Életmódtanácsok IR-rel és prediabetes-szel küzdőknek

Életmódtanácsok IR-rel és prediabetes-szel küzdőknek

dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2020.03.10 Módosítva: 2020.03.18

Az életmódunk az egész szervezet működésére komoly befolyást gyakorol. Mint ahogy megbetegíthet, ugyanúgy gyógyíthat is, illetve ahhoz nagyban hozzájárulhat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgál az IR-rel, illetve a prediabétesszel küzdőknek.

Gyógyító életmód

Az IR, a prediabétesz, sőt, a cukorbetegség is olyan állapotok, melyek esetén az elsődlegesen választandó kezelés az életmódterápia. Ha az értékek megengedik, elegendő lehet a megfelelő, személyre szabott életmód követése, és csak súlyosabb esetekben, illetve gyors állapotromláskor van szükség gyógyszeres terápiára. Ha valaki ugyanis betartja a javasolt életmódbeli változtatásokat, úgy nagy esély van arra, hogy viszonylag rövid időn belül kordában tudhassa az értékeit.

Hogy pontosan milyen változtatásokat kell ehhez betartani?

Diéta

prediabétesz diétaAmennyiben az inzulin -és esetleg a vércukor- szintek megemelkedtek, úgy nagyon fontos a személyre szabott diéta követése. Ekkor ügyelni kell többek között az ételek felszívódására, azok napszaki elosztására, valamint a napi szénhidrát/kalória mennyiségre. Ezek hatására nem csak a túlsúlytól szabadulhat meg az illető, hanem a láthatatlan zsigeri zsíroktól (szervek körüli zsírok) is. Nagy az esélye annak is, hogy az értékek is ismét a normál tartományba kerülnek. Nagyon fontos, hogy ekkor ne egy sablont kövessünk, mondván, hogy ha az ismerősnek is bevált a diéta, akkor nekem is be fog, hiszen mindenki más-más paraméterekkel, kórtörténettel rendelkezik.

Mozgás

Mindenki tudja, hogy amikor mozgunk, milyen pozitív változások mennek végbe a szervezetünkben, Azt azonban már kevesebben, hogy ezen pozitív változásoknak hosszabb távú kihatásuk is van. Sportolással segíthetjük a glükóz sejtekbe kerülését. A rendszeres edzés növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét. 30-60 perces testmozgás hatására a sportolás okozta előnyök akár 20 órán keresztül is fennállhatnak.  Ideális az lenne, ha hetente 5-ször beiktatna a beteg valamilyen mozgásformát. Érdemes arra ügyelni, hogy a súlyzós edzést se hagyja ki, mivel az izom inzulin nélkül is képes felvenni a glükózt- így minél nagyobb az izomtömegünk, annál inkább csökken az inzulin szintje.

Alvás

életmód, prediabéteszMai rohanó világunkban sokan túl kevés időt fordítanak pihentető alvásra. Gyakori probléma, hogy valaki túl keveset vagy túl felületesen alszik- egyik sem jó. Kutatók már többször felhívták a figyelmet az alváshiány és a cukorbetegséget megelőző állapotok közti összefüggésre. Ekkor ugyanis jelentősen csökken a sejtek inzulin érzékenysége a kevesebb melatonin termelés miatt, ráadásul azok, akik napközben fáradtak, hajlamosabbak egészségtelen ételek után nyúlni, ami súlyfelesleget okozhat. A túlsúllyal rendelkezőknél pedig nem csak a (pre)diabéteszes állapotok esélye nő meg, de hajlamosabbak az ún. alvási apnoe-ra is (éjszakai légzéskimaradás), ami szintén gátolja a pihentető alvást- ezzel pedig kezdetét veszi egy ördögi kör- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ennyi alvásra lenne szükség: minimum 7 óra

Stresszkezelés

A stressz szinte a mindennapjaink része, így fontos, hogy képesek legyünk megfelelően kezelni. Ez mind a fogyás, mind az inzulin/vércukor szintjének szabályozásához szükséges. A stressz ugyanis megemeli a kortizol/adrenalin/vércukor szintjét, csökken a glükóztolerancia, a sejtek inzulin érzékenysége pedig romlik.  Ráadásul - akárcsak, mikor fáradtak vagyunk- hajlamosabbak vagyunk több, egészségtelen ételt magunkhoz venni, ami egyrészt megnöveli a testsúlyt, másrészt még inkább csökken az inzulin érzékenység.

Ami segít: pszichológus, pszichoterápia, kognitív terápia, jóga, meditáció, természetjárás, kreatív hobby keresése

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!
12 éves lányom 3 éve küzd krónikus fejfájással, az utóbbi hónapokban pedig ezt erős hányinger kíséri.Neurológia (MR) negatív.Terheléses vércukor eredménye alapján feltételezhető-e IR? Válaszát köszönöm, Tisztelettel: S.Maya
Glükóz 0: 5,6 mmol/L
Glükóz 60' 8,8 mmol/L
Glükóz 120' 5,71 mmol/L

Inzulin: 6,3 mIU/L
Inzulin 60' 70,7 mIU/L
Inzulin 120' 151,8 mIU/L
HOMA-IR: 1,6


dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Sárai Maya!

Kislányánál a terheléses vizsgálat inzulinszintjei alapján inzulinrezisztencia véleményezhető. Ajánlom konzultáljanak gyermekdiabetológus vagy endokrinológus szakorvossal.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
Diabetológus, Belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató és kedves

Dr. Borus Hajnal doktornő nagyon megértő, kedves és türelmes, szavai ebben az időben nagyon megnyugtatóak voltak, emellett rengeteg tanáccsal ellátott.

További vélemények

Hírek

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

Minél előbb észleli valaki magán a 2-es típusú cukorbetegség jeleit, annál korábban részesülhet megfelelő kezelésben, ami pedig a komolyabb szövődmények rizikóját csökkenti. Sokan azonban nem gondolják, hogy a gyakori vizelés, a kimerültség vagy a homályos látás tünet lehet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a korai figyelmeztető jeleket vette számba. 

További részletek
Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

A cukorbetegek egyik legnagyobb kihívása, hogy megfelelő értékek között tartsák vércukorszintjüket. A vércukorszintet ugyanis számos tényező befolyásolja, ezért kell tisztában lenni az alapvető szabályokkal és az életmód döntő szerepével. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa segít a tájékozódásban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica