Terheléses vércukorvizsgálat - OGTT

Terheléses vércukorvizsgálat - OGTT

Szerző: Cukorbetegközpont | Módosítva: 2024.06.21 10:57

A terheléses vércukor vizsgálat, vagy más néven OGTT egy minimum 2 órán át zajló vizsgálati eljárás. Célja, hogy fény derüljön a cukorbetegség, prediabétesz, vagy inzulinrezisztencia meglétére. A vizsgálat során 75 gramm cukor oldatot kell meginni, majd éhgyomorra és a megadott időközönként következnek a vérvételek. Leggyakoribb formája a 3 pontos terheléses cukorvizsgálat. 

Cukorbetegközpont szolgáltatásai:

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Mit jelent az OGTT?

Az OGTT (Orális Glükóz Tolerancia Teszt) egy orvosi vizsgálat, amelyet a vércukorszint mérésére használnak. Az OGTT során a beteg éhgyomorra érkezik a laboratóriumba, majd először egy éhgyomri vércukormérést végeznek. Ezután a beteg egy meghatározott mennyiségű glükózt tartalmazó oldatot iszik meg, és ezt követően több alkalommal is megmérik a vércukorszintjét, általában 30, 60, 90 és 120 perccel az oldat elfogyasztása után. Az OGTT célja, hogy kiderítse, hogyan reagál a szervezet a glükóz bevitelére, és ezzel segítsen diagnosztizálni olyan állapotokat, mint a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia.

Az OGTT fontos eszköz a cukorbetegség korai felismerésében, különösen a 2-es típusú cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség esetében. Az OGTT elvégzése előtt a betegnek legalább nyolc órát kell koplalnia, hogy az éhgyomri vércukorszintet pontosan meg lehessen mérni. Az OGTT eredményei alapján az orvos meghatározhatja, hogy a beteg glükóz-anyagcseréje normális, prediabéteszes vagy diabéteszes tartományba esik-e.

Az OGTT során kapott eredmények kulcsfontosságúak lehetnek a megfelelő kezelési stratégia kialakításában. Ha az OGTT eredményei a normálistól eltérnek, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el, vagy kezelési tervet dolgozhat ki a vércukorszint szabályozására. Az OGTT tehát egy nagyon hasznos és gyakran alkalmazott vizsgálati módszer a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek felismerésében és kezelésében.

Összefoglalva tehát, az OGTT teszt tulajdonképpen egy terheléses vércukorvizsgálat, amely a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. A vizsgálat során nem csak éhomi vércukorszintet mérnek, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után az orvos által előre meghatározott időközönként ismétlik a vizsgálatot (30-60-90-120 perc). A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos cukorterhelést kérnek az orvosaink (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel). Ezt a vizsgálatot kiegészítheti egy inzulinszint mérés, ilyenkor a kiértékelő labor nem csak a vércukor szinteket méri a levett vérből, hanem a vér inzulin szintjét is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Fontos tudnivalók terheléses vércukorvizsgálathoz - OGTT

A Magyar Diabétesz Társaság ajánlása a cukorterhelés előtt a következő: 

Az OGTT helyes kivitelezésének kritériumai:

 • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10-12 órán keresztüli) koplalást követően. Inni kizárólag szénsavmentes vizet lehet!
 • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
 • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
 • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, menstruáció, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.
 • A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott).
 • A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek. 

Még részletesebb információk elérhetőek a betegtájékoztatónkban!

Kapcsolódó cikkünk

Miért fontos az OGTT?

Az OGTT (Orális Glükóz Tolerancia Teszt) fontosságának számos oka van:

 • Cukorbetegség diagnózisa: Az OGTT az egyik legmegbízhatóbb módszer a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálására. Az OGTT segít megállapítani, hogy a szervezet hogycukorterhelés, ogttan kezeli a glükóz bevitelét, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség felismerésében.
 • Prediabétesz felismerése: Az OGTT lehetővé teszi a prediabétesz állapotának azonosítását, amely során a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem éri el a cukorbetegség diagnosztizálásához szükséges szintet. Az OGTT segítségével azonosítható prediabéteszes állapotban lévő betegek korai korai felismerésével és életmódváltásával megelőzhetik a cukorbetegség kialakulását.
 • Terhességi cukorbetegség diagnózisa: Az OGTT a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) diagnosztizálásának standard módszere. A terhesség alatt végzett OGTT segítségével azonosíthatók azok a kismamák, akiknél nagyobb a kockázata a magas vércukorszint kialakulásának, ami fontos a magzat és az anya egészségének megőrzése érdekében.
 • Anyagcsere-betegségek felismerése: Az OGTT nem csak a cukorbetegség, hanem más anyagcsere-betegségek, például az inzulinrezisztencia felismerésében is segít. Az inzulinrezisztencia korai felismerése lehetővé teszi az időben történő beavatkozást és a megfelelő kezelést.
 • Kezelési stratégiák meghatározása: Az OGTT eredményei alapján az orvosok hatékonyabban tudják meghatározni a kezelési stratégiákat. Az OGTT segítségével pontosan megismerhető a beteg glükóz-anyagcseréje, ami segíti a megfelelő gyógyszeres kezelés, diéta és életmódbeli változtatások tervezését.

Összességében az OGTT egy kulcsfontosságú diagnosztikai eszköz, amely hozzájárul a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek korai felismeréséhez és kezeléséhez, ezáltal javítva a betegek hosszú távú egészségi kilátásait.

Milyen esetben kell OGTT vizsgálatra menni?

Az OGTT (Orális Glükóz Tolerancia Teszt) vizsgálatra több esetben is szükség lehet. Az OGTT elvégzésére akkor kerül sor, ha az orvos gyanítja, hogy a betegnek problémái lehetnek a glükóz anyagcseréjével. Az OGTT vizsgálatra való igény általában a következő helyzetekben merül fel:

 • Magas éhgyomri vércukorszint: Ha egy rutin vérvizsgálat során magas éhgyomri vércukorszintet találnak, az orvos OGTT vizsgálatot rendelhet el a cukorbetegség vagy prediabétesz diagnosztizálására.
 • Terhesség: A terhesség 24-28. hetében általában minden várandós nőnél elvégzik az OGTT-t a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kizárása érdekében. Ha a kismamának korábban volt terhességi cukorbetegsége, túlsúlyos, vagy cukorbetegség fordult elő a családjában, az OGTT-t korábban is elvégezhetik.
 • Cukorbetegség tünetei: Ha valakinél a cukorbetegség tünetei jelentkeznek, mint például gyakori vizelés, szomjúság, fáradtság, homályos látás vagy megmagyarázhatatlan fogyás, az orvos OGTT vizsgálatot rendelhet el a diagnózis megerősítésére.
 • Inzulinrezisztencia gyanúja: Ha valakinél az inzulinrezisztencia jelei mutatkoznak, például policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén, az orvos OGTT-t rendelhet el az állapot pontosabb megértése érdekében.
 • Családi anamnézis: Ha a családban előfordult 2-es típusú cukorbetegség, az OGTT elvégzése indokolt lehet a betegség korai felismerésére és megelőzésére.
 • Megváltozott glükóz anyagcsere: Ha a korábbi vizsgálatok során kóros glükózértékek mutatkoztak, de a diagnózis még nem egyértelmű, az OGTT segíthet pontosítani az állapotot.
 • Elhízás és túlsúly: Túlsúlyos vagy elhízott személyeknél nagyobb a kockázata a cukorbetegség kialakulásának, ezért az orvos OGTT-t rendelhet el a megelőzés és korai felismerés céljából.

Az OGTT vizsgálat határértékei

Szénhidrát anyagcsere állapota

Glükózkoncentráció (mmol/l)

 Normál glükóztolerancia

 

Éhomi vércukorérték

<6,0

OGTT 2 órás érték

<7,8

 Emelkedett éhomi vércukorérték - IFG

 

Éhomi vércukorérték

6,1-6,9

OGTT 2 órás érték

<7,8

 Csökkent glükóztolerancia - IGT

 

Éhomi vércukorérték

<7,0

OGTT 2 órás érték

7,8-11,0

 Cukorbetegség - Diabétesz mellitusz

 

Éhomi vércukorérték

>7,0

OGTT 2 órás érték

>11,1

Az OGTT értékelése

A cukorterhelés vizsgálat (OGTT) értékelését minden esetben szakorvosnak kell végeznie, mivel a fenti határértékek önmagukban nem biztosítanak önálló diagnózist. Az OGTT során kapott eredmények fontos támpontot nyújtanak a további kezelés és terápia meghatározásában. Az OGTT eredményeinek értékelésekor a szakorvos figyelembe veszi a beteg teljes egészségi állapotát, kórelőzményét, esetleges tüneteit és más laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.

Az OGTT alapján a következő kategóriákba sorolhatók az eredmények:

 • Normál glükóz tolerancia: Az OGTT során mért vércukorszint értékek a normál tartományban vannak, ami azt jelenti, hogy a szervezet megfelelően képes szabályozni a vércukorszintet.
 • Impaired Glucose Tolerance (IGT) – Csökkent glükóz tolerancia: Az OGTT során mért vércukorszint értékek magasabbak a normálnál, de még nem érik el a cukorbetegség diagnózisához szükséges szintet. Ez az állapot prediabéteszre utal, ami növeli a későbbi cukorbetegség kockázatát.
 • Cukorbetegség: Az OGTT során mért vércukorszint értékek elérik vagy meghaladják a cukorbetegség diagnosztizálásához szükséges határértékeket. Az OGTT eredményei alapján az orvos megerősítheti a cukorbetegség diagnózisát, és kidolgozhatja a megfelelő kezelési tervet.
 • Gesztációs diabétesz: Terhes nőknél az OGTT során mért magas vércukorszint a gesztációs diabétesz jele lehet. Az OGTT eredményei alapján az orvos meghatározza a szükséges beavatkozásokat a terhesség alatt a magzat és az anya egészségének védelme érdekében.

Az OGTT eredményei nemcsak a diagnózis felállításában, hanem a beteg állapotának követésében is fontos szerepet játszanak. A szakorvos az OGTT alapján dönthet a szükséges életmódbeli változtatásokról, diétás tanácsokról, gyógyszeres kezelésről vagy más terápiás intézkedésekről. Az OGTT rendszeres elvégzése segíthet a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek korai felismerésében és kezelésében, ezáltal javítva a beteg hosszú távú egészségi kilátásait.

Mit jelent, ha magas az OGTT során kapott érték?

Nem elhanyagolandó az orális glükóz tolerancia teszt eredménye, hiszen a kapott értékek tükrözik a szénhidrát-anyagcsere állapotát. A vér glükózkoncentrációja határozza meg a további kezelést. Érdemes minél hamarabb felkeresni diabetológus szakorvost, hiszen a cukorbetegségnek számos szövődménye van, például látásromlás, vesebántantalom, ezek többsége komoly életminőség-romlást eredményezhet.

A csillagos értékek jelenthetik akár cukorbetegség meglétét is. Ez esetben keressen fel mielőbb diabetológus szakorvost, aki a komplett anamnézis, aktuális tünetek és a leletek ismeretében egy személyre szabott terápiát állít fel.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helye: ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

 

Hírek

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK