Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Talliton gyógyszer felvitte a vércukromat. Gyakorlatban is kipróbáltam 6 hétig BETALOC gyógyszert szedtem ,Akkor a vércukrom 5-6 között volt. A TALLITON szedése után 9-9,1 re emelkedett. A Talliton tájékoztatója írja hogy ennek a gyógyszernek a szedése megemeli a vércukrot előhozza a rejtett cukorbetegséget. Mit tegyek most?
Kedves Károly !

Nem értem, hogy miért csak a karvedilol (Talliton )mellett jelentkeznek ezek a vércukor emelkedések és a Betaloc mellett nem, mert hasonlóan a többi béta-receptor-blokkolóhoz ( ilyen a Betaloc is ),a karvedilol ( Talliton ) esetenként ronthatja a glikémiás kontrollt, vagy elfedheti az akut hypoglycaemia ( alacsony vércukorszint) korai jeleit diabetes mellitusban szenvedő betegek esetében. Ezért fokozott óvatosság javasolt , illetve gyakori vércukorszint-ellenőrzésre van szükség.
Egyéb béta-receptor-blokkolókhoz ( ide tartozik a Betaloc is ) hasonlóan lehetséges, hogy a látens diabetes manifesztálódik, illetve a a meglevő diabetes romlik a karvedilol-kezelés során Krónikus szívelégtelenségben szenvedő diabeteses betegek esetében a karvedilol esetenként ronthatja a vércukor értékeket.

Amennyiben inzulin vagy oralis antidiabetikumokat kap, akkor a beta blokolók fokozhatják az inzulin és az orális antidiabetikumok vércukorszint-csökkentő hatását. A hypoglycaemia jeleit (különösen a tachycardiát) a karvedilol elfedheti, vagy csökkentheti. Így inzulin-, vagy orális antidiabetikum-kezelés alatt álló betegeknél a vércukor szintet rendszeresen ellenőrizni kell.

Kérem feltétlenül beszélje meg ezt a problémát kezelő orvosával.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus- belgyógyász
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő,

Cukor terhelés eredményét szeretném tudni.
0perces: glükóz 4,9,
inzulin 11
120perces: glükóz 2,1
inzulin 21,2
Sokszor van panaszom, néha remegés, gyengeség,szédülés van rajtam.Nem tudok fogyni, sokat mozgok heti 2-3 futás, egészséges táplálkozás.
Köszönöm szépen ha válaszol.
Kedves Bettina !

Panaszait vércukorterhelése nem magyarázza.
Készséggel várjuk rendelésünkön !

Üdvözlettel :

Dr. Porochnavecz Marietta
belgógyász - diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Évek óta emelekedett az éhomi vércukorértékem,6,5-7,1-ig.Félévente endokrinológushoz járok kontrollra a strumám miatt,eddig nem kellett gyógyszer szednem.Aggódom,hogy a káros következmények miatt súlyos betegségem lesz.Próbálok mozogni és egészségesen enni,ez az állapot kb.5 éve így van.Megköszönöm válaszát,üdvözlettel:Bácskai Györgyné
Kedves Bácskai Györgyné !

Az évek óta fennálló magas éhomi vércukor értékei alapján nem lehet eldönteni, hogy prediabetese vagy már 2-és típusú diabetese van. Ennek eldöntésére vércukor terhelés elvégzését javasolom. Ennek eredménye alapján lehet további tanácsokat adni. Amennyiben az értékei kórosak, kérem jelentkezzen diabetológus orvosnál, hogy a diétát ás a kezelést megbeszéljék.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Gyermekkori diabetesem 14 éve fenn àll. Sajnos a nagyon hanyag fiatalkori cukorbetegséget mostanàban kezdem kiszenvedni. Az életembe nagyon erősen szerepet játszik a sport lassan 1 éve, elég intenzíven. Szemfenékvizsgàlat soràn kiderült a napokban, hogy elkezdődött némi szövődmény! Az intenzív sportolàst semmi esetre sem szeretném abbahagyni, viszont nem talàlom az arany középutat a diabétesz és a sport között. Àtlagban 5-9 közöttiek az értékeim. Sport utàn viszont van, hogy 22-es értékeket is mérek,melyek megijesztenek. Reggelre pedig 2-4 közöttiek az értékek. A módszer amivel próbàlkoztam, hogy sportolàs előtt 2-3 óràval étkeztem és inzulint is adtam, hogy ne sport közben érje el a csúcshatàst az inzulin. Eleinte úgy tűnt bevàlik a módszer, de ismét elkezdődött a 20-asok hada... Tanàcsot szeretnék kérni esetlegesen kihez tudnék fordulni ezzel a problémàval.

Köszönettel
Andrea
Kedves Andrea !



Csak általánosságban tudok válaszolni a kérdéseire. mivel nem tudom, hogy ilyen és mennyi inzulint ad. A sportolás milyen időszakban történik. A magas vércukor értékeinek hátterében a sportolás alatti rejtett hypoglykaemia játszhat szerepet. Amennyiben este sportol, ennek a hatása elhúzódik éjszakára is és ez okozhatja az éjszakai alacsony vércukor értékei. Küldök egy sport és étkezés közötti összefüggést és a javasolt étkezéseket.

Mozgás időtartama vércukorszint Étkezés szénhidráttartalma

25-30 perc 4,5 alatt 15 g cukortartalmú folyadék, gyümölcslé

4,5-8,3 15 g gyümölcs vagy 12 g müzliszelet

8,3 felett semmi

30-120 perc 4,5 alatt 15 -20 g mozgás előtt és 15 -20 mozgás közben (folyadék+szendvics)

4,5-8,3 15 g mozgás előtt és 15+20 g mozgás közben folyadék+szendvics )

8,3 felett 15 g mozgás előtt (szendvics )

120 percnél több 4,5 alatt 4-5 dl gyümölcslé+szendvics

4,5-8,3 30 g- nál kevesebb (gyümölcs+szendvics)

8,3 felett 30 g -nál kevesebb (szendvics)

Tanácsom az hogy vegye fel a kapcsolatot Dvorák Márton mozgásterapeutával, aki mozgás és a cukorbetegség tekintetében hasznos tanácsokat tud adni. Bejelentkezés: 0670 4093120 telefonszámon

Üdvözlettel. dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász - diabetológus

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Előláb csonkolt vagyok.Több mint egyévvel ezelőtt talpifekély keletkezett a lábamon, mely nem gyógyul. Jelenleg Melgisord kötszert alkalmazunk a sebbe helyezve. Az utóbbi időben egyre jobban fáj a lábam, egy-két lépés is igen fájdalmas.Rendszeresen járok kontrollra,de nem történik gyógyulás. Dagad a bokám,ég,szúr, a lepedőt sem tudom elviselni, ha hozzáér. Segítséget szeretnék kérni,mit tegyek,hogy beinduljon a gyógyulás? Sajnos Egerben lakom, így csak helyben tudom megoldani a kezeléseket. Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelt Rudnák Györgyné !


Sajnos fizikális vizsgálat nélkül azt tudom ajánlani, hogy a helyi szeptikus sebészetet érdemes lenne felkeresni.
Ha az állapota nem javul akkor várjuk a központunkba!

Üdvözlettel :

Dr. Arnold Dénes Arnold
sebész, fájdalomspecialista


Tisztelt Doktornő/Doktor úr,
glükózterheléses vizsgálaton voltam, egyben az inzulinszintet is nézték. Éhgyomri vércukorszint (kis műszerrel 5.9) kémcsőből: 5.3. Majd glükozterhelés után: a cukorértékek között nagyon alacsonyak is lettek: 60 percnél 2.7, 120 percnél 2.6.
Inzulin értékek: éhgyomri 2.2, 60 percnél:7,7, 120 percnél: 10.1.
Csak novemberre kaptam időpontot a diabetológiára, kérem segítsen, hogy mi állhat az értékek mögött, illetve mit tegyek, hogy ne essen le ennyire, mert olyankor nem vagyok jól. Egyek, vagy ne egyek bármilyen szénhidrátot? Figyelmét, válaszát előre is hálásan köszönöm!
üdvözlettel
Jánosa Veronika
Kedves Veronika!

Ez csak egy lelet. Arról hogy véleményt lehessen alkotni sok adatra van szükség pl.: miért került sor a vizsgálatra , milyen panaszai vannak. Milyen a testsúlya, milyen gyógyszereket szed …stb.

Ezeket csak személyesen elvégzett diabetológiai vizsgálat során lehet majd értékelni.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Cím!
Édesanyám 86 éves, a bal lábszár alsó részén (bokától - térdig) nagyobb kiterjedésű fekélyes sebek vannak és 2 éve nem gyógyulnak meg. Két évvel ezelőtt csípte meg bokában feltételezhetően egy pók a temetőben. Édesanyám vérképe jó, nem cukorbeteg. Bőrgyógyász szerint bőr alatti fertőzés, szívató tapaszokkal, kenőcsökkel kötéssel kezeljük. A sebek egyre nagyobbak lesznek.
Tisztelt Tóth Judit !

Vénás pangás esetleg érszűkület miatt is előfordulhatnak ilyen panaszok.
Érsebészeti konzultáció és Doppler vizsgálatot ajánlok Édesanyjának.

Üdvözlettel:
Dr. Arnold Dénes Arnold
Kedves Porochnavecz Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, a türelmét, a megértését.
Diabetológiára október végén tudok menni, mert most nem dolgozik a főorvosnő, akihez magánrendelésre járok. Horror előjegyzések, tömeg, időhiány van az állami szektorba, ezért is kerestem megoldást és a főorvosnő minden szigorúsága ellenére egy tünemény.
A vesebetegségem autoimmun jellegű. Az immunsuppressív gyógyszerek ellenére előfordulnak fellángolások, ilyenkor nem nagyon van mihez nyúlni. Steroid, Mannisol, FSD... Egy ilyen alkalomkor jött a cukorbaj, bár előtte mindig jók voltak a cukraim. Az újabb bajban nem bántam az inzulint egyszerűen azért, mert ez nem egy újabb marék tabletta. Nagyon nehéz volt beállítani a diétát, a megfelelő inzulin adagot, de sikerült még annak ellenére is, hogy szerintem a bázis inzulin másnap délután már olyan, mintha nem is lenne. 5 alatt és 7,5 felett nem mértem vércukorértéket egyszer sem a beállítás elérése után. Kaja előtt többségében 6 körül volt, kaja után többségében 6,8 körül.

Jelenleg a reggeli vércukrok 12,8-13,0. Reggeli után nem tudom mérni, mert akkor megyek dolgozni. Ebéd előtt 11,2-11,5, utána 11,1-11,3, vacsi előtt 12,5-13,0, utána 11-11,5 között van, de sokkal kevesebbet eszem a szokottnál, az inzulinból pedig 2x annyit adok, mint korábban.
Korrekcióval most nem próbálkoztam, mert a 10 E-nél 0,6-os csökkenés semmi, többet meg nem mertem beadni. A 4 egységes értéket tudom, de nekem meg se mozdult cukrom tőle.

A veseműködésem katasztrófa. Folyamatosan dialízis határon állok, az (eGFR: 14-15 szokott lenni), és minden kontrollon megkapom -akkor is ha nincs aktuálisan baj-, hogy "mikor talizunk a művesén? -mert ugye tudja, hogy ezt tologathatjuk még egy kicsit, de meg nem úszhatjuk..."
Én kipróbáltam a dialízist és amíg csak lehet, harcolok mint a bengáli tigris, hogy ne legyen része az életemnek. A Én esetemben az otthoni dialízis a hasi műtétek miatt nem jön szóba és a heti 3x-i dialízis mellett nem tudnék dolgozni. Én nem vagyok rokkantságin és szeretem a munkám. Mellé még fiatal is vagyok.
Tudom mi vár rám, de jó lenne még egy kicsit emberhez méltó életet élni...

Most csak annyit szeretnék elérni, hogy jelenlegi eszközökkel legalább annyira levinni a cukrokat, hogy ne fogyjak le még jobban, és cukraim kaja után ne legyenek 9 felett, mert ezek a cukrok ártanak az eleve beteg veséknek (többek között) is. Még egy hónap... és instrukció nélkül nem merek tovább lépni.

Ebben kérném a segítségét, kedves Doktornő!

További szép napot kívánok!

Szendrei Éva
Kedves Éva !

Nagyon sajnálom, hogy ennyi betegsége van. Biztos, hogy a szteroid váltotta ki a cukorbetegséget. Tudom hogy nehéz a diéta is a fehérje megszorítás és a szénhidrát számolás miatt. Ma mát vannak modernebb inzulinok is ( analóg gyors hatású és bázis inzulinok is), amik mellett szabadabb a beteg, mert biztos, hogy lefedi a 24 órát és az étkezések időpontja is jobban változtatható. Napi 3x étkezés javasolt, a kis étkezések nem kötelezőek és az inzulin beadás után nem kell várakozni.
Sajnos ezt én nem tudom önnek személyes találkozás nélkül javasolni. Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsaink


Jobbulást kívánok.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Üdvözletem.
Az idén februárban kerültem Orvoshoz tachycardiával, mely egy éve már vissza-vissza térő jelenség volt. Többszöri alkalommal mellkasi görcseim voltak, melyek a szegycsont alsó szakaszán indultak, majd a hátamba, vállaimba, az állkapcsomba sugároztak. Száj, és karzsibbadás kíséretében. A mentőállomáson azt mondták, h ez csak epegörcs. Nem küldtek tovább. Azonban februárban a rosszullét napján az egész testem zsibbadt, és bekékültek az ujjaim. Megkezdődtek a vizsgálatok. Pajzsmirigy rendben, transzglutamináz rendben. Candidára pozitív széklet minta. 4 hónap után negatív teszt. A diéta alatt semmiféle rosszullétet nem tapasztaltam. Amint visszatértem a normál étkezésre pár nap mulva újra jelentkeztek a régi panaszok. Szeptember elsején korházba szállítottak izomgörcsökkel, az egész testem zsibbadt, csőlátás. 3,1 volt a cukrom, a korházban mérték, ami kb 30 perc után történt meg a görcsök msgjelenésétől számítva. Orvos javaslatára cukormérőt vásároltam. Egyik nap újra kezdődött az ismert tünet. Étkezés után másfél órával 9.4 volt a cukrom, 20 perc után 4.2-re esett le. Az ogtt vizsgálat eredménye. Gluc. 0'5.0, 30'10.1, 60'5.6 ,120'4.9, insulin 0' 3.5 mIU/ml, 60'29.7,120'7.8. Kérném a véleményét. a vizsgálat alatt is rettentően rosszul voltam, és jelentkezett a tachycardia, és az izomgörcs is. Szerbiában élek. Merre menjek tovább?
Kedves Szarapka Éva!

Javaslom keressen fel egy endokrinológus szakorvost a panaszával.
Az OGTT vizsgálat eredménye normál glükóz értékeket mutatott.

Üdvözlettel:
Dr. Bibok György
belgyógyász, diabetológus szakorvos
Dr. Bibok György
Dr. Bibok György diabetológus
Tisztelt Porochnavecz Doktornő!

Szeretném a segítségét kérni. Tulajdonképpen 2 kérdésem lenne.

28 éves, normál testsúlyú, inzulinos cukorbeteg nő vagyok. A cukorbetegségemet steroid váltotta ki és a beszűkült veseműködésem miatt csak Insuman inzulint kaptam. Ennek 1,5 éve. Normál körülmények között a vércukrok jók, a 3 hónapos átlag 6,1-6,5 szokott lenni napi 24-30 E rapid, 44 E basal inzulin, ill. 160 gr. CH/30 gr. fehérje diéta mellett.

Most éppen bajban vagyok, mert nem tudom hogyan lépjek, hiszen diab-ra időpontot október utolsó hetére kaptam,és nephrológiára csak ezután megyek.
Bő 1 hónapja steroid lökésterápiára 26-os cukrom lett. Azt hittem lazán rendbe tudom hozni az inzulinnal -főleg ha már a steroidot is leépítettem-, de nem így történt, mert alig reagálok az inzulinra. A korrekcióba beadott 10 E rapid inzulin a beadás után 2 órával 0,6-al csökkentette a vércukorértéket a steroid kúra alatt. Én nem tudom miért lett ez...
Jelenleg 80E basal, 14-20-26 E rapid inzulint adok be, gyakorlatilag dupla mennyiséget, és az eszem azt mondja, hogy emelni kellene. Gyakorlatilag ezzel az adaggal stabilan 11-13 közötti vércukrok vannak már 2 hete, de a CH bevitelt lecsökkentettem kb. 100 gr-ra kínomban.

Legyen szíves segítsen! Mennyit és hogyan emelhetek még az inzulinon, hogy elfogadható vércukraim legyenek és ne fogyjak el október végéig? Az 56 kg-os súlyomból 6 kg-ot fogytam 2 hét alatt....
Nem tudom, hogy utána mi lesz. Talán van másfajta inzulin, ami ennél hatékonyabb?

A másik kérdésem az lenne, hogy 1,5 év alatt nekem a mostanival együtt kb. 4-5 hónapig voltak rossz a vércukraim (az első HgBA1C 11,3 volt). Létezik, hogy ennyitől neuropátia kialakul? Az egyik lábam nonstop, izomlázszerűen fáj és éjszaka rosszabb, ill. mindkét kezemen alagút szindrómák alakultak ki (annak tartják), de azelőtt nekem ilyen soha nem volt. A férjem szerint változott a járásom is, valahogy nehézkesnek tűnik. Már több hónapja vannak kínjaim, de bennem eddig nem merült fel, hogy ezek a tünetek összefügghetnek esetleg a cukorbetegséggel, mert hát az szövőmény, biztos sok év kell a kialakuláshoz.

Szeretném jelezni, hogy nem tudok bevállalni egy pesti utat, mert nekem az egy nap szabi lenne, ami nincs, mert kivettem mindent amikor leállni készült a vesém, mert a táppénz kevés és hetek kellenek mire kifizetik. 217 km-re lakom Budapesttől.

Nagyon szépen köszönöm a türelmét, a megértését, és előre is köszönöm a segítséget!
Nagyon várom a válaszát!

Kellemes napot és jó munkát kívánok!

Szendrei Éva



Kedves Éva !

Nagyon nehéz ismeretlenül tanácsot adni.
Sok kérdésem lenne.
- Miért kap szteroid kezelést ?
- Mi okozza a veseproblémáját,?
- Milyenek a labor értékei?
- Milyen önkontrollos értékei vannak ?

A szénhidrát bevitelt ne csökkentse 110 g alá ( 30-40-60 g CH )
Neuropathia bármikor kialakulhat a cukorbetegség esetén.
Ha korrigálja a vércukor értékeket 2-4 E-nél egyszerre több inzulint ne adjon.
Ma már vannak modernebb inzulin készítmények mellett jobb vércukor értékek érhetőek el.
javaslom , hogy forduljon diabetológushoz és kérje segítségét.
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Hírek

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek
Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok
