Terheléses vércukorvizsgálat - OGTT
Szerző: cukorbetegkozpont.hu Létrehozva: 2017.02.02 11:18 Módosítva: 2019.02.01 10:13

Terheléses vércukorvizsgálat - OGTT

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a terheléses vércukorvizsgálatról, OGTT hogy hogyan zajlik, mire számítson és mire kell ügyeljen a vizsgálat előtt.

Az OGTT teszt terheléses vércukorvizsgálatot takar, amely a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. A vizsgálat során nem csak éhhomi vércukorszintet mérnek, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása utá az orvos által előre meghatározott időközönként ismétlik a vizsgálatot (30-60-90-120 perc). A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos terhelést kérnek az orvosaink (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel). Ezt a vizsgálatot kiegészítheti egy inzulin szint mérés, ilyenkor a kiértékelő labor nem csak a vércukor szinteket méri a levett vérből, hanem a vér inzulin szintjét is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Fontos tudnivalók terheléses vércukorvizsgálathoz - OGTT

A Magyar Diabétesz Társoság ajánlása a vérvétel előtt a következő:

Az OGTT helyes kivitelezésének kritériumai:

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően.

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.

OGTT, terheléses vércukorvizsgálat

A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

cukor terhelés

A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

cukorterhelés

A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott).

cukorterhelés

A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek. 

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont