LADA típusú cukorbetegség

LADA típusú cukorbetegség

Módosítva: 2024.05.12 23:40

LADA típusú cukorbetegség: Az elfelejtett autoimmun betegség. Sokan nem hallottak még a LADA cukorbetegségről, pedig ez a betegség egyre gyakrabban fordul elő. A Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA) egy speciális cukorbetegség, amely felnőttkorban jelentkezik, és gyakran úgy diagnosztizált, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Ám valójában autoimmun eredetű, és keveri az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség jellemzőit.

Mi az a LADA típusú cukorbetegség?

Mely életkorra jellemző a LADA típusú cukorbetegség kialakulása?

A LADA típusú cukorbetegség kialakulásának oka?

A LADA típusú cukorbetegség tünetei

A LADA típusú cukorbetegség szövődményei

Miben más a LADA típusú cukorbetegség, mint az 1-es típusú diabétesz?

Miben más a LADA típusú cukorbetegség, mint a 2-es típusú diabétesz?

A LADA típusú cukorbetegség terápiája

Mi az a LADA típusú cukorbetegség?

Az LADA típusú cukorbetegség (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) egy speciális típusú cukorbetegség, amelyben keverednek az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség jellemzői. A LADA típusú cukorbetegség esetében az immunrendszer lassan lerombolja a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket, ami hosszabb idő elteltével inzulinhiányhoz vezet. Ez a folyamat hasonló az 1-es típusú cukorbetegséghez, de a LADA esetében ez általában felnőttkorban jelentkezik, így néha felnőttkori kezdetű autoimmun diabetesnek is nevezik.

A LADA típusú cukorbetegség gyakran a 2-es típusú cukorbetegséghez hasonló tünetekkel kezdődik, például fokozatosan emelkedő vércukorszinttel és a hagyományosan 2-es típusú cukorbetegekben tapasztalható elhízással. Azonban az idő múlásával az inzulintermelés tovább csökkenhet, és az inzulinkezelés szükségessé válhat, ami a 1-es típusú cukorbetegségre jellemző.

Mivel a LADA típusú cukorbetegség a két típusú cukorbetegség közötti átmenet lehet, a diagnózis néha kihívást jelenthet, és néha tévesen 2-es típusú cukorbetegségnek diagnosztizálják. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mely életkorra jellemző a LADA típusú cukorbetegség kialakulása?

A LADA típusú cukorbetegség általában felnőttkorban jelentkezik, ahogy a neve is sugallja: Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Általában az érintett korosztály 30 és 50 év között van, de persze előfordulhat idősebb vagy fiatalabb korban is. Ezzel szemben a 1-es típusú cukorbetegség gyakran gyermekkorban vagy fiatalkorban jelentkezik, míg a 2-es típusú cukorbetegség általában felnőttkorban vagy idősebb korban alakul ki.

A LADA olyan típusú cukorbetegség, amely keveri az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség jellemzőit, és általában a 2-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan kezdődik, de később az inzulintermelés csökkenése miatt az inzulinkezelés szükségessé válhat. Ezért fontos az életkor és a tünetek alapos értékelése az esetleges LADA típusú cukorbetegség esetén, hogy megfelelő terápiát lehessen felállítani.

Kapcsolódó cikkünk

Cukorbeteg és bizsereg a lába? Ez lehet az oka!

A cukorbetegség egyik igen veszélyes szövődménye a trophikus fekély, amely a lábon, a nyomásnak kitett helyeken, a talpon, a talp külső szélén és a lábujjakon jelentkezik. Ha ehhez fertőzés is társul, az akár az érintett végtag amputációjához is vezethet. A nem traumás amputációk 70 %-a diabetes- ben szenvedők esetében történik. Fontos tudni, hogy néhány tünet előrevetítheti a probléma kialakulását, így a beteg még idejében megkezdheti a megfelelő terápiát. A perifériás neuropátiáról és a diabeteszes láb kezeléséről dr. Porochnavecz Mariettát, a CukorbetegKözpont diabetológusát kérdeztük.

A LADA típusú cukorbetegség kialakulásának oka?

A LADA típusú cukorbetegség kialakulásának oka egy autoimmun folyamat, amely során az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő béta-sejteket. Ennek eredményeként az érintett személy nem tud elegendő mennyiségű inzulint termelni, ami a glükóz (cukor) megfelelő felszívódásához és felhasználásához szükséges a sejtekben.

A LADA típusú cukorbetegség esetében az autoimmun folyamat pontos oka nem teljesen ismert, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezők együttes hatása játszik szerepet. A genetikai hajlam lehet az oka annak, hogy valaki hajlamosabb legyen az autoimmun betegségekre, és a környezeti tényezők, mint például a fertőzések vagy bizonyos vegyszerek, lehetnek azok a kiváltó tényezők, amelyek aktiválják az autoimmun reakciót.

A LADA ltípusú cukorbetegség ényegében az 1-es típusú cukorbetegség felnőttkori megfelelője, és az immunrendszer által okozott hasnyálmirigy-károsodás miatt alakul ki. Mivel a LADA keveri a 1-es és 2-es típusú cukorbetegség jellemzőit, ezért a diagnózis sokszor kihívást jelenthet.

A LADA típusú cukorbetegség tünetei

A LADA típusú cukorbetegség  tünetei hasonlóak lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség tüneteihez, mivel kezdetben a betegek többnyire inzulinrezisztenciával küzdenek. Azonban ahogy az inzulintermelő sejtek károsodnak az autoimmun folyamat következtében, a tünetek fokozatosan súlyosbodhatnak, és az inzulinhiány miatt az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző tünetek is megjelenhetnek.

A LADA típusú cukorbetegség tünetei között szerepelhetnek:

 • Gyakori vizeletürítés (polyuria): LADA típusú cukorbetegség esetén az emelkedett vércukorszint miatt a vesék több vizet szűrnek ki a vizeletben, ami gyakori vizelést LADA típusú cukorbetegségeredményezhet.
 • Fokozott szomjúság (polydipsia): A gyakori vizeletürítés miatt a szervezet folyamatosan folyadékot veszít, ezért fokozott szomjúság érzése jelentkezhet.
 • Fokozott étvágy vagy éhség (polyphagia): Az inzulinhiány miatt a sejtek nem képesek megfelelően felvenni a glükózt, ami a szervezetben éhségérzetet okozhat.
 • Fáradtság és gyengeség: A sejtek, és így a test is energiahiánnyal küzdenek, mivel nem jut elegendő glükóz a sejtekben az energiatermelésre.
 • Ködös látás: LADA típusú cukorbetegség esetén az emelkedett vércukorszint rövid távon befolyásolhatja a látást.
 • Lassú sebgyógyulás: A tartósan magas vércukorszint esetén a sebgyógyulás folyamata lelassulhat LADA típusú cukorbetegség esetén is.
 • Fogyás (ritkábban): LADA típusú cukorbetegség során néhány beteg fogyhat, mivel a test nem tudja megfelelően felhasználni a glükózt az energiatermeléshez.

A LADA típusú cukorbetegség szövődményei

A LADA  típusú cukorbetegség szövődményei hasonlóak lehetnek más típusú cukorbetegségekhez, különösen az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségekhez. A hosszú távon magas vércukorszint számos egészségügyi problémát okozhat, amelyek az alábbiakban felsorolt szövődmények  lehetnek:

 • Szív- és érrendszeri problémák: Magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja az ereket, növelve a szívroham és az érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Vesebetegség: A magas vércukorszint károsíthatja a vesék ereit, ami diabéteszes nefropátiához, végül pedig veseelégtelenséghez vezethet.
 • Látáskárosodás: A hosszú távon magas vércukorszint retinopátiához vezethet, ami látásproblémákat okozhat, és akár vakságot is eredményezhet.
 • Idegi károsodás (neuropátia): A tartósan magas vércukorszint károsítja az idegeket, ami érzéskiesést, zsibbadást vagy fájdalmat okozhat a végtagokban.
 • Sebgyógyulási zavar: A neuropátia miatt a lábszárak és a talpak sebgyógyulása lelassulhat, ami fertőzéseket, nem gyógyuló sebeket, fekélyeket okozhat.
 • Fog- és ínyproblémák: A cukorbetegség hajlamosíthat fogszuvasodásra és ínygyulladásra.

Miben más a LADA típusú cukorbetegség, mint az 1-es típusú diabétesz?

A LADA típusú cukorbetegség  és az 1-es típusú cukorbetegség között néhány fontos különbség van, bár mindkettő autoimmun eredetű betegség, és mindkettőnél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, mégis számos különbség fellelhető. Íme néhány főbb különbség:

 • Kor: Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyermekkorban vagy pubertás korban jelentkezik, míg a LADA típusú cukorbetegség általában felnőttkorban, általában 30 és 50 év között alakul ki.
 • Kezdeti tünetek: Míg az 1-es típusú cukorbetegség gyakran hirtelen kezdődik, és súlyos tünetekkel jár, a LADA típusú cukorbetegség tünetei gyakran hasonlítanak a 2-es típusú cukorbetegség tüneteihez, főleg a kezdetekkor.
 • Kezdeti inzulinigény: Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a betegek gyakran azonnal inzulinkezelésre szorulnak a diagnózis pillanatától kezdve, míg a LADA típusú cukorbetegség esetében az inzulinigény általában később alakul ki, és először gyakran orális vércukorszint-csökkentő szerekkel kezelik őket.
 • Progresszió: Az 1-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés drámai módon és gyorsan csökken, míg a LADA típusú cukorbetegség esetében ez a folyamat lassabb, és hosszabb időt vesz igénybe.
 • Az inzulinrezisztencia szerepe: A LADA típusú cukorbetegség esetében a betegek gyakran szenvednek inzulinrezisztenciától, ami azt jelenti, hogy a szervezetük inzulint termel, de nem tudja hatékonyan felhasználni azt, míg az 1-es típusú cukorbetegségben az inzulinhiány a fő probléma.

Ezek a különbségek miatt a LADA típusú cukorbetegség diagnózisa és kezelése gyakran kihívást jelenthet, és néha hibásan diagnosztizálják 2-es típusú cukorbetegségként.

Miben más a LADA típusú cukorbetegség, mint a 2-es típusú diabétesz?

A LADA típusú cukorbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség között néhány fontos különbség van, bár mindkettő általában felnőttkorban alakul ki és általában fokozatosan kezdődik. Íme a különbségek:

 • Autoimmun eredet: A LADA típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, míg a 2-es típusú cukorbetegség leginkább összefüggésbe hozható az életmóddal, az elhízással és a genetikai hajlammal.
 • Progresszió: A LADA típusú cukorbetegség esetében az inzulintermelés lassan csökken az immunrendszer által okozott hasnyálmirigy-károsodás miatt, míg a 2-es típusú cukorbetegség esetében általában az inzulinrezisztencia áll a betegség hátterében, amikor a test nem tudja hatékonyan felhasználni az inzulint, amit a hasnyálmirigy termel.
 • Kor: A LADA és a 2-es típusú diabétesz azonos életkorban jelentkezik érint, és ezért is nehéz elkülöníteni a két típusú cukorbetegséget, főleg a LADA kezdeti szakaszában.
 • Testtömeg és inzulinrezisztencia: A LADA-tól eltérően a 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul elhízáshoz és inzulinrezisztenciához, míg a LADA esetében az inzulinrezisztencia nem mindig jellemző.
 • Kezelés: Míg a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kezdetben diétával, testmozgással és orális vércukorszint-csökkentő szerekkel kezelik, a LADA esetében az inzulin kezelése gyakran szükségessé válhat a betegség progressziójával.
 • Kockázatok: A LADA általában kevésbé társul az 2-es típusú cukorbetegség szövődményeivel, mivel a vércukorszint hosszabb ideig maradhat stabilabb szinten.

A LADA típusú cukorbetegség terápiája

A LADA típusú cukorbetegség kezelése általában magában foglalja az inzulinkezelést, bár az elsődleges kezelési stratégiai lehetőségek közé tartoznak az orális vércukorszint-csökkentő szerek is. Alább található néhány fontos szempont a LADA típusú cukorbetegség kezelésével kapcsolatban:

 • Inzulinkezelés: A LADA esetében az inzulinkezelés általában szükségessé válik a betegség progressziójával, ahogy az inzulintermelés fokozatosan csökken. Az inzulinterápia célja a megfelelő vércukorszint fenntartása és a szövődmények kockázatának csökkentése. Az inzulindózisokat az egyéni igényeknek megfelelően kell beállítani, figyelembe véve a beteg vércukorszintjét, étkezési szokásait és életmódját.
 • Orális vércukorszint-csökkentő szerek: Néhány esetben az orális vércukorszint-csökkentő szerek segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában, különösen a kezdeti stádiumban vagy az inzulinkezelés mellett. Például a metformin lehet hatékony az inzulinrezisztencia csökkentésében és a vércukorszint normalizálásában.
 • Életmódbeli változtatások: Fontos szerepet játszanak az életmódbeli változtatások, mint például az egészséges étrend, a testmozgás és a testsúlykontroll a vércukorszint szabályozásában és a szövődmények kockázatának csökkentésében.
 • Gyakori vércukormérések: A vércukorszint rendszeres ellenőrzése kulcsfontosságú a megfelelő kezelésben és az inzulindózisok beállításában.
 • Orvosi felügyelet: Fontos a rendszeres orvosi felügyelet és az endokrinológus vagy diabetológus által javasolt kezelési terv betartása.

  Téma szakértője

  • Neuropátiás vizsgálat - Posta Máté

  • Szakterületek:
   • cukorbeteg neuropátia kivizsgálás
  • Specialitások:
   • zsibbadás kivizsgálása
   • hideg, fagyos végtag okának vizsgálata
   • égető, tűszúrásokra emlékeztető érzés kivizsgálása
   • nehezen gyógyuló sebek hátterének kivizsgálása

    

   Rendelés típusa:

   • személyes, rendelői vizit

Hírek

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK