Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

Létrehozva: 2017.02.07 14:42 | Módosítva: 2019.07.27 18:42

A prediabétesz egyik típusa az emelkedett éhomi vércukorszint ( IFG), mely során bár még nem áll fenn cukorbetegség, de az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és 6,1 mmol/l érték fölé emelkedik, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az állapot felismeréséhez nem szükséges cukorterheléses vizsgálat, de IFG igazolása után szükséges OGTT elvégzése a terhelés hatására történő vércukorszint emelkedés ellenőrzése miatt.

A normális glukóztolerancia és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diagnosztikai kritériumai

(Forrás: WHO, 2006.)

A szénhidrát-anyagcsere állapota

Glukózkoncentráció, mmol/l
(vénás plazma, laboratóriumi mérés) 

Normális glukóztolerancia:

Éhomi vércukorszint
OGTT 2 órás érték


≤ 6,0 IFG
< 7,8 IFG

Emelkedett éhomi vércukor - IFG

Éhomi vércukorszint és
OGTT 2 órás érték

 

≥ 6,1 de < 7,0 (azaz: 6,1-6,9) IFG
< 7,8 IFG

Cukorbetegség

Éhomi vércukorszint vagy
OGTT 2 órás érték

 

≥ 7,0 IFG
≥ 11,1 IFG

IFG

Miért kell hangsúlyt fektetni az IFG vizsgálatára?

A magas vércukorszint károsítja a szív-és érrendszert, még akkor is, ha cukorbetegség nem áll fenn, de IFG már kialakult. Emiatt javasolt legalább évente 1 alkalommal nagylabor keretin belül ellenőriztetni az éhomi cukor értéket, hogy az esetlegesen fennálló szénhidrát anyagcsere probléma mielőbb feltérképezésre kerüljön és a cukorbetegség megelőzhető legyen.  

Magas éhomi vércukor érték

Amennyiben Önnél a vérvétel során az éhmoi vércukor értéke magasabb volt, mint 6,0, akkor forduljon mielőbb diabetológus szakorvoshoz, akinek a segítségével rövid időn belül normalizálhatja vércukorszintjét. 

Mi a teendő, ha IFG került diagnosztizálásra?

Mivel az emelkedett vércukorérték is cukorbetegséghez vezethet, így érdemes mielőbb a kezelésre gondolni, elkezdeni azt.

Első lépésként diabetológus szakorvos felkeresése javasolt, aki a szaktudásával meg tudja mondani, hogy elég-e a testmozgás bevezetése és az étrendi változtatás, vagy egyéb gyógyító eszközökre van szükség.

A táplálkozás átalakításában dietetikus szakember segíthet, a vizit során a páciens igényeit, egészségi állapotát felmérve ad praktikus tanácsokat, hogyan lehet a normál tartományban tartani a vércukorszintet, természetesen figyelembe véve a páciens egyéni tényezőit, legyen az egy ételintolerancia, vagy a fogyni vágyás.

A rendszeres fizikai aktivitás is szerves része a normál vércukorszint fenntartásának, ezzel kapcsolatban érdemes felkeresni egy mozgásterapeutát, aki személyreszabott mozgásformákat mutat a páciensnek, amelyek segítik normalizálni a vércukorszintet.

Téma szakértői

dr. Polyák Annamária

dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
dr. Borus Hajnal

dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus
dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája

Hírek

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

A cukorbetegség széles körben ismert fő típusai az 1-es és a 2-es típus. Viszont a harmadikról már jóval kevesebb szó esik, ez pedig az ún. MODY diabetes. Hogy mit kell tudni a cukorbetegség ezen formájáról, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

További részletek
Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

A 1-es típusú diabéteszt gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, mely során a beteg élete végéig inzulinterápiában részesül, ami mellet pedig szigorú életvitelt kell követni. Ezért is lehetnek bajban azok, akik a 18. életévüket betöltve a felnőttkorba lépnek, hiszen ekkor amellett, hogy búcsút inthetnek a gyermek diabetológiának, a betegek sokszor merőben már életvitelt is kezdenek folytatni, mint korábban. Hogy ez hogy hat a fiatal felnőtt cukorbetegek mindennapjaira, és hogy mikre kell figyelni, azt Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica