Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

dr. Bibok György Létrehozva: 2020.03.18 Módosítva: 2020.03.24

“Maradjon otthon”- ez az egyik legfontosabb tanács a koronavírus elleni küzdelemben. Igen ám, de mi a helyzet a krónikus betegek ellátásával? Az alapbetegség megfelelő kezelése életmentő lehet. Jól ismert, hogy a krónikus betegek igen veszélyeztetett csoport járványügyi szempontból- így a cukorbetegek is. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

Cukorbetegek koronavírus idején

koronavírus, telediabetológiaMindenki tisztában van azzal, hogy a koronavírus az idősekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb. Ez utóbbi csoportba tartoznak a cukorbetegséggel küzdők is, és statisztikák szerint a krónikus betegek körében a diabéteszesek fokozottan veszélyeztetettek a halálozás szempontjából is. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint csökkenti a szervezet ellenálló képességét, amely így nehezebben tudja felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Éppen ezért a cukorbetegeknél nagyobb a rizikó, hogy a koronavírus következtében súlyos, életveszélyes állapotok alakulhassanak ki.

A szoros anyagcserekontroll a járvány idején is fontos!

A vércukorszint kordában tartása igen fontos nem csak a szövődmények, de a vírus elleni harcban is. A rendszeres vércukormérés, az életmódterápia mind hasznos az anyagcserekontroll szempontjából, de gyakran az orvossal való konzultáció is elkerülhetetlen, mely a járvány ideje alatt akár távkonzultáció formájában is működhet.

Telediabetológiával a személyes jelenlét elkerülhető

Ideális esetben a cukorbetegek rendszeresen találkoznak kezelőorvosukkal, ám vannak olyan helyzetek, amikor ez nem kivitelezhető: pl. külföldi utazáskor, veszélyeztetett terhesség során, amikor a kismama ágynyugalomra van kötelezve, fekvőgipsz esetén stb. És most, a koronavírus járvány idején sem érdemes elhagyni az otthonunkat, főleg akkor, ha valaki a veszélyeztetett csoportba tartozik. Viszont mi lesz akkor a cukorbetegek ellátásával, kérdéseivel, ingadozó vércukrukkal?

A telediabetológia lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli orvos-beteg kapcsolattartást, így ideális olyan helyzetekben, amikor nem tud a beteg a rendelőbe menni.

járvány, cukorbetegség“A telediabetológia célja elsősorban a személyes konzultáció közötti időszakban a kapcsolattartás a beteg és orvos között. Azokban az esetekben is óriási segítséget nyújthat azonban, amikor a beteg nem tud orvoshoz menni. Most, a járvány idején elsősorban az inzulinnal kezelt cukorbetegek ennek nagy hasznát vehetik, hiszen megváltozhat a betegek anyagcserehelyzete a mozgásszegény állapotban, illetve fertőzés idején. Ez a vércukorszint emelkedésében nyilvánulhat meg”- mondja dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A telediabetológia lényege, hogy a vércukormérővel mért adatokat a páciens felviszi egy központi informatikai rendszerbe, ahol különböző kimutatások, grafikonok készülnek. A beteg ezen felül még különböző információkat is beírhat, pl. aznapi étkezéseket, mozgást, inzulin adagokat, esetleges tüneteket, panaszokat stb. Ezeket mind megoszthatja kezelőorvosával, aki, ha kell, a terápia módosítását rendelheti el. Ezáltal a betegek biztonságban érezhetik magukat, hiszen a kapcsolattartás ugyanúgy megmarad az orvos és a páciens között. Jó oldala továbbá, hogy nem csak az orvosával, hanem más szakemberekkel, pl. a dietetikusával is megoszthatja az adatokat.

 

Tanácsok cukorbetegeknek koronavírus idején

  • Ha lehet, maradjon otthon
  • Tartson min.1.5 méter távolságot másoktól, ha kénytelen közösségbe menni
  • Gyakran mosson kezet és használjon alkoholos kézfertőtlenítőt
  • Erősítse immunrendszerét
  • Zsebkendőbe tüsszentsen (a zsebkendőt dobja el)
  • Fertőtlenítse gyakran a közös használatú tárgyakat (pl.kilincs, telefon, távirányító)
  • Mozogjon lehetőség szerint
  • Gyakrabban mérje vércukorszintjét

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor nő/úr!
64. éves jó kövér vagyok több mint 12 éve 2 típusú cukorbeteg, egy darabig 6,0.- 8,0. körül mértem a reggeli vércukrot gyógyszerrel. Mind két kezemben két éve alagút szindróma lett,erre is szteroid kezelést kaptam.
Kicsit még híztam is, most 10 alatt nincs a reggeli cukorszint,de 12,0 13,0 sokszor. Velmentia 50mg. Dupre Mr 60mg szedek. Mit kellene tennem?A fogyást többször sikeresen végig vittem 30 kg is fogytam, de most nem jön össze.Előre is megköszönve Várom válaszát.

dr. Bibok György
dr. Bibok György diabetológus
Tisztelt Kovács Zsigmond Úr!

A panaszai és magas vércukorértéke miatt javaslom keresse fel a diabetológiai szakrendelésen cukorbetegséggel foglalkozó szakorvost.

Üdvözlettel:

Dr. Bibok György
diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Cukorszintem és a súlyom csökken

Dr. Bibok György doktor úr hasznos utasításainak köszönhetően, a cukor szintem és a súlyom is fokozatosan csökken. Nagyon hálás vagyok és mindent köszönök!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

Minél előbb észleli valaki magán a 2-es típusú cukorbetegség jeleit, annál korábban részesülhet megfelelő kezelésben, ami pedig a komolyabb szövődmények rizikóját csökkenti. Sokan azonban nem gondolják, hogy a gyakori vizelés, a kimerültség vagy a homályos látás tünet lehet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a korai figyelmeztető jeleket vette számba. 

További részletek
Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

A cukorbetegek egyik legnagyobb kihívása, hogy megfelelő értékek között tartsák vércukorszintjüket. A vércukorszintet ugyanis számos tényező befolyásolja, ezért kell tisztában lenni az alapvető szabályokkal és az életmód döntő szerepével. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa segít a tájékozódásban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica