Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A segítségét szeretném kérni az elkészült leletemmel kapcsolatba. Nagyon szeretnék kisbabát, két éve próbálkozunk a párommal. 32 éves vagyok 180 cm 72 kg.Glukóz 30 perc. 7.9

Glukóz 60 perc. 4.7

Glukóz 120 perc 3.3Inzulin 9.5

Inzulin 30 perc 89.5

Inzulin 60 perc. 150.1

Inzulin 120 perc 29.3Köszönöm szépen előre is a segítséget!Üdvözlettel: Anita
Kedves Anita !Az elküldött eredményei inzulin rezisztenciára utalnak. Ez is magyarázhatja hogy nehezebben eshet teherbe. Javasolom hogy forduljon diabetológushoz a diéta és a gyógyszeres terápia beállítása céljából.Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Hölgyem/Uram!

12 éves lányom 3 éve küzd krónikus fejfájással, az utóbbi hónapokban pedig ezt erős hányinger kíséri.Neurológia (MR) negatív.Terheléses vércukor eredménye alapján feltételezhető-e IR? Válaszát köszönöm, Tisztelettel: S.Maya

Glükóz 0: 5,6 mmol/L

Glükóz 60' 8,8 mmol/L

Glükóz 120' 5,71 mmol/LInzulin: 6,3 mIU/L

Inzulin 60' 70,7 mIU/L

Inzulin 120' 151,8 mIU/L

HOMA-IR: 1,6Kedves Sárai Maya!Kislányánál a terheléses vizsgálat inzulinszintjei alapján inzulinrezisztencia véleményezhető. Ajánlom konzultáljanak gyermekdiabetológus vagy endokrinológus szakorvossal.Üdvözlettel:Dr. Borus Hajnal

Diabetológus, Belgyógyász
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!3 pontos cukorterhelésen voltam, és szeretnék érdeklődni, hogy a továbbiakban a leletem alapján, szükséges-e további orvosi konzultáció?Glükóz:

0' : 5,6

60' : 5,7

120': 6,3Inzulin:

0' : 7,7

60' : 51,7

120': 41,1Homa: 1,91(ujjbegy 0' érték 5,8 volt)Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Barack!Értékei ugyan kissé emelkedettek, de még nem mutatnak inzulin rezisztenciát. Ha panaszai vannak, akkor érdemes lenne diabetológus vagy endokrinológus felkeresése.Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal

Diabetológus, Belgyógyász
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr!Az elmúlt években szinte naponta van hipoglikémia szerű rosszullétem. A terheléses vizsgálatokon az alábbi eredményeket kaptam:

1.

Éhgyomri glükóz: 4,8 mmol/l

120 perces glükóz: 2,7 mmol/l

HgbA1C: 8,3 %2.

Éhgyomri glükóz: 4,4 mmol/l

30 perces glükóz: 6,4 mmol/l

60 perces glükóz: 4,4 mmol/l

120 perces glükóz: 3,1 mmol/lInzulin: < 2 mU/L

Inzulin 30 perc: 14,6 mU/L

Inzulin 60 perc: 22,8 mU/L

Inzulin 120 perc: < 2 mU/LC-peptid : 0,17 ng/mLInzulinoma gyanúja miatt hasi ultrahangot és 72 órás éheztetési tesztet is végeztek (2 éve), ami negatív lett.legalacsonyabb vércukor 2,5 mmol/l

inzulinszint (végig): < 2 mU/L

C-peptid: 0,2-0,3 közöttPróbaképpen Merckformin XR gyógyszert írt az orvosom tavaly majd emelte az adagot, ami pár hónapig csökkentette a rosszullétek számát, de az utóbbi időben újra mindennapossá vált. Érdekelne az ön véleménye, mit javasolna, kihez forduljak vagy milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégeztetni, hogy javuljon a helyzet?Köszönöm a válaszát.

Kedves Tóth Krisztina !Kérdésére nehéz egyértelmű választ adni. Vércukor terhelés során egy túlzottan reagáló hasnyálmirigyre utal a vizsgálat. Az inzulin terhelés értékei nem utalnak inzulin rezisztenciára. Viszont nem értem a HbA1c: 8,3 % értéket, ami viszont az elmúlt hónapokban mért magas vércukor értékekre utalna. Az alacsony C peptid is is további vizsgálatokat igényelne. Javaslatom hogy diabetológiára szakosodott kórházi/klinikai osztályon történő kivizsgálását indokoltnak tartom. Ehhez kérje háziorvosa segítségét és beutalását kórházba.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő! Cukor és inzulin terhelés eredményeim kiértékelésében szeretném segítségüket kérni:Tavaly szeptemberi erdményeim:

Cukor:

4,7 nmol/l (èhgyomri)

6,5 (30 perces)

5,4 (60 perces)

6,3 (90 perces)

6,1 (120 pereces)Inzulin:

8 mIU/l (éh)

40,7 (30 perces)

36,2 (60 perces)

39,3 (90 perces)

41,8 (120 pereces)

Ezen vizsgálat előtt Inofolicot ittam, nem tudom ennek van a jelentősége, erre a vizsgáltra hatással volt e, de a hormonháztartásomat megzavarta (pl 60-as fsh). Tavaly az IR nem lett megállapítva nálam. Ennek ellénre elkezdtem idén januárban diétázni. A 160 g-os diétát nem igazán tudtam csinálni, mert számomra az kevés volt, fogytam is. Egyébként 170 cm-val és 52 kg-val sportos vékony testalkatú vagyok. 41 éves. Tehát a diéta lassan 4,5 hónapja tart, bár utóbbi időben közbe jött a gluténmentes diéta is (fsh, amh értékek javítására), így pl a korábbi teljes kiörlésű kenyereket felváltották a gm kenyerek.

Most újabb 3 pontos terhelésen voltam:Cukor:

4,2 nmol/l (èhgyomri)

4,2 (60 perces)

3,7 (120 pereces)Inzulin:

5,8 mIU/l (éh)

56,9 (60 perces)

44,8 (120 perces)

Homa indexem most: 1,08, tehát javult tavaly szeptemberhez képest. Ezek az eredmények úgy születtek tehát h január óta semmilyen hozzáadott cukrot nem eszek és most már fehér lisztet sem. Rendszeresen sportolok.

A mostani vérvétel előtt dhea és bio-melatonin készítményt is szedtem (szintén egyéb értékek javítása céljából). Nem tudom, ezek befolyásolhatták esetleg az eredményeimet?

Babát szeretnék valószínüleg lombik előtt is állok, ezèrt muszáj az IR-t kizárnom illetve rendbe tennem, ha fennáll.Előre is köszönöm válaszukat, segítségüket!KöszönettelNagy Márta

Kedves Nagy Márta !Az előző vércukor és inzulin terhelése is normális értékeket mutatott. A mostani terhelés során a vércukor terhelése normális, a 60 perces inzulin szint is csak minimálisan emelkedett. Ez nem lehet oka a gyermek vállalásnak. Az nem baj ha az életmód váltás során rendszeresen sportol és étkezéseiben a teljes kiőrlésű szénhidrátok, sok zöldség fogyasztás szerepel. Fontos a napi 5 x étkezés, és egyszerre ne fogyasszon túl sok szénhidrátot. Az nem baj ha nem cukorral édesít. Tanácsolom hogy forduljon nőgyógyászati endokrinológiával foglalkozó orvoshoz a teendők megbeszélése céljából.Üdvözlettel:

Dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász, diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő!Két sikertelen lombik után vizsgálták nálam az inzulinrezisztenciát. A vizsgálat eredménye a következő lett:éhgyomri glükóz: 5,08

120 perces glükóz:5,06éhgyomri Inzulin: 63,5

120 perc Inzulin : 273A kérdésem az lenne, hogy a fenti értékek utalhatnak-e inzulinrezisztenciára?

Kedves Emőke!A terheléses laborvizsgálat sajnos egy masszív inzulinrezisztenciára utal.

Szakrendelésünkön szívesen nyújtunk segítséget!Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal

belgyógyász,diabetológus
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Tisztelt Medgyesy Gábor Doktor Úr!

71 éves vagyok, ll.típusú cukorbetegségem van.

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a bal lábszáramon egy tenyérnyi nagyságú piros (folt) seb van. Soha nem volt még a mostanihoz hasonló sebem, ami kb. 1 évvel ezelőtt pici pirosas foltból nőtt ekkorára. A seb enyhén viszket, felszíne száraz, érdes, kicsit pikkelyszerű és központi része lilás elszineződésű. Lábszáramban ritkán égő érzés van. A problémámmal már fordultam bőrgyógyászokhoz, de az általuk javasolt kenőcsök nem használtak. Érsebésznél is jártam, ő a kenőcsök elhagyását tanácsolta. Doppler vizsgálatot végzett, melynek eredménye megfelelő. Kompressziós harisnya viselését javasolta, amit használok is. Viszont a problémám továbbra is fennáll.

Köszönettel várom Doktor Úr szíves válaszát.

Tisztelettel

Udvari Miklósné
Tisztelt Udvari Miklósné !A sebét szükséges megvizsgáltatni. Szakszerű korrekt választ konzultáció keretében tudunk csak Önnek mondani, ha látjuk a seb állapotát , méretét, kinézetét.

Várjuk viziten !Üdvözlettel:

Dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
Tisztelt Doktornő/Úr!

Pcos-t diagnosztizáltak nálam és a nőgyógyász tanacsára elvegéztettem egy inzulin rezisztencia vizsgálatot, amelynek az eredménye a következő:

Éhgyomori glükóz:4,7

60 perces glükóz:5,7

120 perces glükóz:5,4

Inzulin 0 perc: 9,1

Inzulin 60 perc: 34,9

Inzulin 120: 52

Homa-IR: 1,9

Fenáll-e inzulinrezisztencia gyanúja? Ha igen, milyen szakorvost érdemes felkeresnem?

Köszönettel:

Szilvia

Kedves Szilvia!

A terheléses vizsgálat, inzulin szintjei sajnos utalhatnak inzulin rezisztenciára.

Érdemes lenne ezzel foglalkozó endokrinológust vagy diabetológust felkeresni.

Szeretettel látjuk szakrendelésünkön.Üdvözlettel:Dr. Borus Hajnal

diabetológus,belgyógyász
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Üdvözlöm! Édesapám jobb lábán 2 éve amputálták a nagylábujját és a mellette lévőt nyílt sebe volt végig míg valamennyire össze fórt rá 1 évre amputálták a 3. lábujját az már hamarabb begyógyult de a mai napig fáj neki sűrűn bevérzik és száraz a kérdésem az lenne hogy mikor tudnák megnézni orvosi véleményt adni és esetleg kezelni ha jól gondolom a konzultáció és diagnózis kiállítása nem ingyenes mennyibe kerül és mikorra tudnak időpontot adni köszönöm
Tisztelt Gaszczyk László !

Hétfő és keddi napokon tudjuk fogadni édesapját.

Következő időpont amit tudunk ajánlani Önnek az holnapi nap van Arnold Dénes Doktor Úrhoz 05.06.-án 16:45-re vagy 05.13. Hétfőn 16:30-ra Dr. Medgyesy Gábor Doktor Úrhoz.

Online felületünkön megtudja tekinteni árainkat és szakorvosainkat, hogy milyen típusú eszközökkel és módszerekkel dolgozunk.

A lent megtalálható linken keresztül online is be tud jelentkezni vagy akár telefonon keresztül is.https://www.cukorbetegkozpont.hu/Papp Roberta
Papp Roberta sebkezelő specialista
Kedves Doktornő!

45 éves nő vagyok, panaszaim: gyakran előfordul, hogy a következő étkezés előtt gyengeséget, szédüléshez hasonlót érzek, bár igyekszem napi 5x enni.

Az alábbi eredményeimről szeretném kérni véleményét,

felmerül inzulin rezisztencia gyanúja?Glükóz éhgyomor: 4,5 mmol/l 3,7 - 6,0

Glükóz 60' (glükóz terhelés után) 4,3 mmol/l

Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 4,6 mmol/l - 7,8

Glükóz 180' (glükóz terhelés után) 3,8 mmol/lInzulin éhgyomor 3,6 mIU/l 1,9 - 23,0

Inzulin 60'(glükóz terhelés után) 19,8 mIU/l

Inzulin 120'(glükóz terhelés után) 17,3 mIU/l

Inzulin 180'(glükóz terhelés után) 3,1 mIU/lHOMA-IR 0,7 - 4,4Köszönöm a segítségét,

Anna
Kedves Anna!

Terheléses vizsgálatának értékei nem igazolnak inzulin rezisztenciát.

Forduljon hozzánk bizalommal !Üdvözlettel:Dr. Borus Hajnal

diabetológus, belgyógyász
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus

Hírek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Szinte kivétel nélkül minden szülő megrémül, mikor az orvos közli velük, hogy gyermekük 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nem is csoda, hiszen gyakran merőben más életvitelt kell majd a jövőben folytatniuk, szigorú diétát kell tartani, rendszeres testmozgást végezni, nem beszélve az inzulinkezelésről, folyamatos vércukormérésről, kellemetlen tünetekről, esetleges szövődményekről. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott az 1-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek.

További részletek
Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért fontos, hogy ha felmerül egy-egy betegség gyanúja, akkor mihamarabb vizsgáltassa ki, hogy minél előbb a megfelelő terápiához jusson. Ez különösen igaz akkor, ha cukorbetegségre utaló tünetek jelentkeznek, hiszen óriási gondokat okozhat az, ha nem kap idejében kezelést a beteg. Prof.dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta a szülőkkel azokat a jellemző panaszokat, melyek a gyermekeknél fennálló magas vércukorszintre utalhatnak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica