Intelligens kötszer és mézes kezelés is segít diabéteszes fekélyen

Intelligens kötszer és mézes kezelés is segít diabéteszes fekélyen

Dr. Medgyesy Gábor Módosítva: 2020.12.01 13:19

Minden 8. cukorbeteg szembe kell, hogy nézzen egy komoly szövődménnyel, a diabéteszes fekély betegséggel, ami elsősorban a lábon mutatkozik. Dr. Medgyesy Gábor, a CukorbetegKözpont sebésze azokra a módszerekre hívta fel a figyelmet, amelyek segítségével és gondos ápolással elkerülhető lehet a legsúlyosabb következmény, az amputáció.

A rossz keringés és a fertőzésveszély is rizikófaktor

A diabéteszes fekély kialakulásának oka összetett, de elsősorban a neuropátia és a megnövekedett fertőzésveszély jelentik a kockázatot. A neuropátia a cukorbetegség egyik korai szövődménye, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. A kezeket, lábakat érintő szövődmény a leggyakoribb típus cukorbetegek közt. A lábujjakban, kézujjakban kezdődő fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség kiterjedhet a lábakra, a karokra is, idővel pedig kialakulhat izomgyengeség, a hideg-meleg érzékelés hiánya, egyensúlyzavar is. Az egyik legfőbb veszélye a neuropátiának, hogy a cukorbeteg nem érzi az esetleges sérüléseket – emiatt pedig megnő a fertőzésveszély is.
A diabéteszes fekély megelőzésének első lépése a cukorbetegség kezelése.- A cukorbetegeket fenyegető fekélyek megelőzésének alapja a diabétesz gondozása – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, a CukorbetegKözpont sebésze.- Ha ugyanis a vércukorszint nincs jól beállítva – akár gyógyszerrel, akár inzulinnal – akkor az erek, a keringés folyamatosan károsodnak, tehát a sebek, fekélyek is könnyebben kialakulhatnak. Szerencsére ma már olyan modern technológiával is megoldható a diabetológiai kezelés, mint a telediabetológia és a szöveti cukor monitorozás

Fel kell figyelni a nehezen gyógyuló sebekre

A cukorbetegeknek különösen résen kell lenni akkor, amikor sebek jelennek meg a testükön. Még azokat a mindennapi, kisebb sérüléseket is komolyan kell venni, mint például a manikűrözéskor, pedikűrözéskor vagy borotválkozáskor keletkezett vágások. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a talpon, a lábujjaknál, a bokánál jelentkező sebekre. Ha ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak, esetleg növekszenek, még alaposabb kezelés szükséges.
A diabéteszes láb kezelésében fontos az intelligens kötszer és a mézes sebkezelés.- Kezelés alatt elsősorban azt értjük, hogy a sebet alaposan ki kell tisztítani, le kell mosni, és sebfertőtlenítővel kell kezelni. Enélkül megnyílhat az út a kórokozók előtt, amiből cukorbetegség esetén könnyen fekély alakulhat ki – hangsúlyozza Medgyesy doktor. – Ha nem mutatkozik a seb állapotában javulás, fontos felkeresni az orvost, aki szükség esetén antibiotikumos kezelést rendelhet el. Ezen kívül nagyon kell figyelni a lábkörmök rövidre vágására, arra ügyelve, hogy a bőr ne sérüljön meg. Mosakodás után alaposan meg kell törölni a lábfejet, a lábujjak közét érdemes hintőporral is beszórni.

Hogyan segíthet az orvos a fekélyen?

- Ha a cukorbeteg nem gyógyuló sebbel szembesül, forduljon orvoshoz, hiszen a fekély tisztításához sokszor speciális készítményeket is ajánlunk, valamint hatékony módszerekkel tudunk segíteni a kezelésben.– mondja dr. Medgyesy Gábor, a CukorbetegKözpont sebésze.- Az egyik ilyen lehetőségünk az úgynevezett intelligens kötszerek használata, amelyek nagy előnye, hogy a hagyományos kötszereknél lényegesen nagyobb a nedvszívó képességük. Emiatt kényelmesebbek, ritkábban kell kötéscserét végezni, elősegítik a seb sarjadzását, fertőtlenítenek, felfogják a váladékot, vagyis hatékonyabbá, gyorsabbá tehetik a gyógyulást, ráadásul a kellemetlen szagok ellen is hatásosnak bizonyulnak. Vízhatlan és öntapadó kivitelezésű kötszerek is elérhetőek, amelyekkel sokkal könnyebb a mosakodás és a seb kezelése.

A szakemberek kezében ugyancsak hatékony eszköz a mézes sebkezelés. A felhasznált méz a gyógyászatban alkalmazott, különleges tisztaságú, speciálisan fertőtlenített manuka méz, amely gyulladáscsökkentő és vízelvonó tulajdonsága miatt kifejezetten alkalmas diabéteszes fekély kezelésére. Ezen kívül nagy segítséget jelenthet a lökéshullám terápia, ami fekély esetén csak speciális előkészületek után (sebtisztítás, fedőkötszer használata) végezve javítja az anyagcserét, a vérellátást.

Forrás: CukorbetegKözpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Medgyesy Gábor Doktor Úr!
71 éves vagyok, ll.típusú cukorbetegségem van.
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a bal lábszáramon egy tenyérnyi nagyságú piros (folt) seb van. Soha nem volt még a mostanihoz hasonló sebem, ami kb. 1 évvel ezelőtt pici pirosas foltból nőtt ekkorára. A seb enyhén viszket, felszíne száraz, érdes, kicsit pikkelyszerű és központi része lilás elszineződésű. Lábszáramban ritkán égő érzés van. A problémámmal már fordultam bőrgyógyászokhoz, de az általuk javasolt kenőcsök nem használtak. Érsebésznél is jártam, ő a kenőcsök elhagyását tanácsolta. Doppler vizsgálatot végzett, melynek eredménye megfelelő. Kompressziós harisnya viselését javasolta, amit használok is. Viszont a problémám továbbra is fennáll.
Köszönettel várom Doktor Úr szíves válaszát.
Tisztelettel
Udvari Miklósné

Tisztelt Udvari Miklósné !

A sebét szükséges megvizsgáltatni. Szakszerű korrekt választ konzultáció keretében tudunk csak Önnek mondani, ha látjuk a seb állapotát , méretét, kinézetét.
Várjuk viziten !

Üdvözlettel:
Dr. Medgyesy Gábor
Dr. Medgyesy Gábor
Dr. Medgyesy Gábor sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő

A Doktor Úr nagyon kedves volt és igen óvatosan. Semmit nem éreztem a lábamon található seb kezelése alatt.

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK