Miért okozhat fekélyt a cukorbetegség és hogy lehet kezelni?

Miért okozhat fekélyt a cukorbetegség és hogy lehet kezelni?

Dr. Markotics Attila Módosítva: 2023.06.26

A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a fekély, mely nem csak az életminőséget rontja– a mindennapi tevékenységet jelentősen megnehezíti -, de fájdalmas és nehezen gyógyítható is lehet. Éppen ezért jobb elkerülni. Hogy miért is okozhat fekélyt a diabétesz? Ha kialakul, miként lehet kezelni a problémát? A válaszokat Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától tudtuk meg. 

Cukorbetegség és fekély 

Több oka van annak, hogy a cukorbetegség megnöveli a fekélyek kialakulásának kockázatát. Nem megfelelően kezelt diabétesz esetén a kívánatosnál magasabb vércukorszint idővel károsítja az idegeket és az ereket. Az idegkárosodás miatt állás és járás közben fokozott és rendellenes terhelés éri a lábat, annak alakját megváltoztatva. Mivel csökken a lábat normálisan védő mechanizmusok hatékonysága, a probléma sebképződéséhez vezethet, melyet csak ront az, hogy megváltozik a szövetek vérellátása. A cukorbetegség ugyanis perifériás artériás betegséget is generálhat, amely csökkenti a lábak és a lábfejek véráramlását. 

Emellett a magas glükózszintet „ szeretik ” a mikroorganizmusok, valamint a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően ellátni védekezésben betöltött szerepüket- mindezek miatt nagyobb valószínűséggel keletkezik seb a lábon (elsősorban annak fokozott terhelésnek kitett talpi felszínén), a létrejött sebek pedig nehezebben gyógyulnak, könnyebben fertőződnek el. 

A cukorbetegség okozta ún. perifériás neuropátia következtében a páciens nem érzi, így nem feltétlenül veszi észre azonnal, ha esetleg megsérült (pl. felsértette a lábát vagy nyomja azt a cipője). Ezáltal a keletkezett seb megfelelő első ellátása és további kezelése is elmarad. 

A fekély első jelei lehetnek bőrpír, duzzanat, irritáció, később váladékozás és kellemetlen szagok. Súlyos esetben a sebben fekete – elhalt - szövetet látni. 

A fekély kezelése komplex feladat 

Lábszárfekély kezelése a Cukorbetegközpontban.A diabéteszes lábfekély megfelelő kezelésében számos kulcsfontosságú tényező van:

  • vércukorszint stabilizálása 
  • tehermentesítés – a nyomás csökkentése - az adott területen 
  • az elhalt bőr, szövet eltávolítása 
  • a seb állapotának megfelelő kötszer, esetleg kiegészítésül gyógyszer alkalmazása 
  • fertőzés megelőzése

A diabéteszes fekély elfertőződésének megelőzése:

  • sebfertőtlenítés, sebkezelés (esetleg rövid idejű lábfürdő) 
  • kellően gyakori kötéscsere 
  • „ intelligens ” kötszer alkalmazása 

Időben felismerve a láb fekélyei kezelhetőek, meggyógyíthatóak. Azonban minél tovább vár a beteg, annál nagyobb a fertőzés kockázata, ugyanakkor kisebb az esély a gyors, teljes gyógyulásra. A nem megfelelően kezelt fertőzés, az elhanyagolt diabéteszes fekély miatt sajnos sok esetben – az egyébként elkerülhető - amputáció indokolt- mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosa. 

A gyógyulási idő számos tényezőtől függ: a seb méretétől, elhelyezkedésétől, a sebre nehezedő nyomástól, a szövetek keringésétől, a sebkezeléshez és kötözéshez alkalmazott anyagoktól. A gyógyulás néhány héten belül bekövetkezhet, de akár több hónapig is eltarthat. 

Az előzőeken túl indokolt lehet műtét is (leggyakrabban a rendellenes nyomást okozó problémák korrekciójára). Léteznek alternatív terápiák is, melyek elősegíthetik /felgyorsíthatják a gyógyulást (ilyen például a mézes sebkezelés vagy a lökéshullám terápia). 

Hansúlyozandó, hogy a fekély terápiája komplex! Gyakran több – különböző szakágakban tevékenykedő - orvos és szakember (diabetológus, dietetikus, sebész/ ortopéd orvos/ traumatológus, érsebész, angiológus, neurológus, sebkezelő, gyógypedikűrös, gyógytornász) összehangolt munkáját kívánja meg, hiszen legtöbbször maga a probléma is igen összetett. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Medgyesi doktor úr!
Édesanyám miatt írok, aki majdnem 4 hétig volt kórházban. Mélyvénás trombózissal került be a kórházba, de közben lábszárán fekélyes sebek voltak, amelyet szakápolóval kezeltettünk. Antibiotikumos infúziós kezelést és vérhigítót kapott , amit azóta is szúrunk a hasába. Sajnos azt közölték a kórházban hogy amputálni kellene a jobb lábát , melybe édesanyám nem egyezett bele. A kórházba úgy került be hogy már szépen gyógyultak a fekélyes sebek. Sajnos nem tudjuk mi történt a kórházban, de teljes döbbenettel hallgattam amit a kezelő orvosa közölt. (Zárójelentésen ez áll: jobb alsó végtagon körkörös fekély, lábháton nekrózis, lábujjak nedves gangrénája ) Amit még megemlítenék, hogy édesanyám nem cukorbeteg, hanem régóta fennálló vénás keringési rendellenessége van. Nagyon szeretnénk segíteni édesanyámnak, hátha mégis van remény a lába megmentésére. Amennyiben úgy látja a doktor úr hogy érdemes elvinni Őt egy vizsgálatra Önökhöz,akkor mi ezt szívesen megtennénk. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Várhelyi Éva

Kedves Éva!

Azt javasolnám, hogy a teljes korábbi dokumentációval mihamarabb jöjjön el egy konzultációra, hogy mielőbb orvosoljuk a problémát.

Üdvözlettel:
Dr. Marktoics Attila
Dr. Markotics Attila
Dr. Markotics Attila traumatológus, rehabilitációs szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

A doktor úr az egész vizsgálat alatt nagyon figyelmes volt, és szakmailag korrekt. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok