Miért okozhat fekélyt a cukorbetegség és hogy lehet kezelni?

Miért okozhat fekélyt a cukorbetegség és hogy lehet kezelni?

Dr. Markotics Attila Módosítva: 2023.06.26 12:39

A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a fekély, mely nem csak az életminőséget rontja– a mindennapi tevékenységet jelentősen megnehezíti -, de fájdalmas és nehezen gyógyítható is lehet. Éppen ezért jobb elkerülni. Hogy miért is okozhat fekélyt a diabétesz? Ha kialakul, miként lehet kezelni a problémát? A válaszokat Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától tudtuk meg. 

Cukorbetegség és fekély 

Több oka van annak, hogy a cukorbetegség megnöveli a fekélyek kialakulásának kockázatát. Nem megfelelően kezelt diabétesz esetén a kívánatosnál magasabb vércukorszint idővel károsítja az idegeket és az ereket. Az idegkárosodás miatt állás és járás közben fokozott és rendellenes terhelés éri a lábat, annak alakját megváltoztatva. Mivel csökken a lábat normálisan védő mechanizmusok hatékonysága, a probléma sebképződéséhez vezethet, melyet csak ront az, hogy megváltozik a szövetek vérellátása. A cukorbetegség ugyanis perifériás artériás betegséget is generálhat, amely csökkenti a lábak és a lábfejek véráramlását. 

Emellett a magas glükózszintet „ szeretik ” a mikroorganizmusok, valamint a fehérvérsejtek nem képesek megfelelően ellátni védekezésben betöltött szerepüket- mindezek miatt nagyobb valószínűséggel keletkezik seb a lábon (elsősorban annak fokozott terhelésnek kitett talpi felszínén), a létrejött sebek pedig nehezebben gyógyulnak, könnyebben fertőződnek el. 

A cukorbetegség okozta ún. perifériás neuropátia következtében a páciens nem érzi, így nem feltétlenül veszi észre azonnal, ha esetleg megsérült (pl. felsértette a lábát vagy nyomja azt a cipője). Ezáltal a keletkezett seb megfelelő első ellátása és további kezelése is elmarad. 

A fekély első jelei lehetnek bőrpír, duzzanat, irritáció, később váladékozás és kellemetlen szagok. Súlyos esetben a sebben fekete – elhalt - szövetet látni. 

A fekély kezelése komplex feladat 

Lábszárfekély kezelése a Cukorbetegközpontban.A diabéteszes lábfekély megfelelő kezelésében számos kulcsfontosságú tényező van:

  • vércukorszint stabilizálása 
  • tehermentesítés – a nyomás csökkentése - az adott területen 
  • az elhalt bőr, szövet eltávolítása 
  • a seb állapotának megfelelő kötszer, esetleg kiegészítésül gyógyszer alkalmazása 
  • fertőzés megelőzése

A diabéteszes fekély elfertőződésének megelőzése:

  • sebfertőtlenítés, sebkezelés (esetleg rövid idejű lábfürdő) 
  • kellően gyakori kötéscsere 
  • „ intelligens ” kötszer alkalmazása 

Időben felismerve a láb fekélyei kezelhetőek, meggyógyíthatóak. Azonban minél tovább vár a beteg, annál nagyobb a fertőzés kockázata, ugyanakkor kisebb az esély a gyors, teljes gyógyulásra. A nem megfelelően kezelt fertőzés, az elhanyagolt diabéteszes fekély miatt sajnos sok esetben – az egyébként elkerülhető - amputáció indokolt- mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosa. 

A gyógyulási idő számos tényezőtől függ: a seb méretétől, elhelyezkedésétől, a sebre nehezedő nyomástól, a szövetek keringésétől, a sebkezeléshez és kötözéshez alkalmazott anyagoktól. A gyógyulás néhány héten belül bekövetkezhet, de akár több hónapig is eltarthat. 

Az előzőeken túl indokolt lehet műtét is (leggyakrabban a rendellenes nyomást okozó problémák korrekciójára). Léteznek alternatív terápiák is, melyek elősegíthetik /felgyorsíthatják a gyógyulást (ilyen például a mézes sebkezelés vagy a lökéshullám terápia). 

Hansúlyozandó, hogy a fekély terápiája komplex! Gyakran több – különböző szakágakban tevékenykedő - orvos és szakember (diabetológus, dietetikus, sebész/ ortopéd orvos/ traumatológus, érsebész, angiológus, neurológus, sebkezelő, gyógypedikűrös, gyógytornász) összehangolt munkáját kívánja meg, hiszen legtöbbször maga a probléma is igen összetett. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

mit tegyek,nem gyógyul a lábamon a fekély?

Tisztelt Rudnák Györgyné!

Mindenképpen jelentkezzen be szakorvoshoz - a CukorbetegKözpontban dr. Arnold Dénes Arnold sebész foglalkozik ilyen sebekkel. Látnia kell a sebet az orvosnak, milyen a kiterjedése, mélysége, esetlegesen készült-e röntgen, mert akár érintheti a csontszövetet is a fekély. Doktor Úr tenyésztés is szokott a viziten csinálni, hogy célzottan tudjon adni antibiotikumot (amennyiben szükséges). Fontos azonban azt is tudni, hogy milyen a szénhidrát háztartása, van-e cukorbetegsége, hiszen gyakran annak szövődménye lehet a fekély. Amennyiben ilyen problémáról nem tud úgy a másik oka a fekély kialakulásnak különböző érbetegségek. Érbetegség esetén javasoljuk keressen fel egy angiológust IS, aki megfelelő kezeléssel segít a véráramlás helyreállításában együtt működve a sebésszel, aki közben kezeli a fekéyét a lábán. Angiológusnak javasoljuk a Trombózisközpont orvosát dr. Kósa Évát.

Tisztelettel: Papp Roberta sebkezelő specialsita

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

A doktor úr az egész vizsgálat alatt nagyon figyelmes volt, és szakmailag korrekt. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK