Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Dr. Porochnavecz Marietta!Feleségemmel 2 éve szeretnénk babát, minden vizsgálatot elvégeztettünk értékeink rendben vannak. Cukorterhelésen is voltunk, ennek eredményeit szeretném ellenőriztetni feleségem esetében(33 éves/52kg/164cm):

Éhgyomri glukóz (plazmából) 4,9 mmol/l

60 perces glukóz 3,6 mmol/L

120 perces glukóz 3,4 mmol/L

Inzulin 3,8 mIU/L

Inzulin 60 perc 38,0 mIU/L

Inzulin 120 perc 14,6 mIU/L

Inzulin rezisztencia (HOMA index) 0,83

Ezen értékek megfelelőek, vagy szükséges lenne további vizsgálatot végezni?

Segítségét és válaszát köszönöm,

Tamás
Tisztelt Tamás !Feleségének sem inzulin rezisztenciája sem cukoranyagcsere zavara nem áll fenn. Alacsonyabb vércukor értékei túl jól reagáló inzulin termelést mutatnak. Emiatt fontos a rendszeres napi 5-6x étkezés 3 óránként, valamint a nagy cukortartalmú ételek kerülése.Ezek az értékek nem okozzák hogy ne eshessen teherbe.Üdvözlettel:

Dr . Porochnavecz Marietta

belgyógyász,diabetológusdr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő!41 éves vagyok, férjemmel babát szeretnénk, el kellett kezdenünk a meddőségi kivizsgálást. Inzulinrezisztencia kizárása miatt 4 pontos vércukor és inzulin vérvételen voltam, az eredmények a következők:

Éhgyomri vércukor 4,7

30perces 6,2

60 perces 4,7

120 perces 5Éhgyomri inzulin 4,3mIU/L

30 perces 85,9

60 perces 42,4

120 perces 24,3

Homa index: 0,7165 cm, 63 kg vagyok, oda szoktam figyelni az étkezésekre, igyekszem egészségen enni. A kérdésem, hogy a terheléses eredményem jónak számít-e? Vagy IR betegség?Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel

Filó Brigitta
Kedves Filó Brigitta!Az inzulin rezisztencia egy olyan állapot, melynek diagnózisához laboratóriumi és klinikai vizsgálatokra van szükség. Az Ön által rendelkezésre bocsátott eredmények elhízást nem igazolnak, terheléses vércukor eredményei élettaniak. Inzulinválasza egy gyors, reaktív inzulinszekréciót követően a normális tartományon belül maradtak. Mindezek nem szólnak inzulinrezisztencia mellett, azonban a pontos kórelőzmény megismerésére és klinikai vizsgálat elvégzésére lenne szükség a végső állásfoglalás kialakításához.Tisztelettel:Prof. Dr. Barkai László

diabetológus, gyermekgyógyász, gyermek tüdőgyógyász

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Másfél év próbálkozás után végre teherbe estem, jelenleg 7 hetes várandós vagyok. Aggodalmamat egy 1 éves lelet okozza. glükóz 0' (5,1 mmol/L) 60' (10,5mmol/L) 120' (6,3 mmol/L) inzulin 0' (4,9 mIU/L) 60' (55,6 mIU/L) 120' (31,6 mIU/L) Amikor ezek az értékek készültek egyáltalán nem figyeltem az étkezésemre, akár napi 2 tábla csokit befaltam, mondván megengedhetem magamnak mert 52 kg vagyok. Azóta édesítőszert használok és teljes kiörlésű pékárukat fogyasztok, azonban túlzás, hogy nagyon tartanám a diátát (gondolok itt elsősorban a napi 5X étkezésre, illetve nem számolgatok, hétvégén édesanyám nem diétás ebédjét fogyasztom stb.) Amikor a baba fogant pláne elengedtem a diétát, mert egy olyan életszakaszomba kerültem. Kérdésem, hogy ez mennyire számít enyhe IR-nek? Igyekszem odafigyelni, de megmondom őszintén vagy nagyon nagy az étvágyam vagy semmi sem megy le a torkomon. Egy kis édesség, pizza megárthat vagy inkább teljesen mondja le ezekről? Ez a stádiumú IR okozhat vetélést, ha csak a leírtakra figyelek oda? Válaszát előre is köszönöm! Dóra
Kedves Dóra !Az elküldött vércukor terhelése normál értékeket mutatott, inzulin szintnél minimálisan emelkedett volt a 60 perces érték. Ez nem okoz komoly problémát. Javasolom, hogy azért diétázzon, napi 5-6 x étkezés indokolt. Cukros üdítők és a nagy cukortartalommal rendelkező ételek kerülését ajánlom. Reggelire vacsorára inkább lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű kenyeret zsemlét húsfélét zöldséget fogyasszon, tízóraira uzsonnára gyümölcsöt, ebédre, húsfélét sok zöldséget , és valamilyen köretet. Emellett rendszeresen mozogjon kb. napi 30 percet. A 24. héten kerül majd sor a vércukor terhelésre és az dönti majd el, hogy fennáll-e terhességi cukorbetegség.Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász,diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Hölgyem/Uram!Segítséget szeretnék kérni, a labor eredményemmel kapcsolatban.

Fennáll IR vagy pajzsmirigy probléma ?Ujjbegyből vett vércukor: 5,80

Vércukor vérvétel 0’: 5,20 mmol/ L

Vércukor 60’: 5,60 mmol/L

Vércukor 120’: 6,30Inzulin 0’: 9,43 miu/L

Inzulin 60’: 53,50 miu /L

Inzulin 120’: 72,10 miu/LTsh: 3,410

Szabad T4: 11,60 pmol/L

Szabad T3: 6,64 pmol/L

Homa2: 1,20

Segítségüket köszönöm szépen előre is.Üdvözlettel:Molnár MelindaKedves Melinda!!Terheléses vizsgálata inzulin rezisztenciára utal. A pajzsmiriggyel kapcsolatban csak anti TPO, anti TG ill pajzsmirigy UH birtokában lehet véleményt mondani.Szívesen segítünk szakrendelésünkön!Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Diabetes II beteg vagyok. 72 éves. Még eddig soha nem vizsgálták a lábaimat esetleges neuropathiás szövődmény vonatkozásában. Ezért fordulok segítségért Önökhöz.

Várom jelentkezésüket.
Tisztelt Fenyves Péter !

Cukorbetegségnek lehet az egyik szövődménye a neuropathia.

Ajánlott foglalkozni a vércukor beállításával. Diabetológus szakember és neurológus szakemberrel együtt közösen szép eredmények érhetőek el.Központunkban megtalálható mind a két szakterület.

Budapesten több helyen találhatóak a Központjaink.

Online is be tud jelentkezni vagy a honlapjainkon lévő telefonszámot hívja bátran és adunk Önnek időpontot.Dr. Vida Zsuzsanna - neurológus az alábbi linken található:https://www.tromboziskozpont.hu/munkatarsaink/dr-vida-zsuzsannaDiabetológus szakembereink az alábbi linken találhatóak:https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsainkÜdvözlettel :

Papp Roberta

asszisztens
Papp Roberta
Papp Roberta sebkezelő specialista
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A segítségét szeretném kérni az elkészült leletemmel kapcsolatba. Nagyon szeretnék kisbabát, két éve próbálkozunk a párommal. 32 éves vagyok 180 cm 72 kg.Glukóz 30 perc. 7.9

Glukóz 60 perc. 4.7

Glukóz 120 perc 3.3Inzulin 9.5

Inzulin 30 perc 89.5

Inzulin 60 perc. 150.1

Inzulin 120 perc 29.3Köszönöm szépen előre is a segítséget!Üdvözlettel: Anita
Kedves Anita !Az elküldött eredményei inzulin rezisztenciára utalnak. Ez is magyarázhatja hogy nehezebben eshet teherbe. Javasolom hogy forduljon diabetológushoz a diéta és a gyógyszeres terápia beállítása céljából.Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Hölgyem/Uram!

12 éves lányom 3 éve küzd krónikus fejfájással, az utóbbi hónapokban pedig ezt erős hányinger kíséri.Neurológia (MR) negatív.Terheléses vércukor eredménye alapján feltételezhető-e IR? Válaszát köszönöm, Tisztelettel: S.Maya

Glükóz 0: 5,6 mmol/L

Glükóz 60' 8,8 mmol/L

Glükóz 120' 5,71 mmol/LInzulin: 6,3 mIU/L

Inzulin 60' 70,7 mIU/L

Inzulin 120' 151,8 mIU/L

HOMA-IR: 1,6Kedves Sárai Maya!Kislányánál a terheléses vizsgálat inzulinszintjei alapján inzulinrezisztencia véleményezhető. Ajánlom konzultáljanak gyermekdiabetológus vagy endokrinológus szakorvossal.Üdvözlettel:Dr. Borus Hajnal

Diabetológus, Belgyógyász
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!3 pontos cukorterhelésen voltam, és szeretnék érdeklődni, hogy a továbbiakban a leletem alapján, szükséges-e további orvosi konzultáció?Glükóz:

0' : 5,6

60' : 5,7

120': 6,3Inzulin:

0' : 7,7

60' : 51,7

120': 41,1Homa: 1,91(ujjbegy 0' érték 5,8 volt)Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Barack!Értékei ugyan kissé emelkedettek, de még nem mutatnak inzulin rezisztenciát. Ha panaszai vannak, akkor érdemes lenne diabetológus vagy endokrinológus felkeresése.Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal

Diabetológus, Belgyógyász
dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr!Az elmúlt években szinte naponta van hipoglikémia szerű rosszullétem. A terheléses vizsgálatokon az alábbi eredményeket kaptam:

1.

Éhgyomri glükóz: 4,8 mmol/l

120 perces glükóz: 2,7 mmol/l

HgbA1C: 8,3 %2.

Éhgyomri glükóz: 4,4 mmol/l

30 perces glükóz: 6,4 mmol/l

60 perces glükóz: 4,4 mmol/l

120 perces glükóz: 3,1 mmol/lInzulin: < 2 mU/L

Inzulin 30 perc: 14,6 mU/L

Inzulin 60 perc: 22,8 mU/L

Inzulin 120 perc: < 2 mU/LC-peptid : 0,17 ng/mLInzulinoma gyanúja miatt hasi ultrahangot és 72 órás éheztetési tesztet is végeztek (2 éve), ami negatív lett.legalacsonyabb vércukor 2,5 mmol/l

inzulinszint (végig): < 2 mU/L

C-peptid: 0,2-0,3 közöttPróbaképpen Merckformin XR gyógyszert írt az orvosom tavaly majd emelte az adagot, ami pár hónapig csökkentette a rosszullétek számát, de az utóbbi időben újra mindennapossá vált. Érdekelne az ön véleménye, mit javasolna, kihez forduljak vagy milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégeztetni, hogy javuljon a helyzet?Köszönöm a válaszát.

Kedves Tóth Krisztina !Kérdésére nehéz egyértelmű választ adni. Vércukor terhelés során egy túlzottan reagáló hasnyálmirigyre utal a vizsgálat. Az inzulin terhelés értékei nem utalnak inzulin rezisztenciára. Viszont nem értem a HbA1c: 8,3 % értéket, ami viszont az elmúlt hónapokban mért magas vércukor értékekre utalna. Az alacsony C peptid is is további vizsgálatokat igényelne. Javaslatom hogy diabetológiára szakosodott kórházi/klinikai osztályon történő kivizsgálását indokoltnak tartom. Ehhez kérje háziorvosa segítségét és beutalását kórházba.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő! Cukor és inzulin terhelés eredményeim kiértékelésében szeretném segítségüket kérni:Tavaly szeptemberi erdményeim:

Cukor:

4,7 nmol/l (èhgyomri)

6,5 (30 perces)

5,4 (60 perces)

6,3 (90 perces)

6,1 (120 pereces)Inzulin:

8 mIU/l (éh)

40,7 (30 perces)

36,2 (60 perces)

39,3 (90 perces)

41,8 (120 pereces)

Ezen vizsgálat előtt Inofolicot ittam, nem tudom ennek van a jelentősége, erre a vizsgáltra hatással volt e, de a hormonháztartásomat megzavarta (pl 60-as fsh). Tavaly az IR nem lett megállapítva nálam. Ennek ellénre elkezdtem idén januárban diétázni. A 160 g-os diétát nem igazán tudtam csinálni, mert számomra az kevés volt, fogytam is. Egyébként 170 cm-val és 52 kg-val sportos vékony testalkatú vagyok. 41 éves. Tehát a diéta lassan 4,5 hónapja tart, bár utóbbi időben közbe jött a gluténmentes diéta is (fsh, amh értékek javítására), így pl a korábbi teljes kiörlésű kenyereket felváltották a gm kenyerek.

Most újabb 3 pontos terhelésen voltam:Cukor:

4,2 nmol/l (èhgyomri)

4,2 (60 perces)

3,7 (120 pereces)Inzulin:

5,8 mIU/l (éh)

56,9 (60 perces)

44,8 (120 perces)

Homa indexem most: 1,08, tehát javult tavaly szeptemberhez képest. Ezek az eredmények úgy születtek tehát h január óta semmilyen hozzáadott cukrot nem eszek és most már fehér lisztet sem. Rendszeresen sportolok.

A mostani vérvétel előtt dhea és bio-melatonin készítményt is szedtem (szintén egyéb értékek javítása céljából). Nem tudom, ezek befolyásolhatták esetleg az eredményeimet?

Babát szeretnék valószínüleg lombik előtt is állok, ezèrt muszáj az IR-t kizárnom illetve rendbe tennem, ha fennáll.Előre is köszönöm válaszukat, segítségüket!KöszönettelNagy Márta

Kedves Nagy Márta !Az előző vércukor és inzulin terhelése is normális értékeket mutatott. A mostani terhelés során a vércukor terhelése normális, a 60 perces inzulin szint is csak minimálisan emelkedett. Ez nem lehet oka a gyermek vállalásnak. Az nem baj ha az életmód váltás során rendszeresen sportol és étkezéseiben a teljes kiőrlésű szénhidrátok, sok zöldség fogyasztás szerepel. Fontos a napi 5 x étkezés, és egyszerre ne fogyasszon túl sok szénhidrátot. Az nem baj ha nem cukorral édesít. Tanácsolom hogy forduljon nőgyógyászati endokrinológiával foglalkozó orvoshoz a teendők megbeszélése céljából.Üdvözlettel:

Dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász, diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Hírek

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

Minél előbb észleli valaki magán a 2-es típusú cukorbetegség jeleit, annál korábban részesülhet megfelelő kezelésben, ami pedig a komolyabb szövődmények rizikóját csökkenti. Sokan azonban nem gondolják, hogy a gyakori vizelés, a kimerültség vagy a homályos látás tünet lehet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a korai figyelmeztető jeleket vette számba. 

További részletek
Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

A cukorbetegek egyik legnagyobb kihívása, hogy megfelelő értékek között tartsák vércukorszintjüket. A vércukorszintet ugyanis számos tényező befolyásolja, ezért kell tisztában lenni az alapvető szabályokkal és az életmód döntő szerepével. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa segít a tájékozódásban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica