú cukorbetegség?
Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?
Kiknél jellemző a 2-es típusú cukorbetegség?
Mik a 2-es típusú cukorbetegség tünetei?
Hogyan vizsgálható ki a 2-es típusú cukorbetegség?
Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Cukorbetegközpontban

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Mit jelent a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni az inzulint. A 2-es típusú cukorbetegség fő oka az inzulinrezisztencia. Inzulinrezisztencia akkor alakul ki, amikor az izmok, a zsír és a máj sejtjei nem reagálnak úgy az inzulinra, ahogyan kellene. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely létfontosságú az élethez és a vércukorszint szabályozásához. Ha a test nem reagál megfelelően az inzulinra, a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie, hogy megpróbálja leküzdeni a növekvő vércukorszintet. Egy idő után a hasnyálmirigy kimerül és nem tud elegendő inzulint előállítani, valamint maguk a sejtek is ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben. Ez az állapot a 2-es típusú cukorbetegség. Ilyenkor a szervezet vércukrot csökkentő mechanizmusai károsodnak és már nem képes az inzulin által szabályozottan csökkenteni a vércukrot.

Az inzulinrezisztenciához számos tényező járulhat hozzá, többek között:

 • Genetikai tényezők
 • Túlzott mennyiségű testzsír, különösen a hason és a szervek körül (zsigeri zsír)
 • Fizikai aktivitás hiánya
 • Erősen feldolgozott, magas szénhidráttartalmú élelmiszerek és telített zsírok gyakori fogyasztása
 • Bizonyos gyógyszerek, például a hosszú távú kortikoszteroid-használat
 • Hormonális rendellenességek, mint a pajzsmirigy alulműködés és a Cushing-szindróma
 • Krónikus stressz
 • A minőségi alvás hiánya

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet gyakran nem produkál tüneteket. Az is előfordulhat, hogy nem specifikus tüneteket okoz (gyakori vizelet ürítés, menstruációs zavarok, gyakori szomjúság érzet), amikből nem gyanakodnánk a betegségre. A 2-es típusú cukorbetegség tehát gyakran néma és csak szűrővizsgálaton kerül felismerésre. Rendkívül fontos ugyanakkor, hogy korán felismerésre kerüljön a 2-es típusú cukorbetegség, mert súlyos, életveszélyes szövődményeket okozhat. Kezelés nélkül a 2-es típusú cukorbetegség különböző és súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például szívbetegséget, vesebetegséget és stroke-ot.

Kapcsolódó cikkünk

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

Minél előbb észleli valaki magán a 2-es típusú cukorbetegség jeleit, annál korábban részesülhet megfelelő kezelésben, ami pedig a komolyabb szövődmények rizikóját csökkenti. Sokan azonban nem gondolják, hogy a gyakori vizelés, a kimerültség vagy a homályos látás tünet lehet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a korai figyelmeztető jeleket vette számba. 

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség a vércukorszintet szabályozó inzulin hormonnal kapcsolatos két fő rendellenesség. Bár mindkettő krónikus állapotot eredményez, amelyben a vércukorszint túl magas, számos különbség van a cukorbetegség két típusa között.

Az 1-es típusú cukorbetegség valójában egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeit. Ennek következtében a szervezet nem termel inzulint, ami inzulinfüggő cukorbetegséghez vezet. A sejtek inzulin hiányában nem tudják felvenni a vércukrot. Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának oka ismeretlen, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza. Gyakran már fiatalkorban, gyermekeknél jelentkezik ez a forma. Kezelése inzulin adásával oldható meg.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén szintén nem tudják felvenni a sejtek a vércukrot, ám ennek oka kezdetben az inzulinrezisztencia. Ez azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak a vércukor felvételét szabályozó inzulinra. A hasnyálmirigy több inzulint termel és idővel kimerül, így idővel már inzulin hiány is megjelenik. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához gyakran hozzájárul a túlsúly, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb felnőtteknél alakul ki, de egyre gyakoribb a gyermekek és serdülők körében is.

Kiknél jellemző a 2-es típusú cukorbetegség?

Bárkinél kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség, ugyanis a betegség létrejöttében főként az életmódbeli tényezők dominálnak. A 2-es típusú cukorbetegség főként az idősebbek körében jelentkezik, de évről évre egyre gyakoribb a fiatalok körében is. Ennek oka is a modern, mozgásszegény életmód lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely tényezők hajlamosítanak arra, hogy valakinél 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki:2-es típusú cukorbetegség - Cukorbeteg Központ

Mik a 2-es típusú cukorbetegség tünetei?

Érdemes tudni, hogy a 2-es típusú cukorbetegség általában lassan, idővel mutat csak tüneteket. Kezdetben tehát néma is lehet az állapot, így sokan nem tudják, hogy betegek. Idővel azonban a következő tünetek alakulhatnak ki 2-es típusú cukorbetegség esetén:

Forduljon mihamarabb orvoshoz, hogyha a fenti tüneteket tapasztalja. A 2-es típusú cukorbetegség egyszerű vérvizsgálatokkal is azonosítható.

Hogyan vizsgálható ki a 2-es típusú cukorbetegség?

Ahogy korábban is említettük, a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása viszonylag könnyű, ugyanis egyszerű vérvizsgálatok segítségével azonosítható. Emellett természetesen fontos az anamnézis felvétele kitérve a tünetekre és a társbetegségekre. A 2-es típusú cukorbetegség gyakran együtt fordul elő magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel vagy a metabolikus szindróma többi betegségével. A következő vérvizsgálatok segítenek a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásában:

 • Éhomi plazma glükóz teszt: Ez a laboratóriumi vizsgálat ellenőrzi a páciens vércukorszintjét. A vizsgálatot általában reggel, nyolcórás koplalás után kell elvégezni. Az emelkedett vércukorszint – értékétől függően – utal a 2-es típusú cukorbetegség fennállására.
 • Szúrópróbaszerű plazmavizsgálat: Ez a laboratóriumi vizsgálat szintén a vércukorszintet ellenőrzi, de bármikor elvégezhető koplalás nélkül. Ilyen esetben magasabban van a határérték, ha efeletti a vércukorszint, az jelzi a 2-es típusú cukorbetegség fennállását.
 • HbA1c-teszt: Ebből a laborvizsgálatból az elmúlt két-három hónap átlagos vércukorszintjére lehet következtetni. A 6,5%-os vagy annál magasabb eredmény azt jelenti, hogy cukorbetegsége van a páciensnek.

Bizonyos esetekben a kezelőorvos elrendelhet egy autoantitest-vérvizsgálatot, hogy megállapítsa a 2-es típusú cukorbetegség helyett nem- 1-es típusú cukorbetegség áll-e fent.

Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében nagy szerepet kap az életmódváltás. Természetesen gyógyszerek is adhatóak, és szükséges is adni őket, ám önmagukban nem elegek. Sokan úgy gondolják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelése esetén elég a gyógyszerek szedése, míg sajnos ez egyáltalán nem igaz. A gyógyszerek szedése mellett is kiemelten fontos az életmód terápia betartása, hiszen ezzel kerülhető csak ez az állapot romlása és a szövődmények megjelenése. Nagyon fontos, hogy a betegek megértsék, a 2-es típusú cukorbetegség főként a helytelen életmód miatt jött létre, így kezelésében is rendkívül fontos az életmódváltás. Az életmódváltás hatékony terápia a 2-es típusú cukorbetegség esetén. Példaként említhetjük, hogy nyolchetes rendszeres mozgás a HbA1c értéket 0,66%-kal képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség esetén még akkor is, ha a BMI közben változatlan marad. Nagyobb intenzitású mozgás nagyobb HbA1c csökkenést eredményezhet. A testmozgásnak számtalan pozitív hatása van az egészségre, melyek a következők lehetnek:

 • Csökkenti a vércukorszintjét gyógyszer nélkül rövid és hosszú távon
 • Kalóriát éget, és segíthet a fogyásban
 • Javítja a véráramlást és a vérnyomást
 • Növeli az energiaszintjét és javítja a hangulatát
 • Segít a stressz kezelésében

Az életmód terápia az alábbiakat foglalja magában:

 • hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek kerülése
 • alacsony glikémiás indexű ételek választása
 • magas rozstartalmú alapanyagok előtérbe helyezése
 • túlsúly esetén energiabevétel csökkentése
 • többszörösen telítettlen zsírsavak mennyiségének növelése az étkezések során
 • telített zsírok bevitelének csökkentése
 • rendszeres (heti minimum 150 perc) közepes intenzitású kardio mozgás
 • izomerő növelő edzés heti 2-3 alkalommal

A terápiához szükséges recepteket itt talál>>

A 2-es típusú diabétesz kezelésének is elengedhetetlen eleme a rendszeres szűrővizsgálatokon való résztvétel, és a gyakori szakorvosi kontroll. Azoknál akik nem tartják be a diétát és a mozgási tanácsokat, előbb vagy utóbb szükség lehet inzulinterápiára is, mely során mesterséges inzulinnal kezelik a pácienst. Ebben az esetben a bőr alá juttatott inzulinadagokkal próbálja a diabetológus kezelni tüneti jelleggel a cukorbetegséget. Az életmódváltás mellett gyógyszeres kezelést is javasolhat az orvos a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Olyan gyógyszereket javasolhat, amelyek segítenek a vércukorszint kezelésébe. Azoknál az embereknél, akik még termelnek inzulint, a leggyakrabban felírt gyógyszer a metformin. A kezelőorvos más, akár egyszerre több szájon át szedhető cukorbetegség elleni gyógyszert is felírhat a legjobb vércukorszint-szabályozás elérése érdekében. Fontos emellett más gyógyszerek szedése is, hogy kezelje az egyidejűleg fennálló betegségeket, például a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.

Téma szakértői

Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
Prof. Dr. Somogyi Anikó

Prof. Dr. Somogyi Anikó

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Dr. Medgyesy Gábor

Dr. Medgyesy Gábor

sebész

Hírek

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK