Prediabetes - mikor kell gyógyszer?

Prediabetes - mikor kell gyógyszer?

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.11.03 12:24

A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor már a vércukor szintjében is változások következnek be. Innen már csak egy kis ugrás a diabetes, így nagyon fontos az állapot megfelelő kezelése és a prevenció. Dr. Borus Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától megkérdeztük, vajon mikor elegendő ekkor az életmódváltás, és mikor szükséges már gyógyszerhez nyúlnia a betegnek.

IGT, IFG- prediabetes

prediabetes kezeléseA két prediabetes-es állapot az IGT (csökkent glükóztolerancia) és az IFG (emelkedett éhomi vércukor szint), melyek kialakulásában döntő szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a béta-sejtek funkciókárosodása. Ezen állapotok kellő odafigyelést igényelnek, mert könnyen kifejlődhet belőlük egy 2-es típusú cukorbetegség (a prediabetes-ben szenvedők 30 %-ánál  öt éven belül, 70%-ánál pedig ennél később alakul ki diabetes). Hajlamosító tényező többek között a pozitív családi anamnézis, a túlsúly, a mozgásszegény életmód vagy az éjszakai munkavégzés. Az állapotnak szerteágazó tünetei lehetnek, például étkezések közötti nagyfokú éhségérzet, remegés, verejtékezés, ingerlékenyég, gyakori szomjúság, fokozott vizeletürítés, édességkívánás, hízás/ fogyás, alvásproblémák, depresszió, nőknél menstruációs zavar, stb. Azonban az is előfordulhat, hogy egy darabig tünetmentesek vagyunk.

A diagnózis alapja az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT).

 

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)
 Éhomi vércukorszint és
 OGTT 2 órás érték

 


 6,1-6,9 mmol/l
 < 7,8 mmol/l

Csökkent glukóztolerancia (IGT)
 Éhomi vércukorszint és
 OGTT 2 órás érték

 


≤ 7,0 mmol/l
  7,8-11,0 mmol/l

Diabetes mellitus
 Éhomi vércukorszint vagy
 OGTT 2 órás érték


≥ 7,0
≥ 11,1

 

Az IR diagnózisához 3 pontos (0', 60' és 120') OGTT inzulin szintekkel szükséges (itt az eredmények egymáshoz viszonyított értékét is figyelembe kell venni.

Kell gyógyszer vagy sem?

prediabetes-kor gyógyszeres kezelésFontos leszögezni, hogy a prediabetes - akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség- elsődlegesen választandó kezelése az az életmódterápia, melynek összeállításában a diabetológus orvos mellett dietetikus, mozgásterapeuta van a betegek segítségére- mondja dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Minden egyéb kiegészítés.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a megfelelő kalória-és szénhidráttartalmú étrend és a heti 150 perces testmozgás 58% -kal csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, a metformin használata pedig 31% -kal mérsékelte a rizikót.

Az ADA – American Diabetes Assotiation- azonban felhívja a figyelmet arra, hogy mérlegeljék a gyógyszerek (metformin) adását, melynek a kritériumai a következők:

  1. Túlsúly
  2. < 60 év
  3. Kórelőzményben terhességi cukorbetegség

Egyéb kockázati tényezők (pl. HbA1C> 6%, magas vérnyomás, alacsony HDL-koleszterinszint, emelkedett trigliceridek vagy cukorbetegség elsőfokú rokonnál a családi anamnézisében)

+1: amennyiben az emelkedő vércukor értéknél önmagában nem bizonyul elegendőnek az életmódterápia.

Ilyenkor azonban gondolnunk kell arra, hogy a hosszabb távú metforin kezelés gátolhatja a B12 vitamin felszívódását, ezért ha szükséges pótoljuk! A forgalomban lévő készítmények közül az ismertebb szintetikus cyanocobalamin helyett válasszuk a természetben is megtalálható jobb biohasznosulású methylcobalamin formát vagy ideális esetben egy olyan készítményt melyben a hydroxocobalamin, methylcobalamin és adenosylcobalamin kombinációja található, ahogyan az a természetes élelmiszerekben is legtöbb esetben előfordul- mondja a szakember.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

3 pontos cukorterhelésen voltam, és szeretnék érdeklődni, hogy a továbbiakban a leletem alapján, szükséges-e további orvosi konzultáció?

Glükóz:
0' : 5,6
60' : 5,7
120': 6,3

Inzulin:
0' : 7,7
60' : 51,7
120': 41,1

Homa: 1,91

(ujjbegy 0' érték 5,8 volt)

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Barack!

Értékei ugyan kissé emelkedettek, de még nem mutatnak inzulin rezisztenciát. Ha panaszai vannak, akkor érdemes lenne diabetológus vagy endokrinológus felkeresése.

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
Diabetológus, Belgyógyász
Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus, endokrinológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Széleskörű tájékoztatás

A konzultáció hossza megfelelő volt ahhoz hogy a lényegi problémákról beszélni tudjunk. Széleskörű tájékoztatást kaptam az állapotomról és a további teendőkről. Pozitívan távoztam.

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK