Terhességi diabétesz
Szerző: dr. Porochnavecz Marietta Létrehozva: 2017.03.24 14:29 Módosítva: 2019.04.04 10:47

Terhességi diabétesz

A várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség vagy más néven gesztációs diabétesz. Ez az állapot a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő.

A kismamák általános diabétesz-szűrését a terhesség 24-28. hetében indokolt elvégezni. Ilyenkor terheléses vércukor vizsgálat készül. A vizsgálat a 75 gramm glukózzal történő, standard orális terhelés (OGTT). Ez azt jelenti, hogy 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell meginniuk, majd különböző időközönként mérik a vércukorszintet. Terhességi cukorbetegnek kell tekinteni azokat a várandósokat, akik a WHO feltételek alapján diabéteszesnek, vagy IGT-s (csökkent glükóztolerancia) állapotúnak minősülnek. Fokozott ellenőrzést és életmódbeli irányítást igényelnek azonban az IFG (emelkedett éhomi vércukorszint) állapotúnak minősülő kismamák is. 

Milyen esetekben alakulhat ki terhességi cukorbetegség?a diabétesz hatással van a magzatra is

Terhességi diabétesz tulajdonképpen bármelyik várandós nőnél kialakulhat, de nagyobb kockázatúak ebből a szempontból:

 • a 25 évesnél idősebbek,
 • a túlsúlyos nők,
 • azok, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük.                                                     

Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ezért van szükség a várandós nők szűrésére, ami első lépésben éhgyomri vércukorvizsgálatot jelent. Ha Önnek korábban még nem volt terhességi cukorbetegsége és nem állnak fenn kockázati tényezők sem, akkor orvosa a terhesség 24. – 28. hete között végeztetheti el a terheléses vizsgálatot (orális glükóztolerancia teszt, OGTT). Ha Önnek korábban már volt terhességi cukorbetegsége, akkor a várandósság elején kell elvégezni a tesztet. Ha a korai szűrés eredménye negatív, az újbóli vizsgálatra a 24.-28. hét között kerül sor.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Terhességi vércukorszint határértékei

 • Csökkent glükóztoleranciát (IGT) jelöl, ha a 120 perces érték 7,8 mmol/dl-11,1 mmol/dl
 • Cukorbeteg, ha: a 120 perces érték  >11,1 mmol/dl

Terhességi diabétesz hatása a magzatra

A terhesség során az anya és a magzat keringése közös, az anya így táplálja, látja el vitaminokkal, nyomelemekkel gyermekét. A terhességi cukorbetegség veszélyei a magzatot is érintik. Gesztációs diabéteszben az anya magas vércukorszintje átjut a születendő magzatba is, ezáltal a magzat hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Az inzulin nagyon erőteljes növekedési hormon, fokozott magzati termelődése miatt az újszülött nagyobb testtömeggel, testhosszal születhet. A nagyobb magzati testméretek nem csak a vajúdás, a szülőcsatornán végighaladás nehézségei, hanem több más szülés körüli magzati komplikáció veszélye miatt is hátrányosak.

Terhességi diabétesz hatása az anyára?

fertőzések fokozott kockázata: 

 • A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb lehet a fertőzések kockázata. Leggyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések. Orvosa vizeletvizsgálatot végeztet, hogy az esetleges húgyuti gyulladás kiderüljön, majd kezelni tudják.

toxémia

 • Néhány nőnél kialakul a toxémiának nevezett nagyon súlyos szövődmény. Tünetei a magas vérnyomás, az ödémásodás (lábdagadás, arc és szemkörüli vizenyő) és az, hogy a vizelet fehérjét tartalmaz. Mivel a toxémia káros az édesanya és a kisbaba egészségére is, gyors kezelésre van szükség. Lehet, hogy kórházi kezelésre lesz szüksége, vagy ágyban kell maradnia egy ideig. A toxémia a szülés után általában megszűnik.

 

A várandósság előtt már meglévő cukorbetegség

Az I-es típusú és a II-es típusú cukorbetegség esetén is szükség van orvosi vizsgálatokra, ami az alábbiakat tartalmazza:

 • Cukoranyagcsere ellenőrzése: A gyógyszeres kezelést minden esetben inzulinosra kell átállítani, mert a magzati fejlődésre a szájon át szedett gyógyszerek fejlődési rendellenességet okozhatnak (magzati idegrendszeri-, szívfejlődési, csontfejlődési rendellenességek)
 • A veseműködés ellenőrzése:  a terhesség akkor vállalható biztonsággal, ha a vesék állapota kielégítő.
 • Pajzsmirigy funkció ellenőrzése: elengedhetetlen, mivel a II-es típusú cukorbetegek felénél előfordul a pajzsmirigy funkcionális zavara is.
 • Szemészeti vizsgálat: szemfenék ereinek vizsgálata indokolt az esetleges szövődmények miatt.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A kezelés célja az optimálist minél jobban megközelítő vércukorszint biztosítása, a magzati és az anyai kockázat csökkentése céljából. Ennek érdekében Ön is sokat tehet.

Ha a terhességi cukorbetegség felismerése előtt háziorvosa vagy nőgyógyásza látta el a gondozását, most speciális szakemberek segítségére is szüksége lesz. Helyes, ha orvosa mielőbb terhességi cukorbetegség gondozásában jártas orvoshoz irányítja.

Terhességi diabétesz diétájanagyon fontos a személyre szabott étkezés betartása

Hasonlóan a II-es típusú cukorbetegség diétás kezeléséhez, az étrend vázát a rendszeres, napi ötszöri étkezés adja. Lehetőség szerint kerülni az egyszerű cukrok fogyasztását, érdemes több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és teljes értékű, állati fehérjét fogyasztani.

 RECEPTEKET ITT TALÁLHAT>>

Mérje rendszeresen a vércukorszintjét!

Ha terhességi cukorbetegsége van, nagyon fontos, hogy nyomonkövesse a vércukorszintjének változásait! A vércukorszint célértéke terhességi cukorbetegségben ugyanaz, mint normál terhesség alatt. E célok elérése a terhesség alatt csökkenti a magzati és az anyai kockázatok kialakulását. 

Ahhoz hogy Ön és kezelőorvosa is pontosan nyomon tudja követni, folyamatosan töltsön vércukor naplót.

vércukornaplót, amit itt letölthet>>

Mivel a vércukorszint változik a nap folyamán, 4-6 alkalommal kell naponta ellenőriznie. A vércukorértékek általában étkezések előtt a legalacsonyabbak, és étkezések után 1 órával a legmagasabbak. 


Végezzen mérést:

 • éhgyomorral
 • reggeli előtt
 • 1 órával reggeli után
 • ebéd előtt
 • 1 órával ebéd után
 • vacsora előtt
 • 1 órával vacsora után
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont