A 2-es típusú cukorbetegségre gyakran túl későn derül fény, éppen ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel, és panaszok esetén a mihamarabbi laboratóriumi vizsgálat. A diabetes egyik lehetséges szövődménye a neuropátia, melynek hatására érzékkiesés jelentkezhet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja arra a figyelmet, hogy ennek egyik jele lehet a lábfej deformitások, valamint a kalapácsujj kialakulása. Ezt együttesen diabeteses láb szindrómának nevezzük. Rossz anyagcsere helyzet és hosszú betegségtartam esetén 1-es típusú diabetesben is jelentkezhet.

Károsodott idegi funkciók- lábzsibbadás, bizsergés, érzékkiesés

A 2-es típusú cukorbetegég lappangva alakul ki, így gyakori, hogy egy rutin vizsgálat során derül fény a problémára. Az esetek többségében már szövődményekkel lehet találkozni, hiszen megfelelő kezelés nélkül a magas vércukorszint könnyen visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. A túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. Idővel az idegek elveszíthetik az agyba és az agyból történő normális jeltovábbító képességüket. Ennek következtében alakul ki az érzészavar – a perifériás  sensoros neuropátia.Gyakori tünet  főként  az alsó végtagokon jelentkező lábzsibbadás, bizsergés , érzéskiesés, mely főként esti éjszakai órákban jelentkezik. Hosszabb fennállás esetén ezekhez fájdalom is társulhat.

Kalapácsujj, mint tünet

A kalapácsujj tüneteiA kalapácsujj igen gyakorinak számít, főleg az idősebbek körében, melyet a láb statikai zavara okoz. Jellemzően a 2.3. lábujjakon jelentkezik, a lábboltozat harántsüllyedése miatt. Ezt kiválthatja rossz cipő rendszeres viselése, genetikai tényezők, lúdtalp és minden más, ami abnormális helyzetben tartja a lábfejet.  Érdemes tudni, hogy a problémát akár cukorbetegség is okozhatja, mert károsodott idegi funkciók miatt a járás bizonytalanná válik, a súlypont máshova kerül, a talpboltozat lelapul, a talpi zsírpárna csökken, az ujjakon kalapácsujj alakul ki. A láb mérete is változik. Ez egy idő után a lábfej deformálódáshoz vezet. A kis artériák szűkülete nemcsak az idegeket károsítja, hanem a láb szöveteinek a vérellátását is. Ezekhez a tünetekhez ha hozzávesszük az esetleges látászavart, érthető, hogy a láb sérülékennyé válik

Akár lábamputáció is lehet a vége, ha nem csökkenti vércukorszintjét

Ez lehet a diabéteszes láb következményeA lábfej deformálódás, ezen belül a kalapácsujj kialakulása jelzi a diabeteses láb szindrómát. Rossz anyagcsere állapot esetén, ha tartósan magas a vércukorszint, a nyomásnak kitett helyeken, főként a talpon, lábujjakon nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A fokozott fertőzés-hajlam miatt súlyos, akár a csontokra terjedő gyulladás fejlődhet ki, az érintett láb amputációjához is vezetve- hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Riasztó adat, de a lábamputációk nagy része a cukorbetegség szövődménye, a diabeteses láb miatt válik szükségessé.  Hogy ez elkerülhető legyen, ahhoz az első lépés a vércukorszint szint normál tartományban tartása, a neuropátia vizsgálatok korai elvégzése és a fokozott odafigyelés (higiéniai szabályok betartása, megfelelő cipő kiválasztása, lábak alapos átvizsgálása, sebek után kutatva és ne járjon mezítláb sérülések elkerülése céljából).

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Több éve már, hogy babát szeretnénk - sajnos eddig sikertelenül -, ezért szerettük volna kideríteni, hogy nem-e inzulinrezisztencia áll a sikertelenség hátterében. A cukorterheléses vizsgálat eredményem az alábbi lett: Glükóz 0. perc: 4,75 mmol/l Glükóz 60. perc: 3,43 mmol/l Glükóz 120.perc: 3,09 mmol/l Inzulin profil 0. perc: 33,8 pmol/l Inzulin profil 60. perc: 104,0 pmol/l Inzulin profil 120. perc: 105,7 pmol/l Egy évvel ezelőtti értékeim még így néztek ki: Glükóz 0. perc: 4,8 mmol/l Glükóz 60. perc: 6,1 mmol/l Glükóz 120.perc: 3,9 mmol/l Inzulin profil 0. perc: 3,2 mIU/L Inzulin profil 60. perc: 47,1 mIU/L Inzulin profil 120. perc: 23,1 mIU/L Sajnos a kezelőorvosaim eltérő véleményen vannak, ezért hálás lennék ha megírná a fenti értékek utalhatnak-e inzulinrezisztenciára vagy más betegségre. Amennyiben igen, melyik érték ami az árulkodó jel? Vékony testalkatú vagyok, körülbelül fél éve étkezésemből elhagytam a cukrozott és fehér lisztes termékeket illetve egyes tejtermékeket. Ez idő alatt laktózérzékenységet is diagnosztizáltak nálam valamint régóta pajzsmirigy alulműködésre valamint magas prolaktinszintre szedek gyógyszert. Reggelente különösen is érzem az édesebb ételek hiányát, de néha napközben is azt érzem, hogy leesett a vércukrom, amit sosem tapasztaltam míg cukrozott termékeket is fogyasztottam. Ennek mi lehet az oka? Jelenlegi cukorterheléses eredményem romlott az egy évvel ezelőtti értékeimhez képest? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Réka Sz.

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus
Kedves Réka !

A jelenlegi vizsgálat inzulin rezisztenciára utal.
Ez magyarázza a vércukor terhelés során észlelt alacsonyabb értékei.
Fontos a rendszeres diéta, a cukor elhagyása, a napi 5xi étkezés, emellett legalább napi 30 perces mozgás.
Tekintettel arra, hogy babát szeretne Mercformin x 500 mg adását javasolnám.
Fontos, hogy rendszeres diabetológiai kontroll alatt álljon.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus - belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett

A Doktor nő tudása és kedvességével nagyon elégedet voltam.

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája

Kapcsolódó videók