Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2019.12.30

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen

Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek. 

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.

Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.

Eddig sok esetben megtévesztő volt az elnevezés

Mivel a cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit tesznek a tányérra, sokszor bajban vannak a kenyérválasztással, mivel gyakran bár teljes kiőrlésűként van feltűntetve az áru, lényegesen nagyobb arányban tartalmaz fehér lisztet, mint az megengedhető lenne nekik (eddig elég volt csupán 5 százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmazni a terméknek, hogy megszerezhesse a teljes kiőrlésű címkét). Éppen ezért nem ritkán a diabetes-szel küzdők kénytelenek maguk sütni a kenyeret.

Megváltozott előírások léptek életbe

A június 22-én hatályba lépett előírások szerint már sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a teljes kiőrlésű elnevezést. Ugyanis míg eddig elég volt 5 százalékban tartalmazni a kenyérnek teljes kiőrlésű lisztet, már minimum 60 százalékának kell ilyen gabonából készülni, csakis így kaphatja meg a teljes kiőrlésű minősítést. Ráadásul több kenyér típusnál is megváltoztak az előírások: ennek értelmében a rozskenyér min 60%-os rozstartalommal bír ezentúl, a graham kenyér min. 90-os graham liszt tartalmú, míg a tönkölybúza kenyér 60%-ban rendelkezik tönkölyliszttel.

További pozitívum, hogy már nem csupán a csomagolt, de a csomagolatlan termékeknél is informálni kell a vevőket arról, hogy 100 grammra vonatkoztatva mennyi az adott áru tápértéke, illetve a zsír/szénhidrát/fehérje/rost/só tartalma. Ezáltal a cukorbetegek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mivel pontosabb képet kapnak arról, mit is fogyasztanak.

További híreink>>>

 

Téma szakértője

  • Szkladányi - Szabó Lucia

  • Szakterületek:
    • holisztikus dietetikus
  • Specialitások:
    • izulinrezisztencia (IR)
    • terhességi cukorbetegség
    • holisztikus szemléletű dietetikai tanácsadás

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 év felett)

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes, alapos

Nagyon sokat kaptam a dietetikus hölgytől! Mindenre figyelt, alaposan kikérdezett és több nyomtatott anyaggal is ellátott a cukorbetegségemmel kapcsolatban!

További vélemények

Hírek

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek
Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Amikor egy várandós édesanyáról kiderül, hogy terhességi cukorbetegsége van, aggódva teszi fel a kérdést, vajon nagy nem lesz-e túl nagy a baba súlya. Ilyenkor valóban gyakrabban merül fel a császármetszés és a szülés korai indításának lehetősége a magzat nagyobb súlya miatt. Megfelelő diétával és mozgással egyensúlyban tartott gesztációs diabétesz esetén a kismama és gyermeke egészségére is oda tudunk figyelni – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok