Emelkedett éhomi vércukor (IFG)
Szerző: cukorbetegkozpont.hu Létrehozva: 2017.02.07 14:42 Módosítva: 2019.06.06 14:10

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

A prediabétesz egyik típusa az emelkedett éhomi vércukorszint ( IFG), mely során bár még nem áll fenn cukorbetegség, de az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és 6,1 mmol/l érték fölé emelkedik, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az állapot felismeréséhez nem szükséges cukorterheléses vizsgálat, de IFG igazolása után szükséges OGTT elvégzése a terhelés hatására történő vércukorszint emelkedés ellenőrzése miatt.

A normális glukóztolerancia és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diagnosztikai kritériumai

(Forrás: WHO, 2006.)

A szénhidrát-anyagcsere állapota

Glukózkoncentráció, mmol/l
(vénás plazma, laboratóriumi mérés) 

Normális glukóztolerancia:

Éhomi vércukorszint
OGTT 2 órás érték


≤ 6,0 IFG
< 7,8 IFG

Emelkedett éhomi vércukor - IFG

Éhomi vércukorszint és
OGTT 2 órás érték

 

≥ 6,1 de < 7,0 (azaz: 6,1-6,9) IFG
< 7,8 IFG

Cukorbetegség

Éhomi vércukorszint vagy
OGTT 2 órás érték

 

≥ 7,0 IFG
≥ 11,1 IFG

IFG

Miért kell hangsúlyt fektetni az IFG vizsgálatára?

A magas vércukorszint károsítja a szív-és érrendszert, még akkor is, ha cukorbetegség nem áll fenn, de IFG már kialakult. Emiatt javasolt legalább évente 1 alkalommal nagylabor keretin belül ellenőriztetni az éhomi cukor értéket, hogy az esetlegesen fennálló szénhidrát anyagcsere probléma mielőbb feltérképezésre kerüljön és a cukorbetegség megelőzhető legyen.  

Magas éhomi vércukor érték

Amennyiben Önnél a vérvétel során az éhmoi vércukor értéke magasabb volt, mint 6,0, akkor forduljon mielőbb diabetológus szakorvoshoz, akinek a segítségével rövid időn belül normalizálhatja vércukorszintjét. 

Mi a teendő, ha IFG került diagnosztizálásra?

Mivel az emelkedett vércukorérték is cukorbetegséghez vezethet, így érdemes mielőbb a kezelésre gondolni, elkezdeni azt.

Első lépésként diabetológus szakorvos felkeresése javasolt, aki a szaktudásával meg tudja mondani, hogy elég-e a testmozgás bevezetése és az étrendi változtatás, vagy egyéb gyógyító eszközökre van szükség.

A táplálkozás átalakításában dietetikus szakember segíthet, a vizit során a páciens igényeit, egészségi állapotát felmérve ad praktikus tanácsokat, hogyan lehet a normál tartományban tartani a vércukorszintet, természetesen figyelembe véve a páciens egyéni tényezőit, legyen az egy ételintolerancia, vagy a fogyni vágyás.

A rendszeres fizikai aktivitás is szerves része a normál vércukorszint fenntartásának, ezzel kapcsolatban érdemes felkeresni egy mozgásterapeutát, aki személyreszabott mozgásformákat mutat a páciensnek, amelyek segítik normalizálni a vércukorszintet.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Prediabétesz jelentése és hatása

Hasznos kezelési módszerek cukorbetegség terápiájában

Szénhidrát kisokos: számolós és nem számolós szénhidrátok

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont