MODY típusú cukorbetegség

MODY típusú cukorbetegség

Módosítva: 2024.05.12 08:52

A cukorbetegség egy olyan krónikus állapot, amelyet a szervezet vércukorszintjének szabályozásában fellépő zavarok jellemeznek. Sokan azt gondolják, hogy a cukorbetegségnek csak két fő típusa létezik: az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. Azonban fontos tudni, hogy a cukorbetegség számos egyéb altípusa is létezik, köztük a MODY típusú cukorbetegség (Maturity Onset Diabetes of the Young).

Mi az a MODY típusú cukorbetegség?

A MODY típusú cukorbetegség kialakulásának oka

A MODY típusú cukorbetegség megjelenése

A MODY típusú cukorbetegség tünetei

Miben más a MODY típusú cukorbetegség mint az 1-es típusú diabétesz?

Miben más a MODY típusú cukorbetegség mint az 2-es típusú diabétesz?

A MODY típusú cukorbetegség terápiája

Mi az a MODY típusú cukorbetegség?

Maturity Onset Diabetes of the Young (MODY) egy ritka, örökletes típusú cukorbetegség, amely általában fiatalkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik. Az alapvető különbség a 1-es és 2-es típusú cukorbetegségekhez képest az, hogy a MODY típusú cukorbetegség genetikai hibákból ered, és általában családon belül öröklődik.

Az egyes MODY típusú cukorbetegség altípusokat eltérő génmutációk okozzák. A leggyakoribb típusok közé tartozik az 1-6-ig terjedő MODY alcsaládok, amelyek mindegyikéhez más-más génmutáció társul. Ezek a mutációk általában az inzulin termeléséért és kiválasztásáért felelős gének hibáiból erednek.

A MODY tünetei és kezelése hasonló lehet más típusú cukorbetegségekéhez, de fontos megkülönböztetni őket, mivel a megfelelően felállított diagnózis és meghatározott kezelés a betegségek különbözősége miatt lehet más. Általában a MODY típusú cukorbetegség könnyebben kezelhető, és nem feltétlenül igényel azonnali inzulinkezelést, mint például a 1-es típusú cukorbetegség esetén. A pontos diagnózis érdekében genetikai tesztek is szükségesek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A MODY típusú cukorbetegség kialakulásának oka

A Maturity Onset Diabetes of the Young (MODY) kialakulásának oka genetikai. A betegséget olyan gének mutációi okozzák, amelyek szerepet játszanak az inzulin termelésében és működésében. Ezek a gének szabályozzák az inzulin kibocsátását a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből, vagy befolyásolják az inzulin hatékonyságát a szervezetben.

A MODY esetében az öröklés általában autoszomális domináns módon történik. Ez azt jelenti, hogy egyetlen mutált génnel örökölhető, és ha valaki egy ilyen mutált gén példányát örökli, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy MODY típusú cukorbetegség alakul ki nála.

A különböző MODY altípusokhoz különböző gének mutációi kapcsolódnak, például a HNF1A, HNF4A, GCK, HNF1B, vagy a PDX1 gének. Ezek a mutációk a szervezet inzulintermelő mechanizmusait befolyásolják, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy bár a MODY genetikai betegség, azonban a gének mutációja csak a betegség hajlamát eredményezi. Más környezeti és életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában és progressziójában.

Kapcsolódó cikkünk

A cukorbetegeknek az ünnepek után is ajánlott a mértékletesség

A cukorbetegek számára a mértékletesség a legfontosabb, valamint szénhidrát és zsírszegény táplálkozásra kell törekedniük – mondta el az InfoRádiónak Fövényi József diabetológus professzor, a Prima Medica Egészséghálózat Cukorbetegközpontjának munkatársa.

 

A MODY típusú cukorbetegség megjelenése

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) általában fiatalabb életkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, ellentétben a 2-es típusú cukorbetegséggel, amely általában az élet folyamán később jelentkezik. A MODY ípusú cukorbetegség általában 25 évesnél fiatalabb korban diagnosztizált, de néhány esetben még csecsemőkorban is felismerhető lehet.

A betegség tünetei hasonlóak lehetnek más típusú cukorbetegségek tüneteihez, például:

 • Gyakori vizelés
 • Szomjúság
 • Fokozott étvágy
 • Fogyás
 • Fáradtság és általános rossz közérzet

Ezek a tünetek azért fordulnak elő, mert a MODY típusú cukorbetegség esetén, mert az inzulin nem működik megfelelően vagy nem elegendő mennyiségben termelődik a szervezetben, ami magas vércukorszintet eredményez.

Fontos megjegyezni, hogy a MODY típusú cukorbetegség tünetei és megjelenése nagyon változóak lehetnek a különböző genetikai altípusok és az egyéni szervezeti válaszok miatt. Ezért a diagnózis felállítása és kezelése szakorvosi vizsgálatot igényel.

A MODY típusú cukorbetegség tünetei

A MODY  típusú cukorbetegség tünetei hasonlóak lehetnek más típusú cukorbetegségek tüneteihez, de általában enyhébbek és kevésbé hangsúlyosak. Néhány jellemző tünet közé MODY típusú cukorbetegségtartozhat:

 • Gyakori vizelés (polyuria): A magas vércukorszint miatt a vesék több folyadékoz ürítenek ki, ami gyakori vizelést eredményezhet.
 • Szomjúság (polydipsia): A gyakori vizelés következtében a test folyadékvesztesége miatt fokozott szomjúság jelentkezhet MODY típusú cukorbetegség estén is.
 • Fokozott étvágy (polyphagia): A MODY típusú cukorbetegség esetén a sejtek inzulinhiányra válaszolva több táplálékot kívánnak, ami fokozott étvágyat eredményezhet.
 • Fogyás: Mivel a sejtek nem képesek megfelelően felvenni a glükózt, a test fogyásra kényszerül, még akkor is, ha az érintett fogyaszt elegendő táplálékot.
 • Fáradtság és általános rossz közérzet: A magas vércukorszint és a folyamatos "glükóz éhezés" gyengeséget és általános rossz közérzetet okoz.

Miben más a MODY típusú cukorbetegség mint az 1-es típusú diabétesz?

A MODY típusú cukorbetegség és az 1-es típusú diabetes között több fontos különbség van, beleértve az okokat, a klinikai jellemzőket és a kezelést is:

 • Genetika és öröklődés:
  • A MODY típusú cukorbetegség öröklődő, genetikailag meghatározott betegség, míg az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, amelyben az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.
  • A MODY típusú cukorbetegséget mutációk okozzák olyan génekben, amelyek az inzulin termeléséért és működéséért felelősek, míg az 1-es típusú cukorbetegség esetében a betegség hátterében a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek autoimmun károsodása áll.
 • Kor:
  • A MODY általában fiatalkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, míg az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, de gyakrabban fordul elő gyermekkorban vagy serdülőkorban.
 • Tünetek és súlyosság:
  • A MODY  típusú cukorbetegség tünetei általában enyhébbek és kevésbé hangsúlyosak, mint az 1-es típusú cukorbetegség tünetei.
  • Az 1-es típusú cukorbetegség gyakran hirtelen kezdődő és súlyos tünetekkel járhat, mint például nagy mennyiségű vizelés, szomjúság, fokozott étvágy, hirtelen fogyás, kimerültség vagy akár a diabéteszes ketoacidózis.
 • Kezelés:
  • A MODY típusú cukorbetegség esetében a kezelés gyakran diétára és testmozgásra, valamint esetenként szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszerekre épül.
  • Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése inzulinterápiát igényel, hogy pótolják a hiányzó inzulint a szervezetben.

Összességében a MODY típusú cukorbetegség és az 1-es típusú cukorbetegség között genetikai, klinikai és kezelési különbségek vannak, és fontos megkülönböztetni őket a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Miben más a MODY típusú cukorbetegség mint az 2-es típusú diabétesz?

A MODY típusú cukorbetegség és a 2-es típusú diabetes között több fontos különbség van, amelyek magukban foglalják az okokat, a klinikai jellemzőket és a kezelést:

 • Genetika és öröklődés:
  • A MODY típusú cukorbetegség, ahogyan már korábban is említésre került, öröklődő, genetikailag meghatározott betegség, míg a 2-es típusú cukorbetegség multifaktoriális eredetű, tehát a genetikai hajlam mellett az életmódi tényezők, mint a túlsúly, az elhízás és az életmód, jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában.
  • A MODY-t specifikus gének mutációi okozzák, amelyek az inzulin termeléséért és működéséért felelősek, míg a 2-es típusú cukorbetegség hátterében az inzulinrezisztencia áll, amely során a test sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulin jelenlétére.
 • Kor:
  • A MODY típusú cukorbetegség általában fiatalabb életkorban jelentkezik, míg a 2-es típusú cukorbetegség gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél, bár egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyermek- és serdülőkorban is, különösen az elhízott gyermekeknél.
 • Tünetek és súlyosság:
  • A MODY típusú cukorbetegség tünetei általában enyhébbek lehetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegség tünetei, és nem mindig jelentkeznek egyértelműen.
  • A 2-es típusú cukorbetegség gyakran fokozott szomjúsággal, gyakori vizeléssel, fokozott étvággyal, fogyással, fáradtsággal és más tünetekkel járhat, amelyek gyakran hosszabb idő alatt alakulnak ki és fokozatosan súlyosbodnak.
 • Kezelés:
  • A MODY típusú cukorbetegség esetén a terépia inkább a testmozgásra és az életmódra irányul, valamint esetenként szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszerekre épül.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kezelése magában foglalhat diétát, testmozgást, orális vércukorszint-csökkentő gyógyszereket és/vagy inzulininjekciókat is.

Összességében a MODY típusú cukorbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség között számos különbség figyelhető meg, beleértve a kialakulás hátterét, megjelenését és terápiáját is.

A MODY típusú cukorbetegség terápiája

A MODY típusú cukorbetegség kezelése általában a vércukorszint szabályozására és a szövődmények megelőzésére összpontosít. A kezelési terv általában az egyéni szükségletek és az érintett genetikai altípus alapján alakul ki. A MODY kezelésének alapjai a következők:

 • Életmódbeli változtatások: Egészséges életmódot kell folytatni MODY típusú cukorbetegség estén, ideértve az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Fontos az egészséges testsúly fenntartása, mivel az elhízás növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.
 • Diéta: Fontos a megfelelő étrend kialakítása és betartása MODY típusú cukorbetegség estén, amely segít fenntartani a stabil vércukorszintet. Egyes MODY altípusok esetében a szénhidrátok és a cukrok fogyasztásának szigorú ellenőrzése lehet fontos.
 • Vércukorszint-csökkentő gyógyszerek: Néhány MODY altípus esetében orális vércukorszint-csökkentő gyógyszereket alkalmazhatnak, például szulfonilureákat vagy metformint. Ezek a gyógyszerek segíthetnek a vércukorszint csökkentésében és stabilizálásában.
 • Gyógyszeres kezelés más altípusok esetében: Néhány esetben más típusú vércukorszint-csökkentő gyógyszerekre, például inkretinmimetikumokra vagy gliflozinokra lehet szükség a vércukorszint megfelelő kezelésére.
 • Szükség esetén inzulinkezelés: Bizonyos esetekben, különösen ha az étrend és a gyógyszerek nem elegendőek a vércukorszint stabilizálásához, inzulinkezelésre lehet szükség.

  Téma szakértői

  Vajdovich Dorottya

  Vajdovich Dorottya

  dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  Dr. Fövényi József PhD

  Dr. Fövényi József PhD

  diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
  Prof. Dr. Somogyi Anikó

  Prof. Dr. Somogyi Anikó

  diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

Hírek

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK