Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2024.03.25

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Vércukormérés okosórával? Nem jó ötlet!

Nem titok, hogy a nagy technológiai gyártók már régóta gőzerővel dolgoznak azon, hogy kibővítsék az általuk kínált eszközök egészségügyi funkcióinak arzenálját. Az okosórák ún. optikai érzékelők segítségével mérnek különféle egészségügyi paramétereket, így például a vér oxigénszintjét, a pulzust, vérnyomást vagy testhőmérsékletet. Ez a fajta technika azonban egyelőre még meglehetősen pontatlan és számos egyéb tényező (pl. a hőmérséklet, a bőr szennyezettsége, izzadság) befolyásolja a kapott eredményeket. A vércukormérő okosórák és-gyűrűk olyan könnyű, hordozható eszközök, melyek gyártói azt ígérik, hogy szúrás nélkül kaphatunk információt vércukorértékekeinkről. Az FDA most arra figyelmeztet, hogy a vércukormérő okosórák valójában nem orvostechnikai eszközök, és hatósági engedélyekkel sem rendelkeznek. A szúrásmentes vércukormérés ígérete és a szöveti glükózmonitoroknál jóval kecsegtetőbb ár rendkívül csábító lehet a cukorbetegek számára, ráadásul ezek a kütyük széles körben elérhetők a nagy online kereskedőknél is. Az okosórák azonban önmagukban nem alkalmasak vércukormérésre – hangsúlyozza az FDA. Ezek az okoseszközök egyelőre abban nyújtanak óriási segítséget, hogy biztosíthatják a glükózmonitorral való folyamatos integrációt. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek nyomon követhetik a szenzorhoz kapcsolt alkalmazással gyűjtött adatokat egy külső eszközön, például a mobiltelefonjukon vagy az okosórájukon. A vércukormérő okosórák azonban nem adnak hiteles és pontos eredményeket viselőjüknek, a pontatlan leolvasásoknak pedig akár súlyos egészségügyi hatásai lehetnek a cukorbetegek számára. Az FDA arra kéri a felhasználókat, hogy amennyiben egészségi állapotuk a vércukorszint pontos mérését igényli, minden esetben forduljanak szakorvoshoz, és csak engedélyezett eszközöket használjanak a vércukor önkontrollhoz.

Vércukormérés? Csak tanúsított eszközökkel!

- A rendszeres vércukormérés megbízható információkat ad a gyógyszeres kezelés megválasztásához és megóvhat a szövődményektől is A cukorbetegségben szenvedő betegeknek kötelező a vércukorszint értékének napi szintű ellenőrzése, amihez hiteles és tanúsított vizsgálati eljárásokat kell alkalmazniuk – mondja dr. Porochnavecz Marietta. Hazánkban a legismertebbek és legelterjedtebbek továbbra is a hagyományos, otthoni vércukormérők, amelyek az ujjbegyből vett kapilláris vér pillanatnyi vércukorszintjét határozzák meg. Immár két évtizede van lehetőség a szöveti glükóz monitorozásra (continuous glucose monitor, CGM) is, melynek során pontos, folyamatos és teljes képet kaphatnak a cukorbetegek cukorháztartásuk állapotáról. A CGM szenzort a hasba vagy a felkarba szúrják, ami a szövetek közötti folyadék vércukorszintjét nézi. A visszajelzés lehet real-time, vagyis folyamatos, amit a páciensek a készülék kijelzőjén, mobilapplikációban vagy okosórájukon folyamatosan nyomon követhetnek; illetve lehetőség van arra is, hogy a szenzor egy adatbázisba küldje az eredményeket, amelyeket a diabetológus fog kiértékelni – magyarázza Porochnavecz doktornő. Hozzáteszi: az eszközök további előnye, hogy riasztanak a magas vagy alacsony cukorértékeknél, és inzulinpumpa-kezeléssel kombinálva is alkalmazhatóak. A szöveti cukormonitorozás hatékony segítséget jelenthet a terhességi diabéteszben és olyan esetben is, amikor az életmód -és gyógyszeres terápia mellett a vércukorszint többször nagyobb kilengést mutat. Szöveti glükózmonitorozást javaslunk akkor is, ha a páciens az ujjbegyes vércukormérőkkel ismétlődő, szélsőséges vércukorértékeket mér.

-Fontos, hogy a cukorbetegek diabetológussal vagy diabétesz szakápoló segítségével sajátítsák el és ellenőrizzék a vércukormérés helyes kivitelezését és kezeléshez igazított gyakoriságát. A vércukormérőt pedig – a pontos mérés érdekében – időszakosan laboratóriumi vércukorméréssel kell kalibrálni – tanácsolja dr. Porochnavecz Marietta a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Cukor és inzulin terhelés eredményeim kiértékelésében szeretném segítségüket kérni:

Tavaly szeptemberi erdményeim:
Cukor:
4,7 nmol/l (èhgyomri)
6,5 (30 perces)
5,4 (60 perces)
6,3 (90 perces)
6,1 (120 pereces)

Inzulin:
8 mIU/l (éh)
40,7 (30 perces)
36,2 (60 perces)
39,3 (90 perces)
41,8 (120 pereces)
Ezen vizsgálat előtt Inofolicot ittam, nem tudom ennek van a jelentősége, erre a vizsgáltra hatással volt e, de a hormonháztartásomat megzavarta (pl 60-as fsh). Tavaly az IR nem lett megállapítva nálam. Ennek ellénre elkezdtem idén januárban diétázni. A 160 g-os diétát nem igazán tudtam csinálni, mert számomra az kevés volt, fogytam is. Egyébként 170 cm-val és 52 kg-val sportos vékony testalkatú vagyok. 41 éves. Tehát a diéta lassan 4,5 hónapja tart, bár utóbbi időben közbe jött a gluténmentes diéta is (fsh, amh értékek javítására), így pl a korábbi teljes kiörlésű kenyereket felváltották a gm kenyerek.
Most újabb 3 pontos terhelésen voltam:

Cukor:
4,2 nmol/l (èhgyomri)
4,2 (60 perces)
3,7 (120 pereces)

Inzulin:
5,8 mIU/l (éh)
56,9 (60 perces)
44,8 (120 perces)
Homa indexem most: 1,08, tehát javult tavaly szeptemberhez képest. Ezek az eredmények úgy születtek tehát h január óta semmilyen hozzáadott cukrot nem eszek és most már fehér lisztet sem. Rendszeresen sportolok.
A mostani vérvétel előtt dhea és bio-melatonin készítményt is szedtem (szintén egyéb értékek javítása céljából). Nem tudom, ezek befolyásolhatták esetleg az eredményeimet?
Babát szeretnék valószínüleg lombik előtt is állok, ezèrt muszáj az IR-t kizárnom illetve rendbe tennem, ha fennáll.

Előre is köszönöm válaszukat, segítségüket!

Köszönettel

Nagy Márta

Kedves Nagy Márta !

Az előző vércukor és inzulin terhelése is normális értékeket mutatott. A mostani terhelés során a vércukor terhelése normális, a 60 perces inzulin szint is csak minimálisan emelkedett. Ez nem lehet oka a gyermek vállalásnak. Az nem baj ha az életmód váltás során rendszeresen sportol és étkezéseiben a teljes kiőrlésű szénhidrátok, sok zöldség fogyasztás szerepel. Fontos a napi 5 x étkezés, és egyszerre ne fogyasszon túl sok szénhidrátot. Az nem baj ha nem cukorral édesít. Tanácsolom hogy forduljon nőgyógyászati endokrinológiával foglalkozó orvoshoz a teendők megbeszélése céljából.

Üdvözlettel:
Dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok