10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Prof. Dr. Somogyi Anikó Módosítva: 2023.11.20

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

A néma gyilkos

A  cukorbetegség alattomos kór, amely éveken, évtizedeken át rombolja a szervezetet anélkül, hogy komolyabb fizikális tüneteket okozna, azaz nem fáj, nem érezzük, hogy bajunk lenne. Ezért is nevezik néma gyilkosnak – magyarázza a Cukorbetegközpont belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosa.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában gyorsan, mindössze néhány nap vagy néhány hét alatt jelentkeznek, és a kezdeti tünetei sokkal súlyosabbak, mint a 2-es típus esetében.

Ez utóbbiról sokszor csak akkor szerez tudomást a beteg, amikor a betegség már súlyos károsodást, szövődményeket okozott például az erekben. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a cukorbetegek túlnyomó többsége, 90 százaléka a 2-es típusba tartozik.

Mindkét típusú cukorbetegségnek ugyanazok a figyelmeztető jelei.

Ezekre a jelekre mindenképpen érdemes figyelni!

 1. Éhség és fáradtság – Amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek részére kevés inzulin termelődik ahhoz, hogy a szénhidrát beépüljön a sejtekbe, (inzulinrezisztencia alakul ki), nem jutnak energiához. Ezért érezhetnek fáradtságot és éhséget megfelelő táplálkozás ellenére is a cukorbetegek.
 2. Szomjúság és gyakoribb vizelés – A cukorbetegség megemeli a vércukorszintet, amely bizonyos szint felett (10 mmol/L) kiürül a vesén át. A cukor úgynevezett ozmótikus diuretikum, azaz vízzel együtt ürül, ezért több vizelet keletkezik, ami viszont növeli a szomjúságérzetet.  Ezért amíg az emberek általában négy-hét alkalommal pisilnek 24 óra alatt, a cukorbetegek sokkal többször, sokszor éjszaka is és gyakrabban éreznek szomjúságot. Ha sok cukor ürül ki a veséken keresztül, sok kalóriát veszítünk, és gyorsan lefogyunk – fogyókúra nélkül –, ami nagyon jellemző.
 3. Szájszárazság és viszkető bőr – A szervezet folyadékvesztésének egyenes következménye, hogy a szervezet más részein vízhiány alakul ki: a bőr, a nyálkahártya kiszáradhat, ami viszketést okozhat.
 4. Homályos látás – A gyakori vizelés miatt folyadékvesztés nyomán megduzzadhatnak a szemlencsék, emiatt nem tudnak fókuszálni, ezért homályossá válhat a látás.
 5. Romló hallás – A halláskárosodás a cukorbetegség egyik korai figyelmeztető jele is lehet, főként fiatalabb korban, mivel a diabétesz károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ami halláskárosodást okozhat. 
 6. Édes illatú lehelet – Az úgynevezett ketoacidózis jele lehet az édes lehelet, amit az okoz, hogy a szervezet glükóz híján alternatív üzemanyagként zsírt kezd el bontani, aminek anyagcseretermékei a ketonok. Az édes illatú lehelet mellett légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság és hányás jelezheti ezt az állapotot. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, kezeletlenül életveszélyes ez az állapot.  1-es típusú cukorbetegségben jelentkezhet.
 7. Nyugtalan lábak – Az úgynevezett nyugtalan láb szindróma azt jelenti, hogy az illető kényszert érez arra, hogy a lábait mozgassa. Ennek egyik oka lehet, hogy a cukorbetegség miatt kialakult idegkárosodás (perifériás neuropátia). Kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, mint az átlag lakosságnál.
 8. Gombás fertőzések –  A gombák glükózzal táplálkoznak, így, ha sok van belőle, az ideális feltételt biztosít a szaporodásukhoz. A fertőzések jellemzően a körmökön vagy a bőrön jelentkeznek, különösen a nedvesebb területeken, így az ujjaknál és a lábujjaknál, a mellek alatt, a nemi szervekben vagy azok körül.
 9. Lassan gyógyuló sebek, vágások – A cukor jó „táptalaj” a ferőzésekhez, ami a sebgyógyulást különösen hátráltatja. A megemelkedett vércukorszint befolyásolhatja a véráramlást, és idegkárosodást okozhat, ez pedig megnehezíti a sebek gyógyulását.
 10. Fájdalom, zsibbadás a lábakban – Ez a tünet szintén az idegkárosodás következménye lehet.

+1 A bőr elszíneződése – A tarkón található sötét elszíneződés inzulinrezisztencia jele is lehet. Ezt a sötét foltot – latinul acanthosis nigricans – a magas inzulinszint okozza, ami elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését, létrehozva így a sötét foltokat. A nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén szokott még előfordulni. 

A fenti jelek mindegyike utalhat tehát diabéteszre, amit vizsgálatokkal ki lehet zárni vagy meg lehet erősíteni. Mivel a cukorbetegség nagyon alattomos, ugyanakkor rendkívül romboló megbetegedés, fontos, hogy ha ezek közül a jelek közül egyet vagy akár többet is tapasztal, forduljon szakorvoshoz – hangsúlyozza prof. dr. Somogyi Anikó.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helye: ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
2 hónapja diagnosztizàltak nàlam 2-es típusú cukorbetegséget.(60 éves vagyok)
Egyelőre Meforal tablettàt kaptam ,de most megyek még diabetológushoz megbeszélni a tovàbbiakat.
Kérdésem az lenne, hogy gyógyszerrel, több mozgàssal, diétàval milyen életkilátásaim lehetnek.
Tüneteim nem voltak, kontroll laborvizsgàlat mutatott magas(14) vércukorszintet.
Mit tehetek még az egészségéért?
Köszönettel: Edit

Kedves Edit !

A 2-es típusú diabetes, ami Önnek is van, lassan évek alatt fejlődik ki.
Amikor megtudjuk kezdjük el a beteg kezelését.
A Meforal származékok ma a diabetes kezelésének alap gyógyszerei. Emellett nagyon fontos a rendszeres legalább napi 30 perces mozgás és a meghatározott szénhidrát tartalmú diéta.
Ezt fontos hogy az orvosával és diétás nővérrel pontosan beszélje meg. A továbbiak rendszeres kontroll, évi 2-3 alkalommal laboratóriumban végzett vérvizsgálat, évente szemészeti vizsgálat javasolt. Amennyiben szövődmények nem alakulnak ki ez nem korlátozza életkilátásait. Ennek az a feltétele hogy jók legyenek a vércukor értékei.Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász -diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok