Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Szerző: dr. Porochnavecz Marietta | Létrehozva: 2017.03.24 14:29 | Módosítva: 2019.09.08 22:56

A várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség vagy más néven gesztációs diabétesz. Ez az állapot a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő.

A kismamák általános diabétesz-szűrését a terhesség 24-28. hetében indokolt elvégezni. Ilyenkor terheléses vércukor vizsgálat készül. A vizsgálat a 75 gramm glukózzal történő, standard orális terhelés (OGTT). Ez azt jelenti, hogy 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell meginniuk, majd különböző időközönként mérik a vércukorszintet. Terhességi cukorbetegnek kell tekinteni azokat a várandósokat, akik a WHO feltételek alapján diabéteszesnek, vagy IGT-s (csökkent glükóztolerancia) állapotúnak minősülnek. Fokozott ellenőrzést és életmódbeli irányítást igényelnek azonban az IFG (emelkedett éhomi vércukorszint) állapotúnak minősülő kismamák is. 

Milyen esetekben alakulhat ki terhességi cukorbetegség?a diabétesz hatással van a magzatra is

Terhességi diabétesz tulajdonképpen bármelyik várandós nőnél kialakulhat, de nagyobb kockázatúak ebből a szempontból:

 • a 35 évesnél idősebbek,
 • a túlsúlyos nők (BMI>30),
 • asszisztált reprodukcióval megfogantak
 • azok, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük.                                                     

Terhességi cukorbetegség tünetei

A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ezért van szükség a várandós nők szűrésére, ami első lépésben éhgyomri vércukorvizsgálatot jelent. Ha Önnek korábban még nem volt terhességi cukorbetegsége és nem állnak fenn kockázati tényezők sem, akkor orvosa a terhesség 24. – 28. hete között végeztetheti el a terheléses vizsgálatot (orális glükóztolerancia teszt, OGTT). Ha Önnek korábban már volt terhességi cukorbetegsége, akkor a várandósság elején is, az 1-12. hétben javasolt elvégezni a tesztet. Ha a korai szűrés eredménye negatív, az újbóli vizsgálatra a 24.-28. hét között kerül sor. Azok a várandós nők, akiknél a második terhelés eredménye is normál lett, azonban magasabb kockázattal rendelkeznek a terhességi cukorbetegség kialakulására, a 30-32. héten még egyszer elcégezhetik a terhelést, orvosuk javaslatára.

Terhességi cukorbetegség határértékei

A terhességi diabétesz értékek mind éhgyomri, mind terheléses vércukor vizsgálattal (OGTT) monitorozhatóak. A normál vércukorszint terhesség alatt változhat, más határértékek között mozog.

Manifeszt ( azaz terhesség során kialakult) gesztációs diabéteszről beszélünk, ha:

 • éhomi vércukorszint >7,0 mmol/l és/vagy a random vércukorszint >11,1 mmol/l

Gesztációs hiperglikémiát jelöl, ha

 • az éhomi érték >5,6 mmol/l és/vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy több

A gesztációs hiperglikémia egy emelkedett vércukorszinti állapotot jelöl, amely még nem minősül diabétesznek, azonban odafigyelést igényel.

A fent említett határértékek a hazai ajánlásnak megfelelőek, azonban az európai és amerikai diabetológiai társaságok más-más határértékeket tartanak jónak. 

Terhességi cukorbetegség kritériumai

 

WHO határértékei (mmol/l)

 

ADA/IADPSG

határértékei (mmol/l)

NICE

határértékei

(mmol/l)

MDT

határértékei

(mmol/l)

Éhomi

5,1-6,9

>5,1

>5,6

>5,6

60 perces érték

>10,0

>10,0

 

 

120 perces érték

8,5-11,0

>8,5

>7,8

>7,8

Terhességi cukorbetegség során felmerülő prekoncepcionális gondozás:

A prekoncepcionális gondozás célja a leendő anya és a születendő gyermek lehető legoptimálisabb egészségi állapotának fenntartása, a későbbi diabétesz és a szövődmények (pl: látásnehezítettség, veseproblémák) elkerülése.

Fel kell mérni a leendő anya általános egészségi állapotát, egyéb társbetegségeit, már meglévő cukoranyagcsere problémáját.

A Magyar Diabétesz Társaság külön határértéket határoz meg az orális glükóz tolerancia (OGTT) vizsgálat értékelésénél, a várandósságot tervező nők részére.

Geszteációs diabétesz gondozása

 

Prekoncepcionális gondozás alatti határértékek (mmol/l)

Várandósság alatti hátértékek (mmol/l)

Éhomi vércukorérték

3,5-5,5

3,5-5,4

Étkezést követően, 60 perccel

5,0-8,0

<7,0

Étkezést követően 120 perccel

 

<6,1

HbA1c

5,5-6,3

<6,0-6,5

Terhességi cukorbetegség fajtái:

 • hasnyálmirigy béta sejtjeinek hiperpláziája fennállhat, fokozott inzulinszekréció sem képes biztosítani a normál cukoranyagcserét
 • elmarad a fokozott inzulinszekréció, illetve a béta sejtek hiperpláziája sem áll fent, ebben az esetben a magzat nem kap elég tápanyagot
 • előfordulhat az is, hogy a cukoranyagcsere-zavar már a várandósság előtt fent állt, azonban nem ismerték fel
 • várandósság alatt manifesztálódott terhességi diabétesz
 • az édesanya már a várandósság előtt is cukorbeteg volt

Terhességi cukorbetegség hatása a magzatra

Kapcsolódó cikkünk

Táplálkozási kisokos terhességi cukorbetegség esetén

Várandósság során a kismamának érdemes különösen odafigyelnie táplálkozására, hiszen az egészségtelen étrend, a túlsúly és a genetika mind megnövelik a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, ami akár a magzat életét is veszélyeztetheti. Hogy milyen diétát szükséges terhességi cukorbetegség esetén betartania az anyukának, arról Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa ad felvilágosítást.

A terhesség során az anya és a magzat keringése közös, az anya így táplálja, látja el vitaminokkal, nyomelemekkel gyermekét. A terhességi cukorbetegség veszélyei a magzatot is érintik. Gesztációs diabéteszben az anya magas vércukorszintje átjut a születendő magzatba is, ezáltal a magzat hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Az inzulin nagyon erőteljes növekedési hormon, fokozott magzati termelődése miatt az újszülött nagyobb testtömeggel, testhosszal születhet. A nagyobb magzati testméretek nem csak a vajúdás, a szülőcsatornán végighaladás nehézségei, hanem több más szülés körüli magzati komplikáció veszélye miatt is hátrányosak.

Milyen hatással van a terhességi cukorbetegség az anyára?

Fertőzések fokozott kockázata: 

 • A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb lehet a fertőzések kockázata. Leggyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések. Orvosa vizeletvizsgálatot végeztet, hogy az esetleges húgyuti gyulladás kiderüljön, majd kezelni tudják.

Toxémia

 • Néhány nőnél kialakul a toxémiának nevezett nagyon súlyos szövődmény. Tünetei a magas vérnyomás, az ödémásodás (lábdagadás, arc és szemkörüli vizenyő) és az, hogy a vizelet fehérjét tartalmaz. Mivel a toxémia káros az édesanya és a kisbaba egészségére is, gyors kezelésre van szükség. Lehet, hogy kórházi kezelésre lesz szüksége, vagy ágyban kell maradnia egy ideig. A toxémia a szülés után általában megszűnik.

A várandósság előtt már meglévő cukorbetegség 

Az I-es típusú és a II-es típusú cukorbetegség esetén is szükség van orvosi vizsgálatokra, ami az alábbiakat tartalmazza:

 • Cukoranyagcsere ellenőrzése: A gyógyszeres kezelést minden esetben inzulinosra kell átállítani, mert a magzati fejlődésre a szájon át szedett gyógyszerek fejlődési rendellenességet okozhatnak (magzati idegrendszeri-, szívfejlődési, csontfejlődési rendellenességek)
 • A veseműködés ellenőrzése:  a terhesség akkor vállalható biztonsággal, ha a vesék állapota kielégítő.
 • Pajzsmirigy funkció ellenőrzése: elengedhetetlen, mivel a II-es típusú cukorbetegek felénél előfordul a pajzsmirigy funkcionális zavara is.
 • Szemészeti vizsgálat: szemfenék ereinek vizsgálata indokolt az esetleges szövődmények miatt.
 • Az inzulin terhesség alatti mérése is igencsak fontos, hiszen a hormonális változások felboríthatják az inzulin termelődését.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A kezelés célja az optimálist minél jobban megközelítő vércukorszint biztosítása, a magzati és az anyai kockázat csökkentése céljából. Ennek érdekében Ön is sokat tehet.

Ha a terhességi cukorbetegség felismerése előtt háziorvosa vagy nőgyógyásza látta el a gondozását, most speciális szakemberek segítségére is szüksége lesz. Egy terhességi diabéteszben jártas diabetológus sokat segíthet speciális szaktudásával.

 Emellett érdemes dietetikust is felkeresni, aki a megfelelő étrendi tanácsokkal járulhat hozzá a magzat és az anya egészségéhez.

A mozgást sem kell feltétlenül hanyagolni várandósság alatt. Egy ebben a témában jártas mozgásterapeuta felkeresése javasolt.

Terhességi cukorbetegség diétájanagyon fontos a személyre szabott étkezés betartása

Hasonlóan a II-es típusú cukorbetegség diétás kezeléséhez, az étrend vázát a rendszeres, napi ötszöri étkezés adja. Lehetőség szerint kerülni az egyszerű cukrok fogyasztását, érdemes több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és teljes értékű, állati fehérjét fogyasztani. A diétáról részleteket az alábbi oldalon olvashat>>

 RECEPTEKET ITT TALÁLHAT>>

Mérje rendszeresen a vércukorszintjét!

Ha terhességi cukorbetegsége van, nagyon fontos, hogy nyomonkövesse a vércukorszintjének változásait! A vércukorszint célértéke terhességi cukorbetegségben ugyanaz, mint normál terhesség alatt. E célok elérése a terhesség alatt csökkenti a magzati és az anyai kockázatok kialakulását. 

Ahhoz hogy Ön és kezelőorvosa is pontosan nyomon tudja követni, folyamatosan töltsön vércukor naplót.

vércukornaplót, amit itt letölthet>>

Mivel a vércukorszint változik a nap folyamán, 4-6 alkalommal kell naponta ellenőriznie. A vércukorértékek általában étkezések előtt a legalacsonyabbak, és étkezések után 1 órával a legmagasabbak. 

Végezzen mérést:

 • éhgyomorral
 • reggeli előtt
 • 1 órával reggeli után
 • ebéd előtt
 • 1 órával ebéd után
 • vacsora előtt
 • 1 órával vacsora után

Gesztációs diabétesszel érintett anyák és gyermekek utánkövetése:

A terhesség során szerzett cukoranyagcsere-zavar normál esetben a szülést követően helyreáll, azonban fokozott figyelmet érdemel mind az anyuka, mind a gyermek, hiszen a későbbiekben még kialakulhat a diabétesz, a gyermek pedig fokozott kockázattal rendelkezik a diabétesz kialakulására. A szülést követő 6. héten elvégzett orális glükóz tolerancia teszttel vizsgálható, hogy diabétesz fennáll-e, avagy nem.

Abban az esetben, ha a diabétesz fennáll a szülés után is, az újdonsült anyának érdemes a diabetológus szakorvosával, illetve dietetikussal is konzultálni az elkövetkező kezelésekkel kapcsolatban. A gyermek gondozására is fokozott figyelmet kell fordítani, a rendszeres szakorvosi kontroll, a helyes táplálkozás és a megfelelő fizikai aktivitás mind fontos szempont.

Az alábbiakra ügyeljen az anyuka, ha terhességi diabétesz állt fent az első várandósságkor:

 • Biztosítsa gyermekének legalább fél évig az anyatejes táplálást!
 • Folytassa tovább a várandósság alatt megtanult étrendet és ügyeljen testtömegére!
 • A cukorbetegséggel kísért terhességéről időben tájékoztassa háziorvosát, gyermekorvosát, védőnőjét!
 • Jelentkezzen az OGTT vizsgálatra a 6. héten! Ne feledje, hogy ezek után 1-2 évente érdemes elvégezni a terheléses tesztet!

Téma szakértői

dr. Polyák Annamária

dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
dr. Turi Zsuzsanna dr. Turi Zsuzsanna

dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus
dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász

Hírek

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

A cukorbetegség széles körben ismert fő típusai az 1-es és a 2-es típus. Viszont a harmadikról már jóval kevesebb szó esik, ez pedig az ún. MODY diabetes. Hogy mit kell tudni a cukorbetegség ezen formájáról, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

További részletek
Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

A 1-es típusú diabéteszt gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, mely során a beteg élete végéig inzulinterápiában részesül, ami mellet pedig szigorú életvitelt kell követni. Ezért is lehetnek bajban azok, akik a 18. életévüket betöltve a felnőttkorba lépnek, hiszen ekkor amellett, hogy búcsút inthetnek a gyermek diabetológiának, a betegek sokszor merőben már életvitelt is kezdenek folytatni, mint korábban. Hogy ez hogy hat a fiatal felnőtt cukorbetegek mindennapjaira, és hogy mikre kell figyelni, azt Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica