Prediabetes- mikor kell gyógyszer?

Prediabetes- mikor kell gyógyszer?

dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2020.02.13 Módosítva: 2020.02.13

A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor már a vércukor szintjében is változások következnek be. Innen már csak egy kis ugrás a diabetes, így nagyon fontos az állapot megfelelő kezelése és a prevenció. Dr. Borús Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától megkérdeztük, vajon mikor elegendő ekkor az életmódváltás, és mikor szükséges már gyógyszerhez nyúlnia a betegnek.

IGT, IFG- prediabetes

prediabetes kezeléseA két prediabetes-es állapot az IGT (csökkent glükóztolerancia) és az IFG (emelkedett éhomi vércukor szint), melyek kialakulásában döntő szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a béta-sejtek funkciókárosodása. Ezen állapotok kellő odafigyelést igényelnek, mert könnyen kifejlődhet belőlük egy 2-es típusú cukorbetegség (a prediabetes-ben szenvedők 30 %-ánál  öt éven belül, 70%-ánál pedig ennél később alakul ki diabetes). Hajlamosító tényező többek között a pozitív családi anamnézis, a túlsúly, a mozgásszegény életmód vagy az éjszakai munkavégzés. Az állapotnak szerteágazó tünetei lehetnek, például étkezések közötti nagyfokú éhségérzet, remegés, verejtékezés, ingerlékenyég, gyakori szomjúság, fokozott vizeletürítés, édességkívánás, hízás/ fogyás, alvásproblémák, depresszió, nőknél menstruációs zavar, stb. Azonban az is előfordulhat, hogy egy darabig tünetmentesek vagyunk.

A diagnózis alapja az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT).

 

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)
 Éhomi vércukorszint és
 OGTT 2 órás érték

 


 6,1-6,9 mmol/l
 < 7,8 mmol/l

Csökkent glukóztolerancia (IGT)
 Éhomi vércukorszint és
 OGTT 2 órás érték

 


≤ 7,0 mmol/l
  7,8-11,0 mmol/l

Diabetes mellitus
 Éhomi vércukorszint vagy
 OGTT 2 órás érték


≥ 7,0
≥ 11,1

 

Az IR diagnózisához 3 pontos (0', 60' és 120') OGTT inzulin szintekkel szükséges (itt az eredmények egymáshoz viszonyított értékét is figyelembe kell venni.

Kell gyógyszer vagy sem?

prediabetes-kor gyógyszeres kezelésFontos leszögezni, hogy a prediabetes - akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség- elsődlegesen választandó kezelése az az életmódterápia, melynek összeállításában a diabetológus orvos mellett dietetikus, mozgásterapeuta van a betegek segítségére- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Minden egyéb kiegészítés.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a megfelelő kalória-és szénhidráttartalmú étrend és a heti 150 perces testmozgás 58% -kal csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, a metformin használata pedig 31% -kal mérsékelte a rizikót.

Az ADA – American Diabetes Assotiation- azonban felhívja a figyelmet arra, hogy mérlegeljék a gyógyszerek (metformin) adását, melynek a kritériumai a következők:

  1. Túlsúly
  2. < 60 év
  3. Kórelőzményben terhességi cukorbetegség

Egyéb kockázati tényezők (pl. HbA1C> 6%, magas vérnyomás, alacsony HDL-koleszterinszint, emelkedett trigliceridek vagy cukorbetegség elsőfokú rokonnál a családi anamnézisében)

+1: amennyiben az emelkedő vércukor értéknél önmagában nem bizonyul elegendőnek az életmódterápia.

Ilyenkor azonban gondolnunk kell arra, hogy a hosszabb távú metforin kezelés gátolhatja a B12 vitamin felszívódását, ezért ha szükséges pótoljuk! A forgalomban lévő készítmények közül az ismertebb szintetikus cyanocobalamin helyett válasszuk a természetben is megtalálható jobb biohasznosulású methylcobalamin formát vagy ideális esetben egy olyan készítményt melyben a hydroxocobalamin, methylcobalamin és adenosylcobalamin kombinációja található, ahogyan az a természetes élelmiszerekben is legtöbb esetben előfordul- mondja a szakember.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Szeretném véleményét kérni hogy az alábbi értékek alapján fennall - e az inzulinrezisztencia? Ehgyomri glükóz (plazmabol) 5,0 mmol/l, 60 perces glükóz 5,4 mmol/L, 120 perces glükóz 5,6 mmol/L. Inzulin 6,4 mIU/L, inzulin 60 perces 55,8 mIU/L, inzulin 120 perces 39,6 mIU/L, inzulin rezisztencia 1,42. Válaszát előre is köszönöm.

dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Marietta!A mért értékek nem utalnak inzulinrezisztenciára.
Panasz esetén forduljon hozzánk bizalommal !


Üdvözlettel :
Dr. Borus Hajnal
belgyógyász, diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Nagyon meg voltam elégedve Borus Doktornő magasfokú felkészültéségén túl a pácienssel való közvetlen, kedves, empatikus, segítőkész kapcsolatteremtő képességével.

További vélemények

Hírek

Cukorbetegségben nő a zsírmáj kialakulásának kockázata

Cukorbetegségben nő a zsírmáj kialakulásának kockázata

Az inzulinrezisztenseknek és a  2-es típusú cukorbetegséggel élőknek komoly kockázata van a nem alkoholos zsírmáj kialakulására, de nagyon sokat lehet tenni a megelőzésért, a következmények visszaszorításáért. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az összefüggésekről és a teendőkről beszélt.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Dr. Balázs Csaba nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Cukorbetegközpont minden cukorbeteg figyelmét.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica