Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.10.25

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

A bőr elszíneződése 

A bőr elszíneződését petefészekciszták, hormonális vagy pajzsmirigy rendellenességek is okozhatják, csakúgy, mint bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletták, kortikoszteroidok). Ám érdemes tudni, hogy cukorbetegséget, sőt, az az előtti állapotot is jelezheti! Ugyanis, ha sötét elszíneződés található a tarkóján, az inzulinrezisztencia jele is lehet, ami lényegében az az állapot, amikor a sejtek érzéketlenek az inzulinra, ezért ellensúlyozásként egyre több termelődik. Viszont, a hasnyálmirigy ebben a fokozott munkában könnyen kifárad és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Az IR-nek több tünete is van (menstruációs zavarok, túlsúly, meddőség, hajhullás), és az egyik közülük, ez a sötét folt, az ún. acanthosis nigricans, melyet a magas inzulinszint okoz. A magas inzulinszint ugyanis elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését, létrehozva így a sötét foltokat. A nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén szokott előfordulni. 

Rosszul hall 

A halláskárosodás nem csak az időskor velejárója, hanem a cukorbetegség korai figyelmeztető jele is lehet, így, ha fiatalabb életkorban van és rosszul hall, érdemes ellenőriztetnie vércukor értékeit! Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a magasabb vércukorszinttel rendelkezőknél 30%-kal nagyobb az esély a hallászavarokra az abnormális glükózszint miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ami halláskárosodást okozhat. 

“A cukorbetegség idegkárosodáshoz vezethet, amely a test számos részét érintheti, például a végtagokat, szemeket, vesét, fületeket. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket, ami csökkent hallást okoz”- magyarázza a diabetológus. 

Édes illatú lehelet 

cukorbetegség édes leheletMegeshet, hogy a cukorbetegségre egyik szövődménye hívja fel a figyelmet-rossz esetben az ún. ketoacidózis, mely kezeletlenül egy életveszélyes állapot! Hanem áll rendelkezésre elegendő glükóz, akkor alternatív üzemanyagként a szervezet zsírt kezd el bontani, melynek anyagcsere termékei a ketonok. Éhezés és inzulinhiány miatt is létrejöhet az állapot.  Légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság hányás mellett édes illatú lehelet is jelezheti az állapotot. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, melynek során helyreállítják a keringést, anyagcserét és pótolják a hiányzó anyagokat infúzió segítségével. 

Nem tud pihenni a lábaitól 

Vannak, akiknek pihenését, alvását nagyban zavarja az, hogy erős késztetést éreznek arra, hogy mozgassák lábaikat. Ilyenkor vannak, akik égő érzésről, vannak, akik viszketésről számolnak be, és ez a kellemetlen érzés a végtag mozgatása után ideiglenesen megszűnik. Ez az állapot az ún. nyugtalan láb szindróma, mely jelentősen befolyásolja az érintettek pihentető alvását. A perifériás neuropátia okozta idegkárosodás a lábakban hozzájárul a nyugtalan láb szindrómához, és sajnos igen sok betegnél előfordul- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, így, ha Önnél is fennáll, célszerű cukorbetegség szűrésen részt vennie! 

Amennyiben kiderül, a tüneteit 2-es típusú cukorbetegség okozza, fontos a vércukorszint normalizálása. Ez történhet életmódterápiával (diéta, mozgás), és/vagy vércukorszint szabályozó gyógyszerekkel, szükség esetén inzulinnal.  

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!

Lányom február óta 1-es tipusú cukorbeteg. TSH értke kb. 2 hónapja 6-os volt. L-Thyroxint kapott rá, fél szemet naponta. Most lemenet a TSH értéke 1.re. Újabb kontroll 2 hét múlva lesz. Haja erősebben hullik már két- három hónapja, nem javul. Tudna tanácsot adni? Köszönettel, Erzsébet

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Erzsébet!

Az 1-3 as típusú diabetes gyakran fordul elő együtt autoimmun thyroiditissel (pajzsmirigy gyulladás). Ez okozhat pajzsmirigy alul működést, ami gyógyszeres kezelést és rendszeres ellenőrzést igényel. Fontos, hogy a TSH értéke normális legyen, de a gyógyszer szedését csak orvosi tanácsra hagyja abba. Hajhullás gyakran van pajzsmirigy betegségeknél jelen.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek
Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!