Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.10.25

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

A bőr elszíneződése 

A bőr elszíneződését petefészekciszták, hormonális vagy pajzsmirigy rendellenességek is okozhatják, csakúgy, mint bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletták, kortikoszteroidok). Ám érdemes tudni, hogy cukorbetegséget, sőt, az az előtti állapotot is jelezheti! Ugyanis, ha sötét elszíneződés található a tarkóján, az inzulinrezisztencia jele is lehet, ami lényegében az az állapot, amikor a sejtek érzéketlenek az inzulinra, ezért ellensúlyozásként egyre több termelődik. Viszont, a hasnyálmirigy ebben a fokozott munkában könnyen kifárad és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Az IR-nek több tünete is van (menstruációs zavarok, túlsúly, meddőség, hajhullás), és az egyik közülük, ez a sötét folt, az ún. acanthosis nigricans, melyet a magas inzulinszint okoz. A magas inzulinszint ugyanis elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését, létrehozva így a sötét foltokat. A nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén szokott előfordulni. 

Rosszul hall 

A halláskárosodás nem csak az időskor velejárója, hanem a cukorbetegség korai figyelmeztető jele is lehet, így, ha fiatalabb életkorban van és rosszul hall, érdemes ellenőriztetnie vércukor értékeit! Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a magasabb vércukorszinttel rendelkezőknél 30%-kal nagyobb az esély a hallászavarokra az abnormális glükózszint miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ami halláskárosodást okozhat. 

“A cukorbetegség idegkárosodáshoz vezethet, amely a test számos részét érintheti, például a végtagokat, szemeket, vesét, fületeket. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket, ami csökkent hallást okoz”- magyarázza a diabetológus. 

Édes illatú lehelet 

cukorbetegség édes leheletMegeshet, hogy a cukorbetegségre egyik szövődménye hívja fel a figyelmet-rossz esetben az ún. ketoacidózis, mely kezeletlenül egy életveszélyes állapot! Hanem áll rendelkezésre elegendő glükóz, akkor alternatív üzemanyagként a szervezet zsírt kezd el bontani, melynek anyagcsere termékei a ketonok. Éhezés és inzulinhiány miatt is létrejöhet az állapot.  Légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság hányás mellett édes illatú lehelet is jelezheti az állapotot. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, melynek során helyreállítják a keringést, anyagcserét és pótolják a hiányzó anyagokat infúzió segítségével. 

Nem tud pihenni a lábaitól 

Vannak, akiknek pihenését, alvását nagyban zavarja az, hogy erős késztetést éreznek arra, hogy mozgassák lábaikat. Ilyenkor vannak, akik égő érzésről, vannak, akik viszketésről számolnak be, és ez a kellemetlen érzés a végtag mozgatása után ideiglenesen megszűnik. Ez az állapot az ún. nyugtalan láb szindróma, mely jelentősen befolyásolja az érintettek pihentető alvását. A perifériás neuropátia okozta idegkárosodás a lábakban hozzájárul a nyugtalan láb szindrómához, és sajnos igen sok betegnél előfordul- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, így, ha Önnél is fennáll, célszerű cukorbetegség szűrésen részt vennie! 

Amennyiben kiderül, a tüneteit 2-es típusú cukorbetegség okozza, fontos a vércukorszint normalizálása. Ez történhet életmódterápiával (diéta, mozgás), és/vagy vércukorszint szabályozó gyógyszerekkel, szükség esetén inzulinnal.  

Téma szakértője

Orvos válaszol

2019.03.18-án, az égnyomori vércukor 6,6 volt, a cukorterhelés 120 perc után 11,1.
Ez a határérték már cukorbetegség vagy sem. Gyógyszernékül, kezelhető?

Kedves Balogh Jenőné !

Az elküldött eredményei alapján 2-es típusú cukorbetegségre gondolok. Első lépésben diétát és rendszeres napi 30 perces mozgást javasolok. Emellett szükséges lenne időnkénti vércukor kontroll éhomra vagy étkezés után másfél órával. Amennyiben vércukor értékei éhomra 6,0 mmol/l körül, étkezés után 9,0 mmol/l alatt a diétán és mozgáson kívül mást nem igényel. Amennyiben az értékei ettől magasabbak gyógyszeres kezelésre van szükség. Javasolom hogy először keressen fel dietetikust a diéta megbeszélésére.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas fokú szakmai tudás

A doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok