Gyors vs. lassú felszívódású szénhidrátok – Kisokos a cukorbeteg diétához

Gyors vs. lassú felszívódású szénhidrátok – Kisokos a cukorbeteg diétához

Szabó Lucia Létrehozva: 2019.04.03 Módosítva: 2019.08.13

Gyors, és lassú felszívódású szénhidrátok a diétában. Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, legyen szó cukorbeteg-, vagy IR diétáról. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal lát el, aminek köszönhetően könnyebben átláthatóvá válik minden!

Cukorbetegség, de inzulinrezisztencia fennállása esetén is elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása, amit minden esetben a kezelőorvossal és dietetikussal kell egyeztetni. Fontos a napi szénhidrát bevitel megfelelő elosztása az egyes étkezések között, valamint a lassú-, és gyors felszívódású szénhidrátok elosztása egy-egy étkezés során.

Miért gyors a tej, és lassú a tejföl?

Gabonafélékből gyorsan felszívódó szénhidrátok vannak jelen a finomított pékárukban, a fehérlisztben. Ezek nem túl előnyösek egy cukorbeteg, vagy IR-diétában. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a barnarizs, a kuszkusz, a bulgur, a korpás és a teljes kiőrlésű pékáruk.

Gyors? Lassú? Nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra!A tejtermékek közül gyors felszívódású szénhidrátot találunk a tejben, a joghurtban és a kefírben is, míg a túró, a sajt és a tejföl – a magasabb zsír-, és a fehérjetartalma miatt - a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételek csoportjába tartozik

Kevés cukorbeteg van, aki nem tudja, hogy a burgonya a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti, mivel magas a keményítőtartalma, míg a rost kevés benne. A saláták, tökfélék, vagy a gyökérzöldségek ellenben lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.  Cukorbeteg diétában engedélyezett a gyümölcs, ugyan meghatározott mennyiségben, mivel a cukortartalmuk miatt a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátok.

Nem mindegy, hogyan készült az étel

Vannak olyan konyhatechnológiai eljárások, amelyek bizony befolyásolják a szénhidrát felszívódásának sebességét, mivel sejtroncsolással járnak. Ilyen például zöldségek esetében a turmixolás, pürésítés, vagy gabonák esetében a pelyhesítés, extrudálás. Így a diétában divatos extrudált kenyérfélék, az eljárás miatt gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.

Lassítani lehet a szénhidrát felszívódást, ha főzés során zsiradékot, fehérjét, vagy rostot adunk az ételhez. Rakott krumpli sütésénél a burgonyában lévő keményítőt, és így a gyorsan felszívódó szénhidrátot, lassítani lehet, ha egy nagy tál zöldsalátát fogyasztunk mellé. De a rakott krumpli esetében a tojás a fehérjetartalmával, míg a kolbász a zsírral járul hozzá ahhoz, hogy kicsit belassuljon a szénhidrát felszívódása.

Csatlakozz a Cukorbetegséggel - aktívan a mindennapokban Facebook csoporthoz, ahol két hetente friss videóval jelentkezik dietetikusunk!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont

Téma szakértője

  • Szabó Lucia

  • Szakterületek:
    • dietetikus
  • Specialitások:
    • 1-es típusú diabétesz diétás kezelése
    • 2-es típusú diabétesz diétás kezelése
    • inzulinrezisztencia étrendje
    • táplálékallergiák, ételintoleranciák étrendje
    • túlsúly, elhízás diétás kezelése
    • holisztikus szemléletű dietetikai tanácsadás

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
48éves ff vagyok,kb 86kg.5 gyermek apukája.Nagyon meg vagyok ijedve,mert jo ideje mérem otthon a cukrom,és néha ijesztő értékeket látok.Az éhgy álltalában 4,2-6.3 ig szokott alakulni de inkabb 6 alatt,,az étkezés után 2 oras érték pedig nagyon változó! Van hogy egy bableves utan 120percel 6.9mmol...van hogy 3szelet rozs kenyer,kis vaj,3 szelet csirke sonka,utan az eddig leg magasabb 10.1 volt!
Tegnap 12.11 én pl 3 szelet rozskenyer,100gr tonhalkrém,full mentes,1deci tej...es 120 perc mulva 8.3mmol..még 3 ora mulva is 7.3 volt! Szoval úgy látszik megy lefele,de lassabban mint kéne..
A tegnapi evés elött pl 4.6 volt éhgy...eves után 120 percel volt 8.3..és alltalaban az a jellemzö hogy alacsonyabb éhgy érték után,evés......120 perc várakozás...magasabb érték jön ki!

De! Előfordult és legtöbbször igy van,hogy ha kevesebbet eszem,nem megy fel 6.5 fölé! Kiugro 7 feletti érték összesen 3x volt..a keves étel bevitel jobb eredményt hoz,ha véletlen kicsit többet eszem akkor felszalad,és nagyon lassan megy le! Milyen segitséget kaphatok? És mekkora leheta baj?
Köszönöm..

dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Nagy Géza !

A szénhidrát anyagcserét amennyiben felmerül ennek zavara vércukor terhelés során lehet megállapítani. A mért értékei alapján ezt nem szabad kimondani. Javaslatom vércukor terhelés és inzulin szint elvégzése és ennek eredménye alapján lehet csak véleményt alkotni.

Üdvözlettel:

dr Porochanevcz Marietta
diabetológs, belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Hírek

LADA típusú diabétesz- a cukorbetegség kevésbé ismert formája

LADA típusú diabétesz- a cukorbetegség kevésbé ismert formája

A cukorbetegségnek több típusa is ismert, ám a MODY (monogénes diabétesz) és a LADA diabéteszről már kevés szó esik. Dr. Bibok Györgytől, a Cukorbetegközpont diabetológusától ez utóbbiról megtudhatjuk, hogyan keletkezik, miben más a többi cukorbetegségtől, és hogy miként lehet kezelni.

További részletek
Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

Gyógyszer vagy inzulin? Melyik kell cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség terápiájában a diétán és a mozgáson kívül szükség lehet még gyógyszeres vagy/és inzulinos kezelésre is. De vajon mikor melyiket kell alkalmazni? A kérdést Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica