Orvos válaszol

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Laboreredmények értékelése

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre!


Kedves Látogatónk!


Kérdés: Kis Sándorné

Üdvözlöm! 48 éves hölgy vagyok,segítségét szeretném kérni! Két hete voltam laborban,mert kiütések jöttek ki rajtam,mint később kiderült,a cukor miatt.Nagyon magas cukorszintet mutattak ki,(15)de az igazság az,hogy nagyon sok édességet ettem az elmúlt két hónapban!Napi szinten!Akkor megijedtem,és az orvos tanácsára diétába kezdtem,teljesen elhagytam a cukros dolgokat,két hét alatt önerőből letornáztam a cukorszintem 6.2-ig(éhgyomri) A Doktornő azt mondta,hogy ez már cukorbetegség,és az Adimet-et írta fel nekem.Nem merem szedni,mert meggyőződésem,hogy nem vagyok cukorbeteg,csak a sok édesség emelte fel az értéket!Javasoltam,hogy küldjön mégegyszer laborba,de megtagadta,azt mondta,nem,mert ez már cukorbetegség!Kérdésem:Sürgősen kezdjem el a gyógyszert szedni,vagy kérjek még egy megerősítő vizsgálatot(hasi ultrahang még hátravan,mert a májeredményem is magasabb lett a megengedettnél..alkoholt soha nem iszom!!)Köszönettel várom válaszát!

dr. Borus Hajnal - diabetológus Kedves Kis Sándorné !

Egy tetszőleges időben mért 15mm/l--es vércukorszint esetén sajnos már cukorbetegségről beszélünk, aminek kezelésében nagy szerepe van többek között a megfelelő diétának is.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
diabetológus

Kérdés: Kustra Erika

15 éves inzulinrezisztens gyermeket szeretnék vinni 3 pontos cukorterhelésre,inzulin értékekkel.Van erre lehetőségem önöknél?Köszönettel:Kustra Erika

Papp Roberta - sebkezelő specialista Kedves Kustra Erika !

Van rá lehetőség, hogy cukorterhelésre jöjjenek.
Szükséges hozni képes igazolványt szerződés kötésnél amivel tudja igazolni a gyermek magát.
Továbbá éhgyomorra kell jönni legalább 1 liter mentes vizet szükséges meginni a vizsgálat előtt.

Árainkat a következő linken megtudja tekinteni.

https://www.speedmedical.hu/vervetel-labor-vizsgalat

Több központunk közül választhat hova szeretne jönni.
Az előbb bemásolt linkünk bármelyik elérhetőségén elér minket.
Telefonon vagy akár online is be tudnak jelentkezni.

Üdvözlettel:
Papp Roberta
asszisztens

Kérdés: Baloghné Berka Lívia

T. Doktor!
16 hetes kismama vagyok. Előző terhességem alatt előjött a terhesség cukor, végig a 180g szénhidrát diétát tartottam, nem volt semmi gond. Emiatt most korábban meg kellett csináltatnom a cukorterhelést. Az értékek a következőek: Éhomi: 5,9mmol/l
60 perces: 11,6mmol/l
120 perces: 5,5mmol/l
A kérdésem az lenne, hogy ezek az adatok indokolják, hogy ismét diétát tarsak a szülésig?
Köszönöm válaszát!

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Livia !

Minden kismama akinél terhességi cukorbetegséget állapitottak meg, a következő terhességnél már eleve úgy kell kezelni és diétát tartani. A vércukor terhelés során az éhhomi és 60 perces értéke magasabb. Fontos a diéta ismét elkezdése, a rendszeres otthoni vércukor mérés. Aemnnyiben értékei 1 órával a reggeli ebéd vagy vacsora után meghaladják több alkalommal a 7,0 mmol/l értéket, feltétlenül forduljon diabetologushoz.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés: Dekovics Andrásné

Alvási apnoe miatt CPAP géppel alszom (az alvásom sajnos így sem tökéletes). Hatással lehet-e az alvàs minősége a cukor-értékre? Hba1c - m 7,3, sajnos romló. Xeleviát, Diaprelt és Mercformint szedek.

dr. Bibok György - diabetológus Tisztelt Dekovics Andrásné !


A válasz : igen. A rossz alvás esetén emelkedhet kissé a vércukorszint, de emellett lehetséges, hogy terápia kiegészítés vagy váltás is szükségessé válik a betegnél.

Üdvözlettel:

Dr. Bibok György
belgyógyász, diabetológus

Kérdés: Máténé Békési Vivien

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Terheléses cukor és inzulin vizsgálaton a következők lettek az eredmények:
Cukor:
0p 4,8
60p 5,9
120p 4,7
inzulin:
0p 8,6
60p 55,5
120p 27,7
homa index 1,83
A vizsgálat pcos miatt történt, valamint ha nem eszek 3 óránként kb rosszul létek jönnek rám. A vizsgálatot rosszul viseltem, végére már nagyon szédültem. Ezek az eredmények kizárják az inzulinrezisztencát, vagy sem? Köszönöm válaszát!

dr. Bibok György - diabetológus Tisztelt Máténé Békési Vivien !


Ezek az eredmények nem igazolják az inzulin rezisztenciát. Normál glükóz anyagcsere igazolható.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Bibok György
belgyógyász, diabetológus

Kérdés: Csamangó Csilla

Kedves Doktornő!
Apu lábán fekélyes sebek alakultak ki. Az egyik a talpán börkeményedésböl vagy tyukszemböl,amit kimetszettek a kezelés során. A másik a bokáján alakult ki,megütötte. Kezelik,de több hónapja a seb nem javul. Kötszert kap. A lábszára vizes,duzzadt. Pigmentfoltos,barnás foltos. A seb levedzik. Apu 70 éves napi több szúrásos cukorbeteg. Járni nagyon nem tud,de ha kell elviszem bárhova. Tud nekünk segíteni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.,Csilla

Papp Roberta - sebkezelő specialista Tisztelt Csamangó Csilla !


Cukorbetegeknél gyakran előfordul fekéllyel kapcsolatos probléma.
Intelligens kötszereket és modern készítményeket használunk amit vizit keretében megtanítunk a pácienseknek, hogyan bánjanak vele és elmagyarázzuk a rendeltetésszerű alkalmazását is.
A viziten belül a diagnózis felvétele mellett és a páciens kórtörténetének megismerése után a sebek tisztítása sem marad el.Amennyiben szükséges a sebből tenyésztésre mintát küldünk.
Dr. Arnold Dénes sebészhez lehet fordulni diabéteszes lábszárfekéllyel kapcsolatban kedd délutánonként.
Árainkat a honlapon megtalálja és telefonon keresztül vagy akár online is be tud jelentkezni.

Üdvözlettel :
Papp Roberta
sebkezelő asszisztens

Kérdés: Kovács Lászlóné

Kedves doktornő.
Teljesen el vagyok keseredve, mivel 2 es típusú cukorbetegségem van 2006-tól.
Gyógyszerrel kezdték a kezelésemet de most már ott tartok hogy naponta szúrom magamat de nem hogy jobb lenne, hanem évről évre rosszabb.
Nem tudom mi tévő legyek, ebben kérném az ön segítségét.
Pedig oda figyelek az étkezésre is ahogy csak tudok, de sajnos nem javulok. Attól tartok hogy a nem megfelelő kezelést kapom.Jelenleg a meforal 1000mg 2X1 és a suliqua SoloStar 100 egység/ml+33ug/ml este 28 egység. Korábban szedtem a velmetia 1000mg és a bazalt inzulint, ami jó volt csak sokat híztam tőle.
Köszönöm mi előbbi válaszát.
Kovács Lászlóné Judit
Nyíregyháza.

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Judit !

A cukorbetegség ha hosszú évek óta fennáll, mivel a hasnyálmirigy sejtek folyamatos lassú csökkenése okozza, kombinált kezelést igényel. A diéta és gyógyszeres kezelés eredményeként a normál vércukorszint biztosítása a cél. A cukorbetegség nem múlik el, csak karban lehet tartani. Emiatt a diéta pontos betartása és a rendszeres, napi 30 perces mozgás szükséges.

A cél hogy éhomi értékei 6,0 mmol/l körül legyenek étkezés után másfél órával nem haladják meg a 9,0 mmol/l-t. Az inzulin mellékhatásaként jelentkezhet testsúly növekedése, de Siliqua mellett nem szokott fellépni.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta

Kérdés: Emőke

Kedves Doktornő!

Második terhességemnél terhességi cukorbeteg voltam. Elég volt a diéta, nem kellett inzulin. Húgom inzulin reszisztens, így szükségesnek tartottam, hogy elmenjek kontrollra. Ez szülés után kb. 1,5 évvel történt. Sajnos az orvossommal nem értettünk egyett, így hozzá most nem tudok visszamenni. Szerinte elég lett volna csak a sima terheléses cukor vizsgálat is, és így nem volt hajlandó izulin levételre is adni beutalót. Viszont engem az nem nyugtatott volna meg, így magánban elvégeztettem a vizsgálatot (én úgy tudom, hogy az inzulin értékek hamarabb mutatják, hogy baj van, mint a cukor értékek, ha tévednék akkor kérem írja meg, hogy rosszul gondolom). Meg vannak az eredmények, és azt szeretném, kérdezni, hogy érdemes lenne-e keresnem valakit ezekkel az eredményekkel:
Glükóz 0': 5,5 mmol/L
Glükóz 60': 9,5 mmol/L
Glükóz 120': 6,9 mmol/L

Inzulin 0': 4,4 mIU/L
Inzulin 60' (ezt az értékemet sajnos elfelejtették időben levenni, ez inkább 100 perces érték): 43,5 mIU/L
Inzulin 120': 32,1 mIU/L

Illetve lenne még egy olyan kérdésem, hogy szeretnénk majd még babát. Tudok valamit tenni esetleg, hogy ne alakuljon ki a terhességi cukorbetegség? Illetve ha kiderülne, hogy várandós vagyok, akkor érdemes lenne már az elején szakemberhez mennem?

Köszönettel: Emőke

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Emőke !

Akinél már jelentkezett terhesség alatt cukorbetegség a következő terhességnél is valószínű hogy ez jelentkezik. Ezért ha újra babát vár, már az elejétől nagyon figyeljen a diétára. az első vércukor terhelést a 12-14. hét között végezzük ilyen esetekben. Ha ez negatív akkor el kell végezni a terhelést a 24-28. hét között.

A vércukor terhelés és az inzulin szint értékei alapján nem gondolok Önnél inzulin rezisztenciára jelenleg. Az inzulin rezisztencia azt jelenti hogy a normál vércukorszint fenntartásához több inzulin termelés szükséges és ez idővel kimeríti a hasnyálmirigyet és cukorbetegség alakulhat ki. Ezen diétával és rendszeres mozgással lehet segíteni.

Üdvözlettel : dr Porochnavecz Marietta

Kérdés: Mónika

Tisztelt Doktornő!


Nemrég levett vérből a következőt mutatták ki: 2,4-es Homa index; vércukor HK: 5,3; inzulin: 70,0 pmol/l.

Azt olvastam, hogy a 2,4-es Homa index gyenge IR-gyanúnak számít, ugyanakkor egyesek szerint a 70,0-es inzulin borzalmasan magas.

Ön mit gondol erről? Egy hónap múlva megyek terheléses cukorvizsgálatra, de nagyon kíváncsi lennék a véleményére.

Előre is köszönöm!

Mónika

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Mónika !

Az eredménye alapján nem zárható ki az IR, de várjuk meg a vércukor terhelés és inzulin szint mérés 60 és 120 perces értékét és akkor állítsuk fel a diagnózist. A labor értékeke mellett fontos a tünetek és panaszok ismerete is. Amennyiben bizonyított az IR, forduljon személyesen szakemberhez, akivel részletesen meg tudja beszélni a teendőket.

Üdvözlettel:
Dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász -diabetológus

Kérdés: Jordán Attila

Tisztelt Cím!
Alább küldöm frissen készült leletemet, kérdésem az, hogy jól értelmezem-e az eredményt.
50 éves vagyok, korábbi sportos életmódomat 7-8 éve váltotta föl az alapvető irodai munka nagyon kevés mozgással. 40 évi tartó 85 kg -ról az elmúlt 3 év alatt 98kg-ra érkeztem meg. Mivel jó ideje zavar, gondoltam ideje lefogyni és segítendő motivációt keresve mentem el laborvizsgálatra. Ha jó értelmezem az eredményt, talán éppen ideje volt. 3 hete kezdtem el a rendszeres mozgást étrend és életmódváltást. Jelenleg 94,7 kg-nál járok. Kérdésem: ha újra elérem a 85 kg-ot az említett életmód mellett (gondolom 2-3 hónap), elég akkor újra elmennem egy hasonló vizsgálatra, vagy javasolt valami más teendő is addig. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Jordán Attila


Glükóz (fluoridos csõ) 6,0 mmol/L * 3,7 - 6,0
Glükóz 60' (glükóz terhelés után) 9,9 mmol/L
Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 2,8 mmol/L - 7,8
Inzulin 5,2 mIU/L 1,9 - 23,0
Inzulin 60'(glükóz terhelés után) 72,9 mIU/L
Inzulin 120'(glükóz terhelés után) 7,5 mIU/L
HOMA-IR 1,4

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Attila!


A leletei kis mértékű inzulin rezisztenciára utalnak. Nagyon jó hogy életmód váltásba kezdett. A rendszeres minden nap folytatott mozgás és a diéta a módszere. Nem tanácsolom hogy gyorsan fogyjon le,hanem fokozatosan lépésről lépésre, hónapok alatt. Hagyja el a cukorral készült ételeket, italokat. Étkezzen napi 5 alkalommal, egyszerre meghatározott mennyiségű szénhidrátot ( 30-20-50-20-30 g ) Javasolom hogy forduljon diétás nővérhez a diéta beállítása céljából. Vércukor terhelés és az inzulin szint mérés elvégzését fél év múlva javasolom.

Ajánlom figyelmébe honlapunkat, ahol akár online is tud időpontot foglalni.
https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsaink



Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport