Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2023.03.29 18:05

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség? 

Tél végén, tavasz elején igen sokan panaszkodnak arra, hogy fáradékonyabbak, álmosabbak. Ennek oka gyakran az ún. “tavaszi fáradtság”, melynek megvan a maga háttere. Kialakulásának oka főleg az, hogy kiürülnek a raktáraink, főleg a D-vitamin szintünk csökken le (kiváltképp akkor, ha a téli hónapok során nem szedtünk D-vitamint), és ez fáradtságot, kimerültséget okoz. Azonban ez csupán időszakos, ám ha hosszú hónapokon keresztül fennáll, akkor azt általában valamilyen betegség, kóros állapot okozza, pl. vashiány, vérszegénység, depresszió, pajzsmirigy alulműködés, szívbetegség, májproblémák, cukorbetegség. 

“A 2-es típusú cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran tünetek nélkül, lappangva alakul ki, és csak hosszú évek után derül rá fény, ám ez idő alatt is már nagy károkat okoz, akár szövődményeket generál. A fáradtság azonban egy olyan jel, ami már korán, akár inzulinrezisztens, prediabéteszes állapotban is megmutatkozik, ám csak kevesen figyelnek fel rá és gondolnak mögötte betegséget, mert a stressznek, a túlhajszolt életmódnak tudják be általában. Pedig nem ritkán ez az első tünet, ami megmutatkozik, még mielőtt olyan állapotba kerülne az illető, hogy már szövődmények is fellépnének”- mondja a diabetológus. 

Miért okoz fáradtságot a cukorbetegség? 

Ahhoz, hogy megértsük, miért okoz a magas vércukorszint, illetve az IR, inzulinhiány fáradékonyságot, ahhoz tudni kell, mi is az inzulin, glükóz szerepe. Az inzulin egy olyan hormon, mely segíti a glükóz a sejtekbe való beépülését. A glükóz (azaz a vércukor) pedig egyfajta energiaforrás. Ha a glükóz nem tud beépülni a sejtekbe, akkor azok éheznek, és az energiaszint lecsökken. Röviden tehát, inzulinrezisztens állapotban -ami a 2-es cukorbetegség előszobája, annak alapja-, illetve, ha kevés az inzulin, akkor a szervezet nem jut elegendő energiához, és ez pedig fáradtságot okozhat.  

 

Ezek okozhatnak fáradtságot cukorbetegség esetén 

 

 • fáradtság és cukorbetegséga vércukorszint ingadozása/magas vércukorszint 

 • egyéb cukorbetegség okozta szövődmények (pl. vesebetegség) 

 • gyógyszerek mellékhatása 

 • a cukorbetegség okozta mentális panaszok 

 • súlyfelesleg 

 

Hipoglikémia tünete is lehet, a fáradtság, akár kezelés mellett is 

Előfordulhat olyan is, hogy az illető már tud a cukorbetegségéről, alkalmaz is valamilyen kezelést, és ennek ellenére tapasztalja a problémát. Enyhébb hipoglikémia esetén előfordulhat, hogy az illető hirtelen fáradtságot tapasztal (súlyosabb esetben általában szapora pulzus, verejtékezés, rossz közérzet kíséri): ilyenkor az ok, hogy a vércukorszint túl alacsonnyá válik, így a szervezet nem jut elegendő energiához. Ilyen esetben gyorsan kekszet, üdítőt kell fogyasztani, hogy mihamarabb fel lehessen tornázni a vércukorszintet (súlyos esetben glukagon injekció szükséges). Amennyiben gyakran előfordul hipoglikémia, érdemes megvizsgálni dietetikussal az étrendet, a CH- bevitelt, valamint orvossal a gyógyszer/inzulin dózisát, mivel könnyen lehet, hogy kevesebbre van szükség- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Ha a fáradtság mögött magas vércukorszint áll 

Amennyiben kiderül, hogy a nagyfokú fáradtág mögött cukorbetegség áll, akkor azt mindenképp kezelni szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség fő terápiája az életmódterápia (diéta+mozgás), és ha az orvos indokoltnak látja, akkor azt gyógyszerrel és/vagy inzulinnal kell kiegészíteni. (1-es típusú cukorbetegség esetén csakis az inzulinterápia vezet eredményre). Megfelelő, személyre szabott terápiával a fáradtság nagyban csökkenhet, megszűnhet. 

További tanácsok a fáradtság kezelésére 

 • Adja le a súlyfeleslegét 

 • Mozogjon (ez az életmódterápia miatt is fontos) 

 • Legyen rendszer az életében 

 • Sajátítsa el a megfelelő stresszkezelést 

 • Elegendő, jó minőségű alvás legyen az életében 

 • Legyen sokat szabad levegőn  

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos,

Kerdesem az lenne, hogy egyre elterjettebbe valik hazankban a cukros betegseget jelzo ugynevezett “eletmento” tetovalas. Ez valoban egy Onok altal is elismert jelzes? Ha rosszul leszek, a tetovalas segithet Onoknek? Valamint cukrosoknak ajanlott egyaltalan tetovalni? Nem veszelyes ez? Az orvosok altal elismert ez a tetovalas?

Kedves Zita !

Én nem tartom jó ötletnek a tetoválást. Javasolom, hogy a személyi igazolvány mellett legyen egy cukorbeteg kártya, amin szerepel, hogy Ön milyen típusú cukorbeteg és milyen kezelésben részesül.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kontrollra érkeztem a Doktornőhöz terhességi diabétesz miatt. Én most is le vagyok nyűgözve, és azt mondhatom továbbra is, hogy sok orvos példát vehetne róla, és a szakértelme is kiváló! Mindenkinek ajánlom őt továbbra is. Az intézet is teljesen kultúrált, rendezett, minden úgy történik, ahogy számít rá az ember.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK