Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Cím!

Alább küldöm frissen készült leletemet, kérdésem az, hogy jól értelmezem-e az eredményt.

50 éves vagyok, korábbi sportos életmódomat 7-8 éve váltotta föl az alapvető irodai munka nagyon kevés mozgással. 40 évi tartó 85 kg -ról az elmúlt 3 év alatt 98kg-ra érkeztem meg. Mivel jó ideje zavar, gondoltam ideje lefogyni és segítendő motivációt keresve mentem el laborvizsgálatra. Ha jó értelmezem az eredményt, talán éppen ideje volt. 3 hete kezdtem el a rendszeres mozgást étrend és életmódváltást. Jelenleg 94,7 kg-nál járok. Kérdésem: ha újra elérem a 85 kg-ot az említett életmód mellett (gondolom 2-3 hónap), elég akkor újra elmennem egy hasonló vizsgálatra, vagy javasolt valami más teendő is addig. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Jordán Attila





Glükóz (fluoridos csõ) 6,0 mmol/L * 3,7 - 6,0

Glükóz 60' (glükóz terhelés után) 9,9 mmol/L

Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 2,8 mmol/L - 7,8

Inzulin 5,2 mIU/L 1,9 - 23,0

Inzulin 60'(glükóz terhelés után) 72,9 mIU/L

Inzulin 120'(glükóz terhelés után) 7,5 mIU/L

HOMA-IR 1,4
Kedves Attila!





A leletei kis mértékű inzulin rezisztenciára utalnak. Nagyon jó hogy életmód váltásba kezdett. A rendszeres minden nap folytatott mozgás és a diéta a módszere. Nem tanácsolom hogy gyorsan fogyjon le,hanem fokozatosan lépésről lépésre, hónapok alatt. Hagyja el a cukorral készült ételeket, italokat. Étkezzen napi 5 alkalommal, egyszerre meghatározott mennyiségű szénhidrátot ( 30-20-50-20-30 g ) Javasolom hogy forduljon diétás nővérhez a diéta beállítása céljából. Vércukor terhelés és az inzulin szint mérés elvégzését fél év múlva javasolom.



Ajánlom figyelmébe honlapunkat, ahol akár online is tud időpontot foglalni.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsaink







Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt dr. Porochnavecz Marietta..



Köszönöm válaszát.



Azt szeretném kérdezni,hogy ön szerint,az én esetemben,amikor is az éhgyri cukor érték jó,viszont evés után 2 órával néha megesik hogy felszökik eddig a leg magasabbra 10.1 re,de volt 9.7,,8.3,,8.6,,is milyen ételek-tápanyagok kerülendők? a szénhidrátok,a cukrok,vagy a zsirok?! A BAJ az,hogy addig nem küldenek terhelésesre amig nincs a kezemben egy magasabb éhgy ri cukor lelet! Mivel az álltalában jó,,igy nem tudom hogy intézzem a terhelésest! Mikor sajnos úgy látszik hogy azzal van a nagyobb baj! Ha eszem,nem mindegy mit,és mennyit! De volt hogy 3 szelet rozsoskenyér,3szelet csirkesonka,egy pohár tej,,és 9.7 lett! Igazából gyerek adag volt. Viszont volt hogy egy tányér babfőzelék,és 6.7 körül volt 2 óra mulva ! mi nem főzünk zsirosan,nem eszünk cukrot,és a szénhidrátot is kerülöm,de ember vagyok,és dolgozom! Ennem kell,mert össze esem! Érdekelne mitől lehet nagyobb baj,mert eddig a több hónapos napi többszöri szurkálásból sem tudtuk kihámozni merre is tartsak! Diétázom is,és odafigyelek,de ennek ellenére is vannak kiugró értékeim. Ha igaz rám az IGT illik,alacsony éhgy ri érték,és kiugróan magas 2 óra mulva! DE mint emlitettem,szerencsére az kevesebbszer fordul elő. Ezért nem értem,mikor mit csinálok rosszul,mikor az esetek többségében szinte ugyan azt eszem...



Köszönöm türelmét..
Kedves Nagy Géza !







Véleményt csak a vércukor terhelés és inzulin szint mérés esetén lehet mondani, hogy IGT ( étkezés utáni magasabb vércukor értékek ) vagy 2-es típusú diabetes. Javasolom hogy például a Cukorbeteg központban jelentkezzen vércukor terhelésre, ott nem szükséges beutaló.



Szénhidrátot még annak is kell fogyasztania napi 5 alkalomra elosztva. reggeli: 30 g , tízórai 20 g, ebéd 50 g, uzsonna 20 g, vacsora 30 g szénhidrát tartalmú legyen. Fontos azt is tudni hogy mikor lassú és mikor gyors felszívódású szénhidrátokat fogyasszon. Emellett fogyaszthat húsokat, tojást, sajtot, zöldségeket. Ennél részletesebb felvilágosítást csak diabetológiai szakrendelésen tud kapni.



Üdvözlettel:

Dr Porochnavecz Marietta

diabetológus - belgyógyász



dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Üdvözlöm.

48éves ff vagyok,kb 86kg.5 gyermek apukája.Nagyon meg vagyok ijedve,mert jo ideje mérem otthon a cukrom,és néha ijesztő értékeket látok.Az éhgy álltalában 4,2-6.3 ig szokott alakulni de inkabb 6 alatt,,az étkezés után 2 oras érték pedig nagyon változó! Van hogy egy bableves utan 120percel 6.9mmol...van hogy 3szelet rozs kenyer,kis vaj,3 szelet csirke sonka,utan az eddig leg magasabb 10.1 volt!

Tegnap 12.11 én pl 3 szelet rozskenyer,100gr tonhalkrém,full mentes,1deci tej...es 120 perc mulva 8.3mmol..még 3 ora mulva is 7.3 volt! Szoval úgy látszik megy lefele,de lassabban mint kéne..

A tegnapi evés elött pl 4.6 volt éhgy...eves után 120 percel volt 8.3..és alltalaban az a jellemzö hogy alacsonyabb éhgy érték után,evés......120 perc várakozás...magasabb érték jön ki!



De! Előfordult és legtöbbször igy van,hogy ha kevesebbet eszem,nem megy fel 6.5 fölé! Kiugro 7 feletti érték összesen 3x volt..a keves étel bevitel jobb eredményt hoz,ha véletlen kicsit többet eszem akkor felszalad,és nagyon lassan megy le! Milyen segitséget kaphatok? És mekkora leheta baj?

Köszönöm..
Kedves Nagy Géza !



A szénhidrát anyagcserét amennyiben felmerül ennek zavara vércukor terhelés során lehet megállapítani. A mért értékei alapján ezt nem szabad kimondani. Javaslatom vércukor terhelés és inzulin szint elvégzése és ennek eredménye alapján lehet csak véleményt alkotni.



Üdvözlettel:



dr Porochanevcz Marietta

diabetológs, belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Szeretném megkérdezni, hogy az idén októberben hasnyálmirigy gyulladásom volt, ezután a diabétesz nővér összeállított étrendeket /reggeli, és ebéd/ a vacsorát mindig ezek közül választottam, 2 hónap alatt fogytam is 2,50 kilót. csináltattunk véreredményt, mivel a CT kontrolhoz kérték, a koleszterin jó az az minden leletem csíllagnélkűli, kivéve a Glükóz 6,5 kérdezném, ha a diétát amit kaptam, betartom a mai napig is miért lett ez magas /mitől?/
Kedves Bukovecz Ferencné !



A hasnyálmirigy gyulladást követően gyakran alakul ki cukorbetegség, mivel a gyulladás során elpusztul az inzulin termelő sejtek egy része. Fontos lenné még egy labor vizsgálat során a vércukor mérés és HbA1c szint meghatározása. Amennyiben ez az érték is magasabb forduljon diabetológushoz minél hamarabb.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta

Diabetológus- belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
T. Doktor!

A bal alsó végtagban érezhető zsibbadás, illetve, helyenként időnként egy pontban meleg érzet, majdnem forró. A talp alsó részén a sarok érzetre tompa, mint a fogászati érzéstelenítő okozta zsibbadás. Nyomás érezhető, egyéb szúrásra érzéketlen. Lichen rubenplanus amit korábban kezeltek nálam 12 éves koromban sugárral, a roncsolt szövet ma is látható. A mai nap a séta során már a vádlim is időnként fájó érzetet produkált. Mi lehet az ok, illetve meddig húzható a kezelés megkezdése?
Tisztelt Dócs Endre !





A kezelés megkezdését minél hamarabb érdemes elkezdeni.

Képalkotó vizsgálatok pontos és részletes információt tudnának adni a jelenlegi állapotáról.

Esetleges gerincproblémákból eredő fájdalmakat amik a végtagokba is kisugározhatnak kizárását javaslom.

Ortopéd szakorvos felkeresését ajánlanám és egyedi talpbetét használatát.





Üdvözlettel:



Dr. Arnold Dénes Arnold



sebész, fájdalom specialista



dr. Arnold Dénes Arnold MSc.
dr. Arnold Dénes Arnold MSc. sebész
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Mivel több éve már, hogy babát szeretnénk, de eddig sikertelenül, ezért cukorterheléses vizsgálaton vettem részt, melynek eredménye az alábbi lett:



Glükóz 0. perc: 4,75 mmol/l

Glükóz 60. perc: 3,43 mmol/l

Glükóz 120.perc: 3,09 mmol/l



Inzulin profil 0. perc: 33,8 pmol/l

Inzulin profil 60. perc: 104,0 pmol/l

Inzulin profil 120. perc: 105,7 pmol/l



Ez az eredmény inzulinrezisztenciára utal? Amennyiben igen, úgy a vércukorszint csökkenés vagy a magas inzulinszint miatt mondható IR-nek?



Jó fél éve már, hogy étkezésemből elhagytam a cukrozott és fehér lisztes termékeket, de az eredményem ennek ellenére úgy tűnik még inkább romlott, mert az egy évvel ezelőtti 120 perces vércukorszintem (3,90 mmol/l) az akkor mért kiindulási értékhez képest (4,89 mmol/l) most jóval nagyobb mértékben csökkent. Mi lehet ennek az oka?



Endokrinológusom felszívódási zavarra gyanakodott, de a hasnyálmirigy funkció rendben van.

Nőgyógyászom Inofolic vagy Gynositol szedését javasolta, de valóban elég lenne ez az IR kezeléséhez?

Egyébként sovány testalkatú vagyok (pajzsmirigy alulműködésre és magas prolaktinszintre szedek gyógyszert), sokat eszek de mégsem tudok hízni, ugyanakkor hamar megéhezem még akkor is ha pl. teljeskiőrlésű kenyeret vagy zöldségeket, tojást, vagy egyéb lassú felszívódású dolgokat eszek. Reggelente különösképp érzem az édes étel hiányát, így legalább almát szoktam tenni a zabpehelybe.

Mit tanácsol, hogyan lehetne javítani az eredményemen, hogy ez ne gátolja a teherbeesést?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!!

Kedves Johanna !



Az értékei inzulin rezisztenciát mutatnak. Ennek kezelését szükségesnek látom, a diéta mellett gyógyszer adását is. Kérjük személyesen jelentkezzen diabetológusnál a teendők megbeszélése céljából.



Üdvözlettel:

Dr Porochnavecz Marietta

diabetológus belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő!



A napokban elvégzett terheléses cukorvizsgálat eredményemmel kapcsolatban lenne kérdésem, mivel orvoshoz még egy darabig nem tudok eljutni.



Az eredmények a következőképpen alakultak:



Glükóz:

0 - 4.5

60 - 5.1

120 - 3.7



Inzulin:

0 - 3.4

60 - 23.3

120 - 9.6



Több helyen olvastam, hogy nem jelez jót ha a 0 perces cukor szint magasabb mint a 120 percnél mért.

A fenti értékeket figyelembe véve van bármi teendőm a továbbiakban?



Rendszeresen sportolok hosszú évek óta (napi 2 óra kerékpár intenzíven) viszont sok édességet és szénhidrátot is fogyasztok, elhízva nem vagyok (183cm/73kg).

Konkrét panaszom nem igazán van, néha rámtör erős éhség percek alatt, de én ezt az említett sport terhelésnek tudom be.



Előre is köszönöm a megtisztelő válaszát!
Kedves Máté !



A küldött lelete alapján sem cukorbetegség sem inzulin rezisztencia nem áll fenn. Nem jelent gondot hogy a 120 perces értéke alacsonyabb, ez jó hasnyálmirigy működésre utal. Viszont fontos lenne hogy rendszeresen étkezzen, kb. 3 óránként és a szénhidrát bevitele is elosztva legyen egész napra. Sportoláshoz, ha nagyon intenzív szükséges a plusz táplálék bevitele.



Üdvözlettel:

Dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász- diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Talliton gyógyszer felvitte a vércukromat. Gyakorlatban is kipróbáltam 6 hétig BETALOC gyógyszert szedtem ,Akkor a vércukrom 5-6 között volt. A TALLITON szedése után 9-9,1 re emelkedett. A Talliton tájékoztatója írja hogy ennek a gyógyszernek a szedése megemeli a vércukrot előhozza a rejtett cukorbetegséget. Mit tegyek most?
Kedves Károly !



Nem értem, hogy miért csak a karvedilol (Talliton )mellett jelentkeznek ezek a vércukor emelkedések és a Betaloc mellett nem, mert hasonlóan a többi béta-receptor-blokkolóhoz ( ilyen a Betaloc is ),a karvedilol ( Talliton ) esetenként ronthatja a glikémiás kontrollt, vagy elfedheti az akut hypoglycaemia ( alacsony vércukorszint) korai jeleit diabetes mellitusban szenvedő betegek esetében. Ezért fokozott óvatosság javasolt , illetve gyakori vércukorszint-ellenőrzésre van szükség.

Egyéb béta-receptor-blokkolókhoz ( ide tartozik a Betaloc is ) hasonlóan lehetséges, hogy a látens diabetes manifesztálódik, illetve a a meglevő diabetes romlik a karvedilol-kezelés során Krónikus szívelégtelenségben szenvedő diabeteses betegek esetében a karvedilol esetenként ronthatja a vércukor értékeket.



Amennyiben inzulin vagy oralis antidiabetikumokat kap, akkor a beta blokolók fokozhatják az inzulin és az orális antidiabetikumok vércukorszint-csökkentő hatását. A hypoglycaemia jeleit (különösen a tachycardiát) a karvedilol elfedheti, vagy csökkentheti. Így inzulin-, vagy orális antidiabetikum-kezelés alatt álló betegeknél a vércukor szintet rendszeresen ellenőrizni kell.



Kérem feltétlenül beszélje meg ezt a problémát kezelő orvosával.



Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus- belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő,



Cukor terhelés eredményét szeretném tudni.

0perces: glükóz 4,9,

inzulin 11

120perces: glükóz 2,1

inzulin 21,2

Sokszor van panaszom, néha remegés, gyengeség,szédülés van rajtam.Nem tudok fogyni, sokat mozgok heti 2-3 futás, egészséges táplálkozás.

Köszönöm szépen ha válaszol.

Kedves Bettina !



Panaszait vércukorterhelése nem magyarázza.

Készséggel várjuk rendelésünkön !



Üdvözlettel :



Dr. Porochnavecz Marietta

belgógyász - diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Évek óta emelekedett az éhomi vércukorértékem,6,5-7,1-ig.Félévente endokrinológushoz járok kontrollra a strumám miatt,eddig nem kellett gyógyszer szednem.Aggódom,hogy a káros következmények miatt súlyos betegségem lesz.Próbálok mozogni és egészségesen enni,ez az állapot kb.5 éve így van.Megköszönöm válaszát,üdvözlettel:Bácskai Györgyné
Kedves Bácskai Györgyné !



Az évek óta fennálló magas éhomi vércukor értékei alapján nem lehet eldönteni, hogy prediabetese vagy már 2-és típusú diabetese van. Ennek eldöntésére vércukor terhelés elvégzését javasolom. Ennek eredménye alapján lehet további tanácsokat adni. Amennyiben az értékei kórosak, kérem jelentkezzen diabetológus orvosnál, hogy a diétát ás a kezelést megbeszéljék.



Üdvözlettel:



dr Porochnavecz Marietta



belgyógyász- diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Hírek

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

A cukorbetegség széles körben ismert fő típusai az 1-es és a 2-es típus. Viszont a harmadikról már jóval kevesebb szó esik, ez pedig az ún. MODY diabetes. Hogy mit kell tudni a cukorbetegség ezen formájáról, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

További részletek
Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

A 1-es típusú diabéteszt gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, mely során a beteg élete végéig inzulinterápiában részesül, ami mellet pedig szigorú életvitelt kell követni. Ezért is lehetnek bajban azok, akik a 18. életévüket betöltve a felnőttkorba lépnek, hiszen ekkor amellett, hogy búcsút inthetnek a gyermek diabetológiának, a betegek sokszor merőben már életvitelt is kezdenek folytatni, mint korábban. Hogy ez hogy hat a fiatal felnőtt cukorbetegek mindennapjaira, és hogy mikre kell figyelni, azt Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica