Orvos válaszol

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Laboreredmények értékelése

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre!


Kedves Látogatónk!


Kérdés: Csányiné Szabó Dóra

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Másfél év próbálkozás után végre teherbe estem, jelenleg 7 hetes várandós vagyok. Aggodalmamat egy 1 éves lelet okozza. glükóz 0' (5,1 mmol/L) 60' (10,5mmol/L) 120' (6,3 mmol/L) inzulin 0' (4,9 mIU/L) 60' (55,6 mIU/L) 120' (31,6 mIU/L) Amikor ezek az értékek készültek egyáltalán nem figyeltem az étkezésemre, akár napi 2 tábla csokit befaltam, mondván megengedhetem magamnak mert 52 kg vagyok. Azóta édesítőszert használok és teljes kiörlésű pékárukat fogyasztok, azonban túlzás, hogy nagyon tartanám a diátát (gondolok itt elsősorban a napi 5X étkezésre, illetve nem számolgatok, hétvégén édesanyám nem diétás ebédjét fogyasztom stb.) Amikor a baba fogant pláne elengedtem a diétát, mert egy olyan életszakaszomba kerültem. Kérdésem, hogy ez mennyire számít enyhe IR-nek? Igyekszem odafigyelni, de megmondom őszintén vagy nagyon nagy az étvágyam vagy semmi sem megy le a torkomon. Egy kis édesség, pizza megárthat vagy inkább teljesen mondja le ezekről? Ez a stádiumú IR okozhat vetélést, ha csak a leírtakra figyelek oda? Válaszát előre is köszönöm! Dóra

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Dóra !

Az elküldött vércukor terhelése normál értékeket mutatott, inzulin szintnél minimálisan emelkedett volt a 60 perces érték. Ez nem okoz komoly problémát. Javasolom, hogy azért diétázzon, napi 5-6 x étkezés indokolt. Cukros üdítők és a nagy cukortartalommal rendelkező ételek kerülését ajánlom. Reggelire vacsorára inkább lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű kenyeret zsemlét húsfélét zöldséget fogyasszon, tízóraira uzsonnára gyümölcsöt, ebédre, húsfélét sok zöldséget , és valamilyen köretet. Emellett rendszeresen mozogjon kb. napi 30 percet. A 24. héten kerül majd sor a vércukor terhelésre és az dönti majd el, hogy fennáll-e terhességi cukorbetegség.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász,diabetológus

Kérdés: Molnàr Melinda

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítséget szeretnék kérni, a labor eredményemmel kapcsolatban.
Fennáll IR vagy pajzsmirigy probléma ?

Ujjbegyből vett vércukor: 5,80
Vércukor vérvétel 0’: 5,20 mmol/ L
Vércukor 60’: 5,60 mmol/L
Vércukor 120’: 6,30

Inzulin 0’: 9,43 miu/L
Inzulin 60’: 53,50 miu /L
Inzulin 120’: 72,10 miu/L

Tsh: 3,410
Szabad T4: 11,60 pmol/L
Szabad T3: 6,64 pmol/L
Homa2: 1,20


Segítségüket köszönöm szépen előre is.

Üdvözlettel:

Molnár Melinda

dr. Borus Hajnal - diabetológus Kedves Melinda!!

Terheléses vizsgálata inzulin rezisztenciára utal. A pajzsmiriggyel kapcsolatban csak anti TPO, anti TG ill pajzsmirigy UH birtokában lehet véleményt mondani.

Szívesen segítünk szakrendelésünkön!

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
belgyógyász, diabetológus

Kérdés: Fenyves Péter

Diabetes II beteg vagyok. 72 éves. Még eddig soha nem vizsgálták a lábaimat esetleges neuropathiás szövődmény vonatkozásában. Ezért fordulok segítségért Önökhöz.
Várom jelentkezésüket.

Papp Roberta - sebkezelő specialista Tisztelt Fenyves Péter !


Cukorbetegségnek lehet az egyik szövődménye a neuropathia.
Ajánlott foglalkozni a vércukor beállításával. Diabetológus szakember és neurológus szakemberrel együtt közösen szép eredmények érhetőek el.Központunkban megtalálható mind a két szakterület.
Budapesten több helyen találhatóak a Központjaink.
Online is be tud jelentkezni vagy a honlapjainkon lévő telefonszámot hívja bátran és adunk Önnek időpontot.

Dr. Vida Zsuzsanna - neurológus az alábbi linken található:

https://www.tromboziskozpont.hu/munkatarsaink/dr-vida-zsuzsanna

Diabetológus szakembereink az alábbi linken találhatóak:

https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsaink

Üdvözlettel :
Papp Roberta
asszisztens

Kérdés: Schiff Anita

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
A segítségét szeretném kérni az elkészült leletemmel kapcsolatba. Nagyon szeretnék kisbabát, két éve próbálkozunk a párommal. 32 éves vagyok 180 cm 72 kg.

Glukóz 30 perc. 7.9
Glukóz 60 perc. 4.7
Glukóz 120 perc 3.3

Inzulin 9.5
Inzulin 30 perc 89.5
Inzulin 60 perc. 150.1
Inzulin 120 perc 29.3

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Üdvözlettel: Anita

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Anita !

Az elküldött eredményei inzulin rezisztenciára utalnak. Ez is magyarázhatja hogy nehezebben eshet teherbe. Javasolom hogy forduljon diabetológushoz a diéta és a gyógyszeres terápia beállítása céljából.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász

Kérdés: Sárai Maya

Tisztelt Hölgyem/Uram!
12 éves lányom 3 éve küzd krónikus fejfájással, az utóbbi hónapokban pedig ezt erős hányinger kíséri.Neurológia (MR) negatív.Terheléses vércukor eredménye alapján feltételezhető-e IR? Válaszát köszönöm, Tisztelettel: S.Maya
Glükóz 0: 5,6 mmol/L
Glükóz 60' 8,8 mmol/L
Glükóz 120' 5,71 mmol/L

Inzulin: 6,3 mIU/L
Inzulin 60' 70,7 mIU/L
Inzulin 120' 151,8 mIU/L
HOMA-IR: 1,6

dr. Borus Hajnal - diabetológus Kedves Sárai Maya!

Kislányánál a terheléses vizsgálat inzulinszintjei alapján inzulinrezisztencia véleményezhető. Ajánlom konzultáljanak gyermekdiabetológus vagy endokrinológus szakorvossal.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
Diabetológus, Belgyógyász

Kérdés: Barack

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

3 pontos cukorterhelésen voltam, és szeretnék érdeklődni, hogy a továbbiakban a leletem alapján, szükséges-e további orvosi konzultáció?

Glükóz:
0' : 5,6
60' : 5,7
120': 6,3

Inzulin:
0' : 7,7
60' : 51,7
120': 41,1

Homa: 1,91

(ujjbegy 0' érték 5,8 volt)

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Borus Hajnal - diabetológus Kedves Barack!

Értékei ugyan kissé emelkedettek, de még nem mutatnak inzulin rezisztenciát. Ha panaszai vannak, akkor érdemes lenne diabetológus vagy endokrinológus felkeresése.

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
Diabetológus, Belgyógyász

Kérdés: Tóth Krisztina

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Az elmúlt években szinte naponta van hipoglikémia szerű rosszullétem. A terheléses vizsgálatokon az alábbi eredményeket kaptam:
1.
Éhgyomri glükóz: 4,8 mmol/l
120 perces glükóz: 2,7 mmol/l
HgbA1C: 8,3 %

2.
Éhgyomri glükóz: 4,4 mmol/l
30 perces glükóz: 6,4 mmol/l
60 perces glükóz: 4,4 mmol/l
120 perces glükóz: 3,1 mmol/l

Inzulin: < 2 mU/L
Inzulin 30 perc: 14,6 mU/L
Inzulin 60 perc: 22,8 mU/L
Inzulin 120 perc: < 2 mU/L

C-peptid : 0,17 ng/mL

Inzulinoma gyanúja miatt hasi ultrahangot és 72 órás éheztetési tesztet is végeztek (2 éve), ami negatív lett.

legalacsonyabb vércukor 2,5 mmol/l
inzulinszint (végig): < 2 mU/L
C-peptid: 0,2-0,3 között

Próbaképpen Merckformin XR gyógyszert írt az orvosom tavaly majd emelte az adagot, ami pár hónapig csökkentette a rosszullétek számát, de az utóbbi időben újra mindennapossá vált. Érdekelne az ön véleménye, mit javasolna, kihez forduljak vagy milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégeztetni, hogy javuljon a helyzet?

Köszönöm a válaszát.

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Tóth Krisztina !



Kérdésére nehéz egyértelmű választ adni. Vércukor terhelés során egy túlzottan reagáló hasnyálmirigyre utal a vizsgálat. Az inzulin terhelés értékei nem utalnak inzulin rezisztenciára. Viszont nem értem a HbA1c: 8,3 % értéket, ami viszont az elmúlt hónapokban mért magas vércukor értékekre utalna. Az alacsony C peptid is is további vizsgálatokat igényelne. Javaslatom hogy diabetológiára szakosodott kórházi/klinikai osztályon történő kivizsgálását indokoltnak tartom. Ehhez kérje háziorvosa segítségét és beutalását kórházba.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés: Nagy Márta

Tisztelt Doktornő! Cukor és inzulin terhelés eredményeim kiértékelésében szeretném segítségüket kérni:

Tavaly szeptemberi erdményeim:
Cukor:
4,7 nmol/l (èhgyomri)
6,5 (30 perces)
5,4 (60 perces)
6,3 (90 perces)
6,1 (120 pereces)

Inzulin:
8 mIU/l (éh)
40,7 (30 perces)
36,2 (60 perces)
39,3 (90 perces)
41,8 (120 pereces)
Ezen vizsgálat előtt Inofolicot ittam, nem tudom ennek van a jelentősége, erre a vizsgáltra hatással volt e, de a hormonháztartásomat megzavarta (pl 60-as fsh). Tavaly az IR nem lett megállapítva nálam. Ennek ellénre elkezdtem idén januárban diétázni. A 160 g-os diétát nem igazán tudtam csinálni, mert számomra az kevés volt, fogytam is. Egyébként 170 cm-val és 52 kg-val sportos vékony testalkatú vagyok. 41 éves. Tehát a diéta lassan 4,5 hónapja tart, bár utóbbi időben közbe jött a gluténmentes diéta is (fsh, amh értékek javítására), így pl a korábbi teljes kiörlésű kenyereket felváltották a gm kenyerek.
Most újabb 3 pontos terhelésen voltam:

Cukor:
4,2 nmol/l (èhgyomri)
4,2 (60 perces)
3,7 (120 pereces)

Inzulin:
5,8 mIU/l (éh)
56,9 (60 perces)
44,8 (120 perces)
Homa indexem most: 1,08, tehát javult tavaly szeptemberhez képest. Ezek az eredmények úgy születtek tehát h január óta semmilyen hozzáadott cukrot nem eszek és most már fehér lisztet sem. Rendszeresen sportolok.
A mostani vérvétel előtt dhea és bio-melatonin készítményt is szedtem (szintén egyéb értékek javítása céljából). Nem tudom, ezek befolyásolhatták esetleg az eredményeimet?
Babát szeretnék valószínüleg lombik előtt is állok, ezèrt muszáj az IR-t kizárnom illetve rendbe tennem, ha fennáll.

Előre is köszönöm válaszukat, segítségüket!

Köszönettel

Nagy Márta

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Nagy Márta !

Az előző vércukor és inzulin terhelése is normális értékeket mutatott. A mostani terhelés során a vércukor terhelése normális, a 60 perces inzulin szint is csak minimálisan emelkedett. Ez nem lehet oka a gyermek vállalásnak. Az nem baj ha az életmód váltás során rendszeresen sportol és étkezéseiben a teljes kiőrlésű szénhidrátok, sok zöldség fogyasztás szerepel. Fontos a napi 5 x étkezés, és egyszerre ne fogyasszon túl sok szénhidrátot. Az nem baj ha nem cukorral édesít. Tanácsolom hogy forduljon nőgyógyászati endokrinológiával foglalkozó orvoshoz a teendők megbeszélése céljából.

Üdvözlettel:
Dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus

Kérdés: Jókay Emőke

Tisztelt Doktornő!

Két sikertelen lombik után vizsgálták nálam az inzulinrezisztenciát. A vizsgálat eredménye a következő lett:

éhgyomri glükóz: 5,08
120 perces glükóz:5,06

éhgyomri Inzulin: 63,5
120 perc Inzulin : 273

A kérdésem az lenne, hogy a fenti értékek utalhatnak-e inzulinrezisztenciára?

dr. Borus Hajnal - diabetológus Kedves Emőke!

A terheléses laborvizsgálat sajnos egy masszív inzulinrezisztenciára utal.
Szakrendelésünkön szívesen nyújtunk segítséget!

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
belgyógyász,diabetológus

Kérdés: Udvari Miklósné

Tisztelt Medgyesy Gábor Doktor Úr!
71 éves vagyok, ll.típusú cukorbetegségem van.
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a bal lábszáramon egy tenyérnyi nagyságú piros (folt) seb van. Soha nem volt még a mostanihoz hasonló sebem, ami kb. 1 évvel ezelőtt pici pirosas foltból nőtt ekkorára. A seb enyhén viszket, felszíne száraz, érdes, kicsit pikkelyszerű és központi része lilás elszineződésű. Lábszáramban ritkán égő érzés van. A problémámmal már fordultam bőrgyógyászokhoz, de az általuk javasolt kenőcsök nem használtak. Érsebésznél is jártam, ő a kenőcsök elhagyását tanácsolta. Doppler vizsgálatot végzett, melynek eredménye megfelelő. Kompressziós harisnya viselését javasolta, amit használok is. Viszont a problémám továbbra is fennáll.
Köszönettel várom Doktor Úr szíves válaszát.
Tisztelettel
Udvari Miklósné

dr. Medgyesy Gábor - sebész Tisztelt Udvari Miklósné !

A sebét szükséges megvizsgáltatni. Szakszerű korrekt választ konzultáció keretében tudunk csak Önnek mondani, ha látjuk a seb állapotát , méretét, kinézetét.
Várjuk viziten !

Üdvözlettel:
Dr. Medgyesy Gábor

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport