Orvos válaszol

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Laboreredmények értékelése

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre!


Kedves Látogatónk!


Kérdés: Gulyás András

Synjardi 12,5 mg/1000mg napi 2 kapszulát , emmellett napi 2x 60mg Diaprel MR tablettát szedek ,mint II. tip diabeteszes! A legutóbbi laborleletem 2018 március13-án a következő értékek vannak!
Glükóz 11,2 mmol/1
Hemoglobin A-1C(HBA1c) 7.3%
HBA1c (IFCC) 56,6 mmol/mol

Bilirubin, totál 20,2 umol/I
-Triglicerid 3,25mmol/1
-WT süllyedés 18mm/h
-Monocyta % 10,6 %
-RDW 15,1%
Vizelet kémia:
glükóz Pozitív mmol/1

Glukóz,vizelet 226,00 mmol/1
Friss vizeletből
Ez utóbbi aggaszt leginkább,bár nem tudom mennyire befolyásolja a eredményt,hogy a Synjardi ki pisilteti a cukrot a szervezetből, vagy nem!?
Kérném tisztelettel a véleményüket!


Üdvözlettel : Gulyás András

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Gulyás András !

Synjardy mellett természetes, hogy van a vizeletben cukor, ez az egyik alkotóeleme a gyógyszernek amit az empagliflozin okoz. Ilyenkor nincs értelme a vizelet cukor vizsgálatának. A vércukor értéke viszont magasabb, a HbA1c értéke elfogadható. A Diaprel MR tablettát reggel javasolom, mind a két tablettát, mert ez 24 órás hatású gyógyszer. Magasabb triglycerin szint miatt gyógyszeres kezelést javasolok.

Üdvözlettel:

Dr Porochnavecz Marietta

Kérdés: Füle Ildikó

2 típusú diabeteszem van Humulin M3-/30/70/ 100NE-re szúrom 2x egy nap,jó lenne pontosan tudni,hogy mettől, meddig milyen adagokat kell szúrni,mert 2 naponta emelem 2 vel már 32 nél járok, kezd vissza csökkeni a mért érték 9 alá,sajnos külföldön-Németországban dolgozom,itt vannak táblázatok a betegeknek az inzulin adagolására nálunk ilyen nincs??Miután én nem itt élek ezekhez nem jutok hozzá.
Köszönettel : Füle Ildikó

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Zsuzsanna!

Először is sok kérdésem van amit konzultáció keretében tudnánk megbeszélni, mert csak akkor tudok korrekt választ adni: pl: mióta cukorbeteg,eddig milyen kezelésben részesült, mennyi a reggeli és esti inzulin dózisa, milyen diétát tart stb. Ha ezekre a kérdésekre megkapom a választ, biztos tudok tanácsot adni.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász

Kérdés: Kobrehel Zsuzsanna

Jó napot kívánok! 30 éve vagyok inzulinos cukorbeteg - mérem a cukromat rendszeresen, de néha magasabb - és mostanában fáj a talpam a sarkam alatt. Ezen kívűl egy hosszú kiránduláson a cipő miatt - ami egyébként kényelmesnek tűnt - egy vízholyag keletkezett, melyet a megfelelő tapasszal legapasztottam. A hólyag kifakadt, de nem maradt meg felette a bőr, hanem egy nyílt seb látható. Egyelőre tapaszt teszek rá, de mit tehetek még? Elmúlik a seb?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Kobrehel Zuzsanna

dr. Arnold Dénes Arnold MSc. - sebész Tisztelt Hölgyem!

Mint Ön előtt is ismert a diabeteses betegek sebei nehezebben gyógyulnak. Hámosító, fertőtlenítő helyi kezelést és a vércukor szint stabilizálását javaslom.
Kérem forduljon háziorvoshoz aki eldönti, kell-e sebészeti ellátás.

Tisztelettel:

Dr. Arnold Dénes Arnold
sebész, fájdalom specialista, akupunktőr szakorvos

Kérdés: H Gábor

Tisztelt Központ!

Régóta emelkedett koleszterinszint és újabban enyhén emelkedett éhomi glükóz szint miatt 3 pontos oggt vizsgálaton voltam (0-60-120). Glukoz: 5,8-10,4-4,8. Inzulin: 4,9-40-21.

Pajzsmirigy értékek rendben vannak, enyhén alacsony t3 értékkel (3,45).
Önök szerint inzulinrezisztencia jelei mutatkoznak? További vizsgálatokat javasolnak?

Köszönöm.

Üdvözlettel,
Gábor

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Gábor!

Az elküldött értékei alapján sem cukorbetegség,sem inzulin rezisztencia nem áll fenn.
Fontos lenne azt is tudni, hogy vannak-e panaszai!
Az emelkedő koleszterin szint nem kell, hogy cukorbetegséggel társuljon így azt kell csak kezelni.
Mindenképpen javaslom az életmód váltást, az egységes étrendet és a rendszeres mozgást.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta

Belgyógyász és Diabetológus szakorvos

Kérdés: Veres Adorján

Jó napot kivánok.az édesanyámnak nagyon magas a vércukorszintje.átlagosan 9-13 között van.az orvos irt fel neki inzulint,egész nap 20ml(reggel 12 este 8).mellé még irt fel neki az orvos gyógyszert.merckformin 1000mg.március 20. óta.a kérdésem az hogy a cukor se megy lejebb és még haspuffadás is van mellé ami fáj is neki.kérem irjon tanácsot.köszönöm

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Veres Adorján !

Nagyon fontos, hogy egy cukorbeteg anyagcseréje egyensúlyban legyen. A 10mmol/l feletti értékek károsak a szervezetre, amennyiben a Merckformin hasi panaszokat, puffadást okoz, abba kell hagyni. Az inzulin fajta vagy az adag módosításával lehet jobb eredményt elérni. Indokoltnak tartanám, hogy a Cukorbeteg Központban jelentkezzen az eredményeivel.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta

Kérdés: László Gáborné

A férjem 2tipusú cukorbeteg. Lassan már 4hónapja a nagylába új alatt lett egy vízhólyag (beesett a cipőjébe 1 granulált tápszem)valószínü az okozta a hólyagot. Nem vette észre mert nem érzi a lábujjait. A bőrgyógyá betedin kenőcsöt adott rá. Sok javulást nem láttunk tőle. Egy idősek otthonába dolgozó aszisztensnőtől kaptunk ALLEVYN Claccit,az otthonban ezzel kezeli a fekélyes lábakat. Valami kicsi javulást látunk. A kérdésem az,1.mennyi idő a gyógyulása egy ilyen sebnek? 2.A Lökés hullam terápiát csak a cukorbeteg központban lehet kérni? Mi Kunszentmártonban lakunk,Szolnok megyébe.Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel László Gáborné

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Tisztelt László Gáborné!

Köszönjük megkeresését,több pontban válaszolnék.
1.Fontos a vércukor értékek normális tartományban tartása.

2.Cukorbetegségben neuropathia talaján gyakran alakul ki seb a lábon.fontos lenne neuropathias és érsebészeti vizsgálat is,ami az idegek illetve az erek állapotáról ad felvilágosítást.

3.A sebgyógyulás lassú folyamat,hónapokba telik a gyógyulás.

4.Lökéshullám terápia van intézményünkben,de ennek igénybevétele csak szakorvosi konzultáció után lehetséges.

Készséggel állunk rendelkezésükre,várjuk bejelentkezésüket.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsaink



Tisztelettel :
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász-diabetológus szakorvos


Kérdés: Tóth Róbert

Kedves Dóra!

Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?

Köszönettel: T. Róbert

Válasz:

Kedves Róbert!

A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.

Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.

Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.

Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:

Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!

Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus

Kérdés: Baranyai Janka

Kedves Cukorbeteg Központ!
Azt olvastam, hogy paradicsomot nem ehetek cukorbeteg kismamaként, pedig nagyon szeretem. Tényleg el kell hagyjam a paradicsomot, amíg meg nem szülök?

Válaszukat előre is köszönöm,

Janka

Válasz:

Kedves Janka!

Azt javaslom, nyugodtan fogyasszon paradicsomot a várandósság ideje alatt is. Fogyasztása cukorbeteg diétában is megengedett, de mint minden téren, a mértékletességre figyeljen oda: 1 nagyobb darab paradicsomnál vagy 1 maréknyi koktélparadicsomnál egyszerre ne fogyasszon többet.
Mindig megfelelően érett, ép példányt válasszon, illetve fogyasztás előtt alaposan tisztítsa meg.

A paradicsom kiváló C-, A-, B-, E-vitamin forrás, valamint kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Nagy mennyiségben található meg benne egy ún. likopin nevű színanyag, mely pl. a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Rosttartalma a megfelelő emésztéshez járulhat hozzá.

Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus


Kérdés: Deusch Zita

Tisztelt Szakorvos,

Kerdesem az lenne, hogy egyre elterjettebbe valik hazankban a cukros betegseget jelzo ugynevezett “eletmento” tetovalas. Ez valoban egy Onok altal is elismert jelzes? Ha rosszul leszek, a tetovalas segithet Onoknek? Valamint cukrosoknak ajanlott egyaltalan tetovalni? Nem veszelyes ez? Az orvosok altal elismert ez a tetovalas?

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Zita !

Én nem tartom jó ötletnek a tetoválást. Javasolom, hogy a személyi igazolvány mellett legyen egy cukorbeteg kártya, amin szerepel, hogy Ön milyen típusú cukorbeteg és milyen kezelésben részesül.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

Kérdés: Cukorbetegség

Tisztelt Doktor!
Érdeklődni szeretnék, hogy normális-e ha az éhgyomri VC értékem magasabb mint az étkezés utáni? (otthoni mérés)(Éhgyomri:7.7 , étk utáni:6.2). A héten derült ki, hogy valószínűleg cukorbeteg vagyok (szemfenék vizsgálaton még nem voltam, csak vérvételen, ott igen magas értékeket mértek, azóta mérem magamnak itthon).
Köszönöm előre is!
Tisztelettel:
Viktória

dr. Porochnavecz Marietta - diabetológus Kedves Viktória !

2-es típusú cukorbetegeknél előfordul, hogy az étkezés utáni érték alacsonyabb, mint a reggeli érték.
Ilyenkor a betegnek van saját inzulinja és ez besegít a vércukor-szint csökkentésébe.
Javasolom, hogy forduljon diabetológushoz az életmód váltás ( diéta és mozgás terápia) megbeszélése céljából.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport