HbA1c és a vércukorszint összefüggése

Szerző: CukorbetegKözpont | Módosítva: 2023.03.22 11:39

Világszerte nő a cukorbetegséggel diagnosztizált betegek száma, akiknél fontos szerepe van a HbA1c (vagy hemoglobin A1c) érték monitorozásának és karbantartásának, emiatt érdemes tudni, hogy mi is a HbA1c és miért érdemes időről időre ellenőrizni.

HbA1c és a vércukorszint összefüggése – Tartalom

Cukorbeteg Központ szolgáltatásai HbA1c és vércukorszint kivizsgálása kapcsán:

Mi a HbA1c?

A hemoglobin A1c vagyhba1c_vercukor röviden HbA1c egy vércukorszinttel kapcsolatban álló paraméter, amit a vérből lehet meghatározni. A hemoglobin a vörösvértesteken belül található molekula, melynek legfontosabb feladata az oxigén szállítása a szervezetben. Abban az esetben, ha a vérben felszaporodnak a cukor molekulák, a hemoglobin egyik alegységéhez egy enzimek által végbemenő folyamat révén hozzákapcsolódik a cukor, ezt nevezzük glikolizációnak. Minél magasabb a vércukorszint, annál több ilyen glikált hemoglobin, azaz HbA1c keletkezik. Mivel a folyamat nem visszafordítható, ezért a létrejött HbA1c normális esetben csak akkor tűnik el a vérből, ha az őt tartalmazó vörösvértest elpusztul. A vörösvértestek életideje átlagosan nagyjából 120 nap. Mindezekből következik, hogy a HbA1c érték az elmúlt 3-4 hónap átlagos vércukorszintjét tükrözi, szemben a hagyományos vércukorméréssel, ami az aktuális állapotról ad információt. Jelenleg a HbA1c alapján a cukorbetegség diagnózisát nem lehet felállítani, azonban a terápia hatékonyságának ellenőrzésére, és a szövődmények kialakulási rizikójának becslésére alkalmas.

Az itt látható táblázatból megtudhatjuk, hogy a mért HbA1c érték alapján az elmúlt időszakban nagyjából milyen lehetett az átlagos vércukorszintünk.

HbA1c (%)

 HbA1c (mmol/l) 

 átlagos vércukorszint (mg/dl) 

 átlagos vércukorszint (mmol/l) 

4,7

28

70

3,9

5,0

31

80

4,4

5,3

34

90

5,0

5,6

38

100

5,6

5,9

41

110

6,1

6,2

44

120

6,7

6,5

47

130

7,2

6,8

51

140

7,8

7,4

57

160

8,9

8,0

64

180

10

8,6

71

200

11,1

9,2

77

220

12,2

9,8

84

240

13,3

10,4

90

260

14,4

11,6

104

300

16,7

 

Hogyan mérjük a HbA1c értéket?

A HbA1c mérésére bármikor van lehetőség. hba1c_vercukorÁltalában a cukorbetegség diagnózisának felállításakor készült laborvizsgálatokban meg szokták mérni ezt az értéket is. Abban az esetben, ha magas, a mérést érdemes 3 havonta megismételni, amíg a HbA1c érték el nem éri a céltartományt. Ha ez megtörtént, elegendő 6-12 havonta ellenőrizni a szintjét a cukorbetegség gondozása kapcsán elvégzett egyéb vizsgálatokkal együtt, így képet kaphatunk arról, hogy mennyire hatékonyan van karbantartva a cukorbetegség. Önmagában a HbA1c érték vizsgálatához nem szükséges, hogy éhgyomorra történjen a vérvétel, mivel azonban érdemes mérésével párhuzamosan a vércukorszintet is ellenőrizni, jó, ha éhgyomorra végezzük a vizsgálatot.

Hogyan csökkenthető a HbA1c érték?

A HbA1c csökkentésére a cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésében is alkalmazott módszereknek van szerepe:

  • A HbA1c csökkentésének egyik alapvető eszköze a megfelelő diéta, melynek megtervezéséhez érdemes dietetikus segítségét kérnék. Fontos, hogy naponta többször (5-6-szor) étkezzünk, figyeljünk a szénhidrátbevitel optimalizálására és érdemes alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztani, hogy elkerüljük a vércukorszint ingadozását.
  • A rendszeres testmozgásnak, főleg a kardiomozgásnak szintén kulcsszerepe van a vércukorszint, és így a HbA1c érték csökkentésében.
  • Amennyiben szükséges, akkor az orvos által elrendelt szájon át szedhető antidiabetikus gyógyszereknek és az inzulinnak az alkalmazása is csökkenti a HbA1c értékét.
  • A dohányzás abbahagyásának szintén kedvező hatása lehet.

Minél több ideig van a vércukorszintünk a megfelelő tartományban, annál alacsonyabb lesz a HbA1c, és a fenti módszerek segítségével ezt segíthetjük elő.

Kapcsolódó cikkünk

Cukorbetegként fogyni akar? Ezek a készítmények segíthetnek

A cukorbetegség rizikófaktora és következménye is lehet a túlsúly, melytől a vércukor értékek helyreállításához a betegnek meg kell próbálni megszabadulnia. Azonban sokan komoly akadályokba ütköznek a fogyást illetően, és szomorúan konstatálják, hogy a súlycsökkenés elmarad. Ennek oka többek között az, hogy vannak olyan antidiabetikum gyógyszerek, melyek megnövelik a testsúlyt. Hogy mégis mi minden segítheti elő azt, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Milyen HbA1c érték felett kell aggódni, milyen érték felett alakulnak ki a cukorbetegség szövődményei?

Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása HBA1c értéket tekintve:

HbA1c-érték

Anyagcsere állapot

 ≤5,6%

normális

 5,7–6,4%

prediabetes

 ≥6,5%

cukorbetegség

 

Vagyis 6,5%-ot elérő vagy azt meghaladó HbA1c érték esetén felmerül a cukorbetegség gyanúja, de már 5,7% esetén is érdemes változtatásokat bevezetni az életmódunkba, és felkeresni egy szakembert.

Cukorbetegséggel diagnosztizáltak esetén a HbA1c célérték ezektől eltérő lehet, melyet több tényező is befolyásol, így mindenképp érdemes szakemberrel meghatározni a célt.

Kutatások szerint a HbA1c 1%-kal való csökkentése 20-40%-kal csökkentheti a kisér károsodás következtében kialakuló szövődmények, mint a retinopátia, nefropátia, angiopátia, neuropátia, és az ezek következtében kialakuló diabéteszes láb, valamint a nagyér károsodás következtében kialakuló kardiovaszkuláris szövődmények kockázatát.

Téma szakértője

Hírek

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK