Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2019.12.30 17:07

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen

Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek. 

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.

Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.

Eddig sok esetben megtévesztő volt az elnevezés

Mivel a cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit tesznek a tányérra, sokszor bajban vannak a kenyérválasztással, mivel gyakran bár teljes kiőrlésűként van feltűntetve az áru, lényegesen nagyobb arányban tartalmaz fehér lisztet, mint az megengedhető lenne nekik (eddig elég volt csupán 5 százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmazni a terméknek, hogy megszerezhesse a teljes kiőrlésű címkét). Éppen ezért nem ritkán a diabetes-szel küzdők kénytelenek maguk sütni a kenyeret.

Megváltozott előírások léptek életbe

A június 22-én hatályba lépett előírások szerint már sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a teljes kiőrlésű elnevezést. Ugyanis míg eddig elég volt 5 százalékban tartalmazni a kenyérnek teljes kiőrlésű lisztet, már minimum 60 százalékának kell ilyen gabonából készülni, csakis így kaphatja meg a teljes kiőrlésű minősítést. Ráadásul több kenyér típusnál is megváltoztak az előírások: ennek értelmében a rozskenyér min 60%-os rozstartalommal bír ezentúl, a graham kenyér min. 90-os graham liszt tartalmú, míg a tönkölybúza kenyér 60%-ban rendelkezik tönkölyliszttel.

További pozitívum, hogy már nem csupán a csomagolt, de a csomagolatlan termékeknél is informálni kell a vevőket arról, hogy 100 grammra vonatkoztatva mennyi az adott áru tápértéke, illetve a zsír/szénhidrát/fehérje/rost/só tartalma. Ezáltal a cukorbetegek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mivel pontosabb képet kapnak arról, mit is fogyasztanak.

További híreink>>>

 

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

A cukorbetegség szövődményei kapcsán elsőre sokaknak a végtag amputáció veszélye ugrik be, de nagyon fontos felhívni a figyelmet a legsúlyosabb mikrovaszkuláris szövődményre, a diabéteszes retinopátiára is. Ez a betegség sokáig tünetmentes maradhat, és akár csak egy hirtelen látásvesztés vizsgálatakor diagnosztizálják. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad az idősebb betegeknek legyinteniük az egyre romló látásukra, mondván, ez az idősödés velejárója. Nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha már kialakult a homályos látás, a szem előtti úszó foltok, a látótérkiesés, a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja és a cukorháztartás stabilan tartása elengedhetetlen a látás megóvásához.

További részletek
Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK