Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.10.25 18:29

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

A bőr elszíneződése 

A bőr elszíneződését petefészekciszták, hormonális vagy pajzsmirigy rendellenességek is okozhatják, csakúgy, mint bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletták, kortikoszteroidok). Ám érdemes tudni, hogy cukorbetegséget, sőt, az az előtti állapotot is jelezheti! Ugyanis, ha sötét elszíneződés található a tarkóján, az inzulinrezisztencia jele is lehet, ami lényegében az az állapot, amikor a sejtek érzéketlenek az inzulinra, ezért ellensúlyozásként egyre több termelődik. Viszont, a hasnyálmirigy ebben a fokozott munkában könnyen kifárad és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Az IR-nek több tünete is van (menstruációs zavarok, túlsúly, meddőség, hajhullás), és az egyik közülük, ez a sötét folt, az ún. acanthosis nigricans, melyet a magas inzulinszint okoz. A magas inzulinszint ugyanis elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését, létrehozva így a sötét foltokat. A nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén szokott előfordulni. 

Rosszul hall 

A halláskárosodás nem csak az időskor velejárója, hanem a cukorbetegség korai figyelmeztető jele is lehet, így, ha fiatalabb életkorban van és rosszul hall, érdemes ellenőriztetnie vércukor értékeit! Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a magasabb vércukorszinttel rendelkezőknél 30%-kal nagyobb az esély a hallászavarokra az abnormális glükózszint miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ami halláskárosodást okozhat. 

“A cukorbetegség idegkárosodáshoz vezethet, amely a test számos részét érintheti, például a végtagokat, szemeket, vesét, fületeket. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket, ami csökkent hallást okoz”- magyarázza a diabetológus. 

Édes illatú lehelet 

cukorbetegség édes leheletMegeshet, hogy a cukorbetegségre egyik szövődménye hívja fel a figyelmet-rossz esetben az ún. ketoacidózis, mely kezeletlenül egy életveszélyes állapot! Hanem áll rendelkezésre elegendő glükóz, akkor alternatív üzemanyagként a szervezet zsírt kezd el bontani, melynek anyagcsere termékei a ketonok. Éhezés és inzulinhiány miatt is létrejöhet az állapot.  Légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság hányás mellett édes illatú lehelet is jelezheti az állapotot. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, melynek során helyreállítják a keringést, anyagcserét és pótolják a hiányzó anyagokat infúzió segítségével. 

Nem tud pihenni a lábaitól 

Vannak, akiknek pihenését, alvását nagyban zavarja az, hogy erős késztetést éreznek arra, hogy mozgassák lábaikat. Ilyenkor vannak, akik égő érzésről, vannak, akik viszketésről számolnak be, és ez a kellemetlen érzés a végtag mozgatása után ideiglenesen megszűnik. Ez az állapot az ún. nyugtalan láb szindróma, mely jelentősen befolyásolja az érintettek pihentető alvását. A perifériás neuropátia okozta idegkárosodás a lábakban hozzájárul a nyugtalan láb szindrómához, és sajnos igen sok betegnél előfordul- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, így, ha Önnél is fennáll, célszerű cukorbetegség szűrésen részt vennie! 

Amennyiben kiderül, a tüneteit 2-es típusú cukorbetegség okozza, fontos a vércukorszint normalizálása. Ez történhet életmódterápiával (diéta, mozgás), és/vagy vércukorszint szabályozó gyógyszerekkel, szükség esetén inzulinnal.  

Téma szakértője

Orvos válaszol

Évek óta emelekedett az éhomi vércukorértékem,6,5-7,1-ig.Félévente endokrinológushoz járok kontrollra a strumám miatt,eddig nem kellett gyógyszer szednem.Aggódom,hogy a káros következmények miatt súlyos betegségem lesz.Próbálok mozogni és egészségesen enni,ez az állapot kb.5 éve így van.Megköszönöm válaszát,üdvözlettel:Bácskai Györgyné

Kedves Bácskai Györgyné !

Az évek óta fennálló magas éhomi vércukor értékei alapján nem lehet eldönteni, hogy prediabetese vagy már 2-és típusú diabetese van. Ennek eldöntésére vércukor terhelés elvégzését javasolom. Ennek eredménye alapján lehet további tanácsokat adni. Amennyiben az értékei kórosak, kérem jelentkezzen diabetológus orvosnál, hogy a diétát ás a kezelést megbeszéljék.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK