Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

Létrehozva: 2017.02.07 14:42 | Módosítva: 2019.07.27 18:42

A prediabétesz egyik típusa az emelkedett éhomi vércukorszint ( IFG), mely során bár még nem áll fenn cukorbetegség, de az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és 6,1 mmol/l érték fölé emelkedik, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az állapot felismeréséhez nem szükséges cukorterheléses vizsgálat, de IFG igazolása után szükséges OGTT elvégzése a terhelés hatására történő vércukorszint emelkedés ellenőrzése miatt.

A normális glukóztolerancia és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diagnosztikai kritériumai

(Forrás: WHO, 2006.)

A szénhidrát-anyagcsere állapota

Glukózkoncentráció, mmol/l
(vénás plazma, laboratóriumi mérés) 

Normális glukóztolerancia:

Éhomi vércukorszint
OGTT 2 órás érték


≤ 6,0 IFG
< 7,8 IFG

Emelkedett éhomi vércukor - IFG

Éhomi vércukorszint és
OGTT 2 órás érték

 

≥ 6,1 de < 7,0 (azaz: 6,1-6,9) IFG
< 7,8 IFG

Cukorbetegség

Éhomi vércukorszint vagy
OGTT 2 órás érték

 

≥ 7,0 IFG
≥ 11,1 IFG

IFG

Miért kell hangsúlyt fektetni az IFG vizsgálatára?

A magas vércukorszint károsítja a szív-és érrendszert, még akkor is, ha cukorbetegség nem áll fenn, de IFG már kialakult. Emiatt javasolt legalább évente 1 alkalommal nagylabor keretin belül ellenőriztetni az éhomi cukor értéket, hogy az esetlegesen fennálló szénhidrát anyagcsere probléma mielőbb feltérképezésre kerüljön és a cukorbetegség megelőzhető legyen.  

Magas éhomi vércukor érték

Amennyiben Önnél a vérvétel során az éhmoi vércukor értéke magasabb volt, mint 6,0, akkor forduljon mielőbb diabetológus szakorvoshoz, akinek a segítségével rövid időn belül normalizálhatja vércukorszintjét. 

Mi a teendő, ha IFG került diagnosztizálásra?

Mivel az emelkedett vércukorérték is cukorbetegséghez vezethet, így érdemes mielőbb a kezelésre gondolni, elkezdeni azt.

Első lépésként diabetológus szakorvos felkeresése javasolt, aki a szaktudásával meg tudja mondani, hogy elég-e a testmozgás bevezetése és az étrendi változtatás, vagy egyéb gyógyító eszközökre van szükség.

A táplálkozás átalakításában dietetikus szakember segíthet, a vizit során a páciens igényeit, egészségi állapotát felmérve ad praktikus tanácsokat, hogyan lehet a normál tartományban tartani a vércukorszintet, természetesen figyelembe véve a páciens egyéni tényezőit, legyen az egy ételintolerancia, vagy a fogyni vágyás.

A rendszeres fizikai aktivitás is szerves része a normál vércukorszint fenntartásának, ezzel kapcsolatban érdemes felkeresni egy mozgásterapeutát, aki személyreszabott mozgásformákat mutat a páciensnek, amelyek segítik normalizálni a vércukorszintet.

Téma szakértői

dr. Borus Hajnal

dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus
dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász
dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász

Hírek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Szinte kivétel nélkül minden szülő megrémül, mikor az orvos közli velük, hogy gyermekük 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nem is csoda, hiszen gyakran merőben más életvitelt kell majd a jövőben folytatniuk, szigorú diétát kell tartani, rendszeres testmozgást végezni, nem beszélve az inzulinkezelésről, folyamatos vércukormérésről, kellemetlen tünetekről, esetleges szövődményekről. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott az 1-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek.

További részletek
Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért fontos, hogy ha felmerül egy-egy betegség gyanúja, akkor mihamarabb vizsgáltassa ki, hogy minél előbb a megfelelő terápiához jusson. Ez különösen igaz akkor, ha cukorbetegségre utaló tünetek jelentkeznek, hiszen óriási gondokat okozhat az, ha nem kap idejében kezelést a beteg. Prof.dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta a szülőkkel azokat a jellemző panaszokat, melyek a gyermekeknél fennálló magas vércukorszintre utalhatnak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica