Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2019.12.30 17:07

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen

Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek. 

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.

Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.

Eddig sok esetben megtévesztő volt az elnevezés

Mivel a cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit tesznek a tányérra, sokszor bajban vannak a kenyérválasztással, mivel gyakran bár teljes kiőrlésűként van feltűntetve az áru, lényegesen nagyobb arányban tartalmaz fehér lisztet, mint az megengedhető lenne nekik (eddig elég volt csupán 5 százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmazni a terméknek, hogy megszerezhesse a teljes kiőrlésű címkét). Éppen ezért nem ritkán a diabetes-szel küzdők kénytelenek maguk sütni a kenyeret.

Megváltozott előírások léptek életbe

A június 22-én hatályba lépett előírások szerint már sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a teljes kiőrlésű elnevezést. Ugyanis míg eddig elég volt 5 százalékban tartalmazni a kenyérnek teljes kiőrlésű lisztet, már minimum 60 százalékának kell ilyen gabonából készülni, csakis így kaphatja meg a teljes kiőrlésű minősítést. Ráadásul több kenyér típusnál is megváltoztak az előírások: ennek értelmében a rozskenyér min 60%-os rozstartalommal bír ezentúl, a graham kenyér min. 90-os graham liszt tartalmú, míg a tönkölybúza kenyér 60%-ban rendelkezik tönkölyliszttel.

További pozitívum, hogy már nem csupán a csomagolt, de a csomagolatlan termékeknél is informálni kell a vevőket arról, hogy 100 grammra vonatkoztatva mennyi az adott áru tápértéke, illetve a zsír/szénhidrát/fehérje/rost/só tartalma. Ezáltal a cukorbetegek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mivel pontosabb képet kapnak arról, mit is fogyasztanak.

További híreink>>>

 

Téma szakértői

Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban számos félreértés, félelem él a nőkben, amelyeket azért is érdemes eloszlatni, mert a mama és a baba szempontjából is nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete és kezelése. Ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban és megválaszolta azokat.

További részletek
Mi a teendő, ha a szöveti cukor monitorozó eszköz nem megfelelően működik?

Mi a teendő, ha a szöveti cukor monitorozó eszköz nem megfelelően működik?

A szöveti cukor monitorozás (CGM) egy olyan modern segítség a cukorbetegeknek, sőt akár az inzulinrezisztenseknek is, amely láthatóvá teszi a vércukorszint alakulását, az életmód és az esetleges kezelés hatásait, adott esetben figyelmeztethet arra is, hogy sürgős beavatkozásra van szükség. Előfordulhatnak azonban olyan jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a CGM szenzor nem megfelelően működik. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista elmondta, mi a teendő a legjellemzőbb helyzetekben.

További részletek
Hogyan függ össze a cukorbetegség és az elhízás a szív és vese egészségével?

Hogyan függ össze a cukorbetegség és az elhízás a szív és vese egészségével?

A cukorbetegek (főként a 2-es típusú diabétesz esetén) jelentős része túlsúllyal, elhízással is küzd, és ha más értékeiket is ellenőrzik, gyakran kiderül, hogy magas vérnyomásuk, emelkedett vérzsírszintjeik is diagnosztizálhatók. Ez együttesen képezi a metabolikus szindrómát, amely elsősorban a szív-érrendszer veszélyezteti. A szívbetegségek azonban a vesére is hatnak, méghozzá negatívan. De vajon mi lehet ennek a bonyolult összefüggésrendszernek az eredője és a megoldása? Mit jelent a kardiorenális metabolikus szindróma és hol a szerepe ennek kezelésében a diabetológusnak? Erre a kérdésre adott választ dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK