Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

dr. Bibok György Létrehozva: 2020.03.18 Módosítva: 2020.03.24

“Maradjon otthon”- ez az egyik legfontosabb tanács a koronavírus elleni küzdelemben. Igen ám, de mi a helyzet a krónikus betegek ellátásával? Az alapbetegség megfelelő kezelése életmentő lehet. Jól ismert, hogy a krónikus betegek igen veszélyeztetett csoport járványügyi szempontból- így a cukorbetegek is. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

Cukorbetegek koronavírus idején

koronavírus, telediabetológiaMindenki tisztában van azzal, hogy a koronavírus az idősekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb. Ez utóbbi csoportba tartoznak a cukorbetegséggel küzdők is, és statisztikák szerint a krónikus betegek körében a diabéteszesek fokozottan veszélyeztetettek a halálozás szempontjából is. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint csökkenti a szervezet ellenálló képességét, amely így nehezebben tudja felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Éppen ezért a cukorbetegeknél nagyobb a rizikó, hogy a koronavírus következtében súlyos, életveszélyes állapotok alakulhassanak ki.

A szoros anyagcserekontroll a járvány idején is fontos!

A vércukorszint kordában tartása igen fontos nem csak a szövődmények, de a vírus elleni harcban is. A rendszeres vércukormérés, az életmódterápia mind hasznos az anyagcserekontroll szempontjából, de gyakran az orvossal való konzultáció is elkerülhetetlen, mely a járvány ideje alatt akár távkonzultáció formájában is működhet.

Telediabetológiával a személyes jelenlét elkerülhető

Ideális esetben a cukorbetegek rendszeresen találkoznak kezelőorvosukkal, ám vannak olyan helyzetek, amikor ez nem kivitelezhető: pl. külföldi utazáskor, veszélyeztetett terhesség során, amikor a kismama ágynyugalomra van kötelezve, fekvőgipsz esetén stb. És most, a koronavírus járvány idején sem érdemes elhagyni az otthonunkat, főleg akkor, ha valaki a veszélyeztetett csoportba tartozik. Viszont mi lesz akkor a cukorbetegek ellátásával, kérdéseivel, ingadozó vércukrukkal?

A telediabetológia lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli orvos-beteg kapcsolattartást, így ideális olyan helyzetekben, amikor nem tud a beteg a rendelőbe menni.

járvány, cukorbetegség“A telediabetológia célja elsősorban a személyes konzultáció közötti időszakban a kapcsolattartás a beteg és orvos között. Azokban az esetekben is óriási segítséget nyújthat azonban, amikor a beteg nem tud orvoshoz menni. Most, a járvány idején elsősorban az inzulinnal kezelt cukorbetegek ennek nagy hasznát vehetik, hiszen megváltozhat a betegek anyagcserehelyzete a mozgásszegény állapotban, illetve fertőzés idején. Ez a vércukorszint emelkedésében nyilvánulhat meg”- mondja dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A telediabetológia lényege, hogy a vércukormérővel mért adatokat a páciens felviszi egy központi informatikai rendszerbe, ahol különböző kimutatások, grafikonok készülnek. A beteg ezen felül még különböző információkat is beírhat, pl. aznapi étkezéseket, mozgást, inzulin adagokat, esetleges tüneteket, panaszokat stb. Ezeket mind megoszthatja kezelőorvosával, aki, ha kell, a terápia módosítását rendelheti el. Ezáltal a betegek biztonságban érezhetik magukat, hiszen a kapcsolattartás ugyanúgy megmarad az orvos és a páciens között. Jó oldala továbbá, hogy nem csak az orvosával, hanem más szakemberekkel, pl. a dietetikusával is megoszthatja az adatokat.

 

Tanácsok cukorbetegeknek koronavírus idején

  • Ha lehet, maradjon otthon
  • Tartson min.1.5 méter távolságot másoktól, ha kénytelen közösségbe menni
  • Gyakran mosson kezet és használjon alkoholos kézfertőtlenítőt
  • Erősítse immunrendszerét
  • Zsebkendőbe tüsszentsen (a zsebkendőt dobja el)
  • Fertőtlenítse gyakran a közös használatú tárgyakat (pl.kilincs, telefon, távirányító)
  • Mozogjon lehetőség szerint
  • Gyakrabban mérje vércukorszintjét

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Terheléses cukor és inzulin vizsgálaton a következők lettek az eredmények:
Cukor:
0p 4,8
60p 5,9
120p 4,7
inzulin:
0p 8,6
60p 55,5
120p 27,7
homa index 1,83
A vizsgálat pcos miatt történt, valamint ha nem eszek 3 óránként kb rosszul létek jönnek rám. A vizsgálatot rosszul viseltem, végére már nagyon szédültem. Ezek az eredmények kizárják az inzulinrezisztencát, vagy sem? Köszönöm válaszát!

dr. Bibok György
dr. Bibok György diabetológus
Tisztelt Máténé Békési Vivien !


Ezek az eredmények nem igazolják az inzulin rezisztenciát. Normál glükóz anyagcsere igazolható.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Bibok György
belgyógyász, diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindent elmond

első belépés ebben a közösségben megbeszélés volt tanácsadás 3 hónap múlva kontroll elmondott mindent az orvos amire kíváncsi voltam nekem minden megfelelt

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

A cukorbetegség olyan állapot, melyet meggyógyítani nem lehet, ám szinten tartani igen. Felvetődhet a kérdés, hogy ha terhesség során emelkedik meg a kelleténél jobban a vércukor szintje, a beteg vajon élete végéig diabéteszes lesz, vagy a szülést követően elmúlik cukorbetegség ? A kérdést dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

További részletek
A megfelelő vércukor gyakran az életet jelenti Covid esetén

A megfelelő vércukor gyakran az életet jelenti Covid esetén

Minden fertőzés esetén „kettőn áll a vásár” - egyrészt a fertőző ágensen (baktérium / vírus / gomba),
másrészt a gazdaszervezeten, azaz az emberen. Igy van ez a koronavírus fertőzés esetén is.

Jelen esetünkben a fertőző ágens, azaz a koronavírus adott. A gazdaszervezet „felkészültsége” azonban nagyon különböző lehet. Egy jó immunrendszerrel rendelkező, egészséges fiatal szervezet általában könnyen megküzd a vírussal, míg egy gyengébb immunrendszerű vagy krónikus betegségekkel küzdő szervezet már talán sokkal kevésbé felkészült a küzdelemre. Tudjuk, hogy a cukorbetegek egy kifejezetten veszélyeztetett csoportba tartoznak. Arra is vannak azonban már tanulmányok, hogy maga az emelkedett vércukorszint– ismert diabetes nélkül is – súlyosbíthatja a Covid fertőzés szövődményeit. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a megfelelő vércukor menedzsment szükségességét ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészségházlózat