Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

A terhesség alatt terhességi cukorbetegség alakulhat ki a kismamák egy részénél, amely állapot a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő.

A terhesek általános diabetes-szűrését a terhesség 24-28. hetében indokolt elvégezni. A szűrést a 75 gramm glukózzal történő, standard oralis terhelés (OGTT) formájában. Terhességi cukorbetegnek kell tekinteni azokat a terheseket, akik a WHOfeltételek alapján diabeteszesnek, vagy IGT-s állapotúnak minősülnek. Fokozott ellenőrzést és életmódbeli irányítást igényelnek azonban az IFG állapotúnak minősülő terhesek is. 

Kik lehetnek terhességi cukorbetegek

Tulajdonképpen bármelyik terhes nőnél kialakulhat, de nagyobb kockázatúak ebből a szempontból a 25 évesnél idősebbek, a túlsúlyos nők, és azok, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség.

Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ezért van szükség a terhes nők szűrésére, ami első lépésben éhgyomri laboratóriumi vércukorvizsgálatot jelent. Ha Önnek korábban még nem volt terhességi cukorbetegsége és nem állnak fenn kockázati tényezők sem, akkor orvosa a terhesség 24. – 28. hete között végezteti el a terheléses vizsgálatot (orális glükóztolerancia teszt, OGTT). Ha Önnek korábban már volt terhességi cukorbetegsége, akkor a terhesség elején el kell végezni a tesztet. Ha a korai szűrés eredménye negatív, az újbóli vizsgálatra a 24.-28. hét között kerül sor.

Hogyan hat a kisbabára a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során az anya és a magzat keringése közös, az anya így táplálja, látja el vitaminokkal, nyomelemekkel stb. gyermekét. Terhességi cukorbetegségben az anya magas vércukorszintje átjut a babába is, és a magzat hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Az inzulin nagyon erőteljes növekedési hormon, fokozott magzati termelése miatt az újszülött a szokásosnál nagyobb lesz. A nagyobb magzati testméretek nem csak a vajúdás, a szülőcsatornába beilleszkedés nehézségei, hanem több más szülés körüli magzati komplikáció veszélye miatt is hátrányosak.

Hogyan hat az anyukára a terhességi cukorbetegség?

Fertőzések fokozott kockázata

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb lehet a fertőzések kockázata. Leggyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések. Orvosa vizeletvizsgálatot végeztet, hogy az esetleges húgyuti gyulladás kiderüljön, majd kezelni tudják.

Toxémia

Néhány nőnél kialakul a toxémiának nevezett nagyon súlyos szövődmény. Tünetei a magas vérnyomás, az ödémásodás (lábdagadás, arc és szemkörüli vizenyő) és az, hogy a vizelet fehérjét tartalmaz. Mivel a toxémia káros az édesanya és a kisbaba egészségére is, gyors kezelésre van szükség. Lehet, hogy kórházi kezelésre lesz szüksége, vagy ágyban kell maradnia egy ideig. A toxémia a szülés után általában megszűnik.

A terhesség előtt már meglévő cukorbetegség

Az I. típusú és a II. típusú cukorbetegség esetén is szükség van orvosi vizsgálatokra, ami az alábbiakat tartalmazza:

  • Cukoranyagcsere ellenőrzése: A gyógyszeres kezelést minden esetben inzulinosra kell átállítani, mert a magzati fejlődésre a szájon át szedett gyógyszerek fejlődési rendellenességet okozhatnak (magzati idegrendszeri- , szívfejlődési, csontfejlődési rendellenességek)
  • A veseműködés ellenőrzése:  a terhesség akkor vállalható biztonsággal, ha a vesék állapota kielégítő.
  • Pajzsmirigy funkció ellenőrzése: Elengedhetetlen, mivel a II. típusú cukorbetegek felénél előfordul a pajzsmirigy funkcionális zavara is.
  • Szemészeti vizsgálat: szemfenék ereinek vizsgálata.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A kezelés célja a normálisat megközelítő vércukorszint biztosítása, a magzati és az anyai kockázat csökkentése céljából. Ennek érdekében Ön sokat tehet.

Ha a terhességi cukorbetegség felismerése előtt háziorvosa vagy nőgyógyásza látta el a gondozását, most speciális szakemberek segítsége is szükséges lesz. Helyes, ha orvosa mielőbb terhességi cukorbetegség gondozásában jártas orvoshoz irányítja.

  • Diabetológus szakorvos (a cukorbetegség szakértő orvosa)
  • Dietetikus

Terhességi cukorbetegséggel küzdő kismamáknak recepteket itt találhat>>

Mérje meg a vércukorszintjét rendszeresen!

Ha terhességi cukorbetegsége van, nagyon fontos, hogy gyakran mérje meg a vércukorszintjét! A vércukorszint célértéke terhességi cukorbetegségben ugyanaz, mint normál terhesség alatt. E célok elérése a terhesség alatt csökkenti a magzati és az anyai kockázatot. 

Ahhoz hogy pontosan nyomontudja követni Ön is és kezelőorvosa töltsön vércukornaplót, amit itt letölthet>>

Mivel a vércukorszint változik a nap folyamán, 4-6 alkalommal kell naponta ellenőriznie. A vércukorértékek általában étkezések előtt a legalacsonyabbak, és étkezések után 1 órával a legmagasabbak. 
Végezzen mérést:

geszteációs diabéteszÉhgyomorral

cukorbetegségReggeli előtt,

cukorbetegség1 órával reggeli után,

cukorbetegségEbéd előtt,

Cukorbetegközpont1 órával ebéd után,

cukorbetegség Vacsora előtt,

geszteációs diabétesz, cukorbetegközpont1 órával vacsora után.

Bejelentkezés terhességi cukorbetegség kivizsgálásra és kezelésre a Cukorebtegközpontba:

+36 70 409 3141

Cukorbetegközpont

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport