Prediabetes - mikor kell gyógyszer?

Prediabetes - mikor kell gyógyszer?

dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2020.02.13 Módosítva: 2020.07.07

A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor már a vércukor szintjében is változások következnek be. Innen már csak egy kis ugrás a diabetes, így nagyon fontos az állapot megfelelő kezelése és a prevenció. Dr. Borús Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától megkérdeztük, vajon mikor elegendő ekkor az életmódváltás, és mikor szükséges már gyógyszerhez nyúlnia a betegnek.

IGT, IFG- prediabetes

prediabetes kezeléseA két prediabetes-es állapot az IGT (csökkent glükóztolerancia) és az IFG (emelkedett éhomi vércukor szint), melyek kialakulásában döntő szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a béta-sejtek funkciókárosodása. Ezen állapotok kellő odafigyelést igényelnek, mert könnyen kifejlődhet belőlük egy 2-es típusú cukorbetegség (a prediabetes-ben szenvedők 30 %-ánál  öt éven belül, 70%-ánál pedig ennél később alakul ki diabetes). Hajlamosító tényező többek között a pozitív családi anamnézis, a túlsúly, a mozgásszegény életmód vagy az éjszakai munkavégzés. Az állapotnak szerteágazó tünetei lehetnek, például étkezések közötti nagyfokú éhségérzet, remegés, verejtékezés, ingerlékenyég, gyakori szomjúság, fokozott vizeletürítés, édességkívánás, hízás/ fogyás, alvásproblémák, depresszió, nőknél menstruációs zavar, stb. Azonban az is előfordulhat, hogy egy darabig tünetmentesek vagyunk.

A diagnózis alapja az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT).

 

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)
 Éhomi vércukorszint és
 OGTT 2 órás érték

 


 6,1-6,9 mmol/l
 < 7,8 mmol/l

Csökkent glukóztolerancia (IGT)
 Éhomi vércukorszint és
 OGTT 2 órás érték

 


≤ 7,0 mmol/l
  7,8-11,0 mmol/l

Diabetes mellitus
 Éhomi vércukorszint vagy
 OGTT 2 órás érték


≥ 7,0
≥ 11,1

 

Az IR diagnózisához 3 pontos (0', 60' és 120') OGTT inzulin szintekkel szükséges (itt az eredmények egymáshoz viszonyított értékét is figyelembe kell venni.

Kell gyógyszer vagy sem?

prediabetes-kor gyógyszeres kezelésFontos leszögezni, hogy a prediabetes - akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség- elsődlegesen választandó kezelése az az életmódterápia, melynek összeállításában a diabetológus orvos mellett dietetikus, mozgásterapeuta van a betegek segítségére- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Minden egyéb kiegészítés.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a megfelelő kalória-és szénhidráttartalmú étrend és a heti 150 perces testmozgás 58% -kal csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, a metformin használata pedig 31% -kal mérsékelte a rizikót.

Az ADA – American Diabetes Assotiation- azonban felhívja a figyelmet arra, hogy mérlegeljék a gyógyszerek (metformin) adását, melynek a kritériumai a következők:

  1. Túlsúly
  2. < 60 év
  3. Kórelőzményben terhességi cukorbetegség

Egyéb kockázati tényezők (pl. HbA1C> 6%, magas vérnyomás, alacsony HDL-koleszterinszint, emelkedett trigliceridek vagy cukorbetegség elsőfokú rokonnál a családi anamnézisében)

+1: amennyiben az emelkedő vércukor értéknél önmagában nem bizonyul elegendőnek az életmódterápia.

Ilyenkor azonban gondolnunk kell arra, hogy a hosszabb távú metforin kezelés gátolhatja a B12 vitamin felszívódását, ezért ha szükséges pótoljuk! A forgalomban lévő készítmények közül az ismertebb szintetikus cyanocobalamin helyett válasszuk a természetben is megtalálható jobb biohasznosulású methylcobalamin formát vagy ideális esetben egy olyan készítményt melyben a hydroxocobalamin, methylcobalamin és adenosylcobalamin kombinációja található, ahogyan az a természetes élelmiszerekben is legtöbb esetben előfordul- mondja a szakember.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!

Sajnos mindezidáig nem kaptam egyértelmű választ egyik orvostól sem, hogy az alábbi eredményeim alapján IR áll-e fent nálam.

Éhgyomori glükóz: 4,7 mmol/l
60 perces glükóz: 4,6 mmol/l
120 perces glükóz: 2,5 mmol/l
Inzulin: 4,53 mIU/l
Inzulin 60': 102,00 mIU/l
Inzulin 120': 49,80 mIU/l

Prolactin szintem folyamatosan magas 325 mIU/l) MR vizsgálaton már voltam, ott nem találtak semmit. Pajzsmirigy vizsgálatom eredménye is tökéletes volt. Erre az fentebbi eredményemre pedig még nem kaptam egyértelmű választ.

Segítségét előre köszönöm!
Viktória

dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Viktória !

A panaszait ugyan nem írta le, de ezek az értékek igazolhatnak inzulinrezisztenciát.
Forduljon hozzánk bizalommal !

üdvözlettel :
Dr. Borus Hajnal
diabetológus, belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató és kedves

Dr. Borus Hajnal doktornő nagyon megértő, kedves és türelmes, szavai ebben az időben nagyon megnyugtatóak voltak, emellett rengeteg tanáccsal ellátott.

További vélemények

Hírek

Az extrém fáradtság a cukorbetegség egyik tünete is lehet

Az extrém fáradtság a cukorbetegség egyik tünete is lehet

Az extrém fáradtság nem csak a koronavírus fertőzés egyik sokáig tartó tünete lehet, hiszen számos betegség okozhat ilyen panaszt. Dr. Bibok György, a CukorbetegKözpont diabetológusa a cukorbetegséggel összefüggésben ismertette az okokat.

További részletek
Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

A Prima Medica EgészségHálózat és páciensei ismét a ferencesekkel együtt segítenek a rászorulóknak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészségházlózat