Cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

Cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

Szerző: Cukorbetegközpont | Módosítva: 2024.04.26 10:40

Köztudott, hogy a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei igencsak veszélyesek, azonban sokan nem tudják, hogy a cukorbetegség előállapota, a prediabétesz is emeli a rizikót. A prediabétesz (azaz az emelkedett éhomi vércukor és/vagy csökkent glükóztolerancia) gyakran még nem okoz tüneteket, emiatt a felismerése is nehéz. Ugyanakkor fontos mind a prediabétesz, mind a cukorbetegség megfelelő kezelése, hogy csökkentsük a cukorbetegség szív-és érrendszeri szövődményei kockázatát. 

Mit jelent a cukorbetegség és a prediabétesz?
Milyen szövődményeket okozhat a cukorbetegség?
Hogyan jönnek létre a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei?
Milyen állapotok jelentenek fokozott kockázatot a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei kialakulásához?
Hogyan kezelhetőek a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Cukorbetegközpontban

Online Bejelentkezés

Dr. Fövényi József PhD

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Mit jelent a cukorbetegség és a prediabétesz?

A cukorbetegség egy olyan krónikus állapot, amelyben a vér glükózszintje a normálisnál magasabb. A glükóz (vércukor) az élelmiszerekben található szénhidrátok lebontása során keletkezik, és az egyik fő energiaforrásunk. A vércukor sejtekbe történő felvételét és hasznosítását a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon irányítja. A cukorbetegség azt az állapotot jelenti, amikor a szervezet vagy nem tud hatékonyan inzulint termelni vagy a sejtek nem reagálnak az inzulinra. Mindkét eset oda vezet, hogy a vércukor nem jut be a sejtekbe és magas marad a glükózszint a vérben.

A cukorbetegség két fő típusa a 1-es típusú cukorbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség. Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik. Oka, hogy a szervezet nem termel elegendő inzulint. Az 1-es típusú cukorbetegeknek éppen ezért inzulininjekciókra van szükségük. A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőtteknél jelentkezik, és az inzulin hatásának csökkenése vagy a szervezet inzulinrezisztenciája miatt alakul ki. Az 2-es típusú cukorbetegeknek gyakran kezelhető az állapotuk étrendmódosítással, testmozgással, de szükség esetén gyógyszerek is adhatóak.

A prediabétesz a cukorbetegség előszobája. Ez egy olyan állapot, amelyet az emelkedett vércukorszint jellemez, de még nem éri el a cukorbetegség diagnosztikus szintjét. A prediabétesz tehát egy figyelmeztető jel arra, hogy a szervezetben valami nincs rendben a glükóz-anyagcserével. Fontos tudni, hogy ez az állapot visszafordítható, ha megfelelő életmódbeli változtatásokat hajtanak végre. Ilyen például, ha az érintettek egészségesebben étkeznek, többet mozognak, elhízás esetén pedig a fogyás is szükséges lehet. Az egészséges életmódra való áttérés és a rendszeres orvosi ellenőrzések segíthetnek megelőzni a prediabétesz további fejlődését cukorbetegséggé, ezáltal pedig a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei is megelőzhetőek.

Kapcsolódó cikkünk

A cukorbetegség a szexuális életre is hatással van

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám olykor vannak figyelemfelhívó tünetek, melyek jelezhetik a bajt. Ezek a panaszok az élet különböző területein megmutatkozhatnak, és előfordulhat, hogy szexuális téren következnek be negatív változások. Dr. Ferenczy Pétertől, a Cukorbetegközpont diabetológusától megtudhatjuk, vajon milyen problémák fordulhatnak elő ilyenkor.

Milyen szövődményeket okozhat a cukorbetegség?

Érdemes tudni, hogy a cukorbetegség számtalan, súlyos szövődményt okozhat. Cukorbetegség esetén ugyanis állandósul a magas vércukorszint, ami jelentősen károsítja az ereket. Az erek károsodása pedig az egyes szervekre is áttevődik, amiknek romlanak a funkcióik. Szerencsére azonban a cukorbetegség szövődményei megelőzhetőek, ha megfelelően van kezelve és normál tartományban tartva a vércukorszint. A cukorbetegség szövődményei a következők lehetnek:

Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei, de számos más szövődmény is előfordulhat, például fog- és ínybetegségek, gyakori gombás fertőzések és lassú sebgyógyulás.

Hogyan jönnek létre a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei?

A tartósan emelkedett vércukorszint az erek belső falát (endotheliumot) károsítja, ami kezdetben tünetmentesen, de folyamatosan növeli az érelmeszesedés folyamatát. Élettani háttere, hogy a cukorbetegség növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, megváltoztatja az inzulinháztartást és csökkenti az erek rugalmasságát (pl. a szív vérellátását). Ennek hatására az erekben hajszálrepedések jöhetnek létre, ahol könnyebben rakódnak le a zsírsejtek, és úgynevezett plakkok alakulnak ki, amik szűkítik az erek átmérőjét és akadályozzák a vér áramlását.

Prediabéteszes betegeknél négyszer gyakrabban fordulnak elő sérülékeny plakkok, mint a normál vércukorszintű embereknél. A sérülekény plakkok jellemzője, hogy könnyen leszakadnak, ha pedig leszakadnak és a véráramba kerülnek trombózishoz vagy szív-érrendszeri katasztrófákhoz vezethetnek. A súlyos érkatasztrófák – mint például a szívinfarktus vagy stroke (szélütés) – már prediabétesz esetén is 10-20%-al gyakoribbak. Ez az arány tovább fokozódik cukorbetegség esetén és akkor is, ha valakinél további rizikótényezők állnak fent. A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei és a súlyos érkatasztrófák a mortalitási arányt is növelik. Ugyanígy a szívelégtelenség kialakulása is gyakoribb azoknál a betegeknél, akiknek a normálértékeknél magasabb az éhomi vércukorszintjük (6,1-7 mmol/l közötti).

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen állapotok jelentenek fokozott kockázatot a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei kialakulásához?

A cukorbetegség kezelhető, de sok esetben még a vércukorszint kordában tartása mellett is magas marad a szívbetegség és a stroke kockázata. Ennek oka, hogy a cukorbetegség nem kizárólagosan fokozza a szív-és érrendszeri szövődmények kockázatát, hanem más betegségek is növelhetik ezt a rizikót. A cukorbetegség ráadásul gyakran társul olyan betegségekkel, amik miatt a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei még jobban fokozódnak. Ezt az állapotot metabolikus szindrómának nevezzük, amikor több, egymásra ható és egymást fenntartó krónikus betegsége is van valakinek. A metabolikus szindróma csak komplex terápiával kezelhető. A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei a következő állapotokban fordulnak elő még gyakrabban:

 • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője. Tanulmányok összefüggést mutattak a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia között. Ha valakinél tehát egyszerre áll fent magas vérnyomás és cukorbetegség, a cukorbetegség szív- és érrendszeri betegségei még inkább gyakoribbak, az érkatasztrófák kialakulásának kockázata 25%-ra nő.
 • Kóros koleszterinszint és magas trigliceridek: Cukorbetegség és prediabétesz esetén gyakori az egészségtelen koleszterinszint is. Ez azt jelenti, hogy magas az LDL ("rossz") koleszterinszint, alacsony a HDL ("jó") koleszterinszint és magas a trigliceridszint. Ez az állapot tovább fokozza a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei előfordulását, ugyanis fokozza a zsír lerakódását a periférián.
 • Elhízás: Az elhízás a kardiovaszkuláris betegségek egyik fő kockázati tényezője, és szoros kapcsolatban áll az inzulinrezisztenciával. Elhízás esetén elkezdenek kialakulni a metabolikus szindróma betegségei, melyek között szerepel a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a kóros lipid profil. Ezek a tényezők mind a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásához vezetnek.
 • A fizikai aktivitás hiánya: A fizikai inaktivitás az inzulinrezisztencia és a kardiovaszkuláris szövődmények másik módosítható kockázati tényezője az elhízás mellett. A testmozgás és a fogyás megelőzheti vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, csökkentheti a vérnyomást, és segíthet a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésében. Bármilyen mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás előnyös; például a sport, a házimunka, a kertészkedés vagy a munkával kapcsolatos fizikai aktivitás. Az általános szív- és érrendszeri egészség érdekében hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob tevékenységet vagy 75 perc erőteljes aerob tevékenységet (vagy a kettő kombinációját) javasolják.
 • Dohányzás: A dohányzás szintén egy befolyásolható kockázati tényező. Cukorbetegségtől függetlenül is nő a szívbetegség és a stroke kockázata dohányzás esetén, míg vele együtt összeadódik a kockázat. Nagyon fontos tehát, hogy minél hamarabb leszokjanak a dohányzásról az érintettek a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei esetén.

Hogyan kezelhetőek a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei?

Mind a cukorbetegség, mind a szív-érrendszeri betegségek többségének kialakulása erősen köthető a helytelen életmódhoz. Mindkét betegségtípus kialakulásának esélyét jelentősen növeli az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, dohányzás, stresszes mindennapok és a túlzott alkoholfogyasztás.Cukorbetegség szív-és érrendszeri szövődményei - Cukorbeteg Központ

Azonban az életmód szakszerű és tartós megváltoztatásával az állapot gyógyítható és megelőzhetőek a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei. Azon betegek esetén, akik a prediabétesz diagnózisát követően életmódváltásba kezdtek, 54%-ánál nem alakult ki a betegség súlyosbodásával 2-es típusú cukorbetegség. Mindemellett testsúlyuk is csökkent, ami tovább javította a cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei kialakulásának kockázatát.

A következő életmódbeli változtatások segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát, valamint segíthetnek a cukorbetegség kezelésében is:

 • Kövessen egészséges étrendet: Egyen több friss gyümölcsöt és zöldséget, sovány húsokat és teljes kiőrlésű gabonát. Fogyasszon kevesebb feldolgozott élelmiszert (például chipseket, édességeket és gyorséttermi ételeket), és kerülje a transzzsírokat. Igyon több vizet, kevesebb cukros italt és kevesebb alkoholt.
 • Törekedjen az egészséges testsúlyra: Ha túlsúlyos, már egy kis súlyvesztés is csökkentheti a trigliceridszintet és a vércukorszintet. A szerény fogyás a testsúly 5-7%-át jelenti, ami egy 200 kilós személy esetében mindössze 10-14 kilót jelent.
 • Legyen aktív: A fizikai aktivitás érzékenyebbé teszi a szervezetét az inzulinra, ami segít a cukorbetegség kezelésében. A fizikai aktivitás tehát segít a vércukorszint szabályozásában, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Próbáljon meg hetente legalább 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitást, például gyors gyaloglást végezni.
 • Kezelje a stresszt: A stressz megemelheti a vérnyomást, és egészségtelen viselkedéshez is vezethet, például túl sok alkoholt fogyaszthat vagy túl sokat ehet miatta. Ehelyett keressen fel egy mentálhigiénés tanácsadót, próbálja ki a meditációt vagy a mélylégzést, végezzen testmozgást, vagy kérjen támogatást a barátaitól és a családjától.
 • Gyógyszeres kezelés: Orvosa olyan gyógyszereket is felírhat, amelyek segíthetnek a vércukorszint, a vérnyomás, a koleszterinszint és a trigliceridek normáltartományban tartásában.

  Téma szakértői

  Dr. Fövényi József PhD

  Dr. Fövényi József PhD

  diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
  Prof. Dr. Somogyi Anikó

  Prof. Dr. Somogyi Anikó

  diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
  Czakó Bettina

  Czakó Bettina

  dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK