Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2023.03.29

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség? 

Tél végén, tavasz elején igen sokan panaszkodnak arra, hogy fáradékonyabbak, álmosabbak. Ennek oka gyakran az ún. “tavaszi fáradtság”, melynek megvan a maga háttere. Kialakulásának oka főleg az, hogy kiürülnek a raktáraink, főleg a D-vitamin szintünk csökken le (kiváltképp akkor, ha a téli hónapok során nem szedtünk D-vitamint), és ez fáradtságot, kimerültséget okoz. Azonban ez csupán időszakos, ám ha hosszú hónapokon keresztül fennáll, akkor azt általában valamilyen betegség, kóros állapot okozza, pl. vashiány, vérszegénység, depresszió, pajzsmirigy alulműködés, szívbetegség, májproblémák, cukorbetegség. 

“A 2-es típusú cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran tünetek nélkül, lappangva alakul ki, és csak hosszú évek után derül rá fény, ám ez idő alatt is már nagy károkat okoz, akár szövődményeket generál. A fáradtság azonban egy olyan jel, ami már korán, akár inzulinrezisztens, prediabéteszes állapotban is megmutatkozik, ám csak kevesen figyelnek fel rá és gondolnak mögötte betegséget, mert a stressznek, a túlhajszolt életmódnak tudják be általában. Pedig nem ritkán ez az első tünet, ami megmutatkozik, még mielőtt olyan állapotba kerülne az illető, hogy már szövődmények is fellépnének”- mondja a diabetológus. 

Miért okoz fáradtságot a cukorbetegség? 

Ahhoz, hogy megértsük, miért okoz a magas vércukorszint, illetve az IR, inzulinhiány fáradékonyságot, ahhoz tudni kell, mi is az inzulin, glükóz szerepe. Az inzulin egy olyan hormon, mely segíti a glükóz a sejtekbe való beépülését. A glükóz (azaz a vércukor) pedig egyfajta energiaforrás. Ha a glükóz nem tud beépülni a sejtekbe, akkor azok éheznek, és az energiaszint lecsökken. Röviden tehát, inzulinrezisztens állapotban -ami a 2-es cukorbetegség előszobája, annak alapja-, illetve, ha kevés az inzulin, akkor a szervezet nem jut elegendő energiához, és ez pedig fáradtságot okozhat.  

 

Ezek okozhatnak fáradtságot cukorbetegség esetén 

 

 • fáradtság és cukorbetegséga vércukorszint ingadozása/magas vércukorszint 

 • egyéb cukorbetegség okozta szövődmények (pl. vesebetegség) 

 • gyógyszerek mellékhatása 

 • a cukorbetegség okozta mentális panaszok 

 • súlyfelesleg 

 

Hipoglikémia tünete is lehet, a fáradtság, akár kezelés mellett is 

Előfordulhat olyan is, hogy az illető már tud a cukorbetegségéről, alkalmaz is valamilyen kezelést, és ennek ellenére tapasztalja a problémát. Enyhébb hipoglikémia esetén előfordulhat, hogy az illető hirtelen fáradtságot tapasztal (súlyosabb esetben általában szapora pulzus, verejtékezés, rossz közérzet kíséri): ilyenkor az ok, hogy a vércukorszint túl alacsonnyá válik, így a szervezet nem jut elegendő energiához. Ilyen esetben gyorsan kekszet, üdítőt kell fogyasztani, hogy mihamarabb fel lehessen tornázni a vércukorszintet (súlyos esetben glukagon injekció szükséges). Amennyiben gyakran előfordul hipoglikémia, érdemes megvizsgálni dietetikussal az étrendet, a CH- bevitelt, valamint orvossal a gyógyszer/inzulin dózisát, mivel könnyen lehet, hogy kevesebbre van szükség- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Ha a fáradtság mögött magas vércukorszint áll 

Amennyiben kiderül, hogy a nagyfokú fáradtág mögött cukorbetegség áll, akkor azt mindenképp kezelni szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség fő terápiája az életmódterápia (diéta+mozgás), és ha az orvos indokoltnak látja, akkor azt gyógyszerrel és/vagy inzulinnal kell kiegészíteni. (1-es típusú cukorbetegség esetén csakis az inzulinterápia vezet eredményre). Megfelelő, személyre szabott terápiával a fáradtság nagyban csökkenhet, megszűnhet. 

További tanácsok a fáradtság kezelésére 

 • Adja le a súlyfeleslegét 

 • Mozogjon (ez az életmódterápia miatt is fontos) 

 • Legyen rendszer az életében 

 • Sajátítsa el a megfelelő stresszkezelést 

 • Elegendő, jó minőségű alvás legyen az életében 

 • Legyen sokat szabad levegőn  

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Az elmúlt években szinte naponta van hipoglikémia szerű rosszullétem. A terheléses vizsgálatokon az alábbi eredményeket kaptam:
1.
Éhgyomri glükóz: 4,8 mmol/l
120 perces glükóz: 2,7 mmol/l
HgbA1C: 8,3 %

2.
Éhgyomri glükóz: 4,4 mmol/l
30 perces glükóz: 6,4 mmol/l
60 perces glükóz: 4,4 mmol/l
120 perces glükóz: 3,1 mmol/l

Inzulin: < 2 mU/L
Inzulin 30 perc: 14,6 mU/L
Inzulin 60 perc: 22,8 mU/L
Inzulin 120 perc: < 2 mU/L

C-peptid : 0,17 ng/mL

Inzulinoma gyanúja miatt hasi ultrahangot és 72 órás éheztetési tesztet is végeztek (2 éve), ami negatív lett.

legalacsonyabb vércukor 2,5 mmol/l
inzulinszint (végig): < 2 mU/L
C-peptid: 0,2-0,3 között

Próbaképpen Merckformin XR gyógyszert írt az orvosom tavaly majd emelte az adagot, ami pár hónapig csökkentette a rosszullétek számát, de az utóbbi időben újra mindennapossá vált. Érdekelne az ön véleménye, mit javasolna, kihez forduljak vagy milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégeztetni, hogy javuljon a helyzet?

Köszönöm a válaszát.

Kedves Tóth Krisztina !Kérdésére nehéz egyértelmű választ adni. Vércukor terhelés során egy túlzottan reagáló hasnyálmirigyre utal a vizsgálat. Az inzulin terhelés értékei nem utalnak inzulin rezisztenciára. Viszont nem értem a HbA1c: 8,3 % értéket, ami viszont az elmúlt hónapokban mért magas vércukor értékekre utalna. Az alacsony C peptid is is további vizsgálatokat igényelne. Javaslatom hogy diabetológiára szakosodott kórházi/klinikai osztályon történő kivizsgálását indokoltnak tartom. Ehhez kérje háziorvosa segítségét és beutalását kórházba.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kontrollra érkeztem a Doktornőhöz terhességi diabétesz miatt. Én most is le vagyok nyűgözve, és azt mondhatom továbbra is, hogy sok orvos példát vehetne róla, és a szakértelme is kiváló! Mindenkinek ajánlom őt továbbra is. Az intézet is teljesen kultúrált, rendezett, minden úgy történik, ahogy számít rá az ember.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok