Miért okozhat fekélyt a cukorbetegség és hogy lehet kezelni?

Miért okozhat fekélyt a cukorbetegség és hogy lehet kezelni?

Dr. Markotics Attila Módosítva: 2022.05.10

A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a fekély, mely nem csak az életminőséget rontja– a mindennapi tevékenységet jelentősen megnehezíti -, de fájdalmas és nehezen gyógyítható is lehet. Éppen ezért jobb elkerülni. Hogy miért is okozhat fekélyt a diabétesz? Ha kialakul, miként lehet kezelni a problémát? A válaszokat Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától tudtuk meg. 

Cukorbetegség és fekély 

Több oka van annak, hogy a cukorbetegség megnöveli a fekélyek kialakulásának kockázatát. Nem megfelelően kezelt diabétesz esetén a kívánatosnál magasabb vércukorszint idővel károsítja az idegeket és az ereket. Az idegkárosodás miatt állás és járás közben fokozott és rendellenes terhelés éri a lábat, annak alakját megváltoztatva. Mivel csökken a lábat normálisan védő mechanizmusok hatékonysága, a probléma sebképződéséhez vezethet, melyet csak ront az, hogy megváltozik a szövetek vérellátása. A cukorbetegség ugyanis perifériás artériás betegséget is generálhat, amely csökkenti a lábak és a lábfejek véráramlását. 

 

Emellett a magas glükózszintet „ szeretik ” a mikroorganizmusok, valamint a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően ellátni védekezésben betöltött szerepüket- mindezek miatt nagyobb valószínűséggel keletkezik seb a lábon (elsősorban annak fokozott terhelésnek kitett talpi felszínén), a létrejött sebek pedig nehezebben gyógyulnak, könnyebben fertőződnek el. 

 

A cukorbetegség okozta ún. perifériás neuropátia következtében a páciens nem érzi, így nem feltétlenül veszi észre azonnal, ha esetleg megsérült (pl. felsértette a lábát vagy nyomja azt a cipője). Ezáltal a keletkezett seb megfelelő első ellátása és további kezelése is elmarad. 

 

A fekély első jelei lehetnek bőrpír, duzzanat, irritáció, később váladékozás és kellemetlen szagok. Súlyos esetben a sebben fekete – elhalt - szövetet látni. 

 

A fekély kezelése komplex feladat 

A diabéteszes lábfekély megfelelő kezelésében számocukorbeteg fekély kezeléses kulcsfontosságú tényező van:

  • vércukorszint stabilizálása 
  • tehermentesítés – a nyomás csökkentése - az adott területen 
  • az elhalt bőr, szövet eltávolítása 
  • a seb állapotának megfelelő kötszer, esetleg kiegészítésül gyógyszer alkalmazása 
  • fertőzés megelőzése

 

A diabéteszes fekély elfertőződésének megelőzése:

  • sebfertőtlenítés, sebkezelés (esetleg rövid idejű lábfürdő) 
  • kellően gyakori kötéscsere 
  • „ intelligens ” kötszer alkalmazása 

Időben felismerve a láb fekélyei kezelhetőek, meggyógyíthatóak. Azonban minél tovább vár a beteg, annál nagyobb a fertőzés kockázata, ugyanakkor kisebb az esély a gyors, teljes gyógyulásra. A nem megfelelően kezelt fertőzés, az elhanyagolt diabéteszes fekély miatt sajnos sok esetben – az egyébként elkerülhető - amputáció indokolt- mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosa. 

 

A gyógyulási idő számos tényezőtől függ: a seb méretétől, elhelyezkedésétől, a sebre nehezedő nyomástól, a szövetek keringésétől, a sebkezeléshez és kötözéshez alkalmazott anyagoktól. A gyógyulás néhány héten belül bekövetkezhet, de akár több hónapig is eltarthat. 

Az előzőeken túl indokolt lehet műtét is (leggyakrabban a rendellenes nyomást okozó problémák korrekciójára). Léteznek alternatív terápiák is, melyek elősegíthetik /felgyorsíthatják a gyógyulást (ilyen például a mézes sebkezelés vagy a lökéshullám terápia). 

 

Hansúlyozandó, hogy a fekély terápiája komplex! Gyakran több – különböző szakágakban tevékenykedő - orvos és szakember (diabetológus, dietetikus, sebész/ ortopéd orvos/ traumatológus, érsebész, angiológus, neurológus, sebkezelő, gyógypedikűrös, gyógytornász) összehangolt munkáját kívánja meg, hiszen legtöbbször maga a probléma is igen összetett. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jo estet,
Edesapam Nagykanizsan lakik es cukros, mindket laba sarkan nagyon csunya seb van ami fekete, gennyes az orvos latta es megtisztitotta de meg rondabb lett es mar piros korulotte. Esetleg egy specialis segitseget, konzultaciot, kezelest tudnanak ajanlani? Varom valaszukat! Videken van kozpuntjuk, Zala megyeben esetleg vagy csak Pesten. Tisztelettel, Hercsik Eszter

Kedves Eszter !

A cukorbetegeknél előfordul ilyen szövődmény ami az Ön édesapjánál áll fent.
Kezelünk ilyen problémával pácienseket.
Minél hamarabb kell elkezdeni ennek a kezelését, mielőtt még romlana az életminősége az Úrnak.
A diabéteszes lábat érheti többféle károsodás például érzékelő és mozgató idegek károsodása vagy érkárosodás is.
A szakorvos személyes konzultáció után tud konkrétat mondani, milyen kezelést kell elkezdeni az Önök esetében. Minden esetben más és személyre szabott kezeléseket alkalmazunk.
Nálunk Arnold Dénes Doktor Úr ( sebész, fájdalomspecialista) foglalkozik diabéteszes lábfájdalommal.
Központunk csak Budapesten található.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/kapcsolat

Üdvözlettel:

Papp Roberta
sebkezelő specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Eredményes

Nagyon elégedett vagyok a doktor úrral, mióta hozzá járok sokkal jobban gyógyul a sebem. Előtte nagyon sok orvosnál jártam, sajnos velük nem értünk el eremdényeket.

További vélemények

Hírek

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek
Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!