Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 52 éves kárpátaljai magyar férfi vagyok. Már karácsony táján fáradékony kezdtem lenni. Aztán Újév után, január 4-én minden előzmény nélkül, nagyon szomjas kezdtem lenni, félután és este már alig győztem inni, hogy véget érjen ez az elkélpesztő erejű szomjúság. Másnap jelentkeztem orvosi vizsgálatra, melyre hamarosan sor is került, de sem az általános vérvizsgálat, sem a vizeletvizsgálat nem mutatott ki rendellenességet, a vércukorszintem pedig normális volt, 5,3. A fáradékonyságomra kaptam Magne-B6-it, ami kezdetben használt, ma már nem túlságosan. A szomjúság mértéke hol enyhült, hol erősödött, szájszárazságaim is jelentkeztek (mára mondhatni állandósult), a sok ivás miatt sokat vizeltem, de a nagyobbik részét éjszaka vagy hajnalban, majd felkelés után kell kiengednem. Megjegyzem: ultrahangos vizsgálatot is végeztettem a vesémről, a prosztatámról, a húgyhólyagomról, de mindent rendben találtak... A szomjúság viszont maradt, a kis számban maganhoz vett édes ital, gyümölcs (1 drb mandarin) után viszont erősödött a szomjúságom, így ezeket kihagytam az étrendből, csak a napi egyszeri kávéba tettem 2 mokkáskanálnyi cukrot, mert zavart a keserű kávé, és csak a keserű teától múlik el már január eleje óta a szomjúságom. A múlt szombaton, 20-án aztán hirtelen nagy gyengeség fogott el, és a fűtött szobában is nagyon gyakranfel kell vennem 3 szvettert, hogy ne fázzam. Mintha nem lenne energiám. Tegnap, 25-én jelentkeztem az újabb vércukorszontvizsgálatra,
ahol kiderítették, hogy 5,3-ről 6,6-re emelkedett a vércukorszintem. Az itteni orvos azt mondta, hogy ez még tűrhető, de nayon kell vigyázni: semmi cukortartalmú ital, kávéból is csak keserűt inni, és szénhidrátmentes diéta, de húst szabad ennem. Érdekel: megállítható-e még, hogy cukorbetegségbe essek? Az itteni orvos utasítására és interneten olvasottak alapján 4-szer áztatom ki a burgonyát, hogy kimenjen belőle a keményítő. Emellett a rizst is ehetem, de szintén előbb ki kell áztatni. Kérdésem: a rizst még a főzés előtt kell kiáztatni, és hányszor, meddig? Az orvos rozskenyeret írt elő. Tényleg csak rozskenyeret ehetek, vagy más félbarna kenyeret is? Ehetek-e hús- vagy zöldséglevest, a leesbe való száraztésztával együtt is, illete enyhén fűszerezett gulyáslevest csirkehússal? A húsok közül csak főtthúst ehetek, vagy sültet is, benne félkész csibe-, illetve rizsesfasirtot is, vagy csak általam kisütöttet? Ehetek-e májpörköltet, hagyma felhasználása nélkül? (Olvastam, hogy a hagyma sok szénhidrátot tartalmaz.) És milyen étrendet javasol? Milyen zöldségféléket ehetek például? És meddig kell diétáznom?