Terheléses vércukorvizsgálat - OGTT
Szerző: cukorbetegkozpont.hu Létrehozva: 2017.02.02 11:18 Módosítva: 2019.06.13 18:02

Terheléses vércukorvizsgálat - OGTT

A terheléses vércukor vizsgálat, vagy más néven OGTT egy minimum 2 órán át zajló vizsgálati eljárás. Célja, hogy fény derüljön a cukorbetegség, prediabétesz, vagy inzulinrezisztencia meglétére. A vizsgálat során 75 gramm cukor oldatot kell meginni, majd éhgyomorra és a megadott időközönként következnek a vérvételek. Leggyakoribb formája a 3 pontos terheléses cukorvizsgálat. 

OGTT jelentése

Az OGTT teszt tulajdonképpen egy terheléses vércukorvizsgálat, amely a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. A vizsgálat során nem csak éhhomi vércukorszintet mérnek, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után az orvos által előre meghatározott időközönként ismétlik a vizsgálatot (30-60-90-120 perc). A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos cukor terhelést kérnek az orvosaink (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel). Ezt a vizsgálatot kiegészítheti egy inzulin szint mérés, ilyenkor a kiértékelő labor nem csak a vércukor szinteket méri a levett vérből, hanem a vér inzulin szintjét is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Fontos tudnivalók terheléses vércukorvizsgálathoz - OGTT

A Magyar Diabétesz Társaság ajánlása a cukorterhelés előtt a következő:

Az OGTT helyes kivitelezésének kritériumai:

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően.

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

cukor terhelés

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

cukorterhelés

A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott).

cukorterhelés

A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek. 

Az OGTT vizsgálat határértékei

Szénhidrát anyagcsere állapota

Glükózkoncentráció (mmol/l)

Normál glükóztolerancia:

 

Éhomi vércukorérték

6,0

OGTT 2 órás érték

<7,8

Emelkedett éhomi vércukorérték: (IFG)

 

Éhomi vércukorérték

6,1-6,9

OGTT 2 órás érték

<7,8

Csökkent glükóztolerancia: (IGT)

 

Éhomi vércukorérték

7,0

OGTT 2 órás érték

7,8-11,0

Diabétesz mellitusz:

 

Éhomi vércukorérték

7,0

OGTT 2 órás érték

>11,1

Az OGTT értékelése:

A cukorterhelés vizsgálat értékelését minden esetben szakorvosnak kell végeznie, a fenti határértékek ugyanis önmagukban nem biztosítanak önálló diagnózist. Az OGTT eredménye fontos támpont a további kezelés, terápia meghatározásában.

Mit jelent ha magas az OGTT során kapott érték?

Nem elhanyagolandó az orális glükóz tolerancia teszt eredménye, hiszen a kapott értékek tükrözik a szénhidrát-anyagcsere állapotát. A vér glükózkoncentrációja határozza meg a további kezelést. Érdemes minél hamarabb felkeresni diabetológus szakorvost, hiszen a cukorbetegségnek számos szövődménye van, például látásromlás, vesebántantalom, ezek többsége komoly életminőség-romlást eredményezhet.

Hogyan lehet normalizálni a glükózanyagcserét?

Az emelkedett vércukorértékek felfedezésekor az első lépés diabetológus szakorvos felkeresése, aki szaktudásával felállítja a diagnózist és a személyre szabott kezelési tervet

Egyes esetkben az életmód terápia is elegendőnek bizonyul, ekkor a szakorvos dietetikai konzultációt javasol. A dietetikus szakember a táplálkozás helyreállításával járul hozzá a gyógyító folyamatokhoz.

A táplálkozás megváltoztatásával egyidőben szükség van a rendszeres testmozgás bevezetésére is, hiszen a rendszeres fizikai aktivitás is normalizálhatja a vércukorszintet. Ehhez mozgásterapeuta szakember felkeresése szükséges.

A modern diabetológiai kezelés egyik elengedhetetlen eleme az okoseszközök használata. Ilyen a szöveti cukor monitorozás, amely során egy hétig van monitorozva a páciens vércukorszintje, 5 perces intervallumokban. Az okosdiabetológia során a szakorvos online vércukornaplóban tudja ellenőrizni a mért eredményeket.

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont

Forrás:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma álta kiadott szakmai irányelv