Fruktózamin

Fruktózamin

Módosítva: 2024.05.09 18:00

A fruktózamin vérben mért koncentrációja a diabéteszes betegek vércukor szintjét tükrözi 2-3 hétre visszamenőleg. Különösen akkor hasznos, ha az állapot monitorozása egy másik hasonló vizsgálattal, a hemoglobin A1c (HbA1C) mérésével nem lehetséges. A fruktózamin koncentrációjának mérése segít ellenőrizni a diabétesz kezelésének hatékonyságát.

Mi az a fruktózamin?

A fruktózamin és a diabétesz

Mit mutat a fruktózamin?

Mikor kéri az orvos a fruktózamin vizsgálatot? 

Mit jelent az, ha magas a fruktózamin szint?

Mit jelent az, ha alacsony a fruktózamin szint?

Az eltérő fruktózamin szintek kezelése

Mi az a fruktózamin?

A fruktózamin egy olyan vegyület, amely a glükóz és az aminosavak reakciójával képződik a szervezetben. Ez egyfajta cukormolekula, amely részt vesz a glikáció folyamatában. A glikáció során a cukrok, például a fruktózamin, kapcsolódhatnak fehérjemolekulákhoz, és így hozzájárulhatnak különböző biológiai folyamatokhoz.

A fruktózamin szerepet játszik például a diabétesz kezelésében és monitorozásában, mivel a vércukorszint hosszabb időtartamra vonatkozó átlagát tükrözi. A hemoglobin A1c (HbA1c) teszt is hasonló módon méri a vércukorszint átlagos szintjét, de a fruktózamin mérése rövidebb időtartamot, mint például két-három hétet, tesz lehetővé. Ezért néha a fruktózamin mérést használják a vércukorszint hosszabb távú ellenőrzésére.

Néhány példa arra, amikor a fruktózamin mérése hasznosabb lehet a monitorozásra, mint a HbA1C:

 • Gyors változtatások a diabéteszkezelésben – a fruktózamin mérése lehetővé teszi az újonnan bevezetett diéta hatékonyságának, vagy a gyógyszeres beállítás hatásosságának rövidebb távú (2-3 hetes, szemben a 2-3 hónapos) kiértékelését.
 • Terhességi cukorbetegség – a terhesség alatt megfelelő ellenőrzés szükséges, és az anyák kezelési igényei gyakran változnak a terhesség alatt. A glükóz szintjének ellenőrzése az éhomi vércukor mérése mellett történhet fruktózamin meghatározásával is. Ez optimális időtartamot jelent a terhesek glükózszintjének nonitorozásához.
 • Vérveszteség, kóros vörösvértestek – a HbA1C-vizsgálat nem ad megbízható eredményt, ha a páciens olyan állapotban van, amely befolyásolja a vörösvértestek átlagos életkorát. Ilyen lehet pl. a hemolitikus anémia vagy a vérvesztés. Kóros hemoglobinvariánsok jelenléte is befolyásolhatja a HbA1C mérési eredményeit, ezért ezekben az esetekben a fruktózamint lehet alkalmazni a glükóz monitorozására. 

A fruktózamin azonban nem alkalmazható a diabétesz szűrésére, mivel a fruktózamin eredményeiben nem tükröződnek a jó és a rossz anyagcsere-periódusok változásai.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A fruktózamin és a diabétesz

A fruktózamin fontos szerepet játszik a diabétesz kezelésében és monitorozásában. Amint korábban említésre került, a fruktózamin a vércukorszint hosszabb távú átlagát tükrözi, mivel a cukrok (például a glükóz) és az aminosavak reakciójával képződik. Ezért a fruktózamin szintje jelzi, hogy mennyi glükóz kapcsolódott a vérfehérjemolekulákhoz az elmúlt 2-3 hétben.

Ez a mérés fontos lehet a diabéteszes betegeknél, mert segíthet az orvosnak megérteni, hogy a betegek vércukorszintje hogyan alakult az elmúlt hetekben, és hogy az adott kezelés hatékony-e. Ha a fruktózamin szint emelkedett, az azt jelezheti, hogy a vércukorszintek magasabbak voltak az elmúlt időszakban, és szükség lehet a kezelés módosítására vagy finomítására.

Összességében a fruktózamin segíthet abban, hogy a diabéteszes betegek és az orvosok jobban megértsék és kezeljék a vércukorszinteket hosszabb távon.

Kapcsolódó cikkünk

A cukorbetegeknek az ünnepek után is ajánlott a mértékletesség

A cukorbetegek számára a mértékletesség a legfontosabb, valamint szénhidrát és zsírszegény táplálkozásra kell törekedniük – mondta el az InfoRádiónak Fövényi József diabetológus professzor, a Prima Medica Egészséghálózat Cukorbetegközpontjának munkatársa.

 

Mit mutat a fruktózamin?

A fruktózamin a vércukorszint hosszú távú átlagát tükrözi. Amikor a glükóz a vérben található fehérjemolekulákhoz, például az albuminhoz, kapcsolódik, fruktózamin keletkezik. Mivel az albumin hosszabb élettartammal rendelkezik a vérben, mint a glükóz, a fruktózamin szintje az elmúlt 2-3 hét átlagos vércukorszintjét tükrözi.

Ezért a fruktózamin mérése segít  megérteni, hogy a vércukorszintek hogyan alakultak az elmúlt hetekben. A diabéteszes kezelés során a kezelőorvosok rendszeresen ellenőrzik a fruktózamin mértékét, hogy megállapítsák a vércukorszintek szabályozásának hatékonyságát és szükség esetén módosítsák a kezelést. Ezenkívül a fruktózamin segíthet megelőzni a hosszú távú szövődmények kialakulását a diabéteszben szenvedő betegeknél.

Mikor kéri az orvos a fruktózamin vizsgálatot? 

A fruktózamin meghatározása akkor hasznos, ha:Fruktózamin

 • a kezelőorvos meg akarja ítélni a páciens átlagos glükózszintjét az utóbbi 2-3 hét alatt.
 • új diabéteszkezelési tervet vezetnek be, vagy változtatnak az addigi kezelési terven; ezen időszak alatt kényelmesen megfigyelhetik a bevezetett változtatások, a gyógykezelés hatásait.
 • diabéteszes beteg terhes vagy ha olyan akut vagy szisztémás betegsége van, amely rövidebb időperióduson belül változtatja a glükózszintet vagy az inzulinigényt.
 • a vércukorszint monitorozására van szükség, de valamilyen oknál fogva a HbA1C meghatározása nem alkalmazható megbízhatóan.

Mit jelent az, ha magas a fruktózamin szint?

Ha valakinek magas a fruktózamin szintje, az azt jelenti, hogy a vércukorszintje hosszabb távon magas volt. Ez általában arra utal, hogy a glükóz magas szintje kapcsolódott a vérfehérjemolekulákhoz az elmúlt 2-3 hétben.

A magas fruktózamin szintje számos dologra utalhat:

 • Rossz vércukorszint szabályozás: Ha a fruktózamin szint magas, az jelzi, hogy a vércukorszintek nem voltak megfelelően szabályozva az elmúlt időszakban. Ez lehet a diabétesz kezelésének hatástalanságát vagy nem megfelelő követését jelzi.
 • Kockázat a szövődmények kialakulására: A magas fruktózamin szint a diabétesz hosszú távú szövődményeinek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a vesebetegségek és a vakság kialakulásának kockázatát jelzi.
 • További életmódbeli vagy gyógyszeres kezelés szükségessége: Ha valakinek magas a fruktózamin szintje, az orvos további intézkedéseket tehet szükségessé, például diétás változtatásokat, testmozgást vagy gyógyszerek módosítását a vércukorszint normalizálására és a szövődmények kockázatának csökkentésére.

Fontos megjegyezni, hogy a fruktózamin szint csak egy tényező a diabétesz kezelésében és monitorozásában, és más laboratóriumi eredményekkel, például a vércukorszint méréseivel, valamint a beteg tüneteivel és állapotával együtt kell értelmezni. A magas fruktózamin szint mindenesetre segít az orvosnak megérteni a beteg vércukorszintjének hosszú távú viselkedését és segít abban, hogy megfelelő kezelést adjon a betegnek.

Mit jelent az, ha alacsony a fruktózamin szint?

Ha valakinek alacsony a fruktózamin szintje, az azt jelentheti, hogy a vércukorszintje hosszú távon alacsony volt. Ez azonban nem jellemző, mivel a fruktózamin szint inkább a vércukorszint hosszú távú átlagát tükrözi, és a vércukorszint általában inkább a normális vagy magas tartományban mozog.

Az alacsony fruktózamin szintek jellemzően nem relevánsak a diabétesz kezelésében vagy monitorozásában, mivel az orvosok általában a magasabb fruktózamin szintekre összpontosítanak, amelyek arra utalhatnak, hogy a vércukorszintek hosszabb távon magasabbak voltak. Az alacsony fruktózamin szintek általában csak akkor jelentkezhetnek, ha valamilyen szokatlan állapot van jelen, például alacsony fehérjebevitel vagy vesebetegség esetén.

Amennyiben valaki az alacsony fruktózamin szint miatt aggódik, fontos lehet orvoshoz fordulni, hogy részletes vizsgálatokat végezzenek annak meghatározására, hogy mi okozhatja az alacsony szintet, és hogy szükség van-e valamilyen kezelésre vagy további intézkedésekre. Általában azonban az alacsony fruktózamin szintek nem okoznak nagy aggodalmat, mivel a fő figyelem a magasabb szintekre irányul a diabétesz kezelésében és monitorozásában.

Az eltérő fruktózamin szintek kezelése

Az eltérő fruktózamin szintek kezelése általában a diabétesz kezelésének általános irányelveivel egyezik meg, mivel a fruktózamin szintek főként a vércukorszint hosszú távú átlagát tükrözik. Itt található néhány általános kezelési irányelv:

 • Életmódbeli változtatások: A megfelelő étrend, testmozgás és testsúlykontroll rendkívül fontos a vércukorszint stabilizálásában és a fruktózamin szint normalizálásában. Az egészséges étrend, amely magában foglalja az alacsony glikémiás indexű ételeket és a szénhidrátok kiegyensúlyozott fogyasztását, segíthet a vércukorszint megfelelő szinten tartásában.
 • Gyógyszeres kezelés: A diabétesz kezelésének részeként gyakran szükség van orális vércukorszint-csökkentő gyógyszerekre vagy inzulinkezelésre. Ezeknek a gyógyszereknek a célja a vércukorszint szabályozása és a fruktózamin szint normalizálása.
 • Rendszeres ellenőrzések és kezelési tervek: Fontos, hogy a diabéteszes betegek rendszeresen ellenőriztessék a vércukorszintjüket és fruktózamin szintjüket az orvossal, és hogy a kezelési tervüket szükség esetén módosítsák a vércukorszint megfelelő szinten tartása érdekében.
 • Egyéb egészségügyi tényezők kezelése: Az egészséges vércukorszint fenntartása érdekében fontos az alapbetegségek, például a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint kezelése is.
 • Életmód- és betegségmenedzsment oktatás: A betegeknek és családtagjaiknak is fontos, hogy megtanulják, hogy hogyan kezeljék a diabéteszt és hogy hogyan módosítsák az életmódjukat a vércukorszint stabilizálása érdekében.

Minden esetben fontos egyénre szabott kezelési terv kidolgozása, amely figyelembe veszi a beteg egyedi szükségleteit, az egészségi állapotát és az életmódját. Ezért minden diabéteszes betegnek rendszeres konzultációkat kell tartania az orvosával és más egészségügyi szakemberekkel, például dietetikussal a megfelelő kezelés és gondozás biztosítása érdekében.

Téma szakértői

Dr. Fövényi József PhD

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK