Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

Szabó Lucia Létrehozva: 2017.06.23 Módosítva: 2019.12.30

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen

Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek. 

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.

Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.

Eddig sok esetben megtévesztő volt az elnevezés

Mivel a cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit tesznek a tányérra, sokszor bajban vannak a kenyérválasztással, mivel gyakran bár teljes kiőrlésűként van feltűntetve az áru, lényegesen nagyobb arányban tartalmaz fehér lisztet, mint az megengedhető lenne nekik (eddig elég volt csupán 5 százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmazni a terméknek, hogy megszerezhesse a teljes kiőrlésű címkét). Éppen ezért nem ritkán a diabetes-szel küzdők kénytelenek maguk sütni a kenyeret.

Megváltozott előírások léptek életbe

A június 22-én hatályba lépett előírások szerint már sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a teljes kiőrlésű elnevezést. Ugyanis míg eddig elég volt 5 százalékban tartalmazni a kenyérnek teljes kiőrlésű lisztet, már minimum 60 százalékának kell ilyen gabonából készülni, csakis így kaphatja meg a teljes kiőrlésű minősítést. Ráadásul több kenyér típusnál is megváltoztak az előírások: ennek értelmében a rozskenyér min 60%-os rozstartalommal bír ezentúl, a graham kenyér min. 90-os graham liszt tartalmú, míg a tönkölybúza kenyér 60%-ban rendelkezik tönkölyliszttel.

További pozitívum, hogy már nem csupán a csomagolt, de a csomagolatlan termékeknél is informálni kell a vevőket arról, hogy 100 grammra vonatkoztatva mennyi az adott áru tápértéke, illetve a zsír/szénhidrát/fehérje/rost/só tartalma. Ezáltal a cukorbetegek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mivel pontosabb képet kapnak arról, mit is fogyasztanak.

További híreink>>>

 

Téma szakértője

  • Szabó Lucia

  • Szakterületek:
    • dietetikus
  • Specialitások:
    • terhességi cukorbetegség diétás kezelése
    • 2-es típusú diabétesz diétás kezelése
    • inzulinrezisztencia étrendje
    • túlsúly, elhízás diétás kezelése
    • holisztikus szemléletű dietetikai tanácsadás

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (skype, telefon)

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyerő a személyisége

Lucia nagyon kedves volt a konzultáció ideje alatt végig. Igyekezett minden kérdésemre érthetően válaszolni és látszott rajta, hogy maximálisan a betegre fókuszál. Pozitív, megnyerő személyisége az első perctől kezdve érződött. Az általa javasolt értend betartása óta javul az állapotom, amit ezúton is nagyon köszönök neki. Ajánlom bátran másoknak is!

További vélemények

Hírek

Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

A cukorbetegség olyan állapot, melyet meggyógyítani nem lehet, ám szinten tartani igen. Felvetődhet a kérdés, hogy ha terhesség során emelkedik meg a kelleténél jobban a vércukor szintje, a beteg vajon élete végéig diabéteszes lesz, vagy a szülést követően elmúlik cukorbetegség ? A kérdést dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek
A megfelelő vércukor gyakran az életet jelenti Covid esetén

A megfelelő vércukor gyakran az életet jelenti Covid esetén

Minden fertőzés esetén „kettőn áll a vásár” - egyrészt a fertőző ágensen (baktérium / vírus / gomba),
másrészt a gazdaszervezeten, azaz az emberen. Igy van ez a koronavírus fertőzés esetén is.

Jelen esetünkben a fertőző ágens, azaz a koronavírus adott. A gazdaszervezet „felkészültsége” azonban nagyon különböző lehet. Egy jó immunrendszerrel rendelkező, egészséges fiatal szervezet általában könnyen megküzd a vírussal, míg egy gyengébb immunrendszerű vagy krónikus betegségekkel küzdő szervezet már talán sokkal kevésbé felkészült a küzdelemre. Tudjuk, hogy a cukorbetegek egy kifejezetten veszélyeztetett csoportba tartoznak. Arra is vannak azonban már tanulmányok, hogy maga az emelkedett vércukorszint– ismert diabetes nélkül is – súlyosbíthatja a Covid fertőzés szövődményeit. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a megfelelő vércukor menedzsment szükségességét ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészségházlózat