Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jó napot kívánok hogyan tudom elintézni hogy cukor betzeg vagyok e vagy sem vasarnap meg mértünk a cukromat 7/2 volt mostanába egyre töbször kívánom hogy ennem kell ennek elenére hogy vasárnapi napon nem etem se édeset se cukrosat és hét kettö volt az eredmény

Kérem mi hamarabb válaaszát köszönöm hogyan járjak utána !!!!
Kedves Mester Dávid !

Egy magasabb érték alapján nem lehet megállapítani hogy cukorbeteg vagy nem. Azt is fontos tudni hogy ez étkezés előtt vagy étkezést követően kapta ezt az értéket. Javasolom vércukor terhelés elvégzését és inzulin szint mérését a terhelés alatt. Ennek az eredménye alapján lehet választ adni arra hogy cukorbetegség fennáll-e és milyen további terápiát igényel.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Tisztelt Doktornő!

Németh Istvánné. vagyok,a következö a kérdésem. Éhgyomri cukrom 6,84 Miért nem csináltak nálam HBA1c vizsgálatot,azt külön kérni kell?
Tisztelt Németh Istvánné!



Igen, minden esetben külön kell kérni.
Cukorbeteg vagyok igen jelentős tulsullyal. Diétámhoz kérnék segítséget.
Kedves Éva!



Dietetikus segítségét kellene kikérni helyes táplálkozással kapcsolatban illetve egy diabetológus szakorvos segítségét, hogy helyes- e a gyógyszer vagy inzulin amit alkalmaz.





Sajnos a betegek tájékoztatása hagy némi kívánnivalót...HbA1C(NGSP)6,7 7% alatti HbA1C(IFFCC) 49,7 Mire kell figyelnem, hogy ezek az értékek határértéken belül legyenek. Köszönettel:Polán Ernő
Tisztelt Polán Ernő!

Ez az információ kicsit kevés, személyes konzultáción tudja megbeszélni szakorvosával, mert ő ismeri az előzményeket.

Sportot illetve a megfelelő étkezést mindig tartsa szem előtt.
Inzulin rezisztenciaval fogyas illetve kezelese zsirmaj kezelese
Tisztelt Köteles Katalin!



Több információra lenne szükségünk ahhoz, hogy segíteni tudjunk. Kérem, ha van konkrét kérdése, azt legyen szíves, tegye fel.



Üdvözlettel:

Kelemen Edina
20 es 30 kozotti cukor ertek dieta napi 4 inzulin es 2 gyogyszer mellett

Tisztelt Turi Ágnes!



Azt javaslom, hogy panaszaival/kérdéseivel mindenképpen forduljon diabetológus szakemberhez. Központunkban Porochnavecz Marietta doktornő tudna Önnek segíteni.



Üdvözlettel:

Kelemen Edina
Február óta letrox 50, egy hete pedig letrox 75 tablettát szedek. Évek óta 5-6 kiló túlsúllyal rendelkezem, 172 cm vagyok, és februárig 72 kiló. Azóta 6 kilót híztam. Eredményeim: 1. vérvétel glükóz evés előtt 5,2, 120 perces 5,6. a második vérvételnél ez 4,7, és 4, 4 120 perc után. Inzulin 0 perces először 11,30 120 perces 38,96. Második vérvételnél 11,04, 120 perces 5,96. Azt szeretném kérdezni, mi okozhatja a hízásomat, és normális-e az, hogy a 120 perces eredményem alacsonyabb, mint a 0 perces. Felvegyem-e a kapcsolatot diabetológussal? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves BKJ!







Vércukor értékei és inzulin szintje is normális. Vércukor terhelés során a minimálisan alacsonyabb 120 perces vércukor érték nem jelent problémát. Pajzsmirigy betegsége miatt lehet hajlamosabb a hízásra. Gondolom az értékei alacsonyabbak voltak a normálisnál emiatt emelték a Letrox adagját. Amennyiben fogyni szeretne kalória megszorítást, és rendszeres mozgást ( legalább napi 30 perc ) javasolok. Nem gondolom hogy diabetologusra lenne jelenleg szüksége.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta







Üdvözlöm!



Ma kaptam meg a laboreredményemet, melyben éhgyomri illetve 2 órával később étkezéssel történt vérvétel, illetve HBA1C érték-meghatározás történt. Az eredmények a következők:

Glukóz:

4.9 mmol/l



Glukóz (étkezés után 2h): 6.2 mmol/l



HBA1C (mmol/l):

42 mmol/l



*HBA1C %:

6.0%



20 éves lány vagyok, jelentős (min. 45-50kg) túlsúllyal rendelkezem, illetve sokszor kimarad a reggeli a napi étkezésből és kései vacsora pótolja.

A kérdésem az lenne, hogy ez már cukorbetegség-e, illetve hogyha nem, akkor visszafordítható-e a megfelelő tartományba a testsúly csökkentésével és a szénhidrát kerülésével, melyen május óta dolgozom.



Köszönettel

Kérdező

Kedves B. Anikó!







Az elküldött vércukor terhelés értékei normálisak. Viszont nem tudom hogy inzulin szintet mértek –e a terhelés során, mert ez fontos lenne, mert ha cukorbetegség nem is, de inzulin rezisztencia fennállhat. Szükséges ennek igazolása vagy kizárása.



Az újabb eredmények ismeretében tudok érdemben tanácsot adni. Addig is rendszeres, napi 5 x kalóriaszegény étkezéséket, diétás tanácsadást és rendszeres mozgást ( legalább napi fél óra ) javasolok. Mivel panaszairól nem ír, igy nem tudom hogy más endikrin betegsége fennáll-e ?







Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta



Hogy juthatok önökhöz vizsgálatra kezelésre, minél hamarabb?
Tisztelt Hundzsa Ferencné!



Központunkba telefonon keresztül tud bejelentkezni az alábbi telefonszámok egyikén : +3670/6388493 vagy 0670/4319728 , hétfőtől péntekig 8-20 óráig. Várjuk a jelentkezését.

Kedves Doktornö!

Édesapám nevében irok,71 éves és cukorbeteg,kb 1 éve kezdödtek a bajok a bal láb fején és a talpán sebek alakultak ki ami nem gyogyultakbe a mai napig se söt a lábszárán sebek,fekélyek jelentek meg,érszükülete is van,probálták katéterezni de sajnos nagyon fájt neki és nem sikerült a végére érni és egyre nehezebben tud rá állni,menni pedig alig tud és nagyon csunyán nézz ki a lába,most ép infuziot javasoltak neki vagy amputáció ha ez nem segit,esetleg létezik valamilyen gyogymod hogy elkerülhetö legyen az amputáció?

köszönöm

Czeczon Dénes
Kedves Dénes!

Sajnos, ha érsebészeti beavatkozásra nincs lehetőség akkor csak a Prostavasin infúzió jön szóba, de ha a fekélyek előrehaladottak, akkor ennek beadása kételyes és szükségesé válhat az amputáció.

Előrehaladott állapotban nincsen más gyógymód sajnos.

Üdvözlettel,

Dr. Kósa Éva.

Hírek

LADA típusú diabétesz- a cukorbetegség kevésbé ismert formája

LADA típusú diabétesz- a cukorbetegség kevésbé ismert formája

A cukorbetegségnek több típusa is ismert, ám a MODY (monogénes diabétesz) és a LADA diabéteszről már kevés szó esik. Dr. Bibok Györgytől, a Cukorbetegközpont diabetológusától ez utóbbiról megtudhatjuk, hogyan keletkezik, miben más a többi cukorbetegségtől, és hogy miként lehet kezelni.

További részletek
Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség terápiájában a diétán és a mozgáson kívül szükség lehet még gyógyszeres vagy/és inzulinos kezelésre is. De vajon mikor melyiket kell alkalmazni? A kérdést Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica