Cukorbetegség szövődményei - Veseműködési zavar

Cukorbetegség szövődményei - Veseműködési zavar

Módosítva: 2024.04.26 10:19

A cukorbetegség hosszú távon sajnos több komoly szövődményt is okozhat. Ezek egyike a veseműködési zavar, mely akár olyan súlyos is lehet, hogy a vese már nem tudja többé ellátni a funkcióit. Ilyen esetben a dialízis jelenthet megoldást.

Mit jelent a cukorbetegség?
Milyen szövődményeket okoz a cukorbetegség?
Hogyan jön létre veseműködési zavar a cukorbetegség esetén?
Milyen veseműködési zavar alakulhat ki cukorbetegség miatt?
Hogyan ismerhető fel a cukorbetegség szövődményei közül a veseműködési zavar?
Hogyan kezelhető a cukorbetegség miatt létrejött veseműködési zavar?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Cukorbetegközpontban

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mit jelent a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan krónikus betegség, amelyben sérül a szervezet vércukorszintet szabályozó rendszere. A vércukorszint a vérben lévő cukor (glükóz) mennyiségét jelenti, amely a szervezet fő energiaforrása. Az inzulin nevű hormon segíti a vércukor bejutását a sejtekbe, ahol energiává alakul.

A cukorbetegségnek két fő típusa: 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elég inzulint, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei egy autoimmun folyamatban károsodtak. 2-es típusú cukorbetegség esetén ezzel ellentétben kezdetben van elég inzulin, csupán a sejtek nem reagálnak rá. Végső soron mindkét betegség oda vezet, hogy a vércukor nem jut be a sejtekbe, a sejtek éheznek, míg a vércukorszint magas marad. 2-es típusú cukorbetegség esetén aztán idővel kimerül a hasnyálmirigy és ebben az állapotban is felléphet inzulin hiány. A tartósan magas vércukorszint idővel károsíthatja a szerveket, és számos szövődményhez, egészségügyi problémához vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

Bizsereg a lába, bőrkeményedéssel küzd vagy nem lát jól? Cukorbetegség is okozhatja

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, évek alatt alakul ki, így sokáig nem okoz tüneteket. Ezért a cukorbetegséget nem véletlen nevezik csendes gyilkosnak, hiszen már a betegség felismerése előtt okozhat rombolást. Éppen ezért sokszor előfordul, hogy a beteg csak akkor jön rá arra, hogy magasak a vércukor értékei, amikor már szövődmények léptek fel, és emiatt kerül sor vizsgálatokra. 1-es típusú cukorbetegség esetén a szövődmények rendszerint évekkel később jelentkeznek a diagnózis felállítását és a diabetes inzulin kezelését követően. A szövődmények kivizsgálására minden cukorbetegnél nagy hangsúlyt kell helyezni. Hogy mik a leggyakoribbak és milyen vizsgálatok szükségesek a szűrésekhez, azt Dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük.

Milyen szövődményeket okoz a cukorbetegség?

A cukorbetegség számtalan szövődményt okozhat testszerte, több szervet is károsíthat. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint károsítja az ereket, ami következtében az egyes szervek vérellátása és funkcióik is romolhatnak. Fontos tudni, hogy a cukorbetegség szövődményei megelőzhetőek. Ha megfelelően kontrollált a cukorbetegség és közel normoglykaemiás állapot (normál vércukorszint) áll fent, az megelőzi és késlelteti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Ez elsősorban a microangiopathiás szövődményekre igaz, vagyis azokra, amik a kisebb erek károsodása miatt jönnek létre:

 • Diabéteszes retinopátia: Ez a cukorbetegség leggyakoribb szemészeti szövődménye, és a látásvesztés vezető oka. A magas vércukorszint károsítja a szem apró ereit, ami miatt szivároghatnak az erek és beindulhat a véralvadás a retinában.
 • Diabéteszes neuropátia: A cukorbetegség károsítja az idegeket, ami a test bármely részét érintheti, de leggyakrabban a lábakon és a kezeken fordul elő. A neuropátia tünetei közé tartozik a zsibbadás, bizsergés, fájdalom, gyengeség és az érzékelés elvesztése.
 • Diabéteszes nefropátia: A cukorbetegség a veséket is károsíthatja, és létrejhet veseműködési zavar. Valójában a cukorbetegség a veseelégtelenség vezető oka. A magas vércukorszint károsítja a vese apró szűrőit, ami fehérjevesztéshez, magas vérnyomáshoz és testszerte létrejövő ödémához vezet.

A cukorbetegség hosszabb idő alatt a nagy ereket is érintheti. A cukorbetegség macroangiopathiás szövődményei a következők lehetnek:

 • Szívbetegség: A cukorbetegeknél kétszer nagyobb a kockázata a szívbetegségnek, mint azoknál, akiknek nincsen cukorbetegségük. A magas vércukorszint károsítja a szívet ellátó ereket, és növeli a szívroham és a stroke kockázatát.
 • Agyvérzés: A cukorbetegeknél nagyobb az agyvérzés kockázata is. A magas vércukorszint károsítja az agyat ellátó ereket, ami agyvérzéshez vezethet.
 • Perifériás érbetegség: Ez a lábak és kezek vérellátásának károsodását jelenti. A perifériás érbetegség fájdalomhoz, görcsökhöz és fekélyekhez vezethet a lábakon, és súlyos esetekben csak az amputáció jelenthet megoldást.

Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei, de számos más szövődmény is előfordulhat, például fog- és ínybetegségek, gyakori gombás fertőzések és lassú sebgyógyulás.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan jön létre veseműködési zavar a cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség károsítja az ereket, ami veseműködési zavar létrejöttéhez vezethet. A vese feladata a vér folyamatos filtrációja és a felesleges folyadék valamint salakanyagok eltávolítása. Egy nap alatt többször is végighalad a teljes vértérfogat a veséken, ezért a vesék apró erei ki vannak téve a magas vércukorszint miatti károsodásnak. A vesékben több millió apró ércsomó, úgynevezett glomerulus található. A glomerulusok feladata, hogy kiszűrjék a salakanyagokat a vérből. A véráramban lévő extra glükóz azonban károsíthatja a glomeruláris ereket és a nefron más részeit. A károsodott glomerulusok nem tudják megfelelően szűrni a vért. Ha a glomerulusok nem tudják megfelelően kiszűrni a vért, a méreganyagok és a salakanyagok - amelyeknek a vizelettel kellene távozniuk- felhalmozódnak a vérben és súlyos, mérgezéshez hasonló tüneteket okozhatnak. Így jön létre a veseműködési zavar, latinul diabéteszes nefropátia. Az erek károsodása tehát megakadályozhatja a vesék megfelelő működését és veseelégtelenséghez vezethet.

Az apró erek károsodása a vesében emellett magas vérnyomást is okozhat. Érdekesség, hogy a magas vérnyomás és a veseműködési zavar egy ördögi kört alkotnak; a magas vérnyomás ugyanis ok és tünet is lehet a veseműködési zavar hátterében. Magas vérnyomás esetén tovább romolhat a veseműködési zavar, és mivel a 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul magas vérnyomással, fokozott lehet a kockázat. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetén is gyakori szövődmény a veseműködési zavar létrejötte.

Milyen veseműködési zavar alakulhat ki cukorbetegség miatt?

A cukorbetegség a vese károsodásának vezető oka világszerte. A cukorbetegeknél 25-ször nagyobb a kockázata a veseműködési zavar kialakulásának, mint a cukorbetegség által nem érintetteknél. A cukorbetegség által létrehozott veseműködési zavar a diabéteszes nefropátia. Ennek a betegségnek több stádiumát különíthetjük el az alapján, hogy mennyire súlyos a veseműködési zavar. A vese szűrőfunkcióját, hatékonyságát a becsült glomerulus filtrációs rátával (GFR) lehet megadni. A GFR normális értéke 100 körüli, míg a 0-s GFR azt jelenti, hogy egyáltalán nem működik, nem filtrál a vese. A GFR értéke alapján öt stádiumba sorolható a cukorbetegség okozta veseműködési zavar:Cukorbetegség szövődményei - Veseműködéis zavar - Cukorbeteg Központ

 • I. stádium: A GFR 90 vagy magasabb. Ebben a stádiumban a vesék enyhén károsodtak, de még normálisan működnek. Ilyenkor a vese megnagyobbodhat (hipertrófia), és nőhet a vesefunkció is hiperfiltráció miatt.
 • II. stádium: A GFR érték 60 és 90 közötti. Ebben a stádiumban a vese szerkezeti elváltozásai már kialakulóban vannak, de még mindig jól működnek és nem jelentkeznek klinikai tünetek sem.
 • III. stádium: A GFR érték 30 és 60 közötti lehet. Ez a stádium az úgynevezett kezdődő nefropátia stádiuma. Ilyenkor már enyhe vérnyomásemelkedés figyelhető meg, továbbá a vizelet vizsgálatakor már észlelhető a fehérjevizelés (mikroalbuminuria) is, azonban egyéb tünet még erre a szakaszra nem jellemző.
 • IV. stádium: A GFR-érték 15 és 30 közötti. Ebben a stádiumban már komolyabban csökken a vesefunkció, mert jelentős szövettani eltérések jönnek létre a magas vércukorszint miatt a szerkezetében. Ebben a stádiumban komolyabb klinikai tünetek is jelentkeznek. A IV. stádiumra jellemző a fokozódó fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet és a fogyás. Ezek a tünetek a vérben növekvő méreganyag szint miatt jönnek létre, ugyanis a vesék egyre kevésbé képesek kiszűrni őket. Azonban ezek a panaszok nem specifikusak a veseműködési zavar esetén, más kórképekben is előfordulhatnak. Ilyen fokú veseérintettség esetén már magas vérnyomás is kialakul.
 • V. stádium: Ebben a stádiumban a GFR érték már 15 alatt van. Ilyenkor a legsúlyosabb a veseműködési zavar, már végstádiumú veseelégtelenségről beszélünk. Ebben a stádiumban súlyos szerkezeti eltérések alakulnak ki, például glomeruluspusztulás. Végstádiumú veseelégtelenség esetén a vese nem csak a szűrő, hanem a többi funkcióját sem tudja ellátni. Így kialakulhat magas vérnyomás, vérszegénység (anémia) és felszaporodhatnak a vérben a toxikus anyagok (urémia). Ezen stádium tünetei a hányinger, halvány, sápadt bőr és nyálkahártyák, valamint nyugtalanság, ingerlékenység, és akár tudatzavar is kialakulhat.

Hogyan ismerhető fel a cukorbetegség szövődményei közül a veseműködési zavar?

A veseműködési zavar korai stádiuma még sok embernél nem okoz tüneteket. Érdemes tudni, hogy a veseműködési zavar viszont ilyenkor, korai stádiumban kezelhető a legjobban. Emiatt a korai veseműködési zavar felismerésének legjobb módja az évente egyszeri vizeletvizsgálat. Ez a vizsgálat a vizeletben lévő nagyon kis mennyiségű fehérjét, az úgynevezett albuminuriát vizsgálja. Ez az egyik első tünet veseműködési zavar esetén, aminek felismerésével és megfelelő kezeléssel megelőzhető a veseműködési zavar súlyosbodása. A veseműködési zavar súlyosságának megállapításához vérvételt, képalkotó vizsgálatokat és vese biopsziát is végezhetnek.

Hogyan kezelhető a cukorbetegség miatt létrejött veseműködési zavar?

A veseműködési zavar kezelése több tényezőtől is függ. Egyrészt attól, hogy milyen stádiumban van a betegség, illetve attól is, hogy milyen korú és milyen általános egészségi állapotú a páciens. A cukorbetegség okozta veseműködési zavar kezelésében az első lépés a kiváltó ok, vagyis a cukorbetegség kezelése. Ez életmódváltással és gyógyszerekkel érhető el. Ha súlyosabb a veseműködési zavar, komplex terápiára lehet szükség, melyben diétás megszorítással és gyógyszeresen pótolják a vese kimaradt funkcióit. Természetesen a kísérő betegségek, vagyis a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelése is elengedhetetlen. Végstádiumú veseelégtelenség esetén a rendszeres dialízis vagy a vese transzplantáció jelenthet megoldást.

Téma szakértője

Hírek

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK