Bizsereg a lába, bőrkeményedéssel küzd vagy nem lát jól? Cukorbetegség is okozhatja

Bizsereg a lába, bőrkeményedéssel küzd vagy nem lát jól? Cukorbetegség is okozhatja

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.05.03

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, évek alatt alakul ki, így sokáig nem okoz tüneteket. Ezért a cukorbetegséget nem véletlen nevezik csendes gyilkosnak, hiszen már a betegség felismerése előtt okozhat rombolást. Éppen ezért sokszor előfordul, hogy a beteg csak akkor jön rá arra, hogy magasak a vércukor értékei, amikor már szövődmények léptek fel, és emiatt kerül sor vizsgálatokra. 1-es típusú cukorbetegség esetén a szövődmények rendszerint évekkel később jelentkeznek a diagnózis felállítását és a diabetes inzulin kezelését követően. A szövődmények kivizsgálására minden cukorbetegnél nagy hangsúlyt kell helyezni. Hogy mik a leggyakoribbak és milyen vizsgálatok szükségesek a szűrésekhez, azt Dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük.

Neuropátia

A cukorbetegség gyakori szövődménye az ún. neuropátia, mely az idegeket és kis hajszálereket érintő károsodás következménye. A magas vércukor a periferiás idegeket érinti, vagyis az agyon és a gerincvelőn kívüli idegeket. A diabéteszesek kb. felénél kialakul a probléma, és a rizikó annál nagyobb, minél régebb óta cukorbeteg az illető, illetve akkor, ha a vércukor értékeit nem sikerül kordában tartani. Tünetei közt főleg a lábak zsibbadása, bizsergése, égő érzése mellett az érzékkiesés/esetleg extrém érzékenység, bizonytalan járás áll. Sokan számolnak be arról, olyan, mintha egy láthatatlan vastag zoknit viselnének. A probléma általában a végtagokra jellemző, ám a szervezet bármely részén lévő perifériás idegeket érintheti. A neuropátia kivizsgálás során a kalibrált hangvillával a vibrációérzetet nézik, monofilamentummal a tapintásérzetet, neuropaddal a talp verítéktermelését, tip therm próbával pedig a hőérzetet vizsgálják. Neurométerrel különböző frekvenciákon vizsgálják az érzéseket. Amennyiben neuropátia áll fenn, úgy fontos a lábak fokozott védelme, mindennapos átnézése, hiszen fájdalomérzet hiányában könnyen sérülések keletkezhetnek rajta, ami akár fekély kialakulásához is vezethet

 

Diabéteszes retinopátia

diabetes szövődményA nem megfelelően karbantartott cukorbetegség a szem ereinek elváltozása miatt diabeteses retinopathiát okozhat, mely kezelés nélkül akár vaksághoz is vezethet. Kezdetben a beteg számára tüneteket, panaszokat nem okoz ez az állapot, ám súlyos esetben oxigénhiányos problémák keletkeznek a retinán, melynek hatására kóros erek képződnek, amik igen sérülékenyek, vérzéseket okozhatnak.  Ezekből az erekből kötőszövet terjedhet át a retinára, ami vaksággal fenyegető retina leválást is kiválhat. Ráadásul az érképződés a szem más területein is kialakulhat, a szem folyadék elvezetése akadályokba ütközhet, így másodlagos zöldhályog jöhet létre. Hogy ez ne történjen meg, nagyon fontos a diabétesz megfelelő, személyre szabott kezelése. A retinopátiát  pupilla tágításban végzett alapos szemorvosi vizsgálattal lehet megállapítani. Terápiáját minden esetben az adott állapot súlyossága határozza meg, így lehet lézeres kezelés, cseppek, injekciós kezelés, műtét, és ezek kombinációja is.

 

Nefropátia

A cukorbetegség okozta veseműködési zavar gyakori szövődménynek számít. Legfőbb tünete a vizeletben megjelenő fehérje. A probléma 5 stádiumra osztható, melyből az első kettő tünetszegény, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálat. A magas vércukorszint ugyanis károsíthatja a vesék ereit is, így a vesék nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, ráadásul sok cukorbetegnél magas vérnyomás is kialakul, ami tovább rontja a problémát. Tünetei közt leginkább bokaduzzanat, fehérje megjelenése a vizeletben, fáradékonyság, gyengeség, magas vérnyomás szerepel. Kezelése a vércukor rendezése mellett vérnyomás csökkentéssel és megfelelő diétával történik.  Amennyiben „inzulinos” a beteg, és a vesefunkciók el kezdenek beszűkülni, ekkor az inzulin dózisának csökkentése indokolt. A további terápia nefrológus feladata.

 

Érszűkület

A tartósan magas vércukorszint negatív hatással van szív-és érrendszerre, így gyakran vezet érszűkülethez bárhol a testben. Mivel kisebb lesz az ér átmérője a benne lévő plakkoktól, lerakódásoktól, ezért a vérnyomás megnő. A verőerek merevvé válnak, így sérülékenyebbek lesznek, ami vérrögöket, infarktust eredményezhet. Érszűkület gyakran az alsó végtagokban keletkezik, ilyenkor lép fel egyfajta nehézláb érzés, valamint terhelés hatására fájdalom jelentkezhet. További tünetként szerepelhetnek még hideg végtagok, valamint a nehezen gyógyuló sebek, rossz esetben fekély is. Érszűkület gyanúja esetén fontos az angiológus felkeresése, aki megállapítja a probléma súlyosságát és megfelelő terápiában részesíti a beteget.

 

Diabéteszes láb/fekély

A cukorbetegeket nagyban veszélyezteti az ún. diabéteszes láb szindróma, valamint a végtag elvesztésének gyakori oka, a lábszárfekély. Igen összetett problémáról van szó, hiszen idegi és keringési zavar is jelen van (hátterében preifáriás neuropátia áll). Az érintett panaszkodhat fájdalomra, de érzéketlenségre is, bőrkeményedések alakulnak ki, megváltozik az illető járása, a végtagok hidegek, a bőr sima, fényes- mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Mivel a beteg nem feltétlen érzi, ha megsérült, a megfelelő fertőtlenítés elmarad, és a rossz keringéssel együtt megnő a fekély kialakulásának esélye, ami a lábamputációk nagy részéért felelős. Megelőzésben a legfontosabb, hogy a páciens vércukra megfelelő tartományban legyen. Panaszok esetén mindenképp alapos kivizsgálás indokolt, hogy meg lehessen őrizni a láb boltozatának épségét, valamint, hogy el lehessen kerülni a fekély kialakulását.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

2 hónapja szültem, igt-m van. Állapotomat szeretném felmérni. Az ogtt szeretném kikerülni, ha lehetséges, így hba1c értéket nézettem. Sajnos szülés után vért kellett, hogy kapjak. Később olvastam, hogy az eredmény (4,7%) sajnos így nem értékelhető. Így van ez? Illetve lenne valamilyen alternatíva állapotom felmérésére az ogtt kívül? Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Andrea!

A HbA1c érték alapján nem lehet véleményt mondani a szénhidrátanyagcsere zavarról.
Az OGTT ( terheléses vércukor vizsgálat) az egyetlen reális vizsgálat.

Javaslom, hogy otthon mérje a vércukrát éhomra és reggeli,ebéd vagy vacsora után 1,5 órával.
Ha ezek az értékek megfelelőek ( 5-7,5 mol/l között) akkor csak diéta szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász-diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek
Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!