Életmódtanácsok IR-rel és prediabetes-szel küzdőknek

Életmódtanácsok IR-rel és prediabetes-szel küzdőknek

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.11.25 13:07

Az életmódunk az egész szervezet működésére komoly befolyást gyakorol. Mint ahogy megbetegíthet, ugyanúgy gyógyíthat is, illetve ahhoz nagyban hozzájárulhat. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgál az IR-rel, illetve a prediabétesszel küzdőknek.

Gyógyító életmód

Az IR, a prediabétesz, sőt, a cukorbetegség is olyan állapotok, melyek esetén az elsődlegesen választandó kezelés az életmódterápia. Ha az értékek megengedik, elegendő lehet a megfelelő, személyre szabott életmód követése, és csak súlyosabb esetekben, illetve gyors állapotromláskor van szükség gyógyszeres terápiára. Ha valaki ugyanis betartja a javasolt életmódbeli változtatásokat, úgy nagy esély van arra, hogy viszonylag rövid időn belül kordában tudhassa az értékeit.

Hogy pontosan milyen változtatásokat kell ehhez betartani?

Diéta

prediabétesz diéta, IR diétaAmennyiben az inzulin -és esetleg a vércukor- szintek megemelkedtek, úgy nagyon fontos a személyre szabott diéta követése. Ekkor ügyelni kell többek között az ételek felszívódására, azok napszaki elosztására, valamint a napi szénhidrát/kalória mennyiségre. Ezek hatására nem csak a túlsúlytól szabadulhat meg az illető, hanem a láthatatlan zsigeri zsíroktól (szervek körüli zsírok) is. Nagy az esélye annak is, hogy az értékek is ismét a normál tartományba kerülnek. Nagyon fontos, hogy ekkor ne egy sablont kövessünk, mondván, hogy ha az ismerősnek is bevált a diéta, akkor nekem is be fog, hiszen mindenki más-más paraméterekkel, kórtörténettel rendelkezik.

Mozgás

Mindenki tudja, hogy amikor mozgunk, milyen pozitív változások mennek végbe a szervezetünkben, Azt azonban már kevesebben, hogy ezen pozitív változásoknak hosszabb távú kihatásuk is van. Sportolással segíthetjük a glükóz sejtekbe kerülését. A rendszeres edzés növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét. Legalább 30 perces közepes intenzitású kardiomozgás hatására a sportolás okozta előnyök akár 20 órán keresztül is fennállhatnak. Ideális az lenne, ha hetente 5-ször beiktatna a beteg mérsékelt-közepes intenzitású kardiomozgást. Érdemes arra ügyelni, hogy a súlyzós edzést se hagyja ki, mivel az izom inzulin nélkül is képes felvenni a glükózt- így minél nagyobb az izomtömegünk, annál inkább csökken az inzulin szintje.

Alvás

életmód, prediabétesz, IR, életmódtanácsokMai rohanó világunkban sokan túl kevés időt fordítanak pihentető alvásra. Gyakori probléma, hogy valaki túl keveset vagy túl felületesen alszik- egyik sem jó. Kutatók már többször felhívták a figyelmet az alváshiány és a cukorbetegséget megelőző állapotok közti összefüggésre. Ekkor ugyanis jelentősen csökken a sejtek inzulin érzékenysége a kevesebb melatonin termelés miatt, ráadásul azok, akik napközben fáradtak, hajlamosabbak egészségtelen ételek után nyúlni, ami súlyfelesleget okozhat. A túlsúllyal rendelkezőknél pedig nem csak a (pre)diabéteszes állapotok esélye nő meg, de hajlamosabbak az ún. alvási apnoe-ra is (éjszakai légzéskimaradás), ami szintén gátolja a pihentető alvást- ezzel pedig kezdetét veszi egy ördögi kör- mondja Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ennyi alvásra lenne szükség: minimum 7 óra

Stresszkezelés

A stressz szinte a mindennapjaink része, így fontos, hogy képesek legyünk megfelelően kezelni. Ez mind a fogyás, mind az inzulin/vércukor szintjének szabályozásához szükséges. A stressz ugyanis megemeli a kortizol/adrenalin/vércukor szintjét, csökken a glükóztolerancia, a sejtek inzulin érzékenysége pedig romlik.  Ráadásul - akárcsak, mikor fáradtak vagyunk- hajlamosabbak vagyunk több, egészségtelen ételt magunkhoz venni, ami egyrészt megnöveli a testsúlyt, másrészt még inkább csökken az inzulin érzékenység.

Ami segít: pszichológus, pszichoterápia, kognitív terápia, jóga, meditáció, természetjárás, kreatív hobby keresése

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Két sikertelen lombik után vizsgálták nálam az inzulinrezisztenciát. A vizsgálat eredménye a következő lett:

éhgyomri glükóz: 5,08
120 perces glükóz:5,06

éhgyomri Inzulin: 63,5
120 perc Inzulin : 273

A kérdésem az lenne, hogy a fenti értékek utalhatnak-e inzulinrezisztenciára?

Kedves Emőke!

A terheléses laborvizsgálat sajnos egy masszív inzulinrezisztenciára utal.
Szakrendelésünkön szívesen nyújtunk segítséget!

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
belgyógyász,diabetológus
Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus, endokrinológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Nagyon meg voltam elégedve a Doktornővel,rendkívül figyelmes volt. A recepciós hölgyek szintén. Köszönöm mindenkinek a kiváló bánásmódot!

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK